Miksi sijoitan, niin kuin sijoitan osa 2
Rahastot, miksi nämä ei ole minua varten? 
Aloitin aikoinaan säästämisen rahastojen kautta kuten varmaan moni muukin, mutta ajan kuluessa ja sijoittamiseen hieman itse perehtyessä enemmän, alkoi tulla väistämättä mieleen ajatus, etteivät rahastot ole se oikea lähestymistapa minulle.
Monet piensäästäjät ja tilisäästäjät ajattelevat, että sijoittaminen on jotenkin veikkaamista ja arvaamista. Tästähän siitä ei ole kysymys, tietysti kursseja voidaan arvata ja veikata lyhyellä tähtäimellä, tähän itsekin olen aika-ajoin sortunut.
Toinen asia mikä aloittavia sijoittajia yleensä mietityttää on siinä, että sijoittaminen on niin vaikeaa, ettei ole aikaa tai kiinnostusta seurata pörssikursseja päivittäin. Siksi tuntuu, että on parempi antaa tämä oman pankin rahastonhoitajan tehtäväksi.
Toki tämä ratkaisu on monelle varmasti parempi, kuin se että rahat makaisivat nolla korkotilillä.
Nopea pureutuminen näihin kahteen väitteeseen, eli kummatkin pohjautuvat samaan olettamaan. Eli lyhyeen aikavälin tuottoon. Totuus on, etteivät rahastonhoitajat ole veikkaajia tai selvännäkijöitä. Mikäli he pyörittävät aktiivista salkkua, niin erittäin suurella todennäköisyydellä he kaiken lisäksi häviävät vertailuindeksilleen.
Pörssin seuraaminen ei oikeasti vaadi jokapäiväistä seuraamista jos ei niin halua, poimii muutaman yrityksen ja tutustuu niihin edes kauppalehden tunnuslukujen pohjalta. Itse käytän todella paljon Kauppalehden lukuja, silloin kun teen sijoituspäätöksiä ja minun mielestä niillä pääsee jo todella hyvin liikkeelle. Tässäkin järki pitää olla mukana, eli suosittelen isoja yrityksiä joilla on vakiintunut bisnes ja arvostustasot ruudussa, niin P/E, P/B sekä osinkotuoton osalta.
Mikäli pitäisi sijoittaa rahastojen kautta, niin suosittelen Nordnetin superrahastoja joissa Suomi on aidosti kuluton ja muut pohjoismaat kuluttomia pois lukien valuutanvaihdon osalta, minkä rahasto joutuu suorittamaan, esimerkiksi sijoittamalla Ruotsiin.
Sijoittamalla rahastoon ei siis sinänsä pääse vähemmällä, koska siinäkin joutuu katsomaan kenen kelkkaan lähtee. Yhtään asiaan perehtymättä ja nopealla aikataululla liikkuessa, voi tässä tehdä itselle kalliin palveluksen. Silloin kuin sijoitusneuvoja pyytää tekemään päätöksen nopeasti ja mieluiten samalla istumalla, niin hälytyskellojen tulee soida.
Yhteenveto
Rahastoihin on hyvä sijoittaa, kun markkinat ovat kaukana ja haluaa hajauttaa sijoituksia maantieteellisesti. Tärkeää on kuitenkin huomioida kulut, mitä rahastot perivät sijoittajilta ja pyrkiä minimoimaan nämä. Koska kulut toisin kuin tuotot ovat varmoja, joten ne on hyvä olla tiedossa kun itselleen rahastoa valitsee.
Aktiivisetrahastot voivat olla paikallaan markkinoilla, mitkä eivät toimi kovinkaan tehokkaasti. Tehokkailla markkinoilla aktiivistenrahastojen tuotto taas pitkässä juoksussa usein jää indeksille, jolloin todennäköisesti Indeksirahastot voisivat olla parempi vaihtoehto.
Rahastojen valinta ja kulut?
Koska kulut ovat varmoja, niin näihin pitää ennen sijoittamista paneutua.
- Nykyään trendi näyttää olevan, että merkintä ja lunastuspalkkioita ei enää peritä. Mikäli näitä peritään, niin onko tähän jokin syy?
- Hallinnointipalkkio, yleensä rahastot ilmoittavat tämän omassa esitteessään. Tässä kannattaa varmistaa, että onko ilmoitus vain rahaston itsensä osalta vai sisältääkö kaikki juoksevat kulut.
- Nordea Afrikka BP, tässä hallinnointipalkkio on 1,95 % ja juoksevat kulut 2,38 % (juoksevat kulut sisältää hallinnointipalkkion, eli todellisuudessa sijoittaja maksaa hallinnoinnista paljon enemmän)
- 100 000 € sijoituksesta Nordea perii 2 380 €
Nordea esimerkin tarkoitus on avata miten kulut vaikuttaa, mutta pitää muistaa että kyseinen rahasto sijoittaa kehittymättömille markkinoille, eli joissain tapauksissa kovat palkkiot voivat olla perusteltua.
Hyvä esimerkki kovista kuluista, mutta myös kovasta tuotosta on PYN ELITE. Tärkeintä on se, että tutustu mihin sijoitat ja tee taustatyö kunnolla. Pienenä vinkkinä, niin harvoin oma pankki on rahastojen osalta se paras vaihtoehto.
Suosittelen Superrahastoja mikäli rahastot kiinnostavat, nämä tarjoavat helpon ja halvan tavan päästä kiinni sijoittamiseen.
Selkeä plussa rahastojen osalta on helppous ja mukaan pääsee pienellä pääomalla.
Miinuksena usein kovat ns. piilokulut joita ei hahmoteta
Itse omistan USA indeksirahastoa Seligsonin kautta ja pienen osuuden FIM Likvidi rahastosta jonka sain joskus tilaajalahjana.