GF Moneyn listautuminen

GF Moneyn listautuminen

 

Mielenkiintoinen listautuja First North listalle, GF Money vaikuttaa yrityslaina pikavippaajalta joka on laajentanut palveluitaan laskujen rahoitukseen ja kulutusluottoihin.

Koska kulutusluotoissa on tiedostettavissa kovat korot ja heidän vakuudellisissa yrityslainoissakin korot ovat kohdillaan, niin mietin, että pitäisiköhän tähän listautumiseen osallistua. Inderes on hyvä tuottamaan ensimmäisiä analyysejä näistä listautujista ja suosittelen jokaista joka tätä pohtii ostavansa, tutustumaan heidän analyysiin ennen ostoa.

Mitä GF Money tarjoaa:

Kulutusluottoja

Kulutusluottoja 41,16 % nimelliskorolla lainalle 2000 – 10000 € (todellinen 49,90 %), pelkään että näihin laillisiin ryöstöihin tullaan puuttumaan nopeallakin aikataululla ja näille säädetään jonkinlainen raja. Oman näkemykseni mukaan, niin henkilö joka oikeasti näihin tarttuu ja tätä tarvitsee, on jo valmiiksi niin kusessa omassa elämässä, että hänet tulisi laittaa holhoukseen.

Vertailuna vaikka S-pankin Visa, tässä nimelliskorko on 3 kk euribor+6 % ja laskutuslisä 2 €/kk kun luottoa on käytössä. Tässä lyhennys on karkeasti 90 €/kk. Kun GF Money tarjoaa rapealla 123 €/kk takaisinmaksua.

Eli jos sinulla ei ole Visaa tai Mastercardia, etkä jostain kumman syystä sitä saa, niin silloin viimeistään SÄÄSTÄ. Eli jos sinulla ei ole varaa ostaa mitä ikinä olet ajatellut GF Moneyn tai muun pikavippifirman tuotteella hankkia, niin saattaa olla, ettei sinulla ole yksinkertaisesti varaa siihen.

Kiinteistövälitys

Kiinteistövälityksessä käyttävät West House LKV yritystä jonka GF on hankkinut itselleen. Välitysliike toimii pääsääntöisesti pääkaupunkiseudun alueella, välityspalkkiot ovat ehkä yleisiin listahintoihin nähden kohtalaiset. Toki myynnissä olevien kohteiden hinnat ovat 300 000 €:sta aina miljooniin, niin prosentti voi silloin olla hieman pienempi.

Yrityslainat

GF on tuonut myös yrityksille oman lainansa (yritysten oma kulutusluotto), heidän kauttaan voi saada lainaa kohtuullisella 18- 24 % korolla ja laina vaatii vakuudet taustalle. Mielenkiintoista on, että tälle yrityslaina puolelle tulee kilpailua nykyisten pankkien rinnalle.

Kuvittelisin, että pankki antaa vakuuksia vastaan lainaa halvemmalla, jos liiketoiminta on osittain hyvällä mallilla. Toki pankkien säätely on mennyt niin pitkälle, etteivät ne taida enää saada lupaa myöntää lainaa yrityksille.

Tälle sektorille on tunkua, kun alalla on mm:

  • Fundu joukkorahoituspalvelu (korot tällä hetkellä 7,5 – 16,3 % välissä, eikä kaikilla takausta)
  • UB rahoitus joukkorahoituspalvelu (entinen joutsenrahoitus, korko 3,5- 13,5 % vakuuksilla)
  • Fellow Finance tarjoaa korkoa alkaen 6%, mutta eivät ilmoita kovin tarkkoja korkoprosentteja

Kahden ylimmän kohdalla taustalta löytyy merkittäviä kumppaneita, eli valveutuneen yrittäjän kannattaa ensimmäiseksi katsoa lisälainan osalta Fundun tai UB rahoituksen tilanne. Todennäköisesti yritys joka ei näiden kahden asiakkaaksi pääse, niin ajautuu Fellow:n tai GF:n asiakkaaksi.

Yrittäjille ja yrityksille tiedoksi, eli jos sinulla on työntekijöitä ja olet pitänyt TYEL vakuutuksesi pitkään samassa eläkeyhtiössä ja tarvitset rahaa. Niin tiedustele Tyel takaisinlainan mahdollisuudesta, jos on tarvetta rahoitukselle. Tyel lainassa korko tulee Tyel viitekorosta mikä on nyt käytännössä 0 % ja sen päälle laskettavasta marginaalista. Suurella todennäköisyydellä päihittää kustannuksissa kaikki nuo yllä olevat vaihtoehdot.

Factoring eli laskut rahaksi palvelu

Toinen erittäin kilpailtu alue, markkinoilla on jo useita palveluntarjoajia. Käsittääkseni useampi tarjoaa palveluna pelkästään laskujen rahoittamista.

Kilpailijoita:

  • Lähirahoitus, tarjoaa laskujen rahoituksesta perintään koko ketjun
  • Pankit
  • Rahoittamo, tarjoaa tarvittaessa koko laskutusketjun

 

Oma analyysi

Inderes piti listautumishintaa 4,35 € halpana, minä taas näen omien ja Inderesin analyysinpohjalta tämän kalliina listautumisena.

Oman karkean ennusteen mukaan listautumishinta antaisi P/E luvuksi 20, P/B luvuksi 2,8 ja osinkotuotoksi 1,4 %.

P/B luvussa on minun ja Inderesin välillä suurin heitto, he saivat tähän vähän päälle 1. Itse en ole alkuperäisessä laskennassa huomioinut tässä sitä lisäantia jos merkitään yli, mutta vaikka tämänkin huomioisin, niin P/B tippuisi 2,2.

En tiedä mistä Inderes on oman lukemansa saanut, mutta itse laskin tämän oma pääoma kohdasta 2017 tilinpäätöksestä ja lisäsin siihen annista tulevat eurot eli yht. n. 40 000 000 € ja jaoin tämän tulevien osakkeiden kokonaismäärällä 25 370 000 kpl. Kävin vielä tarkistamassa miten P/B luku oikein lasketaan, koska epäilin itseäni ja näin se oli eri sivuilla ohjeistettu.

Inderes saa oman pääoman kokonaismääräksi 114 165 000 € (hahmotettu Inderesin P/B ja kerrottu osakkeiden lukumäärällä), eli meillä on näissä järkyttävän iso ero. Mielenkiintoista olisi tietää, koska en ole käynyt analyytikko kouluja, että missä minun P/B luvun laskenta menee perseilleen? Esitteessä mainitaan, että annilla on tarkoitus lunastaa vähemmistö (B ja C sarja) osakkaat pois, joten tämäkään ei muuta käsittääkseni kokonaisuutta kun tämän rivin eurot siirtyvät pääoma riville.

Ehkä ero tulee apporttimyynnissä, mutta jos joku tämän voisi avata, niin mielenkiinnosta oppisin lisää.

 

Yhteenveto

En osallistu antiin ja yksi syy on siinä, että luvut eivät sitten lopulta olleetkaan niin hyvät kuin olisin ajatellut. Toinen liittyy siihen, että en usko toiminnan kehittyvän enää noin kovalla vauhdilla kuin aloituksesta on kehittynyt.

GF Money on minusta pikavippi yritys, joka markkinoi itseään melkein pankkina. Yrityksen tavoite on lypsätä omilta asiakkailtaan mahdollisimman paljon ja lyhyessä ajassa. Palvelut on tällä hetkellä saatavilla myös muualta ja todennäköisesti halvemmalla, mitä GF tarjoaa. Heidän toiminnassaan ei ole vallihautaa, mikä suojaisi liiketoimintaa tai tekisi heidän palvelustaan poikkeavan nykyisiin.

Listautumisessa ainoa hyvä puoli on se, etteivät nykyiset omistajat myyneet omia osakkeitaan vaan kaikki myytävät ovat uusia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *