Hyytävä korona romahdus, maailman pörsseissä

Hyytävä korona romahdus, maailman pörsseissä

 

Seurasi pörssikursseja tai ei, niin ei ole voinut juurikaan olla huomaamatta, että tämä hyytävä korona ei vain vie ilmoja keuhkoista vaan myös pörsseistä.

Itse pidän edelleen koronan vaikutusta koko ihmiskunnalle pelko pienenä asiana, kun ottaa huomioon aikaisemmissa viesteissäni mainitsemani asiat, että tavallinen kausi-influenssa vie ihmisiä hautaan huomattavasti enemmän kuin tämä korona. Näillä näkymin näyttäisi siltä, että sairastuneista n. 2 % menehtyy koronaan, kun tavallisessa kuolleisuus taitaa olla prosentin luokkaa.

Mutta miten korona romahdus on maailman pörsseissä otettu vastaan ja miten tämä on vaikuttanut itseeni.

Romahdus maailman pörsseissä?

S&P 500 kävi korkeimmillaan 20.2.20 pistelukemassa 3398 ja nyt (28.2.) indeksi on 15,2 % pienempi ja lukemassa 2880. Kaikki tämä on tapahtunut seitsemässä pörssipäivässä, edellisen kerran ollaan oltu näissä lukemissa syyskuussa 2019. Edes jokseenkin vastaavanlainen tiputus on koettu 17.12.18, jolloin tultiin alas noin viikon aikana 8,6 %.a. Kokonaisuudessaan 2018 syksyllä lähtenyt tiputus oli 20 %, joten siihen meillä on vielä hieman matkaa.

Nopeudessaan tämä on sitten ihan omaa luokkaansa ja saattaa olla, että hyytävä korona romahdus tulee tekemään sen, että tämä tarttuu yritysten tuloksiin. Olihan helmikuun alussa nähtävillä, että arvotustasot ovat huipussaan, mutta osakkeista irti laskeminen on vaikeaa, kun useampi kuukausi ja vuosi on kuitenkin aina vain kivuttu ylemmäksi ja ylemmäksi.

Helsingin pörssissä oltiin 10755 pisteessä 11.2. ja sen jälkeen tultiin muutama päivä normaalin rajoissa olevilla laskuilla, kunnes 24.2. korona romahdus sai otteen myös Helsingistä ja pörssipäivä avattiin n. 1,5 % alemmalta tasolta minne edellisenä pörssipäivänä oli lopetettu. Edellisistä huipuista on tultu pahimmillaan 13,3 % alaspäin.

Helsingin edellinen ehkä pahin verrattavissa oleva tiputus koettiin myös 2018 syksyllä, kun 28 pörssipäivän aikana tultiin alas 13,5 %. Joten tässäkin tapauksessa on hyytävä korona romahdus osoittanut voimansa ja voi laittaa tuon laskun paremmaksi. Sinänsä jos tänä talvena ei ole oikeaan pulkkamäkeen Etelä-Suomessa päässyt, niin pörssissä näyttää hiihtolomaa olevan sitäkin enemmän.

Saksan pörssi vetää vertoja tiputuksessaan S&P 500, siellä on tultu 13790 pisteestä pahimmillaan 11730 pisteeseen, eli 15 % alaspäin. Tämä saattaa tulla vielä tästä alas edelleenkin, koska edellinen kunnon pohja on elokuun 15. päivältä 2019 jolloin DAX vieraili 11300 pisteen lukemissa.

Miten hyytävä korona on vaikuttanut yksittäisiin osakkeisiin?

Tietysti jos indeksit tulevat alas, niin yksittäisten osakkeidenkin tulee tulla alas. Maailmalta jos katsoo, niin yksi kärki ehdokkaista on todennäköisesti sähköautovalmistaja Tesla. Yhdeksän pörssipäivän aikana osakkeesta oli pahimmillaan sulanut 330 euroa. Keskimäärin 37 euroa miinusta per pörssipäivä, eli pahimmillaan 35 % laskua.

Toinen melko suuri tiputtaja on ollut luonnollisesti Apple, jonka kurssi pahimmillaan tuli 8 päivän aikana 21 % alas. Microsoft pääsee kutakuinkin samoihin lukemiin Applen kanssa, joten kyllä koronan tautia on myös ohjelmistoyhtiöissä.

Amazon on kanssa tullut alas, mutta todennäköisesti kauppa käy jokseenkin verkossa, oli sitten sitkeämpää flunssaa liikkeellä tai ei, tästä syystä sijoittajat ovat olleet armollisempia ja kurssi on tullut vain 17 % pahimmillaan alaspäin.

Tunnetuista isoista media yhtiöistä Netflix on päässyt ainakin toistaiseksi melko kuivin jaloin, koska tämän kurssista suli pahimmillaan vajaa 9 % ja alin taso saavutettiin 25. päivä, kuin muilla on käytännössä alin taso osunut kirjoituspäivään (28.2.)

Pitääkö nyt myydä?

Oma vastaus tähän on se, että jos tarvitset rahaa ja mistään muualta et sitä saa, niin kannattaa myydä. Itselläni tavoite on enemmän siinä passiivisessa tulossa ja taloudellisessa riippumattomuuden tavoittelussa. Joten osinkovirta sinänsä on tärkeämpää kuin osakkeen kurssi, vaikka ei se kiva ole katsoa, kun kurssit tulevat alas ja näkee varallisuudessa isoja laskuja.

Toisaalta nyt on hyvä hetki ostaa lisää, mutta suosittelisin itse ainakin sellaista lähestymistä, että tasaisesti ja pienissä erissä. Mikäli vielä ostot keskittää osingot mielessään, niin kohta alkaa olemaan osinkotuottoprosentitkin kohtalaisella tasolla.

Toki jos tietäisin kristallipallosta tai muusta, että 100 % varmuudella kurssit tulevat vielä toiset 20 % alas, niin tietysti myisin. Ongelma on siinä, että kukaan ei tiedä mitä tapahtuu seuraavan viikon, kuukauden tai vuoden aikana. Tämä saattaa olla sykäys sille, että nyt loppu nousuralli ja lähdetään pysyvään (n. 2-3 vuotta kestävään) laskuun ja matalan tuoton aikaan.

Voi käydä niinkin, että 2018 syksyllä piti olla osittain varmaa, että 2019 tulee olemaan pörssisijoituksellisesti todella paska ja jopa negatiivinen vuosi. Niin vain 2019 vuoden aikana mm. S&P 500 tule päälle 30 % ylöspäin ja rikkoi pitkin vuotta all time high lukemia ja jatkoi sitä vielä vuoden 2020 puolella.

Itse yritän ainakin ostaa halventuneita osakkeita enemmän kuin myydä, sitten tuota spekulaatiota voin harjoittaa omassa treidaamisessa. Hyvä puoli tässä laskussa on ollut se, että olen pakottanut itseni tutustumaan todenteolla Nordnet Marketsin tuotteisiin ja testaillut sieltä eri johdannaisia ja yrittänyt hakea shorttipositioita mitä ei normaalisti Nordnetin kautta oikein pysty tekemään.

Passiivinen ansaintaYhteenveto

Onko hyytävä korona romahdus tosiasiaa? Korona saattaa olla sytyke, mikä sysää pörssit suurempaan laskuun tai ainakin suurempaan mitä se on nyt vielä ollut. Näkisin tässä pari skenaarioita, mistä toisesta olenkin aikaisemmin kirjoittanut oman näkemykseni.

Ensimmäinen olisi se, että nyt kun yritykset ovat koronan takia joutuneet pistämään tehtaita kiinni, niin silloin tavara ei liiku normaalisti. Maailman toiseksi suurin talous on pistänyt kokonaisia kaupunkeja kiinni ja maailmalla ihmiset eivät uskalla matkustaa, eikä oikein edes liikkua ulkona kotiseuduilla. Tämä kaikki heijastuu lopulta yhtiöiden tuloksiin, kun kukaan ei juurikaan kuluta tai ainakin kulutus on odotettua pienempää.

Yritykset joutuvat antamaan tulosvaroituksia, jolloin arvostuskertoimet analyytikoiden ja sijoittajien taulukoissa menevät uusiksi. Sijoittajat alkavat myymään osakkeitaan ja kun tarjontaa tulee kysyntää enemmän markkinoille, niin hinnat tuppaavat lähteä laskuun.

Toinen asia on se, mistä olen kirjoittanut aikaisemminkin, että mikä saattaa aiheuttaa tai kiihdyttää romahdusta. Eli indeksirahastot (etf), kun nämä lähtevät sopeuttamaan omaa portfoliota vastaamaan indeksiä, niin saattaa tilanne olla se, että nämä joutuvat laittamaan laitaan useampia yrityksiä ja tämä luonnollisesti vaikuttaa kyseisten yhtiöiden osakekursseihin.

Tuosta tulee siis nopeasti lumipalloefekti, eli jos kurssi nousu on seurasta pitkälti halvasta rahasta ja sen pumppaamisesta osakemarkkinoille, mikä on nostanut kursseja ja lisännyt indeksiin sijoittavien etf ja muiden rahastojen suosiota voi tämä kääntyä toiseen suuntaan ja näin ollen vauhdittaa laskua.

Toki niin kauan kuin esim. Apple ja Microsoft kulkevat samaa laskuvauhtia, niin ei näiden osalta tule indeksiin muutoksia, mutta esimerkiksi Amazon ei ole tippunut samassa suhteessa näiden kanssa ja on indeksin kolmanneksi suurin yritys.

Kuten jo artikkelissa kirjoittelin, niin itselleni tärkeämpää on se, että osinkovirta pysyisi vahvana ja toki siinäkin tuo ensimmäinen vaihe tuo omat riskinsä, eli heti kun tulokset alkavat laskemaan, niin tällä saattaa olla nopeasti myös vaikutusta osinkoihin.

Joten ajatuksena jos sinänsä tärkeintä on saada passiivista tuloa esim. 10 000 euroa vuodessa, niin ei ole kovin paljon merkitystä sillä, että onko salkku ollut tammikuussa 200 000 euroa ja helmikuussa 180 000 euroa, jos kerta sama osinko tulee kuitenkin tilille ja sillä osingolla on tarkoitus touhuta mitä touhuaa.

Omasta mielestäni kurssit saavat tulla vaikka toiset mokomat alas, ostellaan sitten hyviä osinkokohteita vain halvemmalla kuin kuukausi, kaksi tai kolme sitten.

Loppuun vielä huomautus, eli ylläolevat asiat ovat omia pohdintojani, mietintöjä ja kannanottoja joten niitä ei pidä ottaa osto tai myyntisuosituksina. Niistä ei pidä loukkaantua tai pahoittaa mieltä, mutta missään nimessä ei ole pakko olla samaa mieltä ja jos näet asiat eri tavalla, niin mielellään kuulisin niistä enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *