Allokaation muutoksia ja vähän swingiä 12.2.2021

Allokaation muutoksia ja vähän swingiä

 

Jälleen yksi pörssiviikko takana ja tällä viikolla tuli tehtyä allokaatio muutoksia ja voisi sanoa myös riskin tasausta. Viikon päätteeksi tuli avattua myös yksi long positio swing treidaamisessa. Lähdetään purkamaan viikkoa myynnistä ja sen taustasta.

Brookfield Proberty Trust (BPYU)

Tämän painoarvo ja tunnuslukujen mukainen suoriutuminen oli hieman arveluttavalla tasolla, siinä missä muiden REIT kohteiden tulokset ovat lähteneet kehittymään ns. normaalia kohden, niin tämä on kyntänyt jostain syystä. Taustalla on varmasti myös veroteknisiä veivauksia sekä arvon alentamisia, jotta tulokset saadaan miinukselle ja sitä kautta näitä kuluja pienemmäksi.

Olen tässä parin vuoden aikana tankannut tätä aktiivisesti ja samoin sinä aikana on tuntunut, että tästä on ollut saatavilla tunnuslukuja kokoajan heikommin ja heikommin. Tämä on toki omaan ajankäyttöön ja sijoitusstrategiaan liittyen ongelma, jos ei ole saatavilla itselle tarvitsemia tunnuslukuja niin helposti kun olisi toive. Toki aina näitä voi laskea itse ja kokeilinkin sitä jonkun aikaa, mutta ongelma on tuottopanos suhteessa ja aika allokoinnista.

Vuoden vaihteessa tuli myös omaisuudenhoitoyhtiö Brookfield Asset Managmentilta (BAM) tarjous, jossa tarjosivat Brookfield Proberty Trustin osakkeista mitä eivät vielä omista $16.50 hintaa per osake. Ovat käsittääkseni toimineet myös BPY.n taustalla omaisuudenhoitoyhtiönä ja voineet laskuttaa palveluistaan.

Vaikka sijoitankin REIT kohteisiin, niin myönnän käsi pystyssä, että hieman sumussa tätä teen, tuntematta kovin tarkkaan taustaa ja mekaniikkaa näiden kohteiden takana. Luotan pitkälti samoihin tunnuslukutulkintoihin kuin muissakin yhtiössä eli ns. perinteisissä osakkeissa.

Tämä on myös osa syy, miksi päädyin painoarvoa laskemaan Brookfield Proberty Trustista.

Myynti

Tiivistyksenä:

  • Tunnusluvut karmeat
  • Painoarvo salkussa noussut
  • Lunastustarjouksen kautta mahdollinen ”lisä” hinta osakkeesta
  • Osinkotuotto vaikuttaa hyvältä, mutta onko kestävällä pohjalla?
  • Edelleen salkkuun jää siivu PBYU osaketta ja tarkkailen kurssikehitystä

Myin 460 kappaletta hintaan $18,66, joten euroiksi muutettuna sain tästä uudelleen sijoitettavaksi n. 7090 euroa.

Mikäli BPYU pitää $1,33 dollarin osingon, niin osingoissa tämä tarkoittaa vuodessa 612 dollarin ”menetystä”. Euroiksi muutettuna n. 520 euron vuotuista menetystä, joten tilalle tuli katsoa kohteita joiden kautta päästään kuromaan muodostunut erotus umpeen ja mieluiten nettona plussalle.

Ostot

Ostot jaoin kolmen REIT yhtiön kesken seuraavasti.

Annaly Capital Management (NLY) 335 kappaletta hintaan $8.46 per osake (eli n.35 % saaduista myynneistä).

Prospect Capital Corporation (PSEC) 405 kappaletta hintaan $7.17 per osake. Kun näihin kahteen ensimmäiseen hankintaan meni noin 70 % myynnistä saaduista rahoista, niin tuli vielä ostettua lopuilla n. 30 % AGNC invest Corp (AGNC) osaketta hintaan $16.36 ja kappaleita 151.

Näiden kaikkien osalta tunnusluvut perinteisesti katsottuna näyttivät omiin silmiini hyviltä, samoin myös osinkotuotto. Muutoksen jälkeen odotuksissa on, että PSEC maksaa $0.72 per osake, NLY $0.88 per osake ja AGNC $1.44 per osake.

Toki mitään takeita tähän ei ole, mutta jakosuhdetta ja viimeaikaisten tulos per osake lukujen pohjalta pidän näiden tasojen pitämistä todennäköisempänä, kuin BPYU tason säilyttämistä.

Yhteenveto

Odotus on, että näiden pohjalta osinkotulo lisäys olisi yhteensä 800 dollaria joten nettona oletus on, että osinko tulo kasvaa 190 dollarilla vuodessa, mikä tarkoittaa noin 160 € vuodessa.

Voi tuntua pieneltä vaivalta, mutta vertaamalla pääomaan siten, että paljonko olisi pitänyt sijoittaa lisää saadakseen 160 euroa vuodessa. Mikäli käytetään 4% osinkotuotto sääntöä, niin tämä olisi tarvinnut 4000 euron lisäpääomat. Nyt pääsin tulokseen allokoimalla samat rahat toisin, joten siihen nähden pitäisin veivausta hyvänä ratkaisuna.

Kuten jo aiemmin mainitsin, niin älä sijoita REIT osakkeisiin sen pohjalta mitä minä näistä kirjoitan vaan tee omat kotitehtävät huolellisesti näiden osalta. Itse myönnän, että tämä ei ole parasmahdollinen tapa tehdä sijoituspäätöksiä miten itse ne teen ja tiedostan näiden sisältävän monimutkaisia järjestelyjä.

REIT osakkeiden painoarvo omassa salkussa on tätä kirjoittaessa 28 % ja sijoitukset ovat jakautuneet 10 eri kohteeseen ja eri toimialaan. Olen siis pyrkinyt hajautuksella vähentämään ”tietämättömyydestä” tullutta riskiä.

Toki tasaisesti jaettuna tuosta tulee alle 3 % yhtiökohtaista riskiä, mutta luonnollisesti REIT kohteiden sisällä on merkittäviä eroja suurimman päälle 6 % painoarvosta pienimmän 0,4 % välillä.

Viikon Swing

Käydään vielä lävitse swing treidin long avaus.

Kuten kuvassa näkyy, niin viikon päätteeksi tuli tehtyä swing UPM kanssa.

Jokainen kynttilä kuvaa tässä viikkoa ja ylin pinkkiviiva on oman näkemykseni mukaan tukitaso, minkä viime viikolla UPM puhkaisi. Luottavaisempi olisin jos volyymi olisi ollut korkeampi, mutta toisaalta viikko etenee trendin mukaisesti (pinkki vinoviiva).

Miksi tässä kohtaan eikä vaikka neljä viikkoa aiemmin jolloin myös tukiviiva oli käyty ylittämässä? niin tähän kaksi seikkaa. Ensimmäinen on toki se, että en voisi todentaa, että kyseessä olisi tukitaso. Toisekseen kyseinen viikko päättyi alle edellisen huipun.

Pyrin löytämään näistä sen, että kun nousu päättyy, että onko kyseessä vain hengähdys tauko eli kuinka paljon kurssi vetäytyy. Tämän jälkeen kun se on selvillä, niin seurataan vielä seuraava viikko, että jatkuuko nousu normaalisti vai ei. Yllä olevassa UPM graafista näkee, että pitkän nousun jälkeen osake selkeästi otti 1-1,5 kuukautta ”happea” ja liikkui tämän ajan 29,10 € – 31,66 € putkessa. Kuulostaa isolta vaihtelulta, mutta suurelta osin vaihtelu on kuitenkin ollut 30,65 – 31,66 € välissä, silloin kun tätä katsoo päiväkynttilöiden osalta.

Ostin UPM osaketta swing mielessä hintaan 32,23 € ja omistan edelleen holdaus sekä osinkomielessä UPM osakkeita. Tämä swing treidin olen raportointimielessä erotellut blogia varten.

Oma tavoite tässä swingissä on se, että kurssi nousisi 35,40 € ja stop loss taso on asetettu murtautumiskynttilän alapuolelle.

Avoimien swingien tilanne

Eli minulla on nyt 5 swing kohdetta avoimena.

4.2.21 HKScan osto 2,36 € ja hinta nyt 2,24 € (-5,1 %)

5.2.21 Raisio osto 3,67 € ja nyt 3,715 € (+1,2 %)

5.2.21 Starwood (STWD) osto $20,43 ja nyt $21,50 (+5,2 %)

5.2.21 Nokian renkaat osto 32,30 € ja nyt 29,94 € (-7,3 %)

12.2.21 UPM osto 32,23 € ja nyt 32,15 € (-0,23 %)

Lukemat ovat nyt nuo mitä ovat ja ensi viikolla nähdään, että miten tämä on kehittynyt tästä eteenpäin. Tämä swing osio on sen verran tuore, joten tästä syystä negatiivisiin tai positiivisiin prosentteihin ei kannata tuhlata aikaa.

Oma muistutus vielä loppuun, eli en ole sijoitusneuvoja eivätkä nämä ole sijoitussuosituksia. Toimia voi seurata mm. sharevillen kautta nimimerkeillä Rahavaaka ja Meluzin jos haluaa käydä tarkemmin omia ostojani ja myyntejä lävitse.

Sijoita aina sen verran mitä olet valmis häviämään ja rahoja joita ei tarvita muualla.

Mikäli treidaat, niin oma suositus on, että riskienhallinta on se tärkein ja miksi päädyt mihinkin treidiin tulisi perustua omaan ennalta määrättyyn sääntöön. Tästä syystä haluan pitää tämän swing treidaus puolen mahdollisimman avoimena lukijalle päin. Ollakseni rehellinen, niin en tee sitä sinua varten vaan itseäni varten.

Miksi näin? Koska kun olen itselleni luvannut pistää luvut ja päätökset blogiin, niin tästä syystä minun tulee erityisen tarkkaan miettiä miksi menen mihinkin treidiin sisälle. Tämän tulee perustua omiin sääntöihini ja kun kirjoitan tekstiä tänne, niin on helppo myös jälkikäteen huomata jos säännöistä tai sen osista on tingitty.

Katsotaan miten tämä Swinggaus oikein toimii ja onko jossain vaiheessa tarpeellista jakaa tämä omaan lohkoonsa ja seurata sitä irrallisesti holdauksesta. Mikäli on toivetta, että käsittelen jossain vaiheessa myös treidaukseni sääntöjä, niin voin niistä kirjoitella myös jos niitä toiveita tähän liittyen tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *