Liikkuminen 2022

Vuosi oli sijoittamisen mutta myös liikkumisen osalta melkoisen vaihe rikas, itselläni oli kuukausia, jolloin olin hyvinkin aktiivinen liikkumisen suhteen mitä tulee liikunta kertoihin sekä liikkumiseen käytettyyn aikaan. Itselleni liikkuminen ja liikunnan harrastaminen on todella tärkeää, mutta tästä huolimatta kohtasin kuitenkin hetkiä, jolloin ei vain huvita yhtään lähteä salille tms.

Käydään viime vuoden liikunnat kuukausi kuukaudelta lävitse, merkitsen tähän oman onnistumisindeksin mikä huomioi sekä liikuntakerrat sekä liikuntaan käytetyn ajan. Onnistumisindeksin ollessa 100 % tarkoittaa sitä, että olen harrastanut ja käyttänyt aikaa tavoitteiden mukaisesti. Tavoite kerroille muodostuu siten, että kuukauden päivät jaetaan luvulla 1,75. Tämä tarkoittaa sitä, että tulisi liikunta kertoja olla viikossa 4 kappaletta, mieluiten toki niin ettei samana päivänä ole useampaa kertaa.

Ajan osalta tavoite on sitten 150 minuuttia per viikko, eli näin paljon tulisi saada käytettyä liikkumiseen aikaa. Tämä tulee pitkälti suositusten kautta, että miten paljon aikuisen tulisi liikkua viikon aikana.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Tammikuu (toteuma indeksi: 74)

Vuoden ensimmäinen kuukausi koostui pääasiassa joogasta sekä hiihtämisestä. Joogan osalta vuosi alkoi hyvällä putkella, kun ensimmäisestä päivästä lähtien peräkkäisiä päiviä tuli yhteensä 6, mikä tarkoittaa melkein viikon yhtäjaksoista rupeamaa. Heti kun se putki katkesi, niin väliin tuli neljän päivän tauko ja sitten yksi jooga kerta ja taas väliin 12 päivää taukoa. Lopun sitten arvaakin, että tämä vähän niin kuin jäi siihen.

Joogan jääminen kyllä harmittaa, koska sillä olen havainnut paljon positiivisia vaikutuksia liikkuvuuteen. Itse ajoittain kärsin aamuisin selkäkivuista mitkä heijastuvat alaselän alueelle ja koen että joogalla on ollut tähän vaivaan apua.

Hiihtämään päästiin sitten ensimmäisen viikon jälkeen ja hiihto kertoja tuli mittariin 6 kappaletta. Laiskuuden takia ei vuosi alkanut kertojen eikä ajan osalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuntosali treenaaminen ei maistunut, koska siinä tekosyyksi muodostui kylmyys ja aika-ajatus, että ei pääse kuitenkaan aamu kuudeksi salille. Kylmyys ongelmana siinä, ettei tule esilämmitettyä autoa kunnolla ja koska tykkään treenata omassa tahdissa ilman isompaa odottamista, niin ajatuksissa oli, että kuntosalilla on sitten myöhemmin ryysistä.

Helmikuu (toteuma indeksi: 72)

Kun luuli, että tammikuun indeksi ei olisi jo matala, niin piti saada vielä helmikuussa alitettua rajat. Todella surkea kuukausi, missä ainoa valopilkku oli hiihto mahdollisuudet ja tätä tuli hyödynnettyä 7 kertaa kuukauden aikana.

Jooga kerrat kutistuivat yhteen ainoaan kertaan, kuntosalilla tuli reilu kuukauden tauon jälkeen näytettyä naamaa peräti kahdesti. Voi sanoa, että alkuvuoden osalta kuntosalijäsenyys on ollut enemmän yrittäjän tukemista, kun oman kunnon kohentamista.

Tämä kuukausi oli ajallisesti, että kertojen valossa todella surkea kuukausi.

Sivu huomautuksena, että kun mittaan myös aktiivisesti unta, niin unen laadun vinkkelistä katsottuna mediaani keskiarvo tuona kuukautena oli vuoden toiseksi paras.

Maaliskuu (toteuma indeksi: 127)

Vuoden ensimmäinen kuukausi missä ylitettiin indeksi ja suhteellisen reippaasti. Suurin selittävä tekijä löytyy 17 kerrasta hiihtämistä. Hiihdossa pisin putki kesti 9 päivää, jolloin tuli ladulla sivakoitua. Kun ottaa huomioon, että kyse on ulkolajista ja näin ollen mennään sään armoilla, niin tässä on ollut melkoista tuuria, että säät ovat suosineet.

Selkeästi maaliskuun 20 päivän jälkeen on kevät ottanut vallan laduista ja sen jälkeen siirrytty kuntosali harjoitteluun. Kuntosalilla tuli käytyä 4 kertaa loppu kuun aikana, mikä voidaan vielä laskea jäsenyyden osalta yrittäjän tukemiseksi.

Kokonaiskertoja liikunnan osalta tuli mitattua 21 kertaa ja aikaa tuona kuukautena tuli käytettyä yhteensä paria minuuttia vaille 900.

Tämä oli myös harjoittelukerroilla mitattuna vuoden aktiivisin kuukausi.

Huhtikuu (toteuma indeksi: 99)

Huhtikuussa päästiin melkein indeksiin, vaikka liikuntakertoja oli ainoastaan 11, mutta niihin käytetty aika oli 858 minuuttia. Suoritukset koostuivat 9 kerran kuntosalista ja 2 kerran pyörälenkistä. Käytössä kuntosali ohjelmana oli yksijakoinen treeni, jonka lävitse vetäminen vei itselläni noin 80 minuuttia kerta.

Tuon kuntosaliohjelman pohjana olen käyttänyt Arnoldin kultaista kuusikkoa. Sellaisilla pienillä muutoksilla, että leukoja olen ollut aina huono vetämään, niin olen korvannut tuon ylätaljalla. Kyykyn jälkeen olen tehnyt samoilla painoilla pohkeet, vatsojen yhteydessä ollut lisäksi lankutus.

Tuo on hyvä treeni ohjelma kaikille ja minusta tuo sopii erityisesti sellaisille henkilöille, joilla ei vaikka aikaa käydä kuntosalilla yli 3 kertaa viikossa. Tuo toimii ihan hyvin myös 1-2 kertaa viikossa, vaikka toki mitään ihmeitä ei varmasti saavuta, mutta pitää yllä nykyistä voimatasoa ja kondista. Liikkeet ovat helpot ja yksinkertaiset, mutta jos ei ole kokemusta tai edellisestä kuntosali käynnistä on aikaa, niin ego kannattaa jättää kotia ja tehdä ensimmäiset treenit pienillä painoilla. Tuohon on kaksi syystä, ensimmäinen on se tärkein, eli tekniikka ennen voimaa. Laittamalla rautaa liikaa ja tekemällä liikkeet paskalla tekniikalla, niin voiman sijaan kasvattaa vain loukkaantumisriskiä. Toinen on sitten siinä, että jos saliharjoittelua ei ole pitkään aikaan tehnyt ja kyseisiä lihasryhmiä treenannut, niin seuraavien päivien aikana on lihakset todennäköisesti hellänä, että tulee äkkiä viikontauko treenaamiseen.

Kuten huomattu tästäkin artikkelissa, että tauko on pahin riski jatkuvuudelle.

Toukokuu (toteuma indeksi: 24)

Tämä on hävettävä lukema ja olisi ollut kiva jättää välistä, mutta se on elettyä elämää ja kuuluu tähän. Kertojen osalta heikoin kuukausi, toki jaetulle sijalla kuukauden kanssa, joka tulee vielä edessäpäin. Ajallisesti sitten kaikkein huonoin, kun liikunnalle tuli annettua aikaa ainoastaan 209 minuuttia kaikkien 3 harjoittelu kertojen kanssa.

Tuossa merkittävin syy on kuitenkin terveydessä, koska minimissään viikko meni sairastellessa flunssaa. Tämä yksinään ja sitten jälki vointi tekivät keskellä kuukautta sen toimen, että kuntosali kertoja kertyi ainoastaan kaksi kappaletta ja kerran tuli käytyä kokeilemassa juoksua.

Kesäkuu (toteuma indeksi: 94)

Onneksi kesäkuussa päästiin sitten takaisin ruutuun indeksin osalta, vaikka vähän tavoitteesta jäin. Liikuntakertoja tuli 8 kappaletta, mutta niistä 2 oli golf kierroksia mikä nostaa todella paljon käytettyä aikaa ylös. Golf kierros kestää karkeasti sen neljä tuntia, niin siitä niitä minuutteja tulee helposti yhden viikon suoritukseen vaadittava määrä.

Golfissa olen suosinut varmaan jo kohta yli 15 vuotta Super Golf jäsenyyttä. Havainnut, että on omaan pelaamiseen ja käyntimääriin nähden erinomainen vaihtoehto. Heidän kauttaan pelatessa omat kierroshinnat ovat noin 30 euroa, siinä suhteessa Golf ei ole mitenkään kallis harrastus. Toinen hyvä puoli on siinä, että eri kenttiä on valittavissa valtavasti. Toki omassakin pelaamisessa tuo rajoittuu hyvin pitkälti muutamaan samaan kenttään mitä tulee tahkottua. Siinä syynä on se, että tuttua kenttää kun pelaa, niin tietää paikat ja väylät, tämä sitten nopeuttaa pelaamista.

Tänä vuonna on (2023) täytyy tähän pelaamiseenkin ottaa uutta otetta siinä mielessä, että pitää käydä kiertämässä kenttää, vaikka yksin aamutuimaan, mikäli ei pelikaveria saa mukaan.

Tasoitus ei ole kummoinen, kun se on ainoastaan 30. Mutta tässäkin on hyvä osoitus siitä, että olet tasan tarkkaan niin hyvä jossain, miten paljon olet valmis uhraamaan siihen tunteja.

Muuta treeniä mitä tämä kuukausi sisälsi, oli kuntosali mitä tuli yhteensä viisi suoritus kertaa ja kerran pyöräiltyä.

Heinäkuu (toteuma indeksi: 77)

Vain viisi liikunta kertaa ja aikaa 837 minuuttia. Koostumus pari golfia, pari kuntosalia ja käynti tyttären kanssa kiipeilypuistossa. Liikunnallisesti heikko kuukausi kaikin puolin ja tulee huomioida, että loma kuukausi kuitenkin. Kesällä on toki jonkin verran uintia, mitä ei tule merkittyä näihin seurantoihin, mutta nämä ovatkin yhtäjaksoiselta kestoltaan melko lyhyitä rypistyksiä. Kesällä meillä on pihalla Bestway allas, mutta ei siinä uimista voi oikein uimiseksi sanoa.

Elokuu (toteuma indeksi: 73)

Samantapainen kuin heinäkuukin, kolme golf kierrosta ja pari kuntosali käyntiä. Todella surkeaa tekemistä ja laiskaa meininkiä, mutta nämä heinäkuu ja elokuu on meidän perheessämme lomakuukausia, jolloin rytmiä rikkoo perheen kanssa vietetty aika, mikä osaltaan on myös tärkeää. Tulee kuitenkin löytää keinoja siihen, että jatkossa saisi kuitenkin pidettyä paremmin kiinni siitä, että liikuntaa tulisi aktiivisesti suoritettua myös lomakaudella, vaikka sitten yhdessä perheen kanssa.

Syyskuu (toteuma indeksi: 79)

Todella heikko kuukausi jälleen, golfia loppu kauden paniikissa kuun lopulla kolme kierrosta, mutten pari kertaa kuntosalia. Liikunta kertoja tuli yhteensä 7 kappaletta ja aikaa käytettyä, kiitos vain golfin 750 minuuttia.

Lokakuu (toteuma indeksi: 28)

Lokakuun ensimmäisen viikon jälkeen tuli sitten korona, mikä vei käytännössä koko tämän kuukauden indeksin osalta yhtä heikoksi kuin toukokuun. Kertoja ainoastaan 3 joista yksi oli golf kierros minkä kiersin yksin ja kaksi oli kuntosalia.

Tämä kuukausi oli todella surkea, mutta koronan jälkeen itseäni vaivasi pari viikkoa yskä mikä ei meinannut helpottaa ollenkaan. Tämän takia liikunta ei oikein ottanut kulkeakseen.

Marraskuu (toteuma indeksi: 117)

Marraskuu oli sitten taas ihan eri maata ja tässä kuussa liikuntakertoja kertyi kuukauteen 18, mikä nosti myös määrällisesti tahdin niille tasoille, missä tuon pitäisi olla per kuukausi.

Suoritukset koostuivat käytännössä kokonaan kuntosaliharjoittelusta, mutta sellaisella muutoksella että vaihdon kuntosaliohjelmaa kolme osaiseksi, missä yhtenä päivänä teen jalat, toisena vetävät sarjat ja kolmantena työntävät.

Mixiä jos vähän sekoittaa välillä, niin koko rupeaman voi suorittaa peräkkäisinä päivinäkin. Toinen muutos minkä tein oli harjoittelu aikaan, siinä missä aiemmin tuli salille mentyä ennen kello aamu 6 tai sitten se ”kannatti” skipata ”ruuhkien” takia. Marraskuussa päätin, että menen kuntosalille mutta rajana on ennemmin aamupäivän aikana kuin aamuyöstä.

Marraskuun aikana olin aloittanut treenit pääsääntöisesti 6–8 välissä, mukana oli myös yksittäisiä 9.30 pintaan aloitettuja treenejä. Havainto oli, että ruuhkaa ole oikeastaan yhtään mutta toki enemmän kuin ennen kello 6 treeniä. Tämän kokenut jotenkin hyvänä rytminä, mutta helpottaa myös kun talvipakkaset lyö ulkona, niin antaa mahdollisuuden esilämmittää autonmoottorin ennen käynnistämistä.

Herääminen tapahtuu edelleen kello 5 pintaa, eikä tämä ole ollut kuntosalille menon este ennenkään, ettei heräisi aikaisin. Nyt ehtii hyvin juomaa aamukahvit rauhassa, ennen salille menoa.

Muu treenaaminen oli sitten yritys aloittaa joogaaminen uudestaan, mutta ei sitä sitten jatkunut 3 peräkkäistä päivää kauempaa.

Joulukuu (toteuma indeksi: 110)

Joulukuussa hyvä tahti jatkui ja täydentyi jälleen hiihdolla, täytyy sanoa, että en muista koska viimeksi on Etelä-Suomessa päässyt hiihtämään kahtena eri talvena saman vuoden aikana. Kivaa oli, että 2022 tämä onnistui.

Treenaamisesta 10 kertaa kului kuntosalilla ja 6 hiihtoladulla, näiden lisäksi muutama ripeä kävelylenkki tuli suoritettua kylkeen. Olen tyytyväinen, että tässäkin kuussa käyntimäärät sekä aika meni ihan tavoiteikkunaan.

Saliohjelman ja menoaikataulun muuttaminen on auttanut pitämään motivaatiota yllä. Hiihtäminen on tuonut uuden lisän liikkumiseen mitä varmasti on tullut kaivattuakin, kun ei salilla treenaaminen oikein aerobista kuntoa nosta minkä taas hiihtäminen tekee. Hiihtäminen on myös otettu perheen yhteiseksi aktiviteetiksi, ettei varsinkin muksu vietä kaikkea ylimääräistä aikaa tablettia tai telkkarista youtube videoita katsellen.

Vuoden 2022 liikkumisen yhteenveto

Jos jotenkin ynnäisin yhteen koko vuoden liikkumisen, niin omista tavoitteista jäätiin ja koko vuodelle toteuma indeksi näyttäisi lukemaa 81.

Koko vuodelle liikunnaksi merkittyjä kertoja kertyi 121 kappaletta, mutta vaihteluväliä kuukausissa oli kuten yllä sai lukea aina 21–3 kappaleeseen.

Aikaa liikunta vei vuodessa 8079 minuuttia, mikä on noin 135 tuntia ja mikä vastaa 5,6 päivää.

Jonkun mielestä tuo voi olla paljonkin ja voi ajatella, ettei itsellä ole aikaa liikunnan harrastamiselle. Lyhyellä laskutoimituksella voidaan laskea, että vuodessa on 365 päivää ja keskimäärin 8 tunnin yöunilla nukut 122 päivää. Sinulle jää vielä 243 päivää, joista töissä käyvällä työmatkat luettuna vie aikaa 10 tuntia per arkipäivä. Joten töihin käytät aikaa vuodessa yhteensä 96 päivää ja edelleen jää 147 päivää.

Tuota kun katsoo, niin tulee itsellekin fiilis, että mihin se aika oikeasti karkaa? Itselläni varmaan pitkälti aikaa karkaa ihan yksinkertaisesti elektroniikan parissa, toki paljon on sellaista, että olen myös vuoden aikana oppinut jotain, mm. Ohjelmointia olen opiskellut itsekseni pari vuotta ja tuntuu, että vuonna 2022 tässä mentiin paljon eteenpäin. Kyllä sinne mahtuu Netflixiä, Youtube, keskustelupalstoja pörräämistä ja muuta mikä ei a. tuota mitään b. on puhdasta ajantuhlausta.

5,6 päivää 147 päivän netosta on loppujen lopuksi todella vähän, varsinkin jos miettii kuinka tärkeää tuo on terveyden, hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Rehellisesti katsottuna, niin jos katsoo joka päivä 1 tv-sarjan jakson. Nykyään yksi hyvin tuotetun sarjan jakson kesto on 50 minuuttia, niin se tekee yksinään 12,6 päivää vuodessa, eli yli tuplasti sen mitä minun liikkumiseni teki vuonna 2022. Voin sanoa, että varmasti katsoin keskimäärin vähintäänkin yhden tv-sarjan per päivä vuonna 2022.

Otetaan vielä toinen esimerkki omasta vuodesta, olen katsonut jokaisen Traders Clubin jakson minkä Nordnet on julkaissut 2022. Jaksoja julkaistu noin 40 vuoden aikana ja niiden keskimääräinen kesto on ollut noin 45 minuuttia. Pelkästään tähän Youtube viihteeseen olen käyttänyt vuodestani 1,25 päivää, ei kuulosta paljolta, mutta tuo ei ole edes jäävuoden huippu.

Itselleni tämän kaltainen ajankäytön avaaminen on ainakin havainnoiva, sekä ajatuksia herättävä. Me ihmiset niin kovin helposti takerrutaan ajatukseen, ettei meillä ole aikaa huolehtia itsestämme. Me tiedämme mitä tulisi tehdä, mutta me emme kuitenkaan tee. Enkä tässä hae nyt mitään sellaista, että jokaisen tulisi olla Alexander Stubb, joka varmasti himourheilee duuniensa ohella vaan ihan normaalista viikkoarjen kyljessä tapahtuvasta hikisuorituksesta, joiden kesto olisi minimissään 30 min. kerta ja viikossa kestona 2,5 tuntia.

Liikkuminen 2022 Q & A osiota

Suorituksen aikana musiikkia vai ilman?

Käytännössä aina kun harrastan liikuntaa ja varsinkin jos teen sen itseksi, eikä mukana ole treenikumppania. Silloin korvillani on kuulokkeet, mutta musiikin sijaan kuuntelen äänikirjaa. Äänikirjaa kuuntelen Storytel sovelluksella, mikäli tämä ei ole tuttu niin sen voit ottaa itsellesi kokeiluun tästä linkistä!

Miksi äänikirja eikä musiikkia?

Olen jostain lukenut/kuullut, että harjoitellessa musiikilla olisi hyötyä liikuntasuoritukseen. Tästä huolimatta olen kokenut kuitenkin pidemmän päälle hyödyllisemmäksi kuunnella äänikirjaa, näin ollen ruokkia vähintäänkin alitajuntaa uusilla ideoilla. Omat kategoriat mitä kuuntelen liittyvät pääsääntöisesti talouteen, henkilökertomuksiin (yleensä taloudellisesti ja elämässä menestyneisiin henkilöihin) sekä itsensä kehittämisiin. Olen myös alkanut kantaa fyysistä muistivihkoa mukana, kun käyn kuntosalilla, tänne kirjaan treeneissä tulleita ideoita mitkä tulevat vastaan äänikirjojen pohjalta.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Mitä aina mukana?

Mitä treenataan niin sen mukaiset varusteet, pääsääntöisesti liikunta missä ei olla yhtäjaksoisesti koko ajan liikkeessä esim. juoksu. Minulla on mukana urheilujuomana BCAA sekoitus ja olen suosinut näissä Sportlife Transport tuotteita. Omaan makuun parhaimman makuinen juoma on vesimeloni, mutta myös omena menee. Kolamaku kuten yleensä tämän kaltaisissa tuotteissa on minun makuuni hirveää, mutta jokaisen kannattaa itse kokeilla mikä itselleen maistuu. Erilaiseen treenaamiseen ja sen tukemiseen tarvittavia tuotteita voi tilata Fitnesstukku.fi sivuilta ja tästä linkistä.

Ruokailu ja sen seuranta?

Itse seuraan rikollisen vähän oikeasti sitä mitä syön ja nimenomaan, miten paljon. En sinänsä syö älyttömiä annoksia, mutta syön pitkälti ”väärin” ja jakauma on usein päin persettä mitä tulee hiilihydraattien, proteiinien ja rasvan väliseen suhteeseen.

Muutama vuosi sitten heräsin tarkistelemaan painoa ja huomasin painavani 85 kiloa. Otin tavoitteeksi tiputtaa sen vuoden alusta ennen kesää ja tavoite painoksi asetin 75 kiloa. Tuo onnistui yllättävän hyvin ja pääsin tavoitteeseeni, mutta silloin erityisesti rajoitin makeistensyöntiä ja ns. roskaruokailun määrää. Tämän jälkeen paino on toki jälleen noussut ja on liikkunut 82-83 kilon maastossa, mikä on edelleen itselleni liikaa ja tarvitsi tiputtaa tuonne 75 kilon kohdille. Huomaan, että myös makeisten syöminen on lisääntynyt, roskaruokaakin kotipizzan, burger kingin ja muiden muodossa lisääntynyt jopa viikoittaiseksi.

Vaikka suhdeluku eri ravintoaineiden osalta on päin persettä, niin olen pyrkinyt siihen, että proteiinia saisi tarpeeksi. Treenien jälkeen usein nautin palautusjuomaa ja viime aikoina olen suosinut siinäkin Sportlifen tuotetta Recovery palautusjauhetta ja sitten iltaisin 4–6 kertaa viikossa puuron sekaan sekoittaen samalta valmistajalta Whey100 jauhetta, mikä on siis proteiinijauhe. Mikäli treenaamisen tueksi eri lisäravinteet kiinnostavat, niin suosittelen jälleen vilkaisemaan Fitnesstukku.fi sivut.

Miksi liikunta on tärkeää?

Itse harrastan liikuntaa oman hyvinvointini takia, jotta pysyisin terveenä ja kyllä sitä toivoisi myös elävän pidempään. Liikunta on kuitenkin todettu usein kaikkein parhaimmaksi tavaksi edesauttaa omaa terveyttä ja eliniän pidentämistä, se on myös verrattain edullista, jos ottaa huomioon sen, että halvimmillaan se ei maksa mitään mutta mahdolliset terveyden heikkenemiseen käytetyt lääkkeet sen sijaan voivat olla erittäin kalliita.

Liikunnan merkitys on korostunut entisestään, kun nykyään teknologian kehittymisen myötä elämästä on tullut hieman helpompaa. Sinänsä teknologian kehitys on tuonut meille paljon hyötyjä, mutta samalla myös paljon haittoja mitä tulee omaan jaksamiseen. Vuonna 1993 varusmiespalvelukseen astuneiden miesten keskipaino oli 70,8 kiloa ja vuonna 2017 palvelukseen astuneiden osalta 78,7 kg, mikä on 11 % enemmän.

Kunnosta osviittaa antava tulos tulee myös armeijasta, missä 1992 varusmiesten keskimääräinen Cooper matka oli 2632, niin vuonna 2017 tämä oli 2402 metriä, joka on 9 % vähemmän. Väitän, että pandemian aikana nämä luvut tuskin ovat ainakaan parantuneet. Teknologiassa on tapahtunut näiden vuosien aikana huikeita edistysaskeleita, mikä näkyy varsinkin lasten käyttäytymisessä, kun arki liikkuu pitkälti koneiden parissa ja liikuntaa tulee harrastettua entistä vähemmän. Siksi olen omaa tytärtäni pyrkinyt patistaa aktiivisesti liikunnan pariin, välillä paremmalla ja välillä heikommalla menetyksellä.

Liikalihavuus sekä lihavuus ylipäänsä tulee todennäköisesti olemaan tulevaisuudessa ja varmaan jo nyt, suurin yhteiskunnan varoja syövä kuluerä hoitojen, tukien ja muiden välillisten kustannusten vuoksi. Painoindeksi on jossain tapauksissa huono mittari, koska voimaharjoittelua aktiivisesti harrastava voi olla ja usein varmaan onkin ylipainoinen tuon mukaan. Joitakin vuosia sitten noussut trendi kehopositiivisuudesta on minun mielestäni kuitenkin myrkkyä mitä levitetään. Enkä tarkoita sitä, että ihminen ei saisi olla mitä on, koska eletään valintojen maailmaa. Liikalihavuus ei kuitenkaan ole mikään tekosyy kehopositiivisuudelle, eikä sitä saa sellaisena minusta edes käyttää. Liikalihavuudella ei taida olla mitään positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen liittyen, ellei sitten tämä luo mielihyvää omien korvien välissä ja silloinkin tulee miettiä, että onko tämä oikeaa mielihyvää vai aivojen luomaa illuusiota. Siinä missä ihminen on hyvä, niin keksimään tekosyitä ja yllä aikaisemmin käyty listaus kuukausittain on osaltani hyvä osoitus.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Unen merkitys?

Unella on merkittävä merkitys itselleni ja varmasti myös kaikille. Unen osalta olen pyrkinyt siihen, että saisin noin 8 tuntia unta yössä. Tämä menee kuitenkin karkeasti vähän päälle 7 tunnin tasoon todellisuudessa, mikä on ainakin tunne tasolla tuntunut olevan riittävä itselleni.

Nukkumaan väsymyksen mukaan 21–22 välissä, mikäli alkaa väsyttämään aikaisemmin, niin en jää tarpeettomasti roikkumaan valveille. Automaattisesti tulee herättyä siinä kello 5 aikaa aamulla ja aamupalaksi en nauti muuta kuin kaksi kuppia kahvia. Vanhemmiten olen pyrkinyt välttämään kahvin juontia enää iltapäivän jälkeen, mutta vieraiden seurassa voin kupista kahteen juoda myös silloin. Tämän vaikutus omiin yö uniin on sen verran vaihteleva, että en pysty siitä mitään johtopäästöstä tekemään, että vaikuttaako se vai ei.

Muu seuranta?

Seuraan terveyttä myös säännöllisesti verikokeiden avulla ja käyn kerran vuodessa tekemässä Puhti laajan terveystarkastuksen. Suosittelen kaikille tätä samaa ja jos ei nyt vuosittain halua tähän investoida, niin varmaan olisi hyvä käydä parin vuoden välein ainakin.

Veri on kuitenkin hyvä tarkistuttaa säännöllisesti sen takia, että tuossa monet vihulaiset näkyvät hyvissä ajoin. Tuon tarkistuksen hinta on kuitenkin alle 200 euroa ja siinä saa itselleen hyvää tietoa siitä, miten keho voi. Usein vaivojen alkaessa ja sitten verikokeita ottaessa ongelma on jo käsillä ja ennen kuin vaivat puhkeavat ongelmaksi asti, niin näiden merkit ovat jo nähtävillä labratuloksista.

Taloudellisessa mielessä ongelman korjaaminen alkuvaiheessa on aina edullisempaa verrattuna siihen, että sitä lähdetään korjaamaan vasta havaitsemisen jälkeen. Aikaisessa havainnoinnissa voidaan vaikuttaa syyhyn, mikä ongelman lopulta aiheuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *