Helmikuu 2022

Kyllä tämä aika vierii, enkä ole ehtinyt edes kirjoittaa helmikuu 2022 tilanne katsausta edes. Toisaalta tähän on pari hyvää syytä, niistä ensimmäinen on flunssa ja toinen on motivaatio. Motivaatio on varsinkin helmikuun lopun kohtaan ollut todella koetuksella, tähän saattaa vaikuttaa myös Venäjän hyökkäys sota Ukrainaan.

Kirjoitin tuosta sodasta jo edellisessä postauksessani, eli jos tämä on jäänyt välistä niin siihen voi tutustua lisää täältä.

Sota avasi onneksi lopulta myös saksalaisten silmät, joita melko paljon myös kritisoin edellisessä viestissä, tosin kritiikki oli tuohon ajankohtaan ihan kohdillaan. Venäjällä tilanne on taloudellisesti nyt syöksyssä, Putin on onnistunut omissa tavoitteissaan tuomaan Neuvostoliittoa takaisin siinä mielessä, että talous on nykyään kuin Neuvostoliitossa. Tätä kirjoittaessa on noin 14 000 mielenosoittajaa laitettu Venäjällä vankilaan, mikä kertoo mielenosoittajien rohkeudesta mutta edelleen muun kansan lammasmaisesta oireilusta. Suosittelen kaikille, enkä pelkästään asiasta kiinnostuneille tuhlaamaan aikaa elämästä tunnin ja kuuntelemaan ja katsomaan Martti J. Karin esitelmän: Venäläinen strateginen kulttuurin.

Itsellä jäi tästä mielikuva, että Venäläinen mentaliteetti ja mielenmaisema on hyvin pitkälti samanlainen kuin orjalla. Kansa vaatii paimentajan, koska jos kansa joutuu itse tekemään päätöksiä, niin siellä on sekasorto ja heidän mielikuvissa pahimmat sekasorron ajat ovat olleet juuri näissä murroksissa kun kansakunnalla ei ole ollut vahvaa johtajaa. Heidän ajatuksissaan pahinta korruptiota on ollut Jeltsinin aikaan, mutta jos nyt katsoisi tilannetta mm. armeijan suorituskyvyn sekä kaluston osalta, niin voisi sanoa, että on siellä Putin aikaakin miljardi jos toinen vaihtanut muualle omistajaa kuin tarkoitukseen osoitettuun kohteeseen.

Katsokaa itse ja luokaa oma mielipide.

Helmikuu 2022 osake ostot ja myynnit

Tarkoitus on kuitenkin se, että katsotaan mitä ostoja ja myyntejä on helmikuussa 2022 oikein tehty.

Helmikuussa isoimpia liikkeitä oli yleisesti katsottuna Fortumin painoarvon vähentäminen, itselläni on Fortum ollut alkuvuoden ns. Myynti suosituksella ja koska tämän kurssi oli räikeästi ylitse omien arvostuskertoimien, niin olin laittanut tähän liukuvan stop lossiin kiinni ja tämän myötä 21.2.2022 tämän kurssi valahti hintaan 22,47 €. Tuossa myynnissä 65 kappaletta Fortumia uuteen osoitteeseen ja toki nyt jälkikäteen katsottuna tämä manööveri oli myynnin osalta ihan nappiin toteutettu.

Sodan syttymisen päivänä myyntiin meni samaisella stop lossilla myös UPM ja sitä siis myytiin 24.2.2022 48 kappaletta hintaan 30,44 €.

Ostolaidalta oli pakko ostaa salkkuun nopeasti halventuneita osakkeita, nämä koostuivat seuraavista yrityksistä. Huom. suluissa on hinta ja kappalemäärä. Telia (3,32 €, 240), TietoEvry (23,43 €, 32), Nordea (9,86 €, 81), Sampo (41,66 €, 20), Annaly Capital Managment ($6,75, 131), AGNC Investment corp ($12,66, 70) ja Gladstone investment ($14,44, 62).

Nämä ostot tuli siis toteutettua 24.2. kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja näiden osalta ei ollut kyse ns. strategian mukaisesta ostamisesta tai myymisestä. Siinä missä Fortumin SL myynnillä vältyttiin n. 27 % kurssilaskulta, niin Nordean osto erä on osaltaan tätä kirjoittaessa tullut myös 8 % alas (10.3.2022).

Helmikuu 2022 strategian mukaiset ostot ja myynnit

Itselläni on myös käytössä oma sijoitusstrategia minkä muutama kuukausi sitten itselleni laadin, siinä ostot sekä myynnit on tarkoitus toteuttaa kuukauden viimeinen pörssipäivä ja siten miten oma fundamentteihin perustuva arvostustasot määräytyvät. Tässä hyödynnän teknisestä analyysistä 200 liukuvaa keskiarvoa, mikä määrittelee toteutuksen. Aloitetaan myynneistä.

Fortum (18,31 €, 87), Starwood Property Trust (STWD, 23,59 $, 76), Realty Income (O, 66,18 $, 27), UPM (30,75 €, 26) New York Mortgage (NYMT, 3,46 $, 520), Hannon Amstrong (HASI, 48,60 $, 37), Franklin resources (BEN, 29,56 $, 30).

Myynneistä tuli karkeasti kassaan 9 500 euroa, tätä rahaa tuli sitten käytettyä ostoihin ja ostoon meni kuun lopussa sitten seuraavat yhtiöt:

Brighthouse Finance (BHF, 52 $, 34), Kojamo (20,54 €, 77)

Ostojen myötä meni noin 3 200 euroa, koska olin tammikuussa myynyt puskurivaroista ETF rahastoja ulos, niin tein näihin täydennys ostot, että sain painotuksen sille tasolle, mille olen näiden allokaation itselleni määritellyt.

WisdomTreeltä tuli ostettua kulta ja hopea ETF (GZUR, VZLC) sekä Ishares Core MSCI World ETF, näihin meni jokaiseen noin 1000 euroa, joten kuukauden ns. kassavirta ilman osinkoja jäi noin 3 000 euroa plussalle.

Pitää kuitenkin muistaa, että tulevissa osinkovirroissa otetaan hetkellisesti takkiin koska, myyntiin menneissä kohteissa oli paljon osingonmaksajia ja mm. NYMT jonka osinkotuotto on tätä kirjoittaessa 11 %, niin nämä näkyy laskevana osinkotuottona koko salkun osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *