Osingot Q1-2022

Osinkotulojen kehitys

Vuoden ensimmäinen kvartaali on nyt takana ja on jälleen aika katsoa, että miten osinkovirta on tämän vuoden osalta oikein sujunut. Oma vuositavoite tälle vuodelle on 24 000 euroa mitä kirjoitin myös Q4-2021 eli viime vuoden viimeisestä osinkokatsauksesta.

Voit lukea edellisen katsauksen halutessasi tästä!

Tavoitteen muistuttaminen

Mikäli osingot tulisivat tilille tasaisesti, niin ensimmäisen kvartaalin aikana tulisi tulla minimissään 6 000 euroa osinkoja. Pitää kuitenkin muistaa, että Suomessa on vallalla edelleen tyypillinen tapa jakaa osinkoja kerta vuoteen, niin iso osa vuoden 2021 tuloksien mukaisista osingoista jaetaan kevään mittaa.

Onneksi tämä kerta vuoteen tapa on pikkuhiljaa murtumassa ja yhä useampi yhtiö on siirtymässä kahteen tai jopa kvartaaliosinkoihin. Itse pidän siitä, että osingot olisivat 2-4 maksukerran välillä, koska näin saa tasaista kassavirtaa mikä on tärkeää kun aikoinaan on tarkoitus jäädä taloudellisesti riippumattomaksi.

Tasaisen osingon maksamisen muita hyötyjä on siinä, ettei osingon irtoamisen jälkeen osakkeen arvo tipu niin paljoa ja antaa näin ollen paremman kuvan osakkeen arvostuksesta. Kun osingot virtaavat tasaisesti, niin se mahdollistaa myös lisäostojen tekemistä pitkin vuotta.

Vesa Puttonen on kirjoittanut siihen malliin, että osingot ovat itseasiassa turhia, kun se on rahan siirtämistä taskusta toiseen. Toki suorassa teoriassa tuo on noin, mutta minusta yhtiön omistamisessa lähtee nopeasti idea pois, jos omalle panokselle ei saa ”korkoa”. Ajatus mitä ns. osinkodenialistit kertovat, että jos tarvitsee rahaa niin myy sitten sen verran osakkeita pois. Itse pyrin ajattelemaan tätä yrittäjänä, eli minulla on tämä sijoitusyritys niin tavoite on tulevaisuudessa, että tulen nostamaan tästä yrityksestä tarvittavat rahat palkkana, enkä osinkoina.

Palkka on tässä tapauksessa ihan osinkoihin rinnastettava asia, mutta Puttosen näkemyksen mukaan minun tulisi kuitenkin tässä tapauksessa myydä osuus yrityksestäni. Järkeilen asian hyvin yksinkertaisesti näin, että jos myyt vuosittain muutaman kappaleen yrityksestä pois, niin jossain vaiheessa tulee vastaan tilanne ettet omista sitä yhtään. Mikäli tarvitset tietyn summan vuosittain, niin jos yritys maksaa 4 % vuodessa osinkoa ja kurssi nousee 2 % vuodessa, niin vaikka yrityksen arvo nousisi tuon 6 % vuotta kohden ilman osinkoa niin kokonaistuotossa ei pääse parempaan lopputulokseen myymällä vuosittain osinkoja vastaavan summan.

Jokainen toki sijoittaa tyylillään ja parasta tässä sijoittamisessa on se, että ei ole yhtä ainoaa tapaa jolla tehdä rahaa.

Osingot Q1-2022 kertymä

Ensimmäisellä kvartaalilla osinkoja kertyi yhteensä 3 663 euroa. Tämä on suunnilleen kuukautta kohden 1 220 euroa, mikä ei luonnollisesti vielä riitä elämiseen. Tasaisesta tavoitetahdistakin tämä jää melkein 50 %, tässä yksi vaikuttava tekijä on juuri tuo maksujen epätasaisuus, koska kuun vaihtumisen jälkeen Nordean osingot kilahtivat tilille.

Nämä osingot tulee siis kirjattua vasta Q2 raporttiin. Kehitystä tuleekin verrata tässä tapauksessa edellisten vuosien tahtiin ja tämä kertoo paremmin kehityksen suunnasta kuin tasainen tavoitetahdissa pysyminen.

Kulunut kvartaali oli oma kaikkien aikojen paras, koska edellinen parempi alkuvuosi on kirjanpitoni mukaan ollut 2018 jolloin ensimmäisellä kvartaalilla tuli yhteensä 2 550 euroa. Tämä tarkoittaa 43,6 % parannusta edelliseen ennätykseen.

Odotukset Q2-2022

Kuten jo mainitsin, niin Nordeasta tuli kuun vaihteen jälkeen heti osingot, joten sitä kautta on pohja jo valmiiksi tiedossa. Kokonaisuudessaan odotuksissa on, että osinkotuotto seuraavalla kvartaalilla olisi 13 800 euroa. Tämä potti olisi jo sellainen, että tämän tyylisiä kvartaaleita saisi tulla joka kerta.

Mikäli mitään yllätyksiä ei tule, niin ensimmäisen vuosipuoliskon osalta olisi odotettavissa n. 17 500 euron osinkoja. Tämä tahti ei tosin valitettavasti kerro siitä, että jostain syystä olisi odotettavissa jopa 35 000 euron vuosittaisia osinkoja koska tämä alkupuolisko vuodessa vastaa karkeasti 70 % kaikesta kertymästä. Tavoitteeseen on kyllä erinomaiset mahdollisuudet ja tämän hetken ennuste mikä tosin on vielä epätarkka, kertoo että jopa 25 000 euron vuosiosinkotulo olisi mahdollinen.

Epävarmaksi tuon tekee se, että olen jonkun verran vähentänyt isoja osinkoja maksaneita MREIT kohteita ja vaikuttaa siltä, että niiden vähentäminen tulisi myös jatkuvaan vuoden edetessä. Tietysti tilalle on tulossa uusia osingon maksajia, mutta jos myydään 10 % osinkotuottoa tekevää MREIT kohdetta ja tilalle ostetaan osaketta, joka tarjoaa 4 % osinkotuoton, niin lovi on ilmeinen.

Yhteenveto

Alkuvuoden osalta olen tyytyväinen ja tätä osinkokertymää seuratessa tulee positiivinen fiilis sen osalta, että kvartaali kvartaalin perään tämä vie itseäni lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta. Tämä on ollut viime aikoina itselleni hyvinkin tärkeää siitä syystä, että työmotivaatio on ollut jo jonkin aikaa melko nollissa. Päässä on alkanut takomaan ajatus entistä voimakkaampana sen puolesta, että työ mitä tällä hetkellä teen ei tunnu ns. omalta ja varsinkin nyt itsestäni riippumattomasta syystä (siis oikeasti) on yrityksen johdossa päätetty muuttaa henkilöstön kokonaispalkkaukseen liittyviä palkkaeriä. Tämä osuu itselläni sen verran ikävästi, että samasta tai jopa hieman kasvaneesta työtaakasta huolimatta tulen näillä näkymin ansaitsemaan paljon vähemmän. Olen laskenut, että vuonna 2023 oma inflaatiokorjattu ostovoima heikkenisi n. 10 prosenttia tähän vuoteen nähden ja jokainen voi siitä päätellä, että miltä se voisi tuntua omalta kohdalta.

Olen käynyt asiasta keskustelua esihenkilöiden sekä HR-kanssa ja tästä huomaa, että oma 16 vuoden yhtäjaksoinen työskentely ei lopulta paina vaakakupissa, kun kyse on rahasta. Työnantaja puoli vetoaa siihen, että palkkaelementti on sellainen mikä päätetään yhtiön hallituksessa ja koska peruspalkkaan ei tule muutosta, niin heidän näkemyksensä on se, ettei palkkaan tarvitse tehdä nosto kompensaatiota tämän takia.

Miksi minä kerron tästä? Tämä olkoon osoitus siitä, että ainoa mistä lopulta olet vastuussa tai mihin voit vaikuttaa on se, mitä teet tänään sen eteen, ettet ole työpaikan orja. Käytän orja nimitystä siksi, että kyse on kuitenkin tässä maailmassa alisteinen asema koska ilman työpaikkaa, ei tule rahaa ja ilman rahaa et selviä menoista. Toki aina voi pyrkiä omavaraisuuden 100 % asteeseen, mutta en pidä sitä realistisena tai edes mahdollisena jos ylipäänsä haluaa elää jokseenkin länsimaalaista elämää.

Tämä vahvistaa itselläni sen, että olen jo 15 vuotta sitten tehnyt oikean ratkaisun, kun olen aloittanut säästämisen ja sijoittamisen. Tämä on mahdollistanut sen, että unelma on toteutumassa eikä jäämässä haaveilun tasolle. Tiedän jo nyt, että kuluja puristettaessa voin saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden tänään, mutta joutuisin luopumaan jostain nykyisestä saavutetusta edusta, jota pidän tässä tapauksessa tärkeämpänä.

Mikäli et vielä itse säästä tai sijoita, mutta luet näitä blogeja täältä tai maailmalta, niin suosittelen aloittamaan. Sillä ei ole niin väliä, että millä ja miten vaan että aloitat, se on tärkeintä. Vakituinen tai osa-aikainen työ ei sano mitään tänä päivänä, kaikki sopimukset on purettavissa ja roskiin heitettävissä. Yrityksellä ei ole tunteita, koska päätökset yrityksen etenemisestä tehdään usein tasoilla, joilla ei ole kosketus tai henkilökohtaista pintaa henkilöihin, joita asia koskee. Samasta syystä, esimerkiksi YT neuvottelut ja päätöksien ilmoittaminen on yleensä vaikeampaa lähiesihenkilölle kuin johtoryhmänjäsenelle.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *