Osingot Q2-2021

Osinkotulojen kehitys

Osingot Q2-2021

 

Nyt on saatu toinen kvartaali tältä vuodelta päätökseen ja samalla ensimmäinen vuosipuolisko vuoden 2021 osalta. Kuten noin kvartaali sitten kirjoittelinkin, niin nyt olisi aika tarkastella miten osingot Q2-2021 oikein kehittyivät ja onko osinkojen osalta pysytty tavoite tahdissa.

Q1-2021 jonka katsauksen voit lukea vielä linkkiä painamalla, niin täällä odotukset olivat sellaiset, että osingot Q2-2021 olisi noin 7000 euroa joten katsotaan miten tässä lopulta kävi.Voin suositella säästämisen ja sijoittamisen aloittamista Nordnetin kautta. Palvelut varmuudella Suomeksi ja myös Suomen verotushuomioitu, mitä muuten eivät markkinoiden edullisimmat palveluntarjoajat useinkaan tarjoa.


 


 

Paljonko oli osingot Q2-2021?

 

Osingot Q2-2021 oli yhteensä 7808 euroa, mikä siis ylitti ajatuksissa olleen 7000 euron rajan. Tästä saadaan myös H1/2021 tulokseksi yhteensä 10 228 euroa, mikä on myös toki hieman enemmän kuin odotettu.

Yksittäisistä suurimmista osingon maksajista tällä kvartaalilla oli Sampo, UPM ja Fortum kun katsotaan yhdellä kertaa maksettujen osinkojen määrää. Mutta on ilo huomata, että kasvanut REIT painoarvo alkaa myös näkymään osinkovirrassa ja nyt karkeasti näiden osuus osingot Q2-2021 osalta oli päälle 2000 euroa.

Aikaisempiin vuosiin verrattuna ei tämä kvartaali ollut oma parhaani, paras kvartaali osui vuoteen 2019 jolloin Q2 osingot olivat karvan alle 10 000 euroa. Tässä suurimpana syynä oli se, että Nordea joka ei maksanut vuonna 2020 osinkoja lainkaan vuoden 2019 tuloksesta, maksoi osinkonsa ajallaan ja siinä on syy miksi 2019 kvartaali oli niin vahva.Aloita lukeminen jo tänään, mutta tee se kuunnellen ja avaa asiakkuus täältä!


 


Odotukset Q3-2021 osinkoihin

 

Tulevalle tai nyt siis jo käynnissä olevalle kvartaalille odotukset ovat paljon maltillisemmat ja paljon roikkuu kysymyksiä Nordean yllä.

Odotan seuraavalle kvartaalille noin 3000 euron osinkopottia, tämä näkemys perustuu pitkälti siihen, että REIT kohteista tulee jälleen karkeasti tuo 2000 euroa ja loput suomalaisista yhtiöistä mm. Citycon ja Tieto.

Nordea on ilmoittanut, että he palaavat osingon maksuun tämän kvartaalin jälkeen kun EKP kielto osinkojen maksusta päättyy. Mutta nyt on ollut jo spekulaatioita siitä, että EKP voisi aikaistaa kiellon perumista lupaavien talouslukujen pohjalta. Jenkeissä pankit pääsivät purkamaan omia pääomiaan osakkeen omistajille ja useampi iso pankki samassa rytäkässä myös nosti omaa osinkosummaansa. Pankki sektorin pallo on nyt heitetty Eurooppaan.

Mikäli kävisi niin hyvin, että EKP oikeasti vapauttaisi pankit maksamaan osinkonsa omistajilleen esimerkiksi syyskuussa, niin on todennäköistä, että Nordea maksaa tämän kvartaalin aikana osingot ulos. Siellä on tällä hetkellä Sampo jolla on edelleen merkittävä siivu Nordeasta ja tämä on halukas ottamaan osingot itsellensä jos siihen on mahdollisuus.

Mutta koska kyse on täydellisestä epävarmuudesta, niin en siis laske Nordeaa Q3-2021 osinkoihin mukaan ollenkaan.


Sijoittamiseen voin vilpittömästi suositella Nordnetin palvelua, olen itse käyttänyt tätä jo 15 vuotta ja olen ollut tähän tyytyväinen. Edulliset kustannukset, laaja ja Suomenkielinen palvelu on asioita joita itse arvostan.

 


 


Loppuvuoden näkemys

Nyt kun osingot Q2-2021 on takana ja samoin ensimmäinen puolisko tätä vuotta, niin luulisi loppuvuoden osinkojen ennustamisen olevan helppoa. Perinteisesti osingot painottuvat alkuvuoteen ja ensimmäiseen vuosipuoliskoon, sitä kautta osinkojen osalta loppuvuosi on hiljaisempaa.

Tämä Nordea kuvio kuitenkin antaa sen mausteen, että oma tavoite 20 000 euron vuosi osingoista joko toteutuu tai epäonnistuu Nordean päätöksen myötä. Tässä paska juttu on vielä se, että osinkotilanne ei ole täysin edes Nordean käsissä kun EKP tätä valvoo.

Tällä hetkellä vuoden osingot näyttäisi menevän haarukkaan 16 500 – 21 000 euron väliin. Tässä alalaitaa pitäisin jo ”varmana” ja ylälaidan ennustetta ihannetuloksena.Loistavia sijoituskirjoja on tehty paljon ja olen todennut, että parhaiten ja parhaaseen hintaan ne löytyvät Adlibrisen verkkokaupasta nopeasti toimitettuna.


 


Yhteenveto

 

Olen sijoittamista nyt harrastanut reilut 15 vuotta ja alkaa pikkuhiljaa myös omaa mieltä lämmittää, että osinkokertymät alkavat lähestyä myös omaa taloudellisen riippumattomuuden rajaa askel askeleelta. Laskennallisesti kävinkin omissa raja-arvoissa jo 2019 vuoden aikana, että olisin tavoitteen saavuttanut mutta vuosi 2020 laittoi kapuloita rattaisiin ja näin jälkikäteen ajateltuna se oli ihan hyvä, koska paljasti valuvikoja mm. osinkojen maksamattomuuden osalta. Tästä voit lukea enemmän täältä!

Vaikka tänä vuonna mentäisiin noihin omien ennustusten ylälaitoihin, niin sitä lukemaa ei toki voida pitää uutena vakiona tai odotuksena vuodelle 2022. Pitää muistaa, että todennäköisesti ja toivottavasti Nordea maksaa tänä vuonna käytännössä vuoden 2019 ja 2020 vuoden tulokset osinkoina ulos. Vuonna 2022 osinkoina Nordeasta olisi tulossa pihalle vuoden 2021 tuloksen verran ja tämä ei missään nimessä ole korkeampi kuin kahden vuoden yhteen laskettu osinko.

Toisaalta meillä on ensi vuodelle toinen villikortti, mistä voisi osinkoa sadella nykyistä enemmän ja se on Nordean tämän hetken suurimmista omistajista ja todennäköisesti ensi vuoden aikana se ei enää omista Nordeaa yhtään. Se tarkoittaa sitä, että rahaa tulee kassaan ja sitä mitä ei tarvita liiketoiminnan pyörittämiseen sekä kehittämiseen, niin se jaetaan ulos omistajilleen tavalla tai toisella.

Saattaa olla niin, että Sampo tulee omaa osinkoaan ensi vuonna ja sitä seuraavina nostamaan, tämä saattaa olla omissa salkuissani sellainen muutos, että se saattaa pitää osinkokertymän tämän vuoden ylälaita ennusteessa myös ensi vuonna.

Odotan toki myös edelleen REIT kohteista osinkojen nostoja, koska useat REIT omistukset mitä itselläni on, eivät ole osinkojen osalta päätyneet takaisin tasolle, missä ne olivat vuoden 2019 aikana. Yhtenä kohteena mainittakoon esim. New York Mortgage jonka osinko on tällä hetkellä puolet siitä, mitä se oli vuonna 2019.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että osinkopuro solisee vahvana ja saattaa olla, että puro muotoutuu pienimuotoiseksi joeksi kun Nordea pato murtuu Q4 aikana tai ainakin toivon näin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *