Osingot Q4-2021

Passiivinen ansaintaOsingot Q4-2021

 

 

Vuosi 2021 ja sitä kautta osingot Q4-2021 on saatu pakettiin. Käydään tässä artikkelissa lävitse, että kuinka viimeinen kvartaali oikein meni ja täyttyikö koko vuoden osinkotavoite 20 000 euroa ja tehdään myös katsaus mitä on odotettavissa ensi vuonna.

 


Parhaat kirjatarjoukset ja lukuhetket tarjoaa mielestäni Adlibris. Tästä syystä minä olen tilannut vuosia kirjani heiltä.


 

Menikö Q4-2021 tavoitteisiin?

 

Kuten edellisessä osinkokatsauksessa kirjoitin, niin tavoitteena oli saada osinkoja kasaan viimeisellä kvartaalilla ainakin 7 000 euroa.

Tätä prosessia helpotti huomattavasti Nordea, kun tämä meni maksamaan osingon ja rästit pois lokakuun aikana. Pelkästään tämä kuittasi tuosta 7 000 euron tavoitteesta yksin 4 500 euroa. Tämän lisäksi muita merkittäviä osingon maksajia oli Annaly Capital Management (NLY) n. 800 dollaria eli karkeasti 700 euroa. AGNC Invest corp maksoi kolme erää osinkoja yhteensä 680 dollaria, joka on suunnilleen 600 euroa sekä vielä melkein samoissa summissa pyörivä Prospect capital joka maksoi omat osinkonsa kuukausittain.

Kuten aikaiseminkin olin uumoillut, niin REIT tai ainakin niihin rinnastettavat yhtiöt toivat kolmessa kuukaudessa tuon puuttuvan erotuksen. Toki kotimaisista yhtiöistä Telia maksoi toisen eränsä, Citycon yhden siivun ja mm. Kemirakin oli maksajien joukossa.

Jotain kertoo hajautuksesta se, että osinkotapahtumia tähän Q4-2021 osioon osui yhteensä 40 kappaletta.

Tämä on osa omaa suunnitelmaa, että saan rakennettua salkun, joka tuottaisi osinkoja tasaisesti pitkin vuotta koska tämä toisi mahdollisuuden jäädä pitkässä juoksussa taloudellisesti riippumattomaksi.

 

Mikä oli osingot Q4-2021 lopullinen osinkotulo ja miten vuosi 2021 päättyi osinkojen osalta?

 

Q4-2021 meni osaltaan hyvin siihen malliin mitä olin ajatellutkin ja kvartaalin kokonaispotti oli lopulta 8200 euroa. Tämä nosti kokonaispotin omista hallinnoimista sijoituksista yhteistuloksissa summaan 21 267 euroa nettona, mikä siis ylitti oman tavoitteeni yli 6 prosentilla.

Aikaisempi osinkoennätykseni oli vuodelta 2019 jolloin osinkoja tuli hieman vajaa 15 000 euroa, joten tämä meni murskaamalla rikki. Tosin täytyy sen verran muistaa, että Nordean osingot tulivat tänä vuotena kerralla parinvuoden edestä, mutta toisaalta olisin mielellään ottanut 2020 Nordean osingon normaalissa kevään aikataulussa vastaan.

Korona dipistä olisi voinut hankkia huokeaan hintaan hyviä osingon maksajia, otetaan esimerkkinä, vaikka jo mainittu NLY. Jos Nordea olisi maksanut osingon 2020 huhtikuun aikana, niin tätä NLY osaketta olisin voinut ostaa pitkin kevättä alle 6,50 dollarin hintaan. Nykyhinta tälle on 7,8 dollarin kohdalla eli reilussa 1,5 vuodessa nousua vähintään 20 %, mutta se ei ole yksin tässä se case. NLY hankinnalle saisin tämän päälle vielä yli 13,5 % osinkotuoton.

Mutta niillä eväillä on mentävä mitä on saatu ja olen kiitollinen siihen, että Nordeasta lopulta rahat tuli ja yksi merkkipaalu pitkän ajan sijoittamisessa on saatu vihdoin rikki.

Kuukautta kohden tämä tarkoittaisi nyt sitä, että osinkovirtaa olisi tullut 1 770 euroa mikä ei tietysti ole riittävästi, mutta ihan mukava summa.

 

Olen käyttänyt vuosien saatossa useita eri välittäjiä, kokonaispalvelu huomioiden yksikään näistä ei ole ollut Nordnetin vertainen. Varsinkin jos olet aloitteleva säästäjä/sijoittaja niin valitse Nordnet, koska apu on saatavilla Suomeksi ja mihinkään ei pidä sijoittaa jos ei tiedä mitä tekee.

 


 

Miten osinkovirta on kehittynyt

 

 

Tuossa on kuva vuodesta 2018 lähtien mikä kuvaa laskennallista keskiarvollista osinkotuloa. Onhan tuo muutos huomattava, kun vertaa kehitystä eikä pelkästään vuoden 2019 ja 2021 välillä, vaan myös 2018–2019 viivojen osalta. Todennäköisesti tilanne olisi ”normaalissa” maailmassa ollut se, että osinkotulo olisi mennyt 20 000 euron ylitse joka tapauksessa tänä vuonna, jos 2020 olisi osinkoja maksettu normaalisti.

Silloin tuo 2020 katkoviiva olisi asettunut suunnilleen tuohon 1 400 euron välimaastoon, mutta nyt seuraavaksi on tarkoitus lähteä tavoittelemaan toista 2 alkavaa lukua, eli 2 000 euron kuukausittaista osinkovirtaa (laskennallisesti). Nykyisellä noin 5,59 % osinkotuotolla, mitä salkku on onnistunut suunnilleen generoimaan edellisen 12 kk aikana. Niin tavoite vaatisi karkeasti pääomaa n. 30 000 euron verran ja tuo vaatimus yhdelle vuodelle on kova, mutta ei toki mahdoton. Tuohon tarvitaan isoja apuja Mr. Marketilta, jolta toivotaan nousevia osinkoja mikä todennäköisesti vaikuttaa myös positiivisesti kursseihin.

 

 

Mitä osinko odotuksia on vuodelle 2022

 

Mitä odotuksia on tältä vuodelta, kun tarkastelussa on osingot mistä tuossa yllä kirjoitin, niin tavoite olisi saada punnerrettua osinkotulo vuositasolla 24 000 euroon.

Se vaatisi nykyiseen tilanteeseen noin 11 prosentin korotusta, mutta ellei tavoite ole iso niin lopputuloskaan ei voi olla hyvä. Toisin sanoen, että olisinko pettynyt, jos saavutan ainoastaan 22–23 tuhannen osinkotulon? Tavoitteen näkövinkkelistä kyllä, mutta sisäisesti myhäilisin tyytyväisyyttäni.

Tavoite on saada laskennallisesti katsottuna 2 000 euron kuukausiosingot kasaan.

Ennuste näyttää tällä hetkellä siltä, missä on siis otettu huomioon nykyinen tiedossa oleva yhtiöiden maksama osinko, eli hieman peräpeiliin katsovalla tekniikalla summaa 23 000 euroa. Eli loppujen lopuksi, en ole kauhean kaukana tavoitteestani.

Tuossa tulee kuitenkin muistaa, että Nordea näkyy listoilla 0,79 sentin osinkoina. Vastaavasti Sampo näkyy päivitetyllä 2 euron osinkona, vaikka maksoi 1,70 osinkoa vuonna 2021, niin Sampo ilmoitti käytännössä maksavan ainakin 2 euroa osinkoa vuonna 2022.

Todennäköistä ja omissa papereissani odotuksissa on, että Nordean osinko on 0,65 euroa per osake ja Sampo 2,89 euroa per osake. Olen myös tehnyt viime vuoden aikana ja tulen jatkamaan tänäkin vuonna mallia, missä allokoidaan salkkuakin hieman eri tavalla mikä suosineen laadukkaita ja hyviä osinkoja maksavia yhtiöitä.

Osingon korottajia oletan ensi vuonna olevan seuraavat yhtiöt:

YIT jossa korotusta voi tulla jopa 20 %

Gladstone Investment (GAIN) korotusta n. 10 %

TietoEvry johon voi tulla korotusta 9 %

Metlife (MET) korotusta sama 9 %

Hannon Amstrong (HASI) n. 8 %

Anthem (ATHM) n. 8 %

Suomalaisittain toki Nokia tulee tekemään paluun osingon maksajaksi tänä vuonna, tästä ei ole omaan salkkuuni juurikaan hyötyä, kun en itse omista yhtiötä, mutta toki perheessä löytyy muita salkkuja missä Nokia on osa salkkua.

 

Tiedätkö omat ferritiini- ja D-vitamiinitasot? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!

Näillä näkymin Q1-2022 ennuste

 

Mitä ensimmäinen kvartaali tuo tullessaan, tällä kvartaalilla tulee paljon ennakko ilmoituksia siitä, että kuinka koko vuosi 2021 oikein lopulta sujui. Mahdollisesti saadaan tulosvaroituksia suuntaan ja toiseen, sekä määritellään hyvin pitkälti, miten todellisuudessa osinkovirrat tulevat kehittymään tänä vuonna.

Odotuksissa on, että ensimmäisen kvartaalin aikana osinkoja tulisi noin 3 900 euroa. Ensimmäiselle vuosipuoliskolle odotan osinkoja tulevaksi yhteensä noin 13 000 euroa ja näin ollen viimeiselle puoliskolle jäisi se 11 000 euroa, jotta tavoitteeseen päästään.

Mutta tälle ensimmäiselle olisi odotuksissa tuo 3 900, tämä voi toki mennä räikeästi ylitse johtuen Nordeasta. Saattaa olla, että Nordea maksaa oman osinkonsa jo ensimmäisen kvartaalin aikana. Sampo maksaneen oman osinkonsa vasta kesällä.

Mielenkiintoista on näiden kahden osalta myös nähdä, miten omien osakkeiden ostot vaikuttavat lopulliseen osinkovirtaan. Tässä on mahdollista, että maksettavat osingot kokonaissummana pysyvät käytännössä samana, mutta koska tämä jakautuu harvemmalle määrälle osakkeita, niin se nostaa maksettavan osingon määrää per osake. Tuleeko tähän vielä se vipu, että yhtiöt onnistuvat nostamaan myös osinkoa tuloksellaan? Tiedetään, että Sampo jakaa Nordeasta ja muista rönsyistä saadut osinkoina pihalle, mutta tekeekö se sen omien ostoilla, kun nykyinen osto-ohjelma menee maaliin? Tietysti toivottavaa on, että varoja käytettäisiin myös investointeihin, joihin Sampo todennäköisesti tähtääkin.

Näillä ajatuksilla lähdetään poimimaan osinkoja myös tänä vuonna ja toivotaan isoja korotuksia, mutta kestävällä pohjalla. Oletko itse osinkojen kerääjä ja jos olet, niin laita kommentteihin, että miten viime vuosi on sujunut ja meni omiin tavoitteisiisi. Toki myös vastakkaiset ajatukset mm. kasvusijoittajien osalta on tervetulleita ja näkemyksiä siitä, että miksi osingot eivät ole se oma juttu.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa! Huomasin, että sinulla on Ad blocker päällä? Ymmärrän tämän hyvin, koska en itsekään pidä mainoksista. Blogille mainokset ovat kuitenkin elinehto, eli voisitko sen verran tukea sivustoa, että ottaisit Blockerin pois päältä? Kiitokset etukäteen.
Exit mobile version