Passiivinen ansainta 10.11.18

Passiivinen ansaintaPassiivinen ansainta 10.11.18

 

Mitä voisi passiivinen ansainta tai passiivinen tulo olla? Onko tätä mahdollista saavuttaa?

Passiivisella ansainta on sitä, että tämän saadakseen ei tarvitse tehdä juurikaan töitä vaan olit sitten palmun alla tai kotona, niin raha virtaa normaalisti.

Ehkä hieman jopa harhaanjohtavasti monessa paikassa mainostetaan sitä, että tee niin tai tee näin, niin passiiviset tulot tulevat kotia. Olen törmännyt mm. sellaiseen, että tee e-kirja jota ostetaan, niin tämä tuo passiivisia tuloja tällöin jatkuvasti. Ongelma on vain siinä, että miten varmistaa sen, että kirja myy kuukaudesta toiseen niin, että se tuottaisi passiivisia tuloja.

Itse laskisin omassa tekemisessä lähelle passiivisia tuloa omat osakesijoitukset ja niissä osingot, mutta miksi käyttäisi kuitenkin sanaa lähelle? En pitäisi tulopuolta kovinkaan passiivisena siinä tilanteessa jos seuranta ja pohdinta vievät aikaa viikossa noin 5 tuntia. Koska haluan uskoa, että omilla teoillani pystyn vaikuttamaan mm. osinkovirtaan.

Nopeasti jos asiaa miettii, niin passiivisten osinkotulojen eteen tulee tehtyä ”töitä” kuitenkin yllä olevilla tunneilla 250 tuntia vuodessa. Tänä vuonna osinkotulo näyttää olevan nettona 10 700 euroa, joten siihen nähden voisi ajatella, että työnhinta on 42 euroa/tunnilta.

Voisiko passiivisti kuitenkin tienata?

Mikäli jos ajatellaan omalta kohdalta, niin tilanne on sellainen, että jonkin aikaa varmasti passiivisesti pärjäisi. Todennäköisesti ensi keväällä osinkotulo hieman nousisi, mutta jos yhtään ei käyttäisi aikaa pörssin seurantaan ja omien seurantojen ylläpitämiseen, niin saattaisi käydä niin, etteivät pitkässä juoksussa tulot kehity vaan lähtevät laskuun.

Eli passiivinen ansainta on harhakuva, kuten myös samaa tarkoittava passiiviset tulot. Melko passiivisilla tuloilla voi kyllä elää, mutta tämä tarkoittaa sitä, että jotain pientä tulojen eteen tulee tehdä töitä jatkuvasti. Itse haen passiivista tuloa siis osinkojen muodossa kun sijoitan suoriin osakkeisiin, muita tapoja on asuntosijoittaminen ja taiteellinen luominen.

Taiteesta kun en sen suuremmin mitään tiedä, niin jätän tämän siten käsittelemättä. Asuntosijoittamista pidetään osittain passiivisten tulojen mahdollistajana, tässä (-kin) muodossa on kuitenkin paljon työtä luvassa, ellei sitten sijoita jonkin ison asuntorahaston kautta tms. jolloin ei tarvitse kuin laittaa rahaa sisään ja muut tekevät työt.

Mikäli tilanne on kuitenkin se, että omistat itse muutamia asuntoja, niin kyllä näiden ylläpitämisessä ja vuokraamisessa oma aikansa menee. Kaiken lisäksi jos sattuu huono vuokralainen, niin sitten se työn määrä nopeasti kertautuu. Perinteinen asuntosijoittaminen ei siis ole myöskään täysin passiivinen ansainta.

Yhteenveto

Passiivinen ansainta ei mahdollisesti ole kuitenkaan se ihan itseisarvo ainakaan itselläni, lähinnä melko passiivinen olisi se taso mitä itse tavoittelen. Tärkeintä on tehdä sen verran työtä, että pystyy katsomaan ja seuraamaan omien sijoitusten perään. Viekö se sitten 5 tai 10 tuntia viikossa, niin määrällisesti tämä on kuitenkin vain osa mitä normaalityössä käynti vie ajasta.

Tähän kun yhdistetään taloudellinen riippumattomuus, niin tilanne saattaa nopeasti elää siihen suuntaan, että töitä tulee tehtyä jopa enemmän kuin aiemmin. Syynä tässä on se, että silloin itse määrittelet omat työskentelyn ja jos työskentely tuntuu harrastukselta, niin kyseessä on win-win tilanne.

Hyvä esimerkki on seurata mitä MEGA rikkaat oikein tekevät, koska heistä jokainen on taloudellisesti riippumaton, mutta jokin virta saa heidät tekemään töitä korkealla moraalilla ja paljon. Warren Buffet on yksi konkreettinen esimerkki siitä, että silloin kun tekee sitä missä on hyvä ja nauttii täysin, niin sitä tekee vaikka hautaan saakka. Buffetin osalta tilanne saattaa hyvinkin olla tuollainen, mutta toivotaan kuitenkin, että Warrenilla on vuosia paljon jäljellä joilla osoittaa, että hän on edelleen ja tulee varmaan aina olemaan maailman menestynein sijoittaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *