Fortum diili

Tänään saimme kuulla, että minkälainen Fortum diili oli sorvattu Saksan valtion johdosta suomalaisille ja suoraan Fortumin omistajille.

Fortum diili sana yksikössä on vähän vähättelyä, koska Fortum on itse tehnyt viime vuosina paljonkin diilejä.

Aloitetaan tätä purkamista sähköverkkojen myynnistä. Verkot myytiin Suomessa 2013 ja Ruotsissa 2015, verkkomyynti on ollut nyt varsinkin Uniperi kriisin yhteydessä tapetilla. Itselläni on ymmärrystä molempiin leireihin. Myynti oli sinänsä hölmöä, että jos sinulla on monopoliasema, niin et sinä siitä luovu koska se on rahantekokone. Tässä kuitenkin taustalla taisi olla se tilanne, että joka tapauksessa nämä verkot olisi pitänyt eriyttää omaan yritykseen, pois sähköntuotannosta. Saatan olla muistikuvieni kanssa väärässä ja jos näin on, niin laita kommenttia. Toisaalta jos on varmat tulot, on myös matala tuotto. Mikäli asiaa mitataan sillä, kuinka pääomia on tähän sidottu ja tullaan sitomaan myöhemmin. Tuohon aikaan alettiin mm. urakalla tekemään maakaapelointia, mikä varsinkin pitkien välimatkojen maassa voi tulla erittäinkin kalliiksi.

Toisaalta myynti tapahtui hyvällä hetkellä, jolloin niistä sai erinomaiset voitot. Nämä voitiin investoida paremmin ja ennen kaikkea kovemmalla tuotolla. Toki mitä kovempi tuotto, niin sen suurempi riski. Mikä nyt jälkikäteen on saatu huomata.

Eli en pidä epäonnistuneena tätä verkkojen myyntiä, koska sille varmasti oli hyvät perustelut, että miksi näin tuli tehdä.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Taustoja

Sitten alettiinkin tekemään virheitä mitkä varsinkin maallikolle, joksi itsenikin luokittelen, on tullut vasta selväksi myöhemmin. Vuonna 2018 Fortum osti saksalaiselta E.ON yhtiöltä 47 % siivun Uniperista ja käytti tähän 3,8 miljardia euroa. Uniperin myötä Fortumiin tuli läjittäin hillivoimaa ja kaasubisnestä, minkä takia tänään tapahtuvat toimet ovat syynä.

Isosta osuudestaan huolimatta, Fortumilla ei vielä juurikaan ollut yhtiön asioihin muuta kuin riviosakkaan asema. Mitä maailman politiikassa oli tapahtunut samaan aikaan? Venäjä hyökkäsi ensimmäisen kerran Ukrainaan vuonna 2014, ennen tätä vuonna 2011 Saksa ilmoitti luopuvansa ydinvoimasta Fukushiman onnettomuuden jälkimainingeissa. Koska energian tarve oli koko ajan myös kasvava, eikä ydinvoiman korvaajaksi ole paljon muita vaihtoehtoja, niin Saksa lähti edistämään yhdessä Venäläisten kanssa vuonna 2015 Nord Stream 2 kaasuputkea, mikä menee myös läheltä Suomen aluevesiä. Saksan entinen liittokansleri ajoi asiaa vahvasti ja hän taitaa olla edelleen Nord stream 2 hallintoneuvoston puheenjohtaja ja nauttii tällä hetkellä 1,5 miljoonan vuosipalkkaa. Toisin sanoen hän osti itselleen eläkeviran, kiitos siitä Gerhard.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Toki myös meidän oma entinen pääministerimme Paavo Lipponen teki konsulttikauppaa venäläisten kanssa ja on vissiin saanut ihan kelvollisen korvauksen käytetystä ajasta. Konsulttiyhtiössä taisi työskennellä Paavon vaimo Päivi, joka toki muistaakseni luokanopettajan koulutuksella, on ihan pätevä henkilö kaasuputken edistämisen osalta. Tietysti unohtamatta, että Päivi itsekin oli kansanedustaja mikä jo itsessään antaa monen yhtiön hallitukseen täyden pätevyyden alasta riippumatta.

Kaikki tämä ydinvoimapäätöstä lukuun ottamatta on tapahtunut Venäjän jo hyökättyään pienemmän naapurimaan kimppuun. EI voi olla muistamatta vaaliväittelyä missä Jussi Halla-Aho kritisoi kaasuputki hanketta ja saa Eero Heinäluoman kiukkuamaan asiasta. Eero meuhkaa, että kyseessä on laillinen hanke Venäjän ja Saksan välillä. Jussin vastaus oli melko osuva, koska se meni suunnilleen näin, että aina kun Saksa ja Venäjä ovat löytäneet yhteisen sävelen, niin Suomelle ei ole käynyt hyvin. Ei ehkä Jussi ihan tätä tarkoittanut, mutta osaltaan jouduttiin sitten kärsimään.

Saksa ja Venäjä alkoivat yhteistyöhön sillä uskomuksella, että tapahtui mitä tahansa, niin energia ei nouse politiikan välineeksi. Saksa voi näin ollen antautua Venäjän energialle, luottaen siihen, että kaasu se virtaa normaalin tapaa vaikka mitä tapahtuisi. Yksi hupaisimmista videoista asiaan liittyen on se, kun Trump suoraan sanoi mahdollisesti YK kokouksessa, että ”tässä Saksan energia liikkeessä ei tule tapahtumaan mitään hyvää ja että Saksa tekee itsestään riippuvaisen Venäläisestä kaasusta”. Saksan edustajat vain naureskelivat Trumpin väitteille, mikä on nyt osoittautunut aivan täydellisen oikeaksi tulkinnaksi. Saksasta tuli riippuvainen Venäläisestä energiasta.

Paska sitten osui kunnolla tuulettimeen, kun tulimme vuoteen 2022, Venäjä hyökkäsi toisen kerran Ukrainaan helmikuussa ja se teki kaiken tämän sen jälkeen, kun oli monesti kieltänyt näin tekevänsä. Venäjä hyökkäsi raukkamaisesti ilman että olisi julistanut sotaa, raukkamaisuudesta kertoo se, että sanaa sotaa ei saa edes Venäjällä käyttää. Toki tänään tuli myös Putinin puhe omalle kansalle, missä kerrottiin, että rintamalle tarvitaan lisää ruumiita ja näin ollen halutaan tehdä osittainen liikekannallepano.

Saksa on ollut riippuvuutensa takia isoimpia heikompia lenkkejä EU tasolla, kun on puhuttu pakotteista. Oikeastaan kaikkiin Venäjälle esitettyihin pakotteisiin Saksa on ollut poikkiteloin. Miksi näin? Yksinkertaisesti sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Venäjällä oli Saksan politiikkaan ja sen johtamisessa erinomaiset valmiudet, kun he kontrolloivat Saksan energiaa. Toki Saksa joutui taipumaan ja Venäjä teki sen, mitä toisaalta jokainen Venäjän vallassa tekisi, jos vain olisi tismalleen samassa tilanteessa. Energian toimitus poikki Saksaan ja Eurooppaan. On naivia ajatella, että jos jollain on joku osio millä on valtaa, ettei sitä vallan tavoittelussa lopulta myös käytettäisi.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Mitä Fortumin olisi pitänyt tehdä?

Varmaan ihan ensimmäiseksi olisi pitänyt miettiä kolme siirtoa eteenpäin ja toki tämä on jälkikäteen huuteluna aina helpompaa, mutta pitää muistaa että Fortumillakin on armeija henkilökuntaa joille maksetaan siitä, että he tekevät riskiarvioita ja skenaarioita. Mikäli näin ei ole, niin olen entistäkin enemmän huolissaan, miten valtion yhtiö hoitaa asioita. Se että minä mutuillen jälkikäteen on todennäköisesti sallittavampaa, kun miljardiluokan yritykseltä tämän kaltainen riskiarvion on näin paljon väärin ymmärretty, niin se on anteeksiantamatonta.

Suomalaiselle pitäisi olla lähtökohtaisestikin ylimääräinen niskakarva pystyssä, kun puhutaan mistään yhteistyöstä Venäjän kanssa. Ihan meidän oma historiamme pitäisi olla sellainen, että DNA:ssa on iso epäilys siihen, mitä rajanaapurin kanssa voidaan sopia. En tarkoita, että heidän kanssaan ei voi mitään kauppaa käydä, mutta asiat tulee varmistaa todella tarkkaan. Ihan hyvänä lähtökohtana voidaan pitää sitä, että älä investoi Venäjälle koska tehtaat ovat ennemmin tai myöhemmin heidän valtionsa omaisuutta. Tämä tulee tapahtumaan Fortumin, että myös Nokian renkaiden nykyisille tehtaille, me saadaan se vielä nähdä. Älä myy mitään maa-aluetta tai kiinteistöä Venäläisille, tästä on lukemattomia esimerkkejä jo nähty. Varmaan viimeisenä tuo Hartwall areenan seisottaminen. Myös lukuisat maakaupat läheltä puolustusvoimien alueita, on yhtä tyhmää kuin naiminen hiv huoran kanssa rikkinäisellä kondomilla.

Mikäli nyt oli ihan pakko mennä ostamaan Uniper, niin olisi pitänyt heti day one tehdä järjestelyt, missä Uniper pilkotaan osiin. Pilkotuista osista ne osiot mitkä toimivat Fortumin uuden strategian mukaisina olisi kuulunut sulauttaa osaksi Fortumia. Todennäköisesti myymällä konsernin sisällä, mutta kuitenkin. Jäljelle jääneet osiot, mihin kaasu, hiili ja muut ns. ongelma kohteet kuuluisivat, niin ne olisi pitänyt jättää Uniperin alle ja tämä Uniper kaupata eteenpäin.

Saksa kansallistaa Uniperin ja ostaa Fortumin ulos

Oliko tämä Fortum diili nyt sitten Fortumin kannalta hyvä vai huono? Tätä kauppaa on perusteltu puolustusvoitoksi tms. kun kaupassa saadaan omat velat takaisin, eli ne Fortumin rahat jotka olisivat olleet Fortumin omia rahoja joka tapauksessa. Eli kun saadaan takaisin velat, niin se on sitten hyvä juttu ja saatiin vielä yrityksen myynnistä kuitenkin rapiat 700 miljoonaa euroa, eikä siinä vielä kaikki! Paras osio on se. Että, Uniper lupaa antaa Fortumille option Skandinavian laitosten ostamiseen jos tämä päättää nämä myydä vuoteen 2026 mennessä. Toisin sanoen, Fortum osti nämä itselleen jo kerran Uniperin kautta ja nyt saa optiona ostaa ne uudestaan jos ne edes päätetään myydä. Voidaan varmaan jo tässä vaiheessa todeta, että ei niitä saada tuohon hintaan mitä koko Uniperista Fortum sai Saksalta.

Heitän vielä yhden ennusteen tähän loppuun, Saksan valtio oli antanut aikaisemmin Uniperille luvan nostaa kaasun hintaa kuluttajille 90 % lokakuun alusta. Tämä lupaus menee varmaan nyt kansallistamisen myötä romukoppaan ja julistetaan poikkeustila. Uniper tulee saamaan kaasusta kansalaisilta normaalin hinnan, mikä nostaa firman tappiokierteen nopeasti plussalle. Tätä ei tietenkään Fortumin aikana haluttu tehdä, koska poliittisesti olisi näyttänyt siltä, että saksalaiset tukevat suomalaisia veronmaksajia, vaikka saksalaiset saavat omasta tilanteestaan syyttää ihan itseään.

Yhteenveto

Tätä kirjoittaessa Fortum on nousussa päälle 10 %, eli markkinoille tämä nähdään hyvänä tilanteena. Saatan olla väärässä, mutta minusta tämä case ei ole vielä taputeltu. Uniperista maksettiin päälle 7 miljardia, siitä saatiin alle miljardi, tässä siis hävisi päälle 6 miljardia euroa noin 6–7 vuodessa. Se että saadaan 8 miljardia omia rahoja takaisin, ei ole sama kuin, että saatiin Uniperista 8 miljardia.

Fortum ei varmasti ole ostanut käteisellä mitään vaan nämä hankinnat on rahoitettu lainalla, näitä lainoja Fortum joutuu maksamaan joka tapauksessa pois, eli voi olla, että tuosta 8 miljardista ei kovin montaa euroa jää edes Fortumin kassaan. En näe mitään keinoa siihen, ettei Fortum joutuisi tekemään tuosta räikeää alaskirjausta ja joutuvatko nyt myös Venäjän kohteiden osalta tekemään edelleen tarkistuksia? Fortum voi hyvinkin olla ennen vuoden loppua tekemässä suunnattua antia sijoittajille, koska heidän pääomansa on negatiivinen. Onneksi kohta on osavuosikatsausten aika, niin saadaan vähän osviittaa siitä mihin suuntaan yhtiön kehitys on oikein matkalla.

Osinkoja Fortumista on turha odottaa, koska heillä ei ole jakokelpoisia varoja tai itse en ainakaan odota mitään osinkoja. Fortumin perusbisnes on varmasti hyvää ja kannattavaa, mutta mikä on nykyisten laitosten tilanne ja onko niihin tarvetta tehdä lähitulevaisuudessa päivityksiä tai isoja korjauksia? Käsittääkseni Loviisan voimala on jo melko iäkäs.

Venäjän kohteet, jos ne on edelleen hinnoiteltu ruplan kurssin takia ”korkeammaksi”, niin kertoo hieman firman politiikasta, jos arvottaa yhtiön omaisuutta valuutalla, jota säädellään täysin valtion toimesta, joka käy kaiken lisäksi hyökkäyssotaa naapurivaltiotaan kohtaan.

Oma ennusteeni siis on, että Venäjän laitosten arvo tulee olla nolla, koska niiden ylläpitokulut kyllä laskutetaan Fortumilta, mutta sieltä ei saada mitään Suomeen ja Putin joukkoineen tulee tämän kansallistaa huoltovarmuuteen tai muuhun vedoten.

Artikkeli on omaa mietintöä, eikä mitään siinä esitettyä asiaa ole kirjoitettu sijoitussuosituksena. Sijoittamisessa ja muussakin havainnoissa suosittelen tekemään omat johtopäätökset siitä, että miltä ympärillä oleva maailma näyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *