Osingot Q3-2021
Vuosi lähenee loppuaan ja sen tunnistaa siitä, että viimeinen kvartaali on käynnistynyt ja on aika laittaa ylös, että kuinka osingot Q3-2021 oikein menivät. Tervetuloa lukemaan omaa katsaustani siitä, että kuinka oma matkani kohti taloudellista riippumattomuutta oikein etenee.
Miten kvartaali oikein sujui ja kuinka se täytti odotukset.
Osingot Q3-2021 meni 10 % alle sen, mitä karkeasti ajattelin osinkojen olevan edellisen osingot Q2-2021 artikkelissa. Lopullinen osinkotulo yhteensä oli 2 794 €, mikä ei siis ollut ihan niin hyvä kuin ennakkoon ajattelin.
Kokonaisuudessaan tämä nostaa oman osinkokertymäni tämän vuoden osalta tulokseen 13 022 euroa ja vaikka vuotta on vielä viimeinen kvartaali käytännössä kokonaan käymättä, niin vuosi 2021 on toiseksi suurin osinkojen määrässä mitattuna jo tässä vaiheessa.
Viime vuonna koko vuoden osingot olivat vain 11 700 euroa, mikä selittyneen sillä että Nordea ei osinkojaan maksanut ja hyvin moni yhtiö leikkasi osinkoaan heikentyneen taloustilanteen takia. Tänä vuonna Nordea tulee maksamaan osinkoa sitten viime vuodenkin edestä.
1.10.2021 Nordean hallitus piti kokouksen jossa sillä oli valtuutus päättää osingonjaosta ja he tekivät odotetun päätöksen, minkä seurauksena pitäisi 12.10.2021 tulla tilille noin 4 500 euroa osinkoja.
Mutta katsotaan niitä sitten vielä tarkemmin hetken päästä.
Osingot Q3-2021 kertyivät, ihan kuten uumoilin edellisessä osinkoja käsittelevässä viestissäni REIT kohteista.
Annaly Capital Managment tuotti osinkoja noin $785, mikä tekee karkeasti 650 euroa. Prospect capital ja AGNC Investment Corporation tuottivat kumpainenkin noin 600 dollaria, eli niistä tuli noin 500 euroa per yhtiö. Suomalaisista yhtiöistä Citycon jakoi päälle 300 euroa ja Jenkki Reit Starwood property trust jakoi $350 eli noin 290 euroa.
Joten näistä suurimmista osingoista tuli 80 %.a koko kvartaalin kertymästä. Tulee muistaa, että osinkotapahtumia oli kvartaalissa yhteensä 27 kappaletta. Tämä tarkoittaa sitä, että joukossa oli paljon myös yhtiöitä joista osinko oli nimellisesti melko pieni, mutta tavoite on, että näidenkin osuus tulee kasvamaan tulevaisuudessa asteittain suuremmaksi.
Odotukset kvartaalille Q4-2021
Oma tavoite oli, että saisin tänä vuonna 20 000 euron osinkotulorajan rikki ja kuten tuolla yllä jo mainitsin, niin Nordeasta irtoaa tilille noin 4 500 euroa. Nyt kun kokonaiskertymä oli 13 000 euroa, niin Nordea nostaa yksinään tämän kertymän summaan 17 500 euroon. Toisin sanoen mistä sitten tulee puuttuvat 2 500 euroa?
Ilman Nordeaa odotan osinkotulon olevan karkeasti 3 000 euroa ja suurimmat osingon maksajat ilman Nordeaa olisivat käytännössä samat REIT kohteet kuin tälläkin kvartaalilla. Suomalaisista Telia, Tieto ja Kemira mm. maksavat vikalla kvartaalilla toiset osinkoeränsä joista kertyy yhteensä karkeasti 620 euroa.
Olen siis melko luottavaisin mielin, että tuo tavoite loppuvuoden aikana täyttyy. Loppuvuonna on Sampo kortti vielä osittain auki, Inderes vahvasti odottaa että vuoden lopulla tulisi ylimääräinen osinko. Omalta osin ei siis tavoitteeni osalta enää tarvitsisi ylimääräistä osinkoa, mutta toki tämä otetaan jos sellainen tarjotaan.
Kristallipallolla vuoteen 2022 osinkoihin 
Olen syöttänyt omaan seurantaan nyt myös analyytikoiden ennusteista näkymää, omien tulevien osinkojen määristä. Oma varovainen arvio ensi vuoden aikana tulevista osingoista on nyt 23 000 euroa ja tätä jos vertaa tämän vuoden todennäköisesti toteutuvaan 20 000 euron osinkoon, niin kasvua tuossa on melko kiitettävästi.
Ennusteessa valtavasti vaikuttaa se, että Sammon odotuksiksi olen laittanut 3,6 euroa, mikä on suoraan poimittu Inderesin analyysistä. Vaikuttaisi siltä, että karkeasti 3 000 euron osinkoihin pääsee ensi vuonna Nordea, Sampo ja Annaly Capital Managment.
Noin 2 000 euron vuosiosinkoja tulisi Prospect Capitalista sekä AGNC:stä. Neljä yritystä tulisi maksamaan yli 1 000 euron osingot ja loppujen yritysten osuus on sitten loput.
Tässä voisi sanoa, että nyt alkaa ratakierrosta kuvaillen se viimeinen suora käynnistymään. Teoriassa olen jo tuolla 20 000 euron osinkotuloilla valmis julistautumaan taloudellisesti riippumattomaksi, koska saan tuon summan alle kaikki pakolliset kuluni, joita olen pitänyt kyseisen määritelmän kriteerinä.
Riskienhallinta päivitys
Tässä tuli kvartaalin taitteessa tehtyä myös omaa riskienhallinta päivitystä sillä tavoin, että olen määritellyt oman taloudellisen riippumattomuuden kylkeen mittarit joiden on tarkoitus näyttää oma etenemistä riippumattomuuden turvamarginaalin näkövinkkelistä.
Puolitoista vuotta sitten laitoin omat puskurivarat kondikseen, kun havahduin tuohon osinkojen maksamattomuuteen ja nyt tätä vähän päivitin siten, että miten kauan puskurivarat riittävät jos tiedossa olevaan osinkovirtaan tulisikin isoja muutoksia.
Tähän tein haitarin aina -50 % dropista, myös + 50 % korotukseen asti. Tässä tärkeämpää on hahmottaa tuota miinusta puolta. Näistä summista mennään kohti 0 % aina 10 % yksikön askeleilla, toki jokaiselle lukemalle asetin oman arvioni todennäköisyydestä sille, että muutos olisi kyseistä prosenttilukua vastaava.
Esimerkiksi asetin todennäköisyydeksi -50 tai + 50 % osinkotulomuutokselle vuodessa 2 % todennäköisyyden. Myönnättäköön, että kyseinen luku on ihan oma hiha-arvio ja ei perustu mitenkään tilastotieteeseen. Toisaalta että osinkotulo pysyy -10 ja +10 välissä, niin tälle asetin todennäköisyydeksi 60 %. Eiköhän se suurella todennäköisyydellä tule pysymään tuossa.
Mietit varmaan, että mikä tämän asian tarkoitus nyt oikein on? Tämän tarkoitus on itselleni kuvata sitä tilannetta, että miten omaan taloudelliseen riippumattomuuteen oikein vaikuttaa se, että osinkotuloihin tulee dramaattisia muutoksia, kuten esim. vuoden 2020 korona.
Tärkeintähän ei ole vain saavuttaa tasoa, missä teoriassa ollaan taloudellisesti riippumaton koska tämän teoria tason olen jo ylittänyt 2019- 2020 taitteessa, jolloin näytti siltä, että osinkotulot kattaisivat pakolliset menot. Mutta kuten usein tapahtuu, niin teoria on teoriaa ja elämä on elämää, nämä osittain kulkevat yhtä matkaa, mutta toisinaan käytäntö osoittaa jotain aivan muuta.
Omalta osaltani olisi ollut katastrofi jos olisin ollut ilman palkkatyön tuomaa turvaa 2020 keväällä. Minulla oli 3 kuukauden pakollisia menoja vastaava puskuri, mutta nämä eivät olisi riittäneet esim. kevääseen 2021 jolloin osinkoja alkoi jälleen sataa kassaan. Tämän takia ei ole tarkoitus vain saavuttaa tasoa, vaan pysyä sen yläpuolella.
En mene sen tarkemmin tuohon himmeliin minkä tähän olen itselleni rakentanut, mutta sanottakoon siitä sen verran, että riskisuhde on nyt 80 / 20 sen osalta, että voisin joutua kuseen, mikäli osinkotiputus olisi yli 40 %.
Tavoitteeni on nostaa tämä suhdeluku tasolle 90/10, silloin se kertoo sen, että on 10 % riski sille, että pystyn elämään puskurin sekä puolittuneella osinkotulolla alle 36 kuukautta. Todellinen riski on tässä kuitenkin vielä alhaisempi, mutta olen tyytyväinen tuohon tasoon ja sen jälkeen voin jälleen teoriassa tehdä pakollisten menojen osaltani oikeastaan mitä haluan, koska niiden rahavirta on siinä tapauksessa turvattu ”passiivisisilla” tuloilla.
Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!Yhteenveto
Kuten tuossa aikaisemmin jo totesin, niin nyt alkaa oma iso tavoite lähestymään ja tuntumaan ns. todelliselta ja tälle loppusuoralle ollaan jo tulossa, saattaa olla että jo aloitettukin. Mikäli muuten tämä on ensimmäisen artikkeli minkä minun blogistani luet, niin muistutan tässä kohtaan siitä, että esim. tuo 20 000 euron osinkotulo on vain asia minkä näkee tässä ja nyt. Harha voi tulla siitä, että jos näet ensimmäistä kertaa keskellä kylää kaivon, niin olettamus on, että se on ollut siinä aina. Totuus on, että se on vaatinut aikaa, uhrauksia ja sitoutumista, nämä ihan samat asiat näen tuon 20 000 euron osinkopotin osalta.
Tämä on lähinnä lopputulema niistä ratkaisuista joita olen tehnyt viimeisen 15 vuoden aikana, tässä on siis syy-seuraus vahvasti takana. Matka on kuitenkin vielä kesken, eli en julistaudu vielä taloudellisesti riippumattomaksi vaikka nyt teoriassa näyttäisi siltä, että osinkotulojen turvin voisin kattaa pakolliset menoni.
Kun saan uuden riskienhallintamallin suhteen asiat ruutuun, niin tämän jälkeen uskaltaa jo kyseisen julistuksen tehdä jos myös odotettavissa oleva osinkotulo ylittää tavoiterajan.
Katsotaan miten loppuvuosi rullaa ja tuleeko yllätyksiä, muussa tapauksessa hyvää syksyä tämän osingot Q3-2021 osalta ja palataan näissä merkeissä asiaan uudestaan ensi vuoden puolella.
Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.