Maaliskuu 2022

Yksi kuukausi jälleen takana ja käydään lävitse mitä ensimmäinen kvartaali sekä viime kuukauden käsittelemättömät ostot ja myynnit ovat olleet.

Myynnit

Myin kuukauden lopulla pitkään varautumiseen varatuista ETF rahastoista Ishares core msci world ucits ETF (EUNL), Wisdom Physical Swiss Gold (GZUR) ja Wisdom Physical Silver (VCLZ) osuuksia siten, että jokaisesta rahastosta kotiutettiin 1 000 euroa.

Tällä ratkaisulla varmistin sitä, että muutaman muun myynnin lisäksi mitkä käydään seuraavaksi lävitse, tulee rahat riittämään ostoihin. Olin maaliskuu 2022 alussa hieman laskenut sen varaan, että Nordean osingot olisivat tulleet tilille jo ennen kuun loppua, mutta näin ei ehtinyt käydä.

Starwood Property Trust (STWD)

31.3.2022 tuli myytyä 74 kappaletta hintaan $24,29 tätä hyvää osingonmaksaja MREIT kohdetta.

Starwood maksaa osinkoa 6,35 % tuottoprosentilla, mutta siitä huolimatta omissa paperissani tämän arvostus on vain nyt liian korkealla. Itse vertaan kohteita nykyään myös vahvasti omaan toimialansa suurimpiin yhtiöihin ja niissä vertailuissa tämä korkea arvostus vahvistuu.

Näyttää siltä, että niin kauan kuin Starwood Property Trust liikkuu liukuvan 200 keskiarvon alapuolella ja kurssi on ylitse 16 dollaria niin olen kuukausittain myyntien kannalla. Tuo raja on itselläni vähennä taso ja kalliina tätä pidän hinnassa 18 dollaria. Tässä vaiheessa voi sanoa, että hinnassa on n. 35 % ”ilmaa”.

Miksi en laita näitä sitten kaikkia kerralla laitaan? Siitä hyvästä syystä, että saatan olla väärässä. Myyn suunnitelman mukaan kohdetta, kun tämän kurssi on kuukauden lopulla alle 200 liukuvan keskiarvon ja omassa arvon määrityksessä hinta on myyntirajojen yläpuolella. Myynnit toteutan pienissä 1600 euron tai 800 euron erissä kuukausittain, pl. sellaiset osakkeet, joiden hinnassa näen jo räikeää yli arvostusta ja näiden kurssit ovat todella vahvassa momentumissa, niissä minulla on käytössä liukuva stop loss taso, joka seuraa n. 10 % päässä seurantajakson kurssihuipusta.

New York Mortgage Trust (NYMT)

Toinen MREIT kohde, missä kova osinkotuotto mutta hinta nykytilanteessa omaan ”oikeaan hintaan” n. 29 % liian korkea. Samana päivänä kuin Starwoodia tuli myytyä New York Mortgage Trustin MREIT osaketta pois salkusta. Samalla toimialalla, niin verrattuna alan suurimpiin toimijoihin, niin tämän arvostus on hieman karussa sekä kurssi on liikkunut pidemmän aikaa nyt alle 200 liukuvan keskiarvon.

Koronan myötä NYMT otti kurssissaan niin pahasti osumaa, ettei ole oikeastaan päässyt kunnolla palautumaan koronaa edeltävälle tasolle. Tämä tippui noissa mainingeissa niinkin alas kuin 1 dollarin tasolle, mikä tarkoitti karkeasti 85 % tiputusta koronaa edeltävästä hinnasta. Siitä tämä palautui 4-5 dollarin tasolle vuonna 2021, mutta viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa on uusi taso löytynyt ennemmin 3-4 dollarin kohdalta.

Osinkoa tämä maksaa 0,4 dollaria per vuosi, mikä antaa osinkotuotoksi nykyhinnalla melkein 11 % tuoton, mutta pahaa pelkään että FED koron nostojen myötä voi NYMT osalta maksukyky olla vaarassa ja riskinä on osingon leikkaaminen. Parina viime kvartaalilla on tulos jäänyt jälkeen ennusteista ja viimeisin tulos peräti 0,11 dollaria per osake, mikä laittaa maksutilanteen vaikeuksiin, jos tilanne heikkenee tai heikkeni vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana.

Myyty 31.3.2022 kappaleita 491 ja hintaan $3,66.

Hannon Armstrong Sustaineble (HASI)

Ei kahta ilman kolmatta, HASI joka on kanssa MREIT kohde on ollut minulla jo pidemmän aikaa vähentämisen kohteena. Tämän kertainen myynti oli nyt viimeinen, koska tämän osuus salkussani on jatkossa sen verran vähäinen, niin en enää kaupankäyntikulujen takia tee myyntejä. Ostoja voidaan tehdä uudestaan, kun arvostustasot tulevat ostoa tukevalle tasolle.

Myyty 31.3.2022 kappaleita 19 ja hintaan $47,74.

Myynneistä tuli yhteensä hieman vajaa 7000 euroa, mikä saatiin kanavoitua ostoihin.

Ostot

Käydään seuraavaksi lävitse, että minkälaisia ostoja tuli maaliskuu 2022 lopulla oikein tehtyä.

Nokia

Tuli palattua Nokian omistajaksi, kun kurssi oli päälle 200 liukuvan keskiarvon ja tunnusluvut suhteellisen houkuttelevalla tasolla. PE 17,4 ja PB 1,6. Nämä luvut ovat Nokialle ihan hyviä arvostustasoja varsinkin kun vertaan informaatioteknologia sektorin keskiarvoihin. Nokian osalta mukavalta tuntuu myös se, että Nokia on palannut takaisin osinkojen tielle ja nyt vuoden ajalta on odotettavissa noin 0,08 euron osinkoa. Eihän osinko mikään järkyttävän kokoinen ole, mutta toivottavasti osinko on yhdessä järkevän omien osto-ohjelman kanssa nousujohteinen ja sitä kautta tulevaisuuden osinkovirta ostohintoihin nähden vahva.

Osto 31.3.2022 kappaleita 319 ja hintaan 5,05 €.

Brighthouse Financial (BHF)

Tässä jatkettu kanssa tutun yhtiön hankkimista, mitä olen tehnyt jo muutaman kuukauden. Minun papereissani tässä on kyseessä erittäin edulliseksi hinnoiteltu yhtiö, mutta en ymmärrä miksi markkinat tämän hinnoittelee näin edulliseksi.

Viimeisen kuuden vuoden aikana yritys on ostanut mm. omia osakkeitaan n. 36 % pois markkinoilta. Yrityksen omapääoma per osake on noussut 70 %. Mennään omilla ajatuksilla ja ostetaan tätä jatkossakin, jos arvostustasot ovat tätä luokkaa ja tätä halvalla. Tässä voi olla takana, että iso yleisö ei tätä vielä ole löytänyt ja siinä vaiheessa, kun tämä alkaa tekemään systemaattisesti positiivista P/E tulosta, niin sekin löytää paikalle.

Sampo

Kuten nyt parin viime kuukauden aikana, niin tässäkin kuussa tuli lisättyä Sampoa salkkuun. Loistava bisnes ja odotettavissa näiden mega osinkojenkin jälkeen hyvää ja vahvaa osinkovirtaa tulevaisuudessa. Vakuutusbisnes pohjoismaissa hyvällä pohjalla, ei suurta kilpailua ja markkinat jokseenkin stabiilit, joten voiko parempaa bisnestä oikein vaatia. Sammon ja sitä kautta IF tilanne on todella vahva, jonkin verran itse odotan, että yhdistettykorvaussuhde tulee jonkin verran nousemaan koronan väistymisen myötä. En niinkään näe asiaa siten, että ajoneuvovakuuttamisen kautta tilanne olisi niin paljon heikkenemässä kuten mm. Sauli Vilen usein tuntuu nostavan, vaan enemmänkin henkilövakuutuskorvausten kasvun myötä.

Henkilövakuuttamisessa näen sellaisen klikin asiassa, että nyt kun on oltu paljon etätöissä, niin ihmisten sairastelut olisivat olleet vähäisempiä tai sanotaanko niin, että niissä normaaleissa flunssa tapauksissa ei ole käyty hakemassa hoitoa yksityisillä lääkäriasemilla.

Silloin kuin oma lapsi oli pieni, niin oli jokseenkin tuttu kuvio että aina kun lääkärissä kävi ja vaikka lääkäri olisi 99% diagnosoinut taudin kuvaksi flunssan, niin taikasanalla sairauskuluvakuutus lapsesta otettiin varmuuden vuoksi kaikki verikokeet jotta voitiin varmistaa, että flunssaa se on ja menee vain ohitse lepäämällä.

Kyllähän jokainen tietää, että kun mennään labran puolelle, niin hintaa tulee käynnille moninkertaisesti lisää. Nyt koronan myötä näen tilanteen kehittyneen niin, että pilttiä ei ole viety ihan pienestä hoitoon ja tätä kautta kaikki nämä ”turhien” käyntien pois jääminen oli koronan tuoma helpotus. Oma lukunsa vielä on työpaikkojen ottamat työterveyden laajennukseen tähtäävät sairauskulut, etänä olo on varmasti näissä näkynyt positiivisesti korvaussuhteissa.

Tanskanmaalta on odotettavissa, että Sampo tulee tekemään lunastustarjouksen Topdanmarkin osakkeista ja sitä kautta saadaan vakuutuskonserniin uusi yhtiö ja entistä vankempi ote pohjoismaisten ykkösvakuutusyhtiönä vankistuu.

Tämän vuoden osinko-odotukset ovat jopa Nordean osinkoja suuremmat ja odotan reilusti päälle 4 000 euron netto-osinkoja tänä vuonna tilille.

Prospect Capital Corporation (PSEC)

Yksi salkkuni suurimmista REIT osakkeisiin rinnastettava BDC yhtiö, eli yhtiö, joka investoi ja lainaa yrityksille, sen jälkeen kehittää niitä parhaansa mukaan arvokkaammiksi tai ottaa korkotuottoina rahat tilille. PE lukema 10,4 ja PB luku 0,8 mutta ennen kaikkea osinkotuotto on 8,5 %. Pieni pelko osinkojen kestävyydestä on osinkojen jakosuhde, joka on 89 %, mikä on aika lailla katossa sen suhteen, kun nämä voivat toimia verottomasti, jos jakavat 90 % tuloksestaan osinkoina. Eli tässä suhteen on vaikeaa nähdä, että osinko olisi mitenkään nousemassa.

Omissa papereissani ”oikea” arvo olisi 9,70 dollarin kohdalla, mikä tarkoittaa vielä reilua 15 % nousu varaa.

Osto 31.3.2022 kappaleita 105 ja hintaan $8,36

Gladstone Investment Corporation (GAIN)

Samanlainen firma kuin Prospect, eli yritys, joka toimii yrityskehittämisen ja pääomahallinnointi yrityksenä.

Yrityksenä tämä on vielä PSECiä tehokkaammassa kunnossa, PE on ainoastaan 5 ja PB 1,23, mutta osinkotuotto on heikompi 5,5 % lukemalla. Omasta mielestäni tämä on rikollisen halpa ja näen tässä reilusti nousuvaraa jopa 45 %. Silloin ollaan vasta tavoitehinnassa ja sen jälkeen kiivettäisiin vasta portaissa seuraaville askelmille, joissa haetaan myyntiä.

Siinä missä GAIN on mukava firma, että se muistaa omistajiaan monesti myös ylimääräisillä osingoilla ja niitä on tullut mm. viime vuonna 3. Vuonna 2020 maksettiin 1 kpl ja 2019 3 kpl.

Osto 31.3.2022 kappaleita 108 ja hintaan $16,35

Ford (F)

Uutena osakesarjana omistuksiin on Ford, autovalmistaja joka on ollut ihan hyvässä nousussa. Tämä löytyi omalta prospektilistalta ja nyt se tuli poimittua salkkuun. Ford oli tauon jälkeen alkanut maksamaan osinkoa, mikä oli itselleni positiivinen signaali. Tulos on siinä kunnossa, että PE on 9,3 ja PB 1,37. Firma näiden valossa on ihan kelvossa kunnossa ja uskalsin tehdä hankinnan kun kurssi oli siinä kohdassa että tähän oli mahdollisuus kuun lopussa.

Itse odotan Fordille 21,86 dollarin hintaa ja näin tälle voisi olla hyvä mahdollisuus saada 31 % arvon nousua. Se mihin maailma sen sitten asettaa jää lopulta vielä nähtäväksi.

Osto 31.3.2022 kappaleita 80 ja hintaan $17,25

Intel (INTC)

Toinen uusi osake salkkuun oli Intel, tämän osalta kävi ajallisesti sama juttu kuin Fordin kanssa, eli kurssi ja näkemykset osuivat niin hyvin kohdilleen, että tätä oli pakko ostaa salkkuun. Toki kertoimet olivat suotuisat PE 9,9 ja PB 2, molemmat kertoimet ovat informaatioteknologiaan verrattuna matalat. Suurimmissa Informaatioteknologian yritysten keskimääräinen PE on 28, eli Intel on kolmasosan siitä. PB keskiarvo on 8,6 jolloin Intel on vain neljäsosa keskiarvosta.

ROE on alalle keskimääräistä heikompi joitakin prosentteja, mutta ei paljoa. Näkisin että Intelin kanssa olisi vielä 35 % kasvu varaa ja oma tavoitehintani on tälle 65 dollaria.

Yhteenveto

Huh huh, tuli tässä kuussa sittenkin paljon tapahtumia ja näiden kirjaaminen vie jo jokseenkin aikaa vaikka puolet ajatuksista jäi vielä päähän mitä olisin halunnut tähän upottaa. Haluan opetella vielä tiivistämään asiaa mahdollisimman ytimekkäästi.

Näiden toimien myötä kuitenkin osinkotulo kasvoi noin 5 € kuukaudessa, ei toki kuulosta näin laitettuna kovinkaan suurelta summalta, mutta kumuloiden 60 € vuodessa ja totuus on, että tuo 5 euroa vie minua jälleen 5 euroa lähemmäksi omaa isoa tavoitettani, joka on taloudellinen riippumattomuus.

Maaliskuusta tulee mielenkiintoinen, koska tässä kuussa pitäisi maksuun tulla oma tämän vuoden ennätys kuukausi. Nordea olikin jo maksanut osinkonsa viikonloppuna tai ainakin tilillä ne näkyi jo viikonloppuna. Tälle kuukaudelle odotan Nordean lisäksi vielä noin 3 000 euroa, eli kokonaispotti pitäisi olla maaliskuussa karkeasti 7- 8 000 euron kohdilla.

Mutta käydään maaliskuun tilanne maaliskuun jälkeen ja päivittelen osinkokertymää ensimmäisen kvartaalin osalta erikseen, joten käy jossain vaiheessa kurkkaamassa ja katsomassa, että miten ensimmäinen kvartaali eteni osinkojen valossa ja mitä odotuksia on toiselle kvartaalille.

Tokmannia ja Anoraa salkkuun

Tämän kuukauden aikana on tullut hankittua heräteostoksena Tokmannia ja Anoraa, näiden ostaminen perustunut näkemykseen, että kumpaakin saanut kohtuullisen halvalla ja kohtalaisella osingolla. Yhtiöiden osalta haen hieman laajentamista omaan salkun portfolioon, siinä missä päivittäistavaroita on omassa salkussa pääsääntöisesti kannatellut Leggett & Platt ja henkilökohtaisessa salkussa muutama kappale Keskoa, niin Tokmanni on hyvä lisä tähän kokonaisuuteen.

Tokmanni

Tokmanni on kutenkin alle 13 PE luvulla hinnoiteltu hieman edullisemmaksi kuin Kesko, jolla PE on hieman yli 16. PB puolella taas Kesko on edullisempi verrattuna Tokmanniin 4 vs. 3,6. Osinkojen osalta Kesko tarjoilee 3,4 % tuoton siinä missä Tokmanni antaa 5,7 %. Molempien osalta osinkojen nostaja taisi olla takana nyt 4 peräkkäistä vuotta.

Oma tavoitehinta on Keskolle 23 euroa, joka tarkoittaa sitä, että Kesko on tällä hetkellä omissa papereissani normaalissa hinnassa kyseessä ei ole halpa eikä kallis. Tästä syystä ei tässä kohtaan anna ostolle syytä, kun osakkeella ei ole marginaalia riittävästi tehdäkseen tuottoa.

Tokmanni taas osaltaan kertoo sen, että siinä tavoitehinta on 20 euron kohdalla, mikä taas antaa marginaalia 20 % joka luonnollisesti on sellainen mahdollisuus, että tähän kannattaa tarttua.

Osto: 15.3.2022

Hinta: 16,44 €

Kappaleet: 97

Anora

Anora taas tuli täydentämään elintarvikesektoria, missä perinteisesti omassa salkussani on Raisio ollut hallitseva yhtiöt. Raisiota olen myynyt hyvin paljon viimeisien kuukausien aikana, joten elintarviketeollisuuden osuus on salkussani tätä myöden laskenut. Elintarviketeollisuuden osuus salkusta on tätä kirjoittaessa ainoastaan 0,6 % joten kyseinen ala on räikeässä alipainossa.

Venäjän hyökätessä sotatoimilla Ukrainaan, niin oletettavasti elintarvikeyhtiöiden arvostukset tulevat nousemaan tai ainakin jos pystyvät kohonneet raaka-aine kustannukset siirtämään hintoihin.

Anora on rehellisesti sanottuna viinayhtiö, joka valmistaa ja myy alkoholipitoisia juomia. Heidän brändeistänsä Suomessa tunnetuin on varmasti Koskenkorva, mikä voidaan leikkisästi nimetä Suomalaiseksi erittäin kuivaksi valkoviiniksi. Mukana on paljon norjalaisten yhdistymisen seurauksena tulleita brändejä, mistä mainittakoon maailman vanhin akvaviitti, jota on valmistettu vuodesta 1821 samalla reseptillä (lähde: anora.com).

Raisio ja Anora tarjoilee kummatkin lähelle nelosoluen prosentteja, missä Raisiolla hieman väkevämmät osingot 5,3 % vs. Anoran 5,1 %. PE puolella Anoran on huokeammin hinnoiteltu 14,6 kertoimella siinä missä Raisiolla tilanne on 18,7. Molemmat yhtiöt ovat vuoden alusta tulleet kovaa alas, Raisio päälle 20 % ja Anora hieman alle, mikä on laskenut PE lukujen kertoimia siedettävälle tasolle.

PB puolella Anora on myös hieman edullisempi 1,2 kertoimella, mutta ei Raisiota voi myöskään pitää kalliina tämän kautta katsottua, kun sen kerroin on 1,5.

Anorassa oma tavoitehintani on 10,40 € mikä antaisi nyt 18 % marginaalin ostolle, Raisiolle tavoitehintani on 2,6 € mikä tarkoittaa sitä, että tämä on aika lailla nyt ”oikeassa” hinnassa.

Osto: 15.3.2022

Hinta: 8,66 €

Kappaleet: 184

Yhteenveto

Vaikka nämä eivät mene strategian mukaan, niin toteutin kaupat siitä syystä, että näin näissä kuitenkin mahdollisuutta hyvään kurssinousuun sekä sen, että osinkojen irtoaminen tulee tapahtumaan näiden osalta ennen kuun loppua, mikä taas tarkoittaisi vuoden odottelua seuraaviin osinkoihin. Tekemällä ostot nyt, niin saan kohteet tuottamaan heti kassavirtaa osinkojen muodossa salkkuun, mutta uskoisin näiden olevan ensi vuonna korkeammalla kuin osto hetkenä.

Helmikuu 2022

Kyllä tämä aika vierii, enkä ole ehtinyt edes kirjoittaa helmikuu 2022 tilanne katsausta edes. Toisaalta tähän on pari hyvää syytä, niistä ensimmäinen on flunssa ja toinen on motivaatio. Motivaatio on varsinkin helmikuun lopun kohtaan ollut todella koetuksella, tähän saattaa vaikuttaa myös Venäjän hyökkäys sota Ukrainaan.

Kirjoitin tuosta sodasta jo edellisessä postauksessani, eli jos tämä on jäänyt välistä niin siihen voi tutustua lisää täältä.

Sota avasi onneksi lopulta myös saksalaisten silmät, joita melko paljon myös kritisoin edellisessä viestissä, tosin kritiikki oli tuohon ajankohtaan ihan kohdillaan. Venäjällä tilanne on taloudellisesti nyt syöksyssä, Putin on onnistunut omissa tavoitteissaan tuomaan Neuvostoliittoa takaisin siinä mielessä, että talous on nykyään kuin Neuvostoliitossa. Tätä kirjoittaessa on noin 14 000 mielenosoittajaa laitettu Venäjällä vankilaan, mikä kertoo mielenosoittajien rohkeudesta mutta edelleen muun kansan lammasmaisesta oireilusta. Suosittelen kaikille, enkä pelkästään asiasta kiinnostuneille tuhlaamaan aikaa elämästä tunnin ja kuuntelemaan ja katsomaan Martti J. Karin esitelmän: Venäläinen strateginen kulttuurin.

Itsellä jäi tästä mielikuva, että Venäläinen mentaliteetti ja mielenmaisema on hyvin pitkälti samanlainen kuin orjalla. Kansa vaatii paimentajan, koska jos kansa joutuu itse tekemään päätöksiä, niin siellä on sekasorto ja heidän mielikuvissa pahimmat sekasorron ajat ovat olleet juuri näissä murroksissa kun kansakunnalla ei ole ollut vahvaa johtajaa. Heidän ajatuksissaan pahinta korruptiota on ollut Jeltsinin aikaan, mutta jos nyt katsoisi tilannetta mm. armeijan suorituskyvyn sekä kaluston osalta, niin voisi sanoa, että on siellä Putin aikaakin miljardi jos toinen vaihtanut muualle omistajaa kuin tarkoitukseen osoitettuun kohteeseen.

Katsokaa itse ja luokaa oma mielipide.

Helmikuu 2022 osake ostot ja myynnit

Tarkoitus on kuitenkin se, että katsotaan mitä ostoja ja myyntejä on helmikuussa 2022 oikein tehty.

Helmikuussa isoimpia liikkeitä oli yleisesti katsottuna Fortumin painoarvon vähentäminen, itselläni on Fortum ollut alkuvuoden ns. Myynti suosituksella ja koska tämän kurssi oli räikeästi ylitse omien arvostuskertoimien, niin olin laittanut tähän liukuvan stop lossiin kiinni ja tämän myötä 21.2.2022 tämän kurssi valahti hintaan 22,47 €. Tuossa myynnissä 65 kappaletta Fortumia uuteen osoitteeseen ja toki nyt jälkikäteen katsottuna tämä manööveri oli myynnin osalta ihan nappiin toteutettu.

Sodan syttymisen päivänä myyntiin meni samaisella stop lossilla myös UPM ja sitä siis myytiin 24.2.2022 48 kappaletta hintaan 30,44 €.

Ostolaidalta oli pakko ostaa salkkuun nopeasti halventuneita osakkeita, nämä koostuivat seuraavista yrityksistä. Huom. suluissa on hinta ja kappalemäärä. Telia (3,32 €, 240), TietoEvry (23,43 €, 32), Nordea (9,86 €, 81), Sampo (41,66 €, 20), Annaly Capital Managment ($6,75, 131), AGNC Investment corp ($12,66, 70) ja Gladstone investment ($14,44, 62).

Nämä ostot tuli siis toteutettua 24.2. kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja näiden osalta ei ollut kyse ns. strategian mukaisesta ostamisesta tai myymisestä. Siinä missä Fortumin SL myynnillä vältyttiin n. 27 % kurssilaskulta, niin Nordean osto erä on osaltaan tätä kirjoittaessa tullut myös 8 % alas (10.3.2022).

Helmikuu 2022 strategian mukaiset ostot ja myynnit

Itselläni on myös käytössä oma sijoitusstrategia minkä muutama kuukausi sitten itselleni laadin, siinä ostot sekä myynnit on tarkoitus toteuttaa kuukauden viimeinen pörssipäivä ja siten miten oma fundamentteihin perustuva arvostustasot määräytyvät. Tässä hyödynnän teknisestä analyysistä 200 liukuvaa keskiarvoa, mikä määrittelee toteutuksen. Aloitetaan myynneistä.

Fortum (18,31 €, 87), Starwood Property Trust (STWD, 23,59 $, 76), Realty Income (O, 66,18 $, 27), UPM (30,75 €, 26) New York Mortgage (NYMT, 3,46 $, 520), Hannon Amstrong (HASI, 48,60 $, 37), Franklin resources (BEN, 29,56 $, 30).

Myynneistä tuli karkeasti kassaan 9 500 euroa, tätä rahaa tuli sitten käytettyä ostoihin ja ostoon meni kuun lopussa sitten seuraavat yhtiöt:

Brighthouse Finance (BHF, 52 $, 34), Kojamo (20,54 €, 77)

Ostojen myötä meni noin 3 200 euroa, koska olin tammikuussa myynyt puskurivaroista ETF rahastoja ulos, niin tein näihin täydennys ostot, että sain painotuksen sille tasolle, mille olen näiden allokaation itselleni määritellyt.

WisdomTreeltä tuli ostettua kulta ja hopea ETF (GZUR, VZLC) sekä Ishares Core MSCI World ETF, näihin meni jokaiseen noin 1000 euroa, joten kuukauden ns. kassavirta ilman osinkoja jäi noin 3 000 euroa plussalle.

Pitää kuitenkin muistaa, että tulevissa osinkovirroissa otetaan hetkellisesti takkiin koska, myyntiin menneissä kohteissa oli paljon osingonmaksajia ja mm. NYMT jonka osinkotuotto on tätä kirjoittaessa 11 %, niin nämä näkyy laskevana osinkotuottona koko salkun osalta.

Ukrainan sota ja tulevat sijoitukset

Kuukausi lähestyy loppuaan ja ajattelin tässä vähän avata ajatuksiani, että mitä ostoksia olisin mahdollisesti tekemässä kuun viimeisenä päivänä. Toki sijoittamista tärkeimpinä huomioina on Ukrainan sota ja Venäjän mielivaltainen hyökkäys Ukrainan kimppuun.

Anteeksi Ukraina

Eurooppalaisena minua hävettää ja jos ei muut tajua tätä tehdä, niin minä teen sen. Eli Anteeksi Ukraina!

Kohdataan totuus, niin fakta numero 1. Ukraina jätettiin lopulta yksin. Fakta numero 2. Asetetut pakotteet vaikuttaa yhtä paljon lyhyellä tähtäimellä kuin Siperialaiselle poromiehelle olisi laitettu kielto matkustaa Monacoon.

Kun Putin oli Ukrainan rajoilla, niin puheet EU:ssa oli uhmakkaat, että ”jos hyökkäätte, niin sitten saatte katua…” lopulta kuin Putin toteutti hyökkäyksensä, niin EU vähän pysähtyi. Suomessakin Marin ja Niinistö piti tiedotustilaisuuden, jossa siis loppu tulema oli, että nyt neuvotellaan pakotteista.

Siis mitä vittua! oli tiedossa, että suurella todennäköisyydellä Putin hyökkää ja vasta sitten kun se on tosiasiaa, niin aletaan neuvottelemaan siitä, että mitäs me nyt teemmekään? Vaikka hyökkäystä ei olisi tullut, niin nämä suunnitelmat olisi pitänyt olla kaikki valmiina ja selviä.

Ketkä ovat EU:ssa olleet suurimmat jarrumiehet?

EU:ssa Saksa ja Italia ovat olleet polkimella painamassa yhdessä jarrua, ettei vain tule liian jyrkkiä pakotteita Venäjälle. He varmaan näkevät tämän vain pienenä aluekiistana, jossa käytetään Venäjän läntistä osaa eli Valko-Venäjää ponnahdus lauttana. Välihuomautuksena, niin Valko-Venäjän voisi siis poistaa itsenäisten valtioiden listalta se on myös nykyään osa Venäjää.

Saksa ja Italia pelkäävät, että Venäjä laittaa kaasuhanat kiinni ja kansa jäätyy. Toki liittokansleri paskahousu teki käärmeen selkärankaisen teon ja laittoi Nord Stream 2 käyttöönoton paussille. Helvetinmoinen pelote Putinille, kun putki, jossa korkeintaan liikkuvat rotat laitettiin nyt paussille.

Saksa on tehnyt isoja virheitä lähimenneisyydessään, joista valitettavasti maksaa Saksa itse, mutta myös nyt Ukraina. Saksa meni hirttämään itsensä Venäläiseen energiaan, koska eihän Venäjä ja varsinkaan Putin käyttäisi tätä poliittisena vipuna? Hei siis haloo!!! Miksi ollaan niin saatanan naiiveja ja halutaan uskoa, ettei sitä käytettäisi tähän? Kyllä meidän olisi pitänyt jo oppia vuosisatoja sitten sellainen yksinkertainen seikka ihmisluonteesta, että jos sinulla on asia, josta voit hyötyä, niin tulet sitä jossain vaiheessa käyttämään.

No mutta kun meillä on sopimus, että näin ei voi tehdä? Se on vähän kuin perhe, missä ollaan solidaarisia mutta kun tulee avioero, niin solidaarisuus loppuu hyvin nopeasti. Putin ei epäröi käyttää energiaa keppinä, mutta meillä on vain kaksi vaihtoehtoa. Laittaa oikeasti sellaiset pakotteet, että ainakaan Eurooppaan tai Nato kumppaneille ei Venäjälle mene mitään tai sieltä ei mitään tule. Ihminen kyllä keksii vaihtoehtoisia energia muotoja silloin kuin on hätä ja pakko. Toinen vaihtoehto on, että huudetaan tuuleen, että ”EI SAA! lopettakaa hyökkäys…Ai te valtasitte jo koko Ukrainan…noh, ei ollut kivasti tehty”.

Jälkimmäisellä vaihtoehdolla voi vain arvuutella, että missä Venäjä pitää seuraavaksi massiivisia sotaharjoituksia? Saattaa olla, että Itämerellä on pari kuukautta kestäviä harjoituksia ja samalla myös meidän itärajallamme. Miksi Putin olettaisi, että ”Lännen” reaktiot olisivat yhtään sen ihmeellisemmät kuin hyökätessään Ukrainaan? Meillä on Nato-Optiot, jotka erääntyvät arvottomina samalla hetkellä, kun harjoitukset käynnistyvät meidän rajoillamme ja syy on siinä, että Natoon ei oteta maita, joiden turvallisuustilanne on kiristynyt. Olen todella pettynyt, jos tämän hyökkäyksen johdosta Suomi ja Ruotsi eivät Natoon kuulu, voidaan toki leikkiä edelleen, että liittoutumattomana ollaan turvassa ja hyvin se näyttää toimivan myös Ukrainassa, joka tosin pyrki Natoon sekä EU:hun. Tekivätkö he ilman Naton tai EU:n puoltoa vai yksipuoleisesti? Olettaisin, että yhdessä mikä saa Euroopan näyttämään vieläkin nolommalta.

Palataan Saksaan, heidän suurin ongelmansa oli lopulta Merkel. Vaikka Angela varmaan oli suuren osan valtakaudestaan ihan ok, mutta loppujen lopuksi olet juuri niin hyvä kuin viimeiset hetkesi. Naurettavinta oli luopuminen ydinvoimasta Fukushiman onnettomuuden jälkeen, siihen kylkeen korostunut vihreä siirtymä ja kivihiilestä luopuminen.

Nämä ratkaisut vaikuttivat siihen, että termostaatti saksalaisten asuntojen lämpötilasta annettiin Putinille. Kivihiilestä luopuminen oli varmasti ihan oikea ratkaisu, mutta ei kestävää, jos ydinvoimalat on myös ajettu käytännössä alas. Perustelut olivat pitkälti siinä, että ydinvoimalat ovat vaarallisia, mistä osoitus oli Fukushima. Mikäli yhtään tuntee maantietoa ja käsitystä mannerlaatoista sekä niiden liitoskohdista, niin ymmärtää mikä ero on Saksalla ja Japanilla ydinvoimaloiden osalta.

Saksan vihreät olivat tekopyhiä sen suhteen, että kun energiaa ei tuoteta omassa maassa, niin asiat muuttuvat paremmiksi. Mitä sitä ydinvoimalaa omalle maaperälle rakentamaan, kun sähköä tulee töpselin kautta seinästä? Sillä ei niinkään ole merkitystä, että miten sitä energiaa sitten tuotetaan toisaalla. Kun puhutaan vihreästä siirtymästä, niin maakaasu on kuitenkin fossiilinen eikä mitenkään uusiutuva luonnonvara, joten tässäkin vihreät menevät Saksassa metsään tai menisi jos niitä siellä pahemmin olisi. Siksi he vaikuttavat vahvasti Suomen metsien hoitoon, kun ovat ryssineet (nyt en syytä venäläisiä) omansa.

Italia on omia talousasioitaan sotkenut jo viimeisen parin tuhannen vuoden ajan niin paljon, että niiden gloorian ajat taitavat ajoittua Rooman valtakunnan aikoihin. Nykyään Italia on sinänsä pelannut kortit fiksusti, että on saanut Pohjois-Euroopan maksamaan omat viulunsa pidemmän aikaa. Siinä missä mm. Suomi suunnittelee energia verotuksiin miljoonissa luokiteltavia kevennyksiä, niin Italia puhuu miljardeista ja miksi ei puhuisi, kun muut maksavat.

Ukrainalle pahoittelut, että EU on lammas eikä oikeasti uskalla vastustaa Putinia. Meille tuli oikeasti yllätyksenä, että Venäjä huijasi. Emme olisi mitenkään voineet uskoa, että näin tapahtuu, vaikka näin on tapahtunut aina. Uskoimme oikeasti, että entinen KGB agentti, joka on ollut vallassa suoraan tai välillisesti 20 vuotta, sotinut omiaan vastaan, hyökännyt kolmesti olympialaisten tienoilla toiseen maahan, haaveilee avoimesti Neuvostoliiton perään, laittanut oppositioon sellaiset puolueet, jotka ovat itselleen mieleisiä ja loput vankilaan tulisi ja pitäisi sanansa.

Ei siinä mitään, surulliselta vaikuttaa myös se, että myös Suomessa, jolla pitäisi olla melko hyvä käsitys oman historiansa puolesta kyseisestä naapurista on ollut naiivi. Baltian maat ovat varmaan olleet EU:ssa ainoita, jotka ovat kunnolla varoitelleet Venäjästä ja ehkä he ovat olleet oikeassa, ei! vaan HE OVAT olleet oikeassa.

Tiedän, että Suomessa on myös kansan keskuudessa monia, jotka ovat osanneet varautua siihen, että jotain tämän kaltaista tapahtuu ja voidaan olla kiitollisia, että ei osu toistaiseksi meihin. Toivon vain, että myös loput ihmiset suomessa nyt oikeasti avaavat silmänsä ja ymmärtävät sen, että sokea voi olla mutta ei sen päälle missään nimessä tyhmä. Ukrainassa on/oli 50 miljoonaa ihmistä, meillä 5. Tätä kirjoittaessa on kaksi täyttä sotapäivää takana ja Venäjän joukot ovat Kiovan pohjoispuolella ja saartamassa kaupunkia, toivon sydämestäni, että Venäjä ei tule tässä onnistumaan ja kansa Venäjällä tulee järkiinsä lopettaa tämän naurettavuuden. Lopettaminen onnistuu ainoastaan Putinin vallasta poistamisella, se miten venäläiset haluavat tämän toteuttaa jääköön heille.

Vaikka meillä on kohtalainen menestyksen menneisyys sodista Venäjää vastaan, niin se ei saa hämätä koska nykyinen tilanne on täysin erilainen ja ainoa turvatakuu meidän osaltamme löytyy Natosta.

Pidemmällä aikavälillä katsottuna, Venäjän tilanne ei ole ruusuinen ja siksi siellä kansankin kannattaa olla hereillä. Putin on joka tapauksessa jo iäkäs ja selkeästi pääkoppa ei enää kestä mukana. Voidaan nyt kuitenkin sanoa, että Ukrainaa vaikka kuinka sen valtaisivat, niin eivät tule saamaan, siitä tulee venäjälle uusi tšetšeenia. Itse olettaisin, että Putin pyrkii Ukrainassa siihen, että saa valtaansa metalleja mutta myös viljelysmaata, jota voi sitten käyttää kauppa artikkeleina Kiinan suuntaan. Kiina tulee tekemään omat liikkeensä Siperian osalta jossain vaiheessa ja jos Venäjä onnistuu syventämään kauppaansa Kiinan kanssa, niin tämä uhka voisi väistyä.

Kiina ei varmaan sotaa halua nykyisen Venäjän kanssa, mutta pakotteet pidemmällä aikavälillä satuttavat Venäjää joka tapauksessa, mikä taas voi aiheuttaa sen, että maa alkaa hajota liitoksistaan. Siinä vaiheessa, kun perusvenäläisellä tilanne on sellainen, että aamulla leipä maksaa 10 ruplaa ja illalla 50 ruplaa, niin alkaa miettimään, että onkohan tämä nyt ihan oikea tapa johtaa maata.

Vaikeaa on nähdä, että oikeasti Venäjälle uhka tulee lännestä. Venäjän suurin uhka on nyt Kremlissä tai miljardipalatsissaan, mutta maantieteellisesti itse kääntäisin katseita enemmän itään päin. Mutta toki jos näkee vihreitä miehiä joka puolella, niin saattaa alkaa itsekin käyttämään niitä.

Toivon että Ukraina kestää ja valitan, että useat myös Venäläisnuoret sotilaat kuolevat turhaan mielipuolen ansiosta. Suomen osalta toivon pikaista liittymistä Natoon, koska emme yksinkertaisesti voi luottaa EU:n tukeen, jos olisimme Ukrainan tilalla, meillä ei ole siihen varaa, koska jos meille hyökättäisiin talvella, niin ei Saksalla tai Italialla ole edelleenkään munaa puolustaa tai tulla meidän tueksemme. Olkoon tämä herätys meillekin siinä mielessä, että kenen asioita lopulta mikäkin maa ajaa ja pitäisikö meidän oikeasti tehdä samoin?

Toki Natossa ollessamme, joutuisimme edelleen kantamaan huolen omasta puolustuksesta, mutta meillä olisi teoreettiset mahdollisuudet saada ihan eri kokoluokan tukea, kuin nyt saamme. EU:n osalta toivoisin sitä, että nyt ollaan jo myöhässä, mutta kaikki keinot sen varalta, että omavaraisuutemme ei olisi oikeasti riippuvainen muista. On aika pelottavaa, että kun meillä oli yksi rahtialus poikittain kanavassa, niin koko kuljetusketju oli sekaisin. Syy on siinä, että meillä ei ole edes EU alueella juurikaan omaa tuotantoa yhtään mihinkään vaan kaikki tuodaan muualta ja lähinnä Kiinasta. Maasta, jossa kaikki toimet kulminoituvat pyramidipelin lailla yhteen paikkaan, missä demokratiaa ei tunneta ja oppositiota ei ole olemassa. Ei kuulosta mitenkään tutulta? Tämä, maa on jo nyt huomattavasti massiivisempi uhka monella tapaa kuin Venäjä.

Vanha viisaus pitää edelleen paikkaansa ”jos rakastat rauhaa, niin valmistaudu sotaan!” -Roomalainen kenraali Vegetius.

Oma strategia

Tulen omassa sijoittamisessa paneutumaan tarkemmin riskeihin, mitä geopoliittisesti on mahdollisia ja tulen käytännössä minimoimaan kaikki sijoitukset, jotka ovat jollain tapaa yhteydessä Venäjään. Omaa salkkuani kun katson, niin merkittävin Venäjäriskiä sisältävä kohde on Fortum, mistä tulen omien ja perheen salkkujen osalta vähentämään osuuksia säännöllisesti.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö, jolla on merkittävää liiketoimintaa Venäläisten kanssa ei tule olemaan itselleni vaihtoehto. Tämä on oma kannanottoni asiaan, en halua olla omistajana sellaisissa yrityksissä jotka hyötyvät ja näin ollen myös hyödyttävät Venäjän taloutta, mitä voidaan sitten käyttää Ukrainan tyylisiin sotiin.

Sijoittamisen kannalta kriisit ovat valitettavasti myös hyviä osto hetkiä ja jouduin omasta strategiasta hieman nöyrtymään sen suhteen, että lähdin jo ostoksille torstaina, kun hyökkäys 24.2.22 alkoi.

Sitä ennen olin asettanut Fortumille stop loss tason jo helmikuun alussa siitä syystä, että tämän arvo oli reilusti ylitse sen mitä itse olisin nähnyt normaalissakin tilanteessa kohtuulliseksi. Tämän osalta sinänsä kävi lopulta hyvin, koska myynti tapahtui 21.2.

Fortum

Eli myin tosiaan 21.2. Fortumia Stop loss toimeksiannon mukaisesti hintaan 22,47 ja kappaleita yhteensä 65. Itselläni oli myyntihintana arvo 17,27 euroa osakkeelta ja sen verran tein omaan strategiaani päivityksiä myös, että jos yhtiön kurssi on ylitse tuon tason reilusti (puhutaan 10 %), niin laitan liukuvan stop loss tason, mikä tarkoittaa sitä, että jos nousevasta kurssista tullaan alas 10 %, niin toteutetaan myynti.

Fortumin osalta näin kävi 21.2. ja tässä tapauksessa myynti osui ihan kohtuulliseen hintaan varsinkin, kun katsotaan 25.2. olevaan perjantain päätöskurssiin 19,465 euroa.

UPM

Toinen stop loss myynti osui samalla logiikalla UPM kohdalle, UPM on Fortumin osalta myös ollut myynti listalla arvostuskertoimien takia. Tässä kurssi on paljon korkeammalla kuin oma näkemys olisi, niin siihen asetin kanssa samaisen stop loss triggerin.

Tämä triggeri meni 24.2. lävitse hintaan 30,44 euroa.

Osto puoli 24.2.2022

Ostoon meni sitten seuraavia yhtiöitä ja suluissa ostohinta, kaikissa pyritty n. 800 euron ostokokonaisuuksiin: Telia (3,32 €), TietoEvry (24,34 €), Nordea (9,86 €), Sampo (41,66 €), Annaly Capital Managment (NLY)($6,75), AGNC Investment (AGNC)($12,66) ja Glandstone Investment (GAIN)($14,44).

Kaikki hyvä osinkokohteita ja salkkuun nostamaan tulevaisuuden osinkokertymää.

Helmikuun lopulla mahdollisia myyntikohteita

Tässä huomiona, että maanantaina vielä lopullisesti ratkeaa ja täyttyykö kriteerit.

UPM on vähennä kohteena tällä hetkellä, mikä tarkoittaa 800 euron positio pienennystä.

Fortum on myy kohteena, mikä tarkoittaa 1600 euron positio pienennystä.

O (Realty Income) on myy kohteena (-1600 euroa)

Starwood property on myy

New York Mortgage on myy

Hannon Amstrong (HASI) on myy

Franklin resource (BEN) on vähennä merkinnällä.

Starwood ja New York on vielä isompina kysymysmerkkeinä, koska niiden tuloksien yhteenvedot eivät vielä ole valmistuneet Seeking Alphan sivuille ja joudun niiden osalta vähän vielä pähkäilemään.

Ostoon mahdollisia kohteita olisi menossa

Brighthouse Finance osto kohteena (+1600)

Sampo osto kohteena (+1600)

Gladstone Investment (GAIN) ostona (+1600)

Viatris ostona (+1600)

Kojamo ostona (+1600)

Näissä molemmissa nyt vaikuttaa paljon se, että miten maanantain aikana asemoidutaan liukuvan keskiarvon 200 mukaan. Eli jos ollaan ylitse, niin ostoon voi tulla myös Nordeaa ym. ja voi olla, että joitakin kohteita jää myyntien ulkopuolelle.

Yhteenvetona vielä voimia Ukrainalle!

Tammikuu 2022

Vuoden ensimmäinen kuukausi on takana ja nyt on aika käydä lävitse, että minkälaista suorittamista tämä tammikuu 2022 oikein piti sisällään.

Osakeostojen puolelle oli menossa niin paljon pääomia, että vaikka kurssit tietyissä osakkeissaan ylittivätkin omat ATH lukemat (ed. 2kk osalta), niin en tehnyt näissä ylityksissä ostoja. Syy oli tuossa, että likvidejä varoja ei vain ollut käytettävissä sen verran, että siihen olisi ollut mahdollisuutta.

Tämän kaltaisen ylityksen teki mm. Nordea, joka kävi 11,24 euron kohdalla olevan rajan yläpuolella, oli siellä itseasiassa pari päivää. Tässä tapauksessa oli hyvä odottaa kuukauden loppuun asti, koska Nordea lopulta tuli sieltä jonkin verran alas.

Toinen ylittäjä oli TietoEvry, joka heti ensimmäisten pörssipäivien osalta ylitti oman rajansa tasosta 27,68 euroa ja josta tultiin kanssa alas aina niin paljon, ettei uutta ostoa tapahtunut.


Kirjoja sijoittamiseen meiltä ja muualta saa Adlibriksestä, edullisesti ja nopeasti toimitettuna.


 

Kokonaisuudessaan tammikuu oli haastava kuukausi, koska nyt alkoi oikeastaan kursseissa näkymään inflaatio ja sitä kautta korkopelko eri tavalla. Esimerkiksi Tesla, joka ei ole omassa salkussani tai edes aktiivisessa seurannassa koki todella suuren dropin alas. Tammikuun alussa kurssi Teslalla oli 1200 dollarin kohdalla 25 päivää myöhemmin kurssi oli pahimmillaan tippunut 33,9 % tasoon 794 dollaria ja itse asiassa se oli käynyt tekemässä nätin kosketuksen 200 liukuvalle keskiarvolle. Teslan kurssi palautui hieman ja päätti 936 dollarin kohdilla.

Teslalta tuli odotuksia parempi tulos, mutta PE tuloksella silti laskettuna tunnusluvuksi tulisi 136 mikä tarkoittaisi sitä, että jos Teslan kurssi pysyisi samana ja tulos nelinkertaistuisi huom. 2021 tulos kertaa 4. Niin PE olisi silti 34 mikä on itselleni melko lailla ylärajoilla.

Mitä enemmän alkaa realisoitumaan keskuspankkien koronnostot ja tukiostot, niin sen pahemmin kasvuyhtiöiden arvostukset alkavat ottamaan kuokkaansa, kun laskennassa käytetty korkotaso tulee muuttumaan.

Taitavat viimeisimmän ennusteet FED osalta olla 3 nostoa ja saattaa olla, että 2022 niitä tuleekin 4–5. EKP on ollut varovaisempi ja ennakoinut, ettei nostoja tulisi vielä tänä vuonna mutta niitä saattaa tullakin pari.

Euroopassa toki epäillään, ettei Etelä-Euroopan maiden huonon talouden takia korkoja voida nostaa, mutta ei ne siihen kaadu. Saattaa olla pahempi juttu, että kaikki ympärillä kallistuu kuitenkin sen verran paljon muutenkin, ettei kansalaisilla ole varaa ostaa mitään ja se kaataa lopulta maita, jos kaataa.

Mennään sitten omiin ostoihin ja myynteihin tarkemmin.

Myynnit

Koska tiesin, että ostoihin tulee menemään enemmän rahaa mitä on käytettävissä normaaleilla osakemyynneillä, niin jouduin turvautumaan hätäkassan osittaiseksi lihoiksi laittamiseen. Tämän hätäkassa järjestelmän rakensin itselleni korona myllerryksen alkutaipaleiden hetkellä, kun kurssit lähtivät roimaan laskuun eikä itselläni ollut käytettävissä olevia varoja, joilla osallistuisin ostoihin. Toinen syy tähän oli se, että 2020 osinkovirta alkoi näyttäytymään alkukeväästä heti siltä, ettei tämä virta kulje samalla vahvuudella kuin aikaisemmin.

Joten tarvitsin jonkinlaisen hätäkassan sitä varten, että jos olisin taloudellisesti riippumaton ja pelkästään osinkotulon varassa, niin olisin ollut kusessa. Tästä syystä rakensin mallin, missä 3 kk menoja vastaava summa olisi kassassa, 6 kk menoja vastaava summa on erilaisissa koroissa (valtion ja yritysten korko ETF) ja lopuksi 3 kk menoja vastaavat summat jaettu kultaan, hopeaan ja maailma ETF osake rahastoon.

Nyt jouduin tekemään sellaisen tempun, että otin pari siivua pois näistä viimeisen pään ETF sijoituksista, että sain pääomia osakeostoihin.

Ishares core msci world ucits etf, WisdomTree Physical Silver ja WisdomTree Physical Gold

Näitä kolmea tuli siis myytyä yhteensä noin 800 eurolla jokaista, joten näistä tuli yhteensä pääomia käyttöön 2 400 euroa.

Kaikki myynnit ja ostot on tapahtunut 31.1.2022.

Sijoittamiseen voin vilpittömästi suositella Nordnetin palvelua, olen itse käyttänyt tätä jo 15 vuotta ja olen ollut tähän tyytyväinen. Edulliset kustannukset, laaja ja Suomenkielinen palvelu on asioita joita itse arvostan.

 


 

Fortum

Myynti 66 kappaletta, hintaan 24,43 euroa.

Fortumin osalta vaikuttaisi siltä, että tässä joitakin euroja ylimääräistä kurssissa. Yhtiönä hyvä, vaikka sisältää jonkin verran Venäjä riskiä ja Uniperin mukana tuomaa poliittista riskiä Saksan maalta. Todella uhkaavassa tilanteessa jos Ukrainassa jonkinlainen kärhämä alkaisi ja länsi asettaisi pakotteita.

Tästä syystä parempi oli hiukan keventää osuutta ja siirtää varoja toisiin kohteisiin.

PE luku tätä kirjoittaessa yli 80, PB: alle 1,9 ja osinkotuotto 4,5 %. Näistä osinkotuotto on sellainen, että sen kanssa voisi elää, mutta muut tunnusluvut ja riskit tekee sen, että tätä on parempi keventää.

UPM

Myynti 50 kappaletta, hintaan 32,45 euroa.

UPM julkaisi tammikuun lopulla myös tuloksensa vuodelta 2021, mikä oli odotuksia parempi mutta tästä huolimatta kurssi lähti jo päivää aikaisemmin tippumaan.

Viime vuoden tulos oli per osake 2,42 euroa, mihin peilaten 1,30 euron osinko on pettymys. Varsinkin kun sama osinko maksettiin viime vuonna omistajille. Nyt jos inflaatio laukkaa 5 % korvilla, niin UPM osinko on heikompi kuin viime vuonna.

PE luku on hyvällä tasolla, mistä kertoo kerroin 13,5 ja PB lukukin on ok, kun kerroin on siinä 1,6. Osinkotuotoksi jää 3,99 %, eli hieman alle sen mitä suomalaisilta yhtiöiltä haen.

Näillä näkymin odotan kurssin painuvan lopulta tasolle, mikä on alle 27 euroa ja tuon tason jälkeen ollaan siinä kohtaan, että yhtiötä ei tarvitse kuukausittain vähentää.

UPM osalta on käynnissä mittavia investointeja, joista tulee tuloksia myöhemmin ja nyt ainakin pienimuotoista häiriötä tulee työtaistelukiistoista, joilla on varmasti vaikutusta ensimmäisen ja mahdollisesti toisen kvartaalin tuloksiin.

Hannon Amstrong su (HASI)

Myynti 40 kappaletta, hintaan 40,88 dollaria.

PE alle 23, PB 2,23 ja osinkotuotto 3,33 %. Näillä luvuilla kallis, varsinkin kun vertailu tapahtuu verrokkeihin. Tämän osuus salkusta on nyt painunut sen verran pieneksi, että näillä näkymin voidaan tehdä vielä yksi myynti helmikuussa, jos muut askelmerkit osuvat kohdilleen.


Mistä saa edulliset kaupankäyntikulut, säilytys 0 euroa, sijoituslainaa alk. 0,99 % korolla, laaja sijoitusvalikoima ja palvelut Suomeksi? Nordnetin kautta nämä ovat mahdollisia ja voin suositella 15 vuoden kokemuksella, että homma toimii.


 

Cinnicinnati Financial Corporation (CINF)

Myynti 8 kappaletta, hintaan 116,91 dollaria.

Cincinnatia en olisi halunnut myydä, mutta tässä seurasin omaa strategiaa ja se käski myymään. CINF on kuitenkin osinkoaristokraatti, joka on maksanut yhtäjaksoisesti nousevia osinkoja 61 vuotta.

PE päälle 20, PB 1,66 ja osinkotuotto 2,27 % ovat kuitenkin luvut mitkä eivät tässä kohtaan riitä salkussa pysymiseen. Myyntien jälkeen en omista yhtään kyseistä yhtiötä, mutta ei ole pois suljettu, että omistaisin tätä jossain vaiheessa jatkossa.

Franklin Resources Inc (BEN)

Myynti 29 kappaletta, hintaan 31,66 dollaria.

Toinen kohde, jota en olisi halunnut myydä, mutta strategian mukaan näin tuli toimia. Tätä tuli vähennettyä vain osa, joten salkkuun on vielä jäänyt Franklinia myöhempää ajankohtaa varten.

Toki omistusta on jatkossa sen verran vähän, että se riittää yhteen kokonaiseen myyntiin.

Tunnusluvuiltaan kohde on hyvä, mistä kertoo alle 8 PE ja alle 1,5 PB lukema. Jenkkiläiseksi yhtiöksi 3,73 % osinkotuotto on melko normaali, mutta BEN on myös maksanut pitkään osinkoja (41 vuotta) joista nousevia on ollut viimeiset 9 vuotta.

Ostot

Sampo

Osto 18 kappaletta, hintaan 43,76 euroa.

Sammolta odotetaan vahvaa osinkokevättä, mikä on yhdistelmä omien osakkeiden ostamista ja ylimääräisen pääoman jakamista omistajille lisäosinkojen myötä. Odotukset ovat jopa 4 euroa per osake, toki itselleni tuo määrä osinkoja kelpaisi enemmän kuin hyvin.

Ehkä kuitenkin tärkeintä olisi se, että osinkoja turvataan myös tulevaisuudessa ilman, että rahaa siirretään liiketoiminnoista omistajien taskuun. Näiden rönsyjen myynti on juurinkin sitä, missä tulosta tuovia liiketoimia nyt myydään mutta jatkossa ne eivät generoi uutta tuloa.

PE toistaiseksi kova 33 ja huom. tämä tulee laskemaan tulosjulkistuksen jälkeen. PB piirun verran alle 2 ja osinkotuotto pelkällä vahvistetulla 2 euron lisäosingolla 4,6 %. Mikäli 4 euroa tulee, niin osinkotuotto on päälle 9 %.

Tiedätkö omat ferritiini- ja D-vitamiinitasot? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!

Nordea

Osto 152 kappaletta, hintaan 10,52 euroa.

Nordea julkaisi juuri tällä viikolla tuloksen, mutta sillä ei ollut merkitystä oston kanssa. Toki nyt nämä tuloskertoimet ovat tuloksen julkistuksen jälkeisiä lukuja, mutta Nordea oli ennen sitäkin itselläni osto lappu.

Koko viime vuoden tulos per osake oli 0,95 euroa osakkeelta, mistä osinko 0,69 euroa on ihan jiirissä osingon maksupolitiikan kanssa, mikä Nordealla oli tuloksesta n. 70 %.

Tulos oikeuttaa alle 11 PE kertoimeen, mitä voidaan pitää hyvänä ja PB arvokin on 1,22. Kyseisellä 0,69 euron osingolla tuotto tässä on 6,6 %. Tarkalleen katsottuna, niin Nordeakin nosti osinkoaan, vaikka viime vuonna jaettu osinko oli yhteensä 0,79 euroa koska tämä sisälsi kahden vuoden osingot.

Kojamo

Osto 39 kappaletta, hintaan 20,30 euroa.

PE alle 7, PB 1,33 ja osinkotuotto 1,84 %. Osinkotuotolla mitattuna Kojamo on kallis, mutta muilla tunnusluvilla pitäisin edullisena. Kojamo toimineen defensiivisenä kohteena mm. inflaatiota vastaan, kun omistaa kiinteistöjä ja pystyy varmasti osittain siirtämään näistä aiheutuneita kuluja vuokralaisille.

Walgreens Boots Alliance (WBA)

Osto 18 kappaletta, hintaan 49,42 dollaria.

Apteekkijättiä, joka on myös aristokraattia tuli lisättyä myös salkkuun, WBA tämän hetken PE on alle 9 ja PB 1,6. Osinkotuottoa on hieman alle 4 %, mikä on jenkkiläiselle yhtiölle ihan hyvä ja varsinkin kun tämä on nostanut osinkoaan viimeiset 46 vuotta minkä tarkistin Yahoo Financen sivuilta. Seeking alpha antaisi tälle vain 9 vuoden korotuksen, mikä sinänsä olisi myös hyvä nosto putki.

Metlife (MET)

Osto 27 kappaletta, hintaan 66,66 dollaria.

Metlifeä olen hankkinut jo useamman kuukauden, eikä tämä kuukausi ollut siinä poikkeus. PE 14, PB alle 1 ja osinkotuotto 2,67 %. Hyvä kohde, joka on minusta reilusti aliarvostettu ja todennäköisesti tätä tulee tankattua lisää myöhemmin.


Haluatko vaurastua mutta et yhtään tiedä, että miten? Auttaisiko se, että lukisit alan kirjallisuutta esimerkiksi Seppo Saarion ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”. Ymmärrän, ettei ole aikaa kun on työ, lapset, perhe ja harrastukset. Mitä jos kuuntelet? Äänikirjat eivät ole ainoastaan harmaiden eri sävyjä vaan myös tiedon hankkimisessa äärettömän hyvä tapa lisätä tietoisuutta.


 

Viatris (VTRS)

Osto 120 kappaletta, hintaan 14,96 dollaria.

Hieman itselläni unohtunut lääkefirma, joka nykyään tunnetaan parhaiten Viagrasta, tämä firma jokunen aika sitten irtautui Pfizerista ja sitä tuli omaankin salkkuun muutama kappale sitä kautta. Nyt viime aikoina olen alkanut käyttää myös aikaa tämän seuraamiseen, ja sen myötä se on noussut ostolapuksi.

PE alle 4, PB alle 1 ja osinkotuotto 3,3 % mutta odotettavissa on, että osinkotuotto tulee myös nousemaan.

Gladstone Investment Corp (GAIN)

Osto 57 kappaletta, hintaan 15,69 dollaria.

Viimeiseksi tuli ostettua Gladstonea, joka toimii rahoitusbisneksessä. PE alle 5, PB hieman päälle 1 ja osinkotuotto 5,7 %, joiden turvin uskaltaa tätä GAINia ostaa lisää.

Tämän painoarvo on asteittain noussut ja on nyt n. 5 % luokkaa, mutta kuukausittaisena osingon maksajana tuo tasaista osinkovirtaa salkkuun.

Näiden lisäksi minulla oli ostotoimeksianto Brighthouse Financesta (BHF) mikä ei mennyt lävitse, tehdään tilanteen mukaan osto sitten helmikuussa, jos muut kriteerit täyttyvät. Tässä oli tämän kertainen katsaus tammikuu 2022 ja katsotaan noin kuukauden päästä, että minkälainen helmikuusta muodostui.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Kuukausikatsaus joulukuu 2021

Käydään lävitse, että mitä joulukuu 2021 piti ostojen ja myyntien osalta sisällään. Joulukuussa kävin lävitse mietteitä, että mitä mahdollisesti tulee ostettua ja myytyä kuukauden aikana ja nämä ajatukset voit kirkastaa mieleesi klikkaamalla tästä!

Mietteitä joulukuun 2021 ostoihin ja myynteihin

 

 

Myynnit

 

Kuukauden alussa myin oikeastaan heti Teliaa ja Sanomaa lisää, koska näiden seuraamani 2 kuukauden ATL lukema mitä tarkoittaa siis alinta noteerausta edellisen kahden kuukauden aikana.

Telia

3.12.2021 hintaan 3,38 euroa ja kappaleita yhteensä 236

Sanoma

3.12.2021 hintaan 12,88 euroa ja kappaleita yhteensä 62

 

Molemmat kohteet olivat myyntiaikana myyntisuosituksella ja tästä syystä tuli pienet noin 800 euron myyntitoimarit kohteista tehtyä.


Loistavia sijoituskirjoja on tehty paljon ja olen todennut, että parhaiten ja parhaaseen hintaan ne löytyvät Adlibrisen verkkokaupasta nopeasti toimitettuna.


 

Päämyynnit

Kuukauden viimeisenä pörssipäivänä tuli tehtyä suurin osa myynneistä ja nyt viimeinen pörssipäivä asettui siten, että Suomessa viimeinen oli 30.12. kun taas jenkeissä vika pörssipäivä oli 31.12. Koska asun Suomessa, niin tein meidän aikataulumme mukaan ratkaisut ja näin ollen myös jenkkien pörsseistä tuli tehtyä myynnit 30.12.

Myynnit osuivat seuraaviin kohteisiin.

IShares Core MSCI World UCITS ETF ja Wisdomtree physical Swiss Gold

Nämä kaksi kohdetta kuuluvat omaan hätäpuskuri ratkaisuun, minkä rakensin Korona dipin jälkimainingeissa turvaamaan vuoden kustannuksia. Tästä mallista voit tarkemmin lukea halutessasi täältä.

 

Sekä World UCITS kuin Swiss Gold olivat jonkin verran ylipainossa, joten näin hyväksi ratkaisuksi nyt vuoden lopulla tehdä tasapainotukseen muutosta. Tähän vaikutti myös se, että tiesin tulevien ostojen olevan hyvin runsaita, niin oli tarvetta myös täydentää kassavaroja ostoihin.

 

Telia

Telia oli uudestaan myyntikohteena kuukauden lopussa, tässä kohtaan kappaleina vähennykseen lähti 464 kappaletta ja hintaan 3,45 euroa. Ei paljoa mutta hieman parempi hinta per osake kuin kuukauden alussa, mikä tietysti lämmitti uuden vuoden kynnyksellä.

PE neg., PB 2 ja osinkotuotto 5.9 %

 

Sanoma

Sanoma oli myös uudestaan myynnin kohteena, kuten Telia ja tässä kappaleita tuli vähennettyä 89 ja hintaan 13,60. Sanoman osalta olikin sitten jo roima nousu tapahtunut kuukauden aikana, joten tästä tuli saatua per osake huomattavasti parempi hinta.

Jatkossa myyntien osalta Sanomaa ei tule myytyä enempää, koska kappalemääräisesti jätin salkkuun niin pienen määrän, että kulujen takia ei ole järkeä myydä enää pois. Halusin jättää nämä tarkoituksella, koska saan näin pidettyä pitkäaikaisesti seurattua kohdetta edelleen aktiivisesti seurannassa. Sanoman tilanteen muuttuessa, en näe pois suljettuna tulla uudestaan yhtiön omistajaksi. Tällä hetkellä tämä vaatii joka tulosten roimaa parantumista, mikä oikeuttaisi nykyiseen hintaan tai sitten kurssin laskua.

PE 24.4, PB 3.1 ja osinkotuotto 3,8 %

Sijoittamiseen voin vilpittömästi suositella Nordnetin palvelua, olen itse käyttänyt tätä jo 15 vuotta ja olen ollut tähän tyytyväinen. Edulliset kustannukset, laaja ja Suomenkielinen palvelu on asioita joita itse arvostan.

 


 

Raisio

Raisio oli pitkään itselläni ns. lempikohde ja siihen suurin syy oli pitkälti nousevien ja jatkuvien osinkojen maksaminen, mikä pari vuotta sitten koko kolauksen.

Nyt Raisiota lähti 150 kappaletta pois hintaan 3,37 euroa ja nyt Raision kappalemäärät ovat sen verran pieniä, että jatkossa myyntejä ei tule kohdistumaan tähän. Sama asia kuin Sanomassa, että jos tulokset paranee tai kurssi laskee paremmille tasoille, niin en näe pois suljettuna tulla uudestaan kunnolla omistajaksi.

PE 22.5, PB 2 ja osinkotuotto 3.9 %

Hannon Armstrong (HASI)

Myyntiin 34 kappaletta ja hintaan 54,30 dollaria, tämän arvo on hieman liian korkealle noussut, joten myyntiin kun kurssi oli alle liukuvan 200 keskiarvon myyntipäivänä.

PE 27.5, PB 2.7 ja osinkotuotto 2.8 %

 

Myynnit toivat euroissa katsottuna noin 7 800 verran käteistä, mikä tuli kanavoitua ostoihin.

Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!

Ostot

 

Nordea

Kappaleita 147 ja hintaan 10,82 euroa, tätä tuli tankattua myös lisää tässä kohtaan ja uskottelen, että tämän arvo vähintään pitää missä vallitsevana voimana on osakkeiden takaisinostokampanja mutta myös tuleva osinko keväällä tukee kurssia.

PE 12.7, PB 1.2 ja osinkotuotto 7.2 %

 

TietoEvry

Kappaleita 58 ja hintaan 27,52 euroa.

PE 12.4, PB 1.9 ja osinkotuotto 4.9 %

 

Metlife (MET)

Tankattuja kappaleita yhteensä 29 ja hintaan 62,91 dollaria.

PE 15.5, PB 5.4 ja osinkotuotto 4.9 %

Brighthouse Financial (BHF)

34 ja hintaan 52,82 dollaria

PE 3.3, PB 0.3 ja osinkotuotto 0 %

Sampo

kappaleita 18 ja hintaan 44,20 euroa

PE 34.5, PB 2 ja osinkotuotto 4.5 %

 

Prospect Capital Corporation (PSEC)

kappaleita 107 ja hintaan 8,44 dollaria

PE 10.8, PB 0.9 ja osinkotuotto 8.3 %

 

Kojamo

kappaleita 75 ja hintaan 21,24 euroa, Kojamo on omassa salkussani uusi tulokas. Oman näkemykseni mukaan näyttää siltä, että tässä voisi olla vielä nousuvaraa ja osinkokin on todennäköisesti tulevaisuudessa nouseva. Katsotaan kun tuloksia alkaa tippumaan, että muuttaako se sitten näkemystä johonkin suuntaan.

PE 8, PB 1.4 ja osinkotuotto 1.8 %

IBM

Kappaleita 14 ja hintaan 134,18 dollaria. IBM on osinkoaristokraattia ja tällä on takana vasta 22 nousuvuotta, arvostukseltaan vaikuttaisi olevan hyvinkin houkuttelevasti hinnoiteltu.

PE 15.5, PB 5.4 ja osinkotuotto 4.9 %

 

Sievi Capital

Kappaleita 416 ja hintaan 1,92 euroa. Sievi tuli omalle tutkalle sen jälkeen kun nousu keskustelupalstoilla ääntä Boreon ostotarjousta vastaan, missä iso omistaja kummallakin puolella pöytää oli junailemassa itselleen ja omaan määräysvaltaansa Sieviä.

Aki Pyysing tästä kirjoitteli sijoitustiedon sivuilla ja usein on tilanne ollut se, että mitä Aki on hankkinut niin ne ovat olleet ihan hyviä kohteita hankkia myös itse.

PE 5.4, PB 1.3 ja osinkotuotto 2 %

Ostot veivät pääomia yhteensä 12 000 euroa.


Aloita lukeminen jo tänään, mutta tee se kuunnellen ja avaa asiakkuus täältä!


 

Yhteenveto

 

Yhteenvetona, kun kerta seuraan osinkotuloa oli näiden toimien jälkeen suunnilleen seuraava. Eli myyntien osalta osinkotuloa poistui tiedossa olevien lukujen valossa yhteensä 276 euroa eli 23 euroa kuukautta kohden.

Ostojen myötä osinkotuloa tuli tilalle 457 euroa, mikä tekee kuukautta kohden 38 euroa. Käytännössä myyntien osalta osinkotuotto olisi pääomaan suhteutettuna ollut 3,5 % ja nyt ostojen osalta pääomalle saatava arvioitu osinkotuotto on 3,8 %. Vaikka ostoissa oli mukana Brighthouse Financial, joka ei maksa osinkoa ollenkaan, niin tästä huolimatta osinkotuotto oli noussut absoluuttisesti euroissa ja prosenteissa.

Tässäkin valossa hankinnat ja myynnit osuivat omasta mielestäni vuoden lopussakin hyvin kohdilleen.

 

 


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

 

 

 

 

 

 

Mietteitä joulukuun 2021 ostoihin ja myynteihin

Mietteitä joulukuun 2021 ostoihin ja myynteihin

 

Alkaa kuukausi olla puolessa välissä ja kun kävin vähän horisonttia lävitse, että mistä mahdollisesti voisi löytyä viimeisten pörssipäivien kohteet joille tehdä muutoksia, niin miksi en samalla niitä toisi tänne julki.

 

Huomautan jälleen kerran, että eivät ole osto tai myyntisuosituksia. Tee tai ole tekemättä kuten minä, mutta molemmissa tapauksissa ota asioista myös itse selvää ja tee taustatyöt sijoituspäätöksen tekemiseksi.


Paras lahja itselle tai toiselle on tieto, sen saa parhaiten kirjoista ja edullisesti kirjat saat Adlibriksestä.


 

Osto kandinaatit

Nordea, Brighthouse Finance, Sampo, Aflac Incorporated ja Prospect Capital Corporation.

Tällä hetkellä on tutkassa viisi kohdetta, joista voisi löytyä ostettavaa. Puhtaana osto-suosituksena on menossa nyt Nordea ja Brighthouse Finance, minun tapauksessani osto suositus merkkaa 1600 euron hankintaa. Loput kohteet ovat ns. lisää merkinnällä, mikä taas tarkoittaa 800 euron osto toimeksiantoa.

Mikäli hyvin menee, niin ostoihin kuluisi ainakin 5600 euroa.

Nämä ovat siis nyt kohteita joita olen seurannut pidemmänkin aikaa, mutta näiden lisäksi itselläni on uusina kohteina kiikarissa ja sitä kautta tarkkailtavana Orchid Island Capital, Intel, IBM, Kojamo ja Tokmanni.

Näistä tällä hetkellä näyttää siltä, että Kojamo olisi ainoa yhtiö mikä voisi tulla salkkuun ihan uutena kohteena. Tämä nostaisi ostot Joulukuussa 7200 euroon.

Sijoittamiseen voin vilpittömästi suositella Nordnetin palvelua, olen itse käyttänyt tätä jo 15 vuotta ja olen ollut tähän tyytyväinen. Edulliset kustannukset, laaja ja Suomenkielinen palvelu on asioita joita itse arvostan.

 


 

Myynti kandinaatit

Vastaavasti myyntiin näyttäisi tällä hetkellä vahvimmin menevän Telia, Raisio ja Sanoma. Jokaisen osalta tilanne vaikuttaa fundamenttien osalta vaikealta ja ovat jonkinlaisessa laskukierteessä. Nämä kaikki olisivat ihan Myynti suosituksella liikkeelle, mikä omalta osaltani tarkoittaisi 1600 euron vähennystä per kohde.

Tämä tarkoittaisi sitä, että näistä tulisi 4800 euroa käytettäväksi ostoihin, huomiona että nämä osto ja myyntieurot ovat tämän hetken arvioita, koska lopulliseen summaan vaikuttaa myös kohteiden lukumäärä salkussa.


Haluatko vaurastua mutta et yhtään tiedä, että miten? Auttaisiko se, että lukisit alan kirjallisuutta esimerkiksi Seppo Saarion ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”. Ymmärrän, ettei ole aikaa kun on työ, lapset, perhe ja harrastukset. Mitä jos kuuntelet? Äänikirjat eivät ole ainoastaan harmaiden eri sävyjä vaan myös tiedon hankkimisessa äärettömän hyvä tapa lisätä tietoisuutta.


 

 

Yhteenveto

Tämä on nyt osa omaa hankinta strategiaa, missä merkittävimmät osto tai myyntitapahtumat tullaan jatkossa toteuttamaan kerran kuukaudessa. Näiden ulkopuolelta voi tulla eteen ostoja tai myyntejä missä perusteluna on ATH tai ATL lukema edelliseltä kahden kuukauden ajalta.

ATH tarkoittaa sitä, että kyseinen osake tekee oman 2 kk korkeimman noteerauksen ja on samalla saanut omissa arvioinneissa osto tai lisää suosituksen. ATL lukema taas toimii päinvastoin ja silloin toteutetaan myynti tai vähennys suosituksen mukaiset toimeksiannot.

Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!

Kuukausikatsaus Marraskuu 2021

Kuukausikatsaus Marraskuu 2021

kuva: Pixabay/Pexels

 

Tervehdys jälleen pitkästä aikaa, tässä on ollut sen verran kiirettä, että en ole ehtinyt paneutumaan blogin maailmaan.

Koska aika on jatkuvasti kortilla ja sivustolle sisällöntuottaminen vie sitä osaltaan myös, niin olen päätynyt ratkaisuun missä käyn säännöllisesti kerran kuukaudessa edellisen kuukauden asioita lävitse. Lähinnä mitä on ostettu, mitä on myyty ja minkälainen oli osinkovirta kyseiseltä kuukaudelta.

Sijoittamiseen voin vilpittömästi suositella Nordnetin palvelua, olen itse käyttänyt tätä jo 15 vuotta ja olen ollut tähän tyytyväinen. Edulliset kustannukset, laaja ja Suomenkielinen palvelu on asioita joita itse arvostan.

 


 

Tyyli ajankäytön säästämiseen

 

Terävöitin jälleen kerran omaa yhtiöiden arviointimenetelmää ja sitä kautta systeemiä minkä pohjalta tulen tekemään ostokset jatkossa. Sen verran ostojen osalta tulen hyödyntämään teknistä analyysiä, missä liukuvakeskiarvo 200 on merkittävä. Tulen tämän liukuvan keskiarvon osalta tekemään toimeksiantoja mikäli yhtiö on omissa papereissani ostoon tai myyntiin kääntyvässä kulmassa.

Liukuvan keskiarvon tarkoituksena on toimia ajoittajana siten, että jos kurssi on toimeksiannon ajankohdassa päätymässä yli tai alle liukuvan keskiarvon, niin tämä toteutetaan. Yksinkertaistettuna tarkoittaen sitä, että kurssin ollessa yli liukuvan keskiarvon tullaan tekemään osto tai lisäys. Kurssin ollessa keskiarvon alapuolella, tullaan tekemään myynti tai vähennys.

Ajankäytön osalta merkittävin tekijä syntyy kohdassa milloin mahdolliset toimeksiannot tullaan toteuttamaan ja tämä ajankohta on kuukauden viimeinen pörssipäivä. Kyllä merkittävimmät ostot ja myynnit tulen ajoittamaan jatkossa yhdelle päivälle, koska itselläni on tarkoitus hankkia osakkeita pidempään pitoon, niin olen noteerannut sen, että loppujen lopuksi kovin paljon lisäarvoa ei saa sillä, että hyppii ostoissaan ja myynneissään kuin orava pähkinän perässä.

Näin kun itselläni on yksi päivä mihin ajoittaa hankinnat ja osakkeista luopumisen, sekä sen kylkeen melko tarkat näkymät, että kannattaako osakkeessa olla mukana vai ulkona, niin pitäisi helpottaa ajallisesti muuta elämää.

Kuukauden sisällä käytän myös 2kk ATH ja ATL lukuja, missä molemmat toimivat lisätoimeksianto kohtina lisäyksille tai vähennyksille. Näiden tilanteen katson joka tapauksessa päivittäin lävitse, mutta ei tarvitse tässäkään kohtaan tehdä itselle idean myyntiä enää uudestaan, kun on merkittynä omaan taulukkoon kohteet joiden osalta toimeksiantoa lähdetään tekemään.

Tiedätkö omat ferritiini- ja D-vitamiinitasot? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!

Uusi arvostaminen

 

Siinä missä olen melkeinpä viimeiset 15 vuotta mennyt hyvin orjallisesti kiinteillä PE ja PB luvuilla, niin muutin vihdoin arviointia siten, että se ottaa paremmin huomioon myös kyseisen toimialan poikkeavuudet. Esimerkiksi Microsoft on ollut jo vuosia vanhalla systeemillä kallis ja varmaankin merkittävimpänä syynä on ollut korkea PE, PB ja matala osinkotuottoprosentti.

Nyt korona aikaan olisi ollut erinomainen hetki olla Microsoftin kelkassa, mutta en toki ole ollut kuin muutamalla osakkeella henkilökohtaisen salkun osalta. Uudessa mallissa otetaan toimialan mediaanit paremmin huomioon ja tehdään arvoittaminen ns. tavoitehintaan tai ”oikea” hinta pohdinnalla. Oston ja myynnin tueksi olen sitten luonut tähän oman skaalan missä hinnan tulisi milloinkin liikkua.

Painotan omassa mallissa PE, PB ja Osinkoa edelleen vahvasti. Mutta siinä missä ennen mentiin hyvin mekaanisesti tietyn esim. PE luvun kanssa, niin nyt mennään toimialan PE ja miten tämä tarkastelussa oleva kohde peilaantuu siihen. Osinkoon olen toki määritellyt oman pohjatason sekä preemion, mikä on USA 10 vuoden lainan korko, mikä kuvaa tässä tapauksessa riskitöntä tuottoa.

Lisäyksenä on yrityksen ROE ja kuinka tämä heijastuu toimialan mediaanin kanssa, mikä on yrityksen vapaa kassavirta, miten tätä tarkastelemalla voidaan varmistua myös tulevaisuuden osinkojen maksuista ja minkälainen osinkojen maksaja ajansaatossa yritys on oikein ollut. Tässä jälkimmäisessä erityisesti se, että onko sitä osinkoa vuosien saatossa korotettu ja montako vuotta.

Kaiken tämän päälle on katsottu sitten tuloksen kasvuun sidottua mallia, että miten tämä tulisi jatkossa vaikuttamaan hintaan mitä yrityksestä tulevaisuudessa tulisi maksaa. Kaikkien ”osien” summien painotuksien jälkeen pääsen tulokseen, että missä tämä yrityksen käypä arvo minun mielestäni voisi majailla. Mikäli ollaan reilusti tämän arvion alapuolella, niin yritys saa joko lisää tai osto suosituksen. Siinä tapauksessa jos kurssi on reilusti näiden yläpuolella, niin se saa vähennä tai myy suosituksen.

Pyrin mallilla siihen mihin varmasti jokainen sijoittaja pyrkii, eli löytämään markkinoilta edullisesti hinnoiteltuja kohteita. Itselläni näiden lisäksi on löytää aliarvostettuja hyviä osingon maksajia, mutta tunnistaa myös hinnoittelun puolesta jo kalliiksi käyneet yritykset.

 

Summat joilla käyn kauppaa

 

Olen ainakin tähän alkuun arvioittanut itselleni kaupankäynteihin tietyn kokoiset summat, jotta ei tule koko pajatsoa tyhjennettyä kerralla. Osto tai Myynti toimeksiannossa summa on 1600 euron kokoluokkaa, lisää tai vähennä tilanteessa puolet tuosta, eli 800.

Silloin kun toimeksianto ollaan toteuttamassa muuna ajankohtana kuin kuun lopussa, eli ATH tai ATL luvuissa, niin suuruus luokka on 800 mitä kaupoissa käytetään.

Kassasta riippuen, niin pääsääntöisesti myynnit tullaan toteuttamaan ensimmäiseksi, seuraavaksi vasta siirrytään ostoihin. Ostoissakin järjestys on aina ensimmäisenä se, että OSTO kohteet käydään lävitse, ennen kuin siirrytään Lisää kohtaisiin. Mikäli taas näyttää siltä, että kassatilanne on syystä tai toisesta heikko, niin kohteet pyritään valitsemaan näiden nykyisen painoarvon mukaan siten, että pienemmästä suurimpaan.

 


Loistavia sijoituskirjoja on tehty paljon ja olen todennut, että parhaiten ja parhaaseen hintaan ne löytyvät Adlibrisen verkkokaupasta nopeasti toimitettuna.


 

Miksi oli tarpeen tehdä muutoksia?

 

Muutamankin asian takia, se vaikein on ehdottomasti se, että missä kohtaan luovut osakkeesta? Oma esimerkki tästä on vaikka Nesteen myynti heinäkuussa 2019, minulla meni koko henkilökohtainen positio markkinoille stop lossin myötä. Toki tilanne oli, että olin tekemässä siirtoa henkilökohtaiselta tililtä yrityksen tilille, mutta olihan tuo all-in myynti oikeasti tyhmä teko.

Mikäli olisin hyödyntänyt tätä mallia jo tuolloin, niin myynnit olisivat jakaantuneet huomattavasti tasaisemmin.

Nyt sain osakkeelta noin 29,50, listataan tähän milloin olisin myynnyt nykyjärjestelmällä ja mihin hintaan.

2019 elokuun loppu hintaan 28,60

2020 maaliskuun loppu 30,80

2021 maaliskuun loppu 45,20

2021 huhtikuun loppu 50,40

2021 kesäkuun loppu 51,60

2021 heinäkuun loppu 51,80

2021 elokuun loppu 51,50

2021 syyskuun loppu 48,97

2021 lokakuun loppu 48,19

2021 marraskuun loppu 41,77

 

Vaikka tuossa on listattu kymmenen kohtaa missä myyntejä olisi tehty 1600 euroa per kerta, niin minulla oli kuitenkin Neste positio sen verran suuri, että ei edes heinäkuun 2019 myyntipäivän positio arvolla oltaisi edes puolessa välissä. Tulee huomioida, että hinnan noustessa, niin kappalemääräinen vähennys pienenee kokoajan.

Kun olisin ollut sen verran fiksu ja ymmärtänyt tämän mallin jo tuolloin, niin omistaisin edelleen aika ison position Nestettä vaikka siitä luopuisin asteittain.


Aloita lukeminen jo tänään, mutta tee se kuunnellen ja avaa asiakkuus täältä!


 

Otetaan vielä toinen esimerkki Corenergy (Corr)

Omistin ennen helmikuun loppua 2020 tätä 5700 dollarin edestä ja keskihinta oli jotain 47 dollarin kohdalla.

2020 Helmikuun loppu 34,90

2020 maaliskuun loppu 18,38

2020 huhtikuun loppu 12,14

2020 toukokuun loppu 10

Uskon, että viimeistään toukokuun lopussa olisin päässyt käytännössä kaikissa osuuksista eroon tai jäljellä olisi niin vähän, ettei niitä kaupankäynnin takia ole järkeä edes enää myydä.

Tein nyt suunnitelman mukaisen myynnin marraskuun lopussa uuden mallin mukaan, missä myin siis hintaan 4,04 dollaria osakkeelta.

Tuossa on kaksi esimerkkiä mitkä ovat tulleet kalliiksi, mutta näen tämän kuitenkin positiivisena siinä suhteessa, että näiden muutoksien myötä voin uskoa tämän kaltaisten tilanteiden olevan ohitse.

 

Muutoksien osalta huusi sekin tosiseikka, että allokaatiosalkussa on vääristynyt muutaman osakkeen osalta. Vaikka marraskuussa teinkin ostoja myös hyvinkin suurella painoarvolla olevaan osakkeeseen, niin pitkässä juoksussa näen tämän tulevan tukemaan hyvässä kunnossa olevien yhtiöiden lisähankkimista ja näiden nousevissa kursseissa roikkumista entistä pidempää.

Olen käyttänyt vuosien saatossa useita eri välittäjiä, kokonaispalvelu huomioiden yksikään näistä ei ole ollut Nordnetin vertainen. Varsinkin jos olet aloitteleva säästäjä/sijoittaja niin valitse Nordnet, koska apu on saatavilla Suomeksi ja mihinkään ei pidä sijoittaa jos ei tiedä mitä tekee.

 


 

Marraskuun toimeksiannot

 

Nyt kun alkulätinät on suoritettu, niin tehdään katsaus koko marraskuun ostoihin ja myynteihin.

Kuten järjestys kuului, niin käydään ensimmäiseksi myynnit. Tulee muistaa, että malli ei ole ollut käytössä marraskuun alusta alkaen, vaan tämä kehittyi puolen välin jälkeen kun sain taustojen keräämisen valmiiksi.

Myynnit

Käyn myynneissä lävitse jatkossa kokonaiskappaleet ja keskihinnan paikallisessa valuutassa, mikäli on jotain huomautettavaa, niin käyn sen erikseen lävitse.

 

Raisio V

Myyty 231 kappaletta keskihintaan 3,45 oma tämän hetkinen näkymä yhtiön arvosta on 2,51 joten yritys on räikeästi ylihintainen nykykunnollaan.

 

Fortum

Myyty 249 kappaletta keskihintaan 25,21 oma tämän hetkinen näkymä yhtiön arvosta on 16,82, joten yritys on ylihintainen.

 

UPM

Myyty 100 kappaletta keskihintaan 31,93 oma tämän hetkinen näkymä yhtiön arvosta on 24,18, joten yritys on ylihintainen.

 

Telia

Myyty 703 kappaletta keskihintaan 3,41 oma tämän hetkinen näkymä yhtiön arvosta on 1,12, joten yritys on ylihintainen.

 

Finnair

Myyty 1415 kappaletta keskihintaan 0,57 oma tämän hetkinen näkymä yhtiön arvosta on arvoton, joten yritys on täten ylihintainen. Tätä näkymää on varmaan parempi perustella myös tarkemmin, kuin tuossa yllä muiden osalta. Finnairin tilanne on koronan aikana muuttunut haastavaksi, saattaa olla että tilanne ei ole hellittämässä tämän uuden variantin osalta vähään aikaan. Arvio, että Finnair on tällä hetkellä arvoton, perustuu siihen, että he eivät nykytilanteessa pysty juurikaan luomaa omistaja-arvoa. Yhtiön oman pääoman tuotto on todella rumasti pakkasella, tulos per osake 12 kuukauden rullaavalla tuloksella on miinuksella 0,29 euroa. Yhtiö toisin sanoen tekee puolet sen verran tappiota mitä yhtiön tulos on.

Sanoma

Myyty 181 kappaletta keskihintaan 13,22 oma tämän hetkinen näkymä yhtiön arvosta on 8,72, joten yritys on ylihintainen.

 

Corenergy Infrasture (CORR)

Myyty 396 kappaletta keskihintaan 4,04 oma tämän hetkinen näkymä yhtiön arvosta on arvoton, joten tämäkin yritys on ylihintainen. Sama juttu kuin Finnairissa, oman pääomantuotto on räikeästi miinuksella ja tappiota per osake yhtiö tekee 75 % omasta arvostaan.

 

Näillä toimilla vuotuinen osinkotulo laski noin 738 euroa.

 


Sijoittaminen kiinnostaa, mutta et osaa? Mitä jos lukisit vai eikö ole aikaa? Tee itsellesi palvelus, mene tästä Storytelin sivuille ja rekisteröidy siellä ja ala ottamaan asioista selvää kuuntelemalla jo tänään.


 

Ostot

 

Pfizer

Osto 45 kappaletta keskihintaan 45,27 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 52,20. Keskihintaan katsottuna yhtiö oli kohtalaisen edullinen.

New York Mortgage

Osto 440 kappaletta keskihintaan 4,18 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 8,22. Joten yhtiö on tällä hetkellä halpa.

Leggett & Platt inc

Osto 44 kappaletta keskihintaan 43,89 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 42,33.

 

Raisio V

Osto 140 kappaletta keskihintaan 3,59 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 2,51. Joten yhtiö oli jo osto hetkellä kallis. Osto on tapahtunut kuun alkupuolella ja osto oli perustunut teknisiin analyyseihin.

Amgen

Osto 5 kappaletta keskihintaan 218,23 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 226,41. Keskihintaan katsottuna yhtiö oli kohtalaisen edullinen.

 

Starwood property trust

Osto 98 kappaletta keskihintaan 25,71 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 36,44. Keskihintaan katsottuna yhtiö on halpa.

Sampo

Osto 38 kappaletta keskihintaan 43,50 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 54,91. Keskihintaan katsottuna yhtiö on halpa. Tässä täytyy huomioida, että arvossa huomioitu nykyinen tilanne ja tuloskunto. Tässä tapauksessa toki tiedossa, että Nordean poiston yhteydessä tämän osakekohtainen arvo tulee toki laskemaan. Kun otetaan huomioon osingot ja omien osakkeiden ostot, niin nykyhinta minkä keskimäärin nyt olen maksanut, ei ole kallis.

 

Walgreens Boots Alliance

Osto 20 kappaletta keskihintaan 47,23 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 52,13. Keskihintaan katsottuna yhtiö on edullinen.

 

Nordea

Osto 152 kappaletta keskihintaan 10,49 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 24,14. Omaan pitkän ajan arvoon katsottuna yhtiö on edullinen.

 

Brighthouse Finance

Osto 32 kappaletta keskihintaan 49,43 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 197. Omaan pitkän ajan arvoon katsottuna yhtiö on edullinen.

 

Aflac Incorporated

Osto 14 kappaletta keskihintaan 54,94 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 67,07. Omaan pitkän ajan arvoon katsottuna yhtiö on edullinen.

 

Prospect Capital Corporation

Osto 186 kappaletta keskihintaan 8,60 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 15,82. Omaan pitkän ajan arvoon katsottuna yhtiö on edullinen.

 

Glandstone Investment Corporation

Osto 96 kappaletta keskihintaan 16,62 tämän hetken näkymä yhtiön arvosta on 29,98. Omaan pitkän ajan arvoon katsottuna yhtiö on edullinen.

 

Ostojen osalta laskennallisesti osinkotuotto kasvoi 890 eurolla, joten jos laskemme nettomuutoksen, niin marraskuussa kasvua tuli 150 euroa näiden muutosten jälkeen.

 


Sijoittaminen kiinnostaa, mutta et osaa? Mitä jos lukisit vai eikö ole aikaa? Tee itsellesi palvelus, mene tästä Storytelin sivuille ja rekisteröidy siellä ja ala ottamaan asioista selvää kuuntelemalla jo tänään.


 

Marraskuun 2021 osinkokertymä

Marraskuu oli omia odotuksiani parempi osinkokuukausi 1587 euron osinkotuloilla. Oma asettamani vuositavoite tälle vuodelle, mikä oli 20 000 euron osinkotulo, täyttyi siis jo marraskuun aikana.

Koko vuoden osinkotulo ei todennäköisesti kovin paljoa tämän päälle kuitenkaan mene vaikka joulukuu on vielä kokonaisuudessaan saamatta.

Kertoo jotain viime vuoden heikkoudesta osinkojen saralta kun tänä vuonna osinkoja on tullut keskimäärin 72 prosenttia enemmän. Toivottava on, että yhtiöiden tuloskunto ja varsinkin osinkovirta jatkuu vahvana myös 2022 ja kasvu olisi jos ei yhtä vahvaa, niin edes puolet tai kolmas osa aikaisemmasta noususta.

 

Palataan kuukausikatsaukseen tarkemmin ensi vuoden puolella, samalla tulen niputtamaan tämän vuoden yhteen sekä käymään katsauksen omista saavutuksista mitä on tullut liikunnan, lukemisen ym. osalta.

Saattaa olla, että blogia kuitenkin päivitän aihe artikkeleilla missä paneudun johonkin tiettyyn asiaan.

Tässä kohtaan toivotan sinulle lukija ensimmäiseksi oikein hyvää itsenäisyyspäivää, sen jälkeen rauhallista joulua ja loppuvuoteen vielä kirsikkana kakun päällä voitollista uutta vuotta 2022!

 


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Viikkokatsaus 45/2021

Viikkokatsaus 45/2021

 

Tällä viikolla ei suuremmin tapahtunut mitään, ainakaan mikä liittyy ostoihin tai myynteihin. Tällä viikolla tosin on ollut työnalla rakentaa tai tarkemmin sanottuna tarkentaa omaa arvonmääritysmallia. Olen käytännössä koko sijoittajauran mennyt melko samanlaisella mallilla ja tätä voisi olla hyvä pikkaisen freesata uusiksi.

Koska malli ei ole rikki, niin sitä en ole siis hylkäämässä. Edelleen PE, PB ja osinkotuotto sekä tämän jakoprosentti ovat keskiössä. Tavoitteeni on ottaa mukaan myös muita näkökulmia ja saada nämä kaikki näkökulman harmonisesti sulautumaan yhteen.

Esimerkiksi tällä hetkellä PB luvussa menen hyvinkin suoraviivaisesti vertaamalla yhtiöitä keskenään, kun tiedossa kuitenkin on, että toimiala vaikuttaa hyvinkin paljon siihen, että mitä taseessa on ja kuinka paljon. Tavoite on löytää näille toimialoille hieman omaa kulmaa ja näkymää, täten tehdä vertailua enemmän toimialan sisällä. Nyt jos vertaan vaikka asunto-Reit kohdetta vaikka TietoEvryyn, niin PB luvun osalta ollaan aika kaukana toisistaan. Mutta siinä missä Tiedolla voisi 2-3 PB kerroin olla ihan ok, niin REIT on kyllä siinä kohtaan täysin ylihinnoiteltu.

PE luku on kuitenkin sellainen, missä tulen hakemaan kuitenkin jokaiselta yhtiöltä myös jatkossa melko samanlaista raamia. PE lukuhan kertoo sen, että kuinka kauan samalla tuloksella yhtiöllä menisi maksaa itse itsensä takaisin. Tällä hetkellä raja on ollut halvan kohteen osalta 13 ja jossain noilla kohdilla se tulee olemaan myös jatkossakin.


Paras lahja itselle tai toiselle on tieto, sen saa parhaiten kirjoista ja edullisesti kirjat saat Adlibriksestä.


 

 

Todennäköistä on, että tulevaisuudessakaan en ole kasvuyhtiöiden matkassa, mutta harvoin kasvuyhtiö on ollut myöskään osingon maksamisessa kovinkaan ansioitunut. Siitä pääsemme viimeiseen nykyisesti käytettyyn mittariin ja oman kassavirrankannalta tärkeimpään, eli osinkotuottoon.

Osinkojen osalta tulen todennäköisesti pitäytymään tuossa 4 % tuottotavoitteessa, mikä tulisi saavuttaa pääomalle. Tätä näkymää tulee myös viedä eteenpäin siinä mielessä, että tämän hahmottamiseen tulee ottaa myös mukaan edelleen osingonjakosuhde tuloksesta, mutta myös vapaa kassavirta näkymä.

Yhtiö joka tekee tulosta ja olisi tämän osalta oikeutettu maksamaan osinkoa ei sitä voi tehdä, jos kassavirta ei tue asiaa. Osingot tulee kuitenkin edelleen maksaa käteisellä (pääsääntöisesti) ja jos kassavirta on rahaa kuluttava, niin osingon maksut tulevat ainakin tulevaisuudessa olemaan vaikeita jos vapaa kassavirta on heikko.

Vapaa kassavirta kertoo sen, että paljonko yrityksellä käytännössä jää liiketoiminnasta aidosti rahaa sen jälkeen kuin siitä on tehty toiminnan aiheuttamat vähennykset mutta myös investointeihin tehdyt vähennykset. Pelkästään kassavirta antaisi tiedon siitä, että miten paljon normaalit liiketoiminnan kulut rasittaisivat yritystä, mutta jos yritys ei investoi ollenkaan, niin liiketoiminta voi olla auringonlaskun ala.

Tästä syystä vapaa kassavirta on saatava jollain tapaa mukaan laskentaan ja tuota peilata nimenomaan osinkoon. Uutena mittarina olisi myös otettava huomiaan oman pääoman tuotto, minullakin on kasaantunut yrityksiä omaan salkkuuni joilla voi olla räikeästikin miinuksella ROE prosentti. Yritys jolla ROE on alhainen tai jopa negatiivinen on usein myös pärjännyt heikosti pidemmän aikaa, näitä esimerkkejä omassa salkussani on esim. SRV ja Finnair jonka suurin ongelma on toki koronassa.

Yritys jonka ROE on pidemmän aikaa miinuksella, tulee jossain kohtaa omistajan kukkarolle ja yllä mainitut yritykset ovat jo tehneet sen. ROE on otettava myös uudessa arvonmäärityksessä huomioon ja tälle tulisi määritellä oma tuottotavoite.

Osinkoihin liittyen tulee myös huomioida, ennusteet ja nämä tulisi saada huomioitua myös muiden tunnuslukujen osalta paremmin. Ainakin alkuun aloitan osinkojen ennustettavuudesta ja näiden vaikutuksesta arvoon. Toki mennyt aika kertoo sen, että miten yrityksellä ihan oikeasti oli mennyt ja tulevaisuus on aina hieman vaikeampaa sanoa. Koska iso osa omasta kassavirrasta tulee ja on tavoitteena tulla osingoista, niin myös jatkuvuus tulee huomioida.

Olen valmis tinkimään tämän päivän osakkeen osalta 4 % osinkotuotosta jos vastaavasti yritys on omalla historiallaan osoittanut, että osinko on turvallinen (toki myös omien tunnuslukujen jälkeen) koska osinkoa on maksettu vuosia. Voin tinkiä vaatimuksesta vielä lisää jos näinä aikoina osinkoa on systemaattisesti jopa nostettu.

Yritys joka maksaa osinkotuottoprosentilla 3 osinkoa ulos tänään 1 euron edestä ja on historiassaan viimeiset 10 vuotta korottanut osinkoaan 0,1 euroa per vuosi. Voidaan todeta, että kasvutahti osingon kasvussa on hidastunut todella paljon, mutta on edelleen tasainen sekä nouseva.

Omistamalla kyseistä yhtiötä 100 kappaletta, niin jos tänä vuonna tulee 100 euroa, niin ensi vuonna odotettavissa olisi 110 euroa. Tämä on kuitenkin 10 % vuotuinen kasvu, mikä kasvattaisi omaa osinkovirtaa melko varmasti inflaatiota nopeammin. Yritys joka maksaa nousevia osinkoja on tyypillisesti myös kasvattanut omaa arvoaan. Esimerkin mukaisesti yritys maksaisi tänään 33,33 euroa kappaleelta joten samalla tuottoprosentilla seuraavana vuonna tämä maksaisi 36,67 euroa.

Voi olla, että yritys ei pääse koskaan siihen, että tämän osinkotuottoprosentti olisi 4 tai korkeampi sen hetkiseen hankintahintaansa nähden. Mutta se voi olla sitä tulevaisuudessa siihen sijoitettuun pääomaan verrattuna.


Aloita sijoittaminen Nordnetin kautta jo tänään! Tein itse tämän päätöksen 15 vuotta sitten, enkä ole sitä tähän päivään mennessä katunut. Asiat mitkä eivät ole olleet tuttuja, niin näitä on voinut kysyä Nordnetin asiakaspalvelusta Suomeksi ja vastauksen on saanut Suomeksi.


 

Tämän kaltainen rypistys on siis alla, jonkin verran on myös työrintamalla muutoksen tuulet käynnissä, koska työyhteisössä alkoi YT neuvottelut. Tässä kohtaan ei tietysti ole tiedossa mikä on oma kohtaloni, mutta sen aika varmasti näyttää. Kuten olen jo aikaisemmissakin viesteissäni todennut, niin oman tavoitteeni osalta olen jo loppusuoralla ja uskaltaisin väittää, että tekemällä vielä tiukennuksen omiin kulutuksiin ja menoihin saisin kiinteät kulut jo nyt alle nykyisen osinkovirran.

Tässä ei kannata sen enempää edes mennä asioiden edelle, mutta näinä aikoina voisin kuvitella, että olen uhan alla olevista työntekijöistä aika levollisin mielin sen puolesta, että kävi niin tai näin, niin uskon asioiden lopulta kääntyvän parhain päin.

Tästä tuli mieleen loppuun vielä sellainen seikka, että tiedustelin S-pankista asiaa, että mitä jos maksaisin kiinteäkorkoisen lainan pois minkä 2018 vuoden lopussa otin ja minkä verran olisi lopullinen lasku ennenaikaisesta irtautumisesta.

Pankkiin viesti on laitettu jo hyvissä ajoin eikä edes liittynyt tuohon YT neuvotteluihin, mutta nyt toista viikkoa olen odottanut, että saisin vastauksen verkkopankin viestit osioon. Kyseessä on todennäköisesti aivan rutiinikysymys heille päin joten tämän kaltainen odottelu ei minusta ainakaan nosta positiivista asiakaskokemuksen kuvaa silmissäni. Tällä hetkellä jos joku kysyisi, että suosittelisinko S-pankkia laina-asioissa, niin en suosittelisi. S-pankki on minusta markkinoiden paras siinä mielessä jos sinun täytyy pankkitunnuksilla tunnistautua johonkin palveluun, tässä suhteessa heidän mobiilipankki on omasta mielestäni kätevä. Verrattuna vaikka Nordean vastaavaan, missä tulee kirjata kaiken maailman numerosarjat mitä ei enää tässä maailman menossa muista.

Tosin pankkiasioinnin näkövinkkelistä Nordea on sitten oikea pankki ja S-pankki on sitten tunnistautumispalvelu osittainen rahan säilytyslokero. Itse olen ollut S-pankin asiakas jo niiltä ajoilta, kun tämä tunnettiin Tapiola-pankina. Tosin silloin ongelmana oli palveluiden laajuus, mikä oli varmasti seurausta pankin nuoresta iästä. Esimerkiksi meidän perheen ensimmäisen ja myöskin toinen asuntolaina on aloitettu Tapiola-pankista joista saimme silloin parhaat diilit.


Aloita lukeminen jo tänään, mutta tee se kuunnellen ja avaa asiakkuus täältä!


 

 

 

Viikkokatsaus 44/2021

Viikkokatsaus 44/2021

 

Viikko itsessään oli aika mielenkiintoinen, eikä pelkästään sijoittamisen näkövinkkelistä vaan yrityksessä jossa työskentelen, aloitettiin yhteistoiminta neuvottelut. Nämä ovat juurikin niitä hetkiä milloin sitä kiittää itseään, että on säästänyt ja sijoittanut aktiivisesti tavoitelleen taloudellista riippumattomuutta tai edes turvallisuutta.

Vaikka toki tämä itseänikin mietityttää, niin pystyn asiaan kuitenkin suhtautumaan hyvinkin neutraalisti. Itse lähinnä mietin sitä, että miten tulevat rahavirrat tulisi maksimoitua jos työt eivät jostain syystä jatku. Itse olen sen kynnyksellä, että kulupuoli on hyvässä hallinnassa ja tämä ei niin järin suurta stressiä aiheuta, koska niistä selvittäisiin jos palkkatulot lakkaisivat tulemasta.

Taloudellisesti ajatellen omalta kohdaltani toki järkevin vaihtoehto edelleen on se, että työt jatkuisivat ja saisin noin vuoden pari aikaa työstää osinkosalkkua eteenpäin. Toiseksi järkevintä olisi se, että tarjotaan ns. kultaista käden puristusta ja sen kokoluokka olisi min. 10 kuukautta. Tähän sisältyen toki ehtona se, että asiasta voisi sopia ja sen saisi vuodelle 2022 alussa vasta maksuun. Tässä tietysti vaikuttaa verotus, koska loppuvuodelle mentäessä normaalilla käytännöllä paukkuu veroprosentit taivaissa ja vaikka verotuksessa voidaan käyttää tasausta jakamalla tulot takautuvasti edellisille vuosille ja maksamalla ”mätkyjä”. Vuoden 2022 puolella verotus lähtee kuitenkin nollasta ja näin ollen veroprosentti pysyisi kohtuullisena.

Viimeinen vaihtoehto on normaali irtisanomismenettely, siinä palkka ja käytännössä kaikki muutkin työsuhteen alussa luetellut edut juoksevat normaalisti neljän kuukauden ajan. Tässä pientä jännitystä tuo myös ajankohta, koska kuulun oman sopimukseni osalta tulospalkan piiriin ja tämä on maksettu normaalisti maaliskuussa tai huhtikuussa. Meillä tulospalkan saadaksesi tulee olla työsuhteessa ja tässä normaalissa irtisanomisen tilanteessa olen työsuhteessa tuolloin. Toinen juttu on lomakorvaukset joita toki tuossa lopetuksen vaiheessa on kaikki kertyneet lomat käyttämättä.

Huonoimmat vaihtoehdot ovat sitten pakettiratkaisu joka jäisi alle 10 kuukauden osuuteen nykyisestä kuukausipalkasta, maksu tapahtuisi joulukuun aikana. Tämä nostaisin oman verotuksen sille tasolle, että tuosta summasta jäisi n. puolet käteen. Ansiosidonnaista katsottaessa tuohon tulee toki karenssi 3 kuukautta, mutta paketti tullaan osittamaan siten, että käytännössä ansiosidonnaista on mahdollisuus saada pakettia vastaavien kuukausien jälkeen.

Noh, kävi sitten niin tai näin, uskon jokaisen lopputuleman tarjoavan itselleni mahdollisuuksia. Hommien jatkuessa jatkan omaa päämäärän saavuttamista, mikä on jo ihan lähellä. Kuten olen joskus aiemminkin todennut, niin ratakierrosta kuvaillen ollaan jo pinkomassa loppusuoraa. Hommien loppuessa, on sitten mietittävä, että mikä ratkaisu on itselleni se kannattavin. Samalla on alettava valmistelemaan elämää taloudellisesti riippumattomana, sekä velvollisuuksista vapaana. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on tärkeää toki maksimoida tulovirrat ja tavoittelen ansiosidonnaiselle pääsyä sekä tästä mallista ns. kaiken irti ottamista.

Itselläni on sijoitusyhtiö joka toki voi tuoda TE-keskukselle tulkintaa, että olenko yrittäjä ja en olisi yllättynyt vaikka tuollainen toteamus tulisi. Ennen sijoitusyhtiön perustamista olen TE-keskuksesta tiedustellut asiaa, että kuinka tätä tulkitaan, koska fakta on, että omalla sijoitusyhtiöllä versus esim. parturi-kampaamo yrittäjällä ei ole yrittäjyyteen liittyvää mitään muuta yhteistä kuin, molemmilta löytyy y-tunnus ja mahdolliset rekistereihin liittymiset.

TE-keskus on tähän minulle aikoinaan vastannut, että pelkkä yrityksen omistaminen ei tee kenestäkään yrittäjää vaan ratkaisevaa on se, että paljonko yritystoimintaan käytetään aikaa. Toinen seikka on se, että estääkö yritystoiminta töiden tekemisen tai vastaanottamisen? Sijoitusyhtiö itselläni on ollut jo muutaman vuoden, joten ainakin noiden toteennäyttäminen on helppoa, koska olen koko tämän ajan ollut palkkatöissä, eikä sijoitusyhtiö ole haitannut omaa työskentelyä mitenkään. Tämä on myös syy, miksi en ole YEL vakuutettu, koska tämän vakuutuksen ottamisen edellytyksenä on työpanos ja lähtökohtana se, että mitä vastaavasta työstä tulisi maksaa ulkopuoliselle joka omaisi saman kokemuksen jne.

Koska kyseessä on myös mielenkiinnon kohde, niin toki vapaa-ajallani seuraan talousuutisia, pörssikursseja, luen julkaisuja ja seuraan eri keskusteluja. Mitä sitten allokoisin työajaksi mikä kohdistuu sijoitusyhtiön pyörittämiseen? 1-4 tuntia/kuukaudessa? Yel alaraja on 2021 noin 8000 euroa vuodessa, eli toisin sanoen jos näen, että tästä työstä tulisi maksaa ulkopuoliselle 166 euroa tunnissa, niin silloin YEL vakuuttaminen olisi paikallaan. Toki veikkaan että tuolla liksalla olisi kyllä halukkaita tulijoita ja varsinkin ihan päätoimiseksi.

Mutta kuten jo kerran todettu, niin tai näin jäädään katsomaan tilannetta ja mennään itse asiaan.


Kirjoja kaikkiin makuihin edullisesti ja nopeasti toimitettuina saa Adlibriksestä. Omat kirjat olen siksi tilannut heiltä ja voin suositella tätä myös sinulle.


 

Ostoja osinkosalkkuun

 

Tällä viikolla tuli tehtyä pelkästään ostoja, eli yhtään myyntiä tai swing position avausta ei tullut tehtyä. Swingien osalta tilanne on todennäköisesti se, että tämän vuoden puolella nuo ovat tuossa mitä jo tehty. Syy löytyy artikkelin alusta, koska nyt ei ole paikka nostaa edes pientä riskiä lyhytaikaisen häviämisen osalta.

 

Pfizer (PFE)

Osto 1.11.2021 hintaan $43,59 ja kappaleita 25. Ihan kuten viime viikolla jo asiasta mainitsin, niin ostin tätä salkkuun heti maanantaina. Sain ongittua tätä jopa hieman edullisemmin mitä perjantain päätöskurssi oli ja tämän viikon tiistaina tuli Pfizerilta myös osavuosikatsaus joka oli erinomainen.

Osakekohtainen tulos oli $1,34 joka päihitti viime vuoden vastaava ajan tuloksen $0,62 dollarilla. Nyt edellisten 4 kvartaaliin tulos on yhteensä $3,76 ja koska COVID ei ole lähdössä vielä mihinkään, niin rokotuksia tarvitaan myös tulevaisuudessa ja tätä virusta vastaan on Pfizerilta tulossa jonkinlainen pilleri mikä voi mullistaa vastustuskyvyn vakavia taudinoireita vastaan. Tämä uutinen otettiin viikolla myös erittäin positiivisesti vastaan ja kurssi nousikin perjantaina yli 10 %.

Tämän viikon osalta kurssi nousi yli 11 %, joten tällä kertaa ajoitus näytti toimineen ihan hyvin

Tunnusluvuilla katsottuna Pfizer on vahva ja odotettavaa on, että kurssi nousee kuin Viagran voimalla.

PE alle 13, PB 3,76 ja osinkotuotto 3,21 % ja tunnusluvut on katsottu perjantain hintoina, kuten myös seuraavissakin osakkeissa mitä käydään lävitse.

Osingonjakosuhde 41,5 % ja nämä tiedot kuin yhdistetään, niin meillä on melkoisen vahva lääkeyhtiö joka tekee kovaa tulosta, mutta myös tulee jakamaan osinkoa jonka suunta on nouseva. Tulee myös muistaa, se että jenkkifirmat ovat kovia ostamaan omia osakkeitaan joten osakekohtainen tulos tulee todennäköisesti paranemaan myös.

Uskon yhtiön tosiaan vielä korottavan osinkoaan seuraavina vuosina ja ennusteet ovat 1,65 dollariin per osake, mikä hankintahinnalle antaisi 3,8 % tuoton. Pfizer on viimeiset 11 vuotta korottanut osinkoaan joten en usko tämän putken katkeavan vielä muutamiin vuosiin.


Aloita sijoittaminen Nordnetin kautta jo tänään! Tein itse tämän päätöksen 15 vuotta sitten, enkä ole sitä tähän päivään mennessä katunut. Asiat mitkä eivät ole olleet tuttuja, niin näitä on voinut kysyä Nordnetin asiakaspalvelusta Suomeksi ja vastauksen on saanut Suomeksi.


 

New York Mortgage (NYMT)

 

NYMT nousi hankittavien listalle jo 1.11. kun tämä puhkoi edellisen 2 kuukauden ATH lukeman. Kyseisenä päivänä en ehtinyt tätä ostamaan vaan osto ajoittui lopulta 2.11. jolloin osakkeita tarttui kouraan 210 kappaletta ja hintaan $4,38.

Yhtiö julkaisi 2.11. osarinsa, mikä oli pienoinen pettymys markkinoille. Näiden uusienkin lukujen pohjalta NYMT PE (FFO) on alle 9, PB-luku on 0,91 eli alle tasearvon sekä osinkotuotto 9,1 %. Osingonjakosuhde on tällä hetkellä 80 %, joten jos viimeinen kvartaali menee taseen kasvaessa ja ehkä hieman FFO tulosta parantaessa, niin osinkokin saattaa nousta. REIT kohteiden tulee jakaa 90 % tuloksestaan ulos, joten tähän on sinänsä ihan hyvät edellytykset.

Osinkoennusteet ovat tällä hetkellä 0,42 dollaria osakkeelta, tuolla summalla aletaan lähestymään 10 % osinkotuotto rajaa.

Omassa salkussani kokonaistuotoilla katsottuna mitä olen tähän sijoittanut, on koronan ansiosta pakkasella vielä pakkasella. Markkina-arvo miinus sijoitettu pääoma + saadut netto osingot, niin NYMT on salkussani n. 9 % miinuksella. Koronaa ennen olen tätä ostanut $6,30 hintaan ja tähän hinta tasoon on siis vielä nykykurssilla matkaa yli 40 %. Toki olen lisäillyt tätä koronan jälkeenkin mutta siitä huolimatta puolet hankinnoistani osuu tuohon noin 6 dollarin hintaan per osake ja jälkimmäinen puoli on ostettu 4,40 dollarin hinnalla. Kurssin pysymällä tasoissa, niin tuo kokonaistuotto erotus tulee kuroutumaan vuodessa umpeen. Kurssin noustessa joitakin prosentteja ylös ja tähän päälle osingot, niin kokonaistuotto tulee nopeastikin olemaan 10 % yläpuolella.

 

 

Leggett & Platt inc (LEG)

 

Aristokraatti jota tuli ostettua 2.11.2021 hintaan $44,61 ja kappaleita 21.

Tunnusluvuiltaan kelpo kohde, kun PE on 15, PB hieman alle 4 ja osinkotuotto 3,8 %. Tämän osalta tulee siis muistaa, että kyseessä on aristokraatti ja tämä on siis nostanut osinkoaan viimeiset 28 vuotta. Siihen nähden ja keskimääräiseen aristokraattien osinkotuottoon nähden lähemmäksi 4 % osinko on hyvä.

Tuloksestaan tämä jakaa hieman alle 60 % ulos omistajilleen, joten näkisin osingon olevan turvattu vielä lähitulevaisuudessakin. Yhtiön toimialoihin kuuluu mm. huonekalujen ja autonpenkkien verhoilua, he valmistavat myös teollisuudessa käytettäviä kuituja ja materiaaleja. Toimialana sellainen, mikä todennäköisesti pysyy vahvana myös tulevaisuudessa kun materiaaleilta vaaditaan jatkossa todennäköisesti enemmän.

Enemmän itse tässä luotan pitkään historiaan ja siihen, että yritys joka on järjestäen tehnyt järkevää omistajan etujen mukaista politiikkaa, tulee sitä tekemään myös jatkossakin.

 

Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!

Raisio

Ostettu 2.11.2021 hintaan 3,59 euroa ja kappaleita 140.

Tätä tuli ostettua siis ennen osavuosikatsausta ja näytti tuolloin, että olisi murtamassa vastustustasoaan, mutta eihän siinä sitten niin käynyt. Oston jälkeen kurssi on tippunut 5,7 % ja tyhmintä tässä on se, että kyseinen kohde on omissa papereissani ollut vähennä kohteena.

Hyvä osoitus on, että usko mitä olet omassa näkemyksessäsi ollut mieltä.

Tunnusluvuilla katsottuna PE 22,5 ja PB 1,95, niin kirja-arvo on ihan ok tasolla vielä mutta PE luku on jo karannut omaan makuun liian korkealle. Osinkotuotto 3,8 % on aika onneton varsinkin ottaen huomioon, että kyseessä on historiaan katsottuna kelpo osingon maksaja. Tämä kelpo tulee siitä, että Raisiolla oli joitakin vuosia sitten pitkä yhtäjaksoisten osinkojen noston jakso. Vuonna 2007 Raisio aloitti nousevien osinkojen sarjansa jolloin osinkoa maksettiin 0,03 euroa osakkeelta ja tästä eteenpäin maksettavaa osinkoa korotettiin vuosittain pääsääntöisesti sentin korotuksilla aina vuoteen 2017 asti jolloin osinkoa maksettiin 0,17 euroa osakkeelta. Raision osinko siis 4,6 kertaistui tuona aikana mikä on kunnioittava saavutus, mutta niistä ajoista näyttää aika menneen ohitse. Vuonna 2018 Raisio vielä jakoi saman summan mitä 2017, mutta siitä lähtien on osinkovirta ollut enemmän kuihtumaan päin. Se mitä aikaisemmin noustiin sentillä ylös, on nyt tultu alas vuosittain (huom. keskimäärin).

Raisio on sinänsä minusta oudossa tilanteessa, koska luulisi nykyajan tukevan heidän liiketoimintaa todella vahvasti. Korona ei minusta oikein voi selittää heikkoa suoriutumista, kun terveydestä ja terveellisestä ruokailusta puhutaan enemmän kuin koskaan. Ehkä tämä lähtee tästä vielä nousuun, toki tässä voi olla sama tilanne edessä kuin HK:lla.

Suurin omistaja on MTK eli maajussit itse, heillä on äänivallasta hieman vajaa 10 % ja koska Raisio omistaa itse äänivaltaisia osakkeita sen verran, että siitä tulee 1,43 % lisää valtaa, niin käytännössä tuolla päätöksiä tehdään maajussien johdolla.

Kun vuosi lähestyy loppuaan ja jos saadaan Jukka Lepikön odottama joulupukkiralli kunnolla käyntiin, niin tulen todennäköisesti tekemään salkussani siivouksia siten, että tämä on yksi lähtevistä osakkeista pois.

Oma tavoitemyyntihinta tälle on nyt 3,82 € ja jos se siihen kolahtaa, niin saavat Raisiot minun puolestani lähteä heti pesästä ja otetaan tilalle jotain muuta.

 

 

Amgen (AMGN)

 

Ostettu 3.11.2021 hintaan $218,23 ja kappaleita 5.

AMGN julkaisi hyvän tuloksen päivää aiemmin, joten tätä oli turvallista ostaa. Kurssi kävi lokakuun puolessa välissä omissa pitkän ajan alimmissa noteerauksissa ja pitkä aika tarkoittaa koronapaniikin jälkeistä aikaa.

Pohjista on parhaimmillaan noustu n. 8 % ja uskon hyvän tuloksen siivittävän Amgenin vielä korkeammalle.

PE on alle 13, PB on älytön 14,7 ja osinkotuotto 3,3 %. Kirja-arvolla mitattuna AMGN on siis älyttömäksi hinnoiteltu, mutta toisaalta tuloskoneena halvaksi. Lääkeyhtiöillä on tyypillisesti kovia tasekertoimia, mutta AMGN on omaankin alaansa verrattuna omassa kastissaan.

Mikä tekee AMGN sitten omissa paperissani hyvän kohteen PB arvostuksesta huolimatta, on se, että keskimäärin ROE on ollut viimeisen viiden vuoden ajalta 45,5 %.

Tämä firma on siis saanut oman pääoman tuottamaan erinomaisen hyvin jo pidemmän aikaa. Kokonaispääoman tuottokin on liikkunut päälle 10 % viimeiset viisi vuotta, eli yhtiö on osannut hyödyntää myös velkaa erittäin vahvasti. Mikäli verrataan tätä Pfizeriin, niin tämä on vasta kokonaispääoman tuotossa päässyt tänä vuonna yli 10 % tuoton.

 


Sijoittaminen kiinnostaa, mutta et osaa? Mitä jos lukisit vai eikö ole aikaa? Tee itsellesi palvelus, mene tästä Storytelin sivuille ja rekisteröidy siellä ja ala ottamaan asioista selvää kuuntelemalla jo tänään.


 

 

Viimeinen osto tälle viikolle oli sitten viikon päätteeksi vielä Pfizeria hintaan $47,37 ja kappaleita 20. Tämä johtui siitä, että tämä ylitti oman edellisen 2 kuukauden ATH lukeman hyvien uutisten myötä.

 

 

Tässä on viikkokatsaus 44/2021 anti tällä kertaa, nyt tulevia ostoja viikolle 45 en osaa oikein sanoa. Suurin osa yhtiöistä on julkaissut tuloksensa ja omista isoisoista yhtiöistä maanantaina tulee Prospectin osavuosikatsaus. Tätä itse odotan jännittyneenä, koska on yksi merkittävimmistä osingon maksajista mitä salkusta löytyy. Toivottavaa on, että tulos per FFO on kasvanut koska nykyisellä jakosuhteella ei ole paljon armoa ettei osinko laskisi.

Myös Fortum julkistaa perjantaina oman tuloksensa ja vaikka kyseessä on merkittävä omistussalkussani, niin ainakaan itselläni ei ole niin hirveästi odotuksissa mitä sieltä tulee. Mitään negatiivista en ole ainakaan itse havainnoinut, mitä nyt jos ei oteta huomioon kivihiilivoimaloiden tilannetta Uniperin kautta.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Tervetuloa! Huomasin, että sinulla on Ad blocker päällä? Ymmärrän tämän hyvin, koska en itsekään pidä mainoksista. Blogille mainokset ovat kuitenkin elinehto, eli voisitko sen verran tukea sivustoa, että ottaisit Blockerin pois päältä? Kiitokset etukäteen.
Exit mobile version