Osingot Q3-2022

Passiivinen ansainta

Taas yksi kvartaali takana ja on jälleen aika tutkailla, että miten osinkokertymä on edennyt. Tällä kertaa siis tutustutaan osingot Q3-2022 katsaukseen, tämän vuoden kaksi aiempaa katsausta voit käydä tutkailemassa näistä kahdesta linkistä.

Q1-2022 ja Q2-2022

Osingot Q3-2022 on ensimmäinen jälkimmäisen vuosipuoliskon kvartaaleista ja tämän alkuvaiheet ajoittuvat kesäkuukausille, jolloin ei ole kovin paljon tapahtumia muutenkaan. Tänä vuonna jännitystä on pitänyt yllä korkojen ja inflaation nousut, odotettavissa on, että tämä jännitys näytelmä jatkuneen vielä tulevinakin kvartaaleina.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Tavoitteen muistaminen

Tavoite mitä tälle vuodelle osingoissa on lähdetty hakemaan, oli 24 000 euroa, mikä antaisi kivan tasaluvun 2000 euroa per kuukausi. Ensimmäisten kahden kvartaalin aikana osinkoja oli kertynyt yhteensä 18 900 euroa ja loppuvuodelle tavoitteeksi jäi 5 200 euroa. Vaikka luulisi että, tuon summan kyllä saa kaavittua kasaan helposti, niin tulee muistaa, että jälkimmäinen puolivuosi on selkeästi heikompi.

Omissa odotuksissani Q2 jälkeen oli, että osingot olisivat jotain 3600 euron paikkaille mitä tämä kvartaali antaisi. Tämä jättäisi 1600 osinkotarpeen viimeiselle kvartaalille ja kohta katsotaan, että onko tarvetta lähteä muuttamaan osinkoennustetta vai pidetäänkö sama tavoite loppuun asti.

Osingot Q3-2022 kertymä

Osinkoja tuli kirstuun lopulta yhteensä 3741 euroa, eli ennuste ylittyi mutta ei niin reilusti, kun olisin halunnut. Toki tahtotila on saada niin paljon kuin vain irtoaa.

Kvartaalin suurimmat osingot tarjoilivat NLY jenkki mreit kohde, mistä tuli hieman vajaa 900 euroa osinkoa. Toiseksi eniten tuli PSEC yrityskehittäjä yhtiöstä, missä osinko kertymä oli hieman päälle 750 euroa. Käytännössä REIT ja niihin rinnastettavat kohteet toivat osinkokertymästä 80 prosenttia, eli siinä mielessä useasti ja isoilla prosenteilla maksavat REIT kohteet ovat olleet salkussa kassavirran näkövinkkelistä oivia valintoja. Näiden osalta aina on riskiä siinä, että osinkoa saatetaan leikata ja osakkeisiin sidottupääoma on helposti usein laskusuunnassa ennemmin kuin nousussa. Itselläni ei ole nyt aikeita kasvattaa REIT tai mReit kohteiden määrää, vaan keskittyä enemmän perinteisten osakkeiden hankintaa, jotka myös maksaisivat nousevia osinkoja.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Odotukset Q4-2022

Viimeiselle kvartaalille on siis minimiodotukset 1500 euroa, tämä riittäisi siihen että 24 000 euroa tulisi osinkotuloina täyteen tältä vuodelta. Itse asiassa odotan kuitenkin jopa päälle 4 000 euron osinkoja loppuvuodelta, koska nämä samat REIT kohteisiin rinnastettavat yhtiöt maksavat loppuvuonnakin samalla systeemillä, mutta sen lisäksi tulee puolivuosittain maksavia Suomi kohteista maksuun, mm. Tieto ja Telia. Olen myös kasvattanut omistuksia yhtiössä, joiden politiikka on maksaa per kvartaali, joten tämäkin nostaa odotuksia loppuvuodelle.

Odotan tämän vuoden menevät vähintäänkin 24 000 euron kohdille mutta voi olla, että kokonaisuudessaan päästään tänä vuonna 26 000 euron paikkeille. Olen kuitenkin tyytyväinen nykyiseen tavoitteeseen, enkä näe, että sitä tulisi tässä kohtaa lähteä nostamaan.

Yhteenveto

Se on jo kuitenkin varmaa, että oma henkilökohtainen osinkokertymä ennätys on jo rikkoutunut. Siinä missä viime vuonna osinkoja tuli maaliin 21 200 euron verran, niin tänä vuonna on jo saavutettu 22 600 euron potti ja viimeinen kvartaali on vielä jäljellä. Tulee kuitenkin muistaa, että tätä vuotta on boostannut Sammon osingon jako, mikä oli lisäosinkoineen ruhtinaallinen.

Vaikka tavoite näyttää tänä vuonna menevän hienosti ylitse, niin vuositavoitetta en kuitenkaan lähde nostamaan. Pyrin ennemmin siihen, että nostan osinkoja asteittain ennemmin ylös kun sitten taas ensi vuonna joudun laskemaan rajaa alas. Syynä on ihan se, että keskimäärin on kivampaa ylittää tavoite, kuin alittaa se.

Seuraavan 12 kuukauden ennuste näyttäisi tällä hetkellä 25 000 vuotuista osinkoa, siinä ei ole otettu huomioon Sammon osalta muuta kuin perusosinko. Odotettavaa on, että Sampo maksaa ensi vuonnakin lisäosinkoa ja saattaa olla, että omien ostamisen myötä myös korottaa osinko per osake maksua. Varovaisesti ajatellen 2023 olisi odotettavissa osinkoja 25 000–27 000 euron välillä, näistä ensimmäinen lukema vaikuttaisi jäävän hieman tästä vuodesta, kun taas jälkimmäinen nostaisi osinkokertymä.

Jäädään katsomaan, että miten viimeinen kvartaali etenee. Tähän ei enää tässä vaiheessa vuotta voi kovin paljoa vaikuttaa, koska osinkojen irtautumisia on jo tapahtunut ja niiden saajat varsinkin lokakuun osalta pitkälti tiedossa.

Sitten kun päästään näiden lisäosinkojen tuomasta boostista eroon ja osinkovirta on tasaisesti vähintään sen 27 -28 000 euroa vuodessa, niin voidaan jo puhua ainakin omalta osaltani taloudellisesta riippumattomuudesta. Tuolla summalla pystyn jo melko turvallisesti rahoittamaan omat pakolliset menot, toki sillä varauksella, että paljonko nuo nyt kasvavat, kun inflaatio laukkaa 8 prosentin tietämillä.

Toki kulupuolta helpottaa tai ainakin toivottavasti vuoden lopulla ja viimeistään ensi vuoden alussa sijoituslainasta eroon pääseminen, tämän maksamista pohdin aikaisemmassa artikkelissa. Käy lukemassa tästä, jos tämä on jäänyt väliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *