Lukeminen tai äänikirjojen kuunteleminen jäi paljon kahdesta aiemmasta vuodesta. Tuohon syynä on merkittävästi se, että kuntosali harjoittelu varsinkin toukokuun ja syyskuun välillä oli todella vähäistä. Tuolloin tuli treenattua salilla ainoastaan 11 kertaa ja se on suoraan poissa äänikirjojen kuluttamisesta.
Toinen merkittävä seikka on työmatkat ja niiden käytännössä poissa oleminen vuoden 2022 aikana. Kävin työpaikalla vasta syyskuusta eteenpäin n. kerran viikossa. Toisaalta työmatkoja ei ollut myöskään 2021 tai 2020 kovin montaa, että yksinään se ei selitä tätä vähentymistä.
Tuossa on kuva kirjan kulutustahdista, vuoden 2019 lukema selittyy pitkälti sillä että luin oikeasti fyysisiä kirjoja. Tuo olisi mukavaa saada iskostettua päähän, että säännöllisesti käyttäisi aikaa fyysistenkin kirjojen parissa. Osittain selittää se, että pohdiskelin ammattitenttiin osallistumista 2019 syksyllä tai 2020 keväällä, niin olin valmistautumassa myös siihen ja silloin tuli luettua aiheeseen liittyviä opintokirjoja.
2020 tuli sitten tutustuttua ensimmäisen kerran Storytel sovellukseen ja kirjojen kulutusmäärä ponnahti tuohon vajaaseen 60 teokseen. 2021 oli hieman hiljaisempi noin 10 kirjaa pienemmällä tuloksella, mutta 2022 pääsin enää 29 teokseen koko vuonna.
Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.
Mitä tuli luettua?
Jaan kategoriat käytännössä 5 osioon miten kirjat lokeroin, ne ovat seuraavat:
Henkilökertomus: Tänne tulee elämänkerrat tai tiettyyn henkilöön kohdistuvat tarinat. Pääsääntöisesti ovat historian merkkihenkilöitä ja jollain tapaa alallaan menestyneitä henkilöitä. Esimerkkinä vuodelta 2022 mitä Hannes Kulvik oppi ahneudesta tai K2-Kyösti Kakkosen tie huipulle. Vuonna 2022 kyseistä kategoriaa tuli kulutettua 4 teosta.
Itsensä kehittäminen: Sisältää ideoita, toimintamalleja ja keinoja kuinka voida tehdä itsestään paremman ja tehokkaamman. Näihin kategorioihin uppoaa sitten melkein mitä vain, kirjat voivat käsitellä vaikka unta ja miten siitä saisi parhaiten irti. Mukana voi olla alitajuntaan ja sen kehittämiseen tarkoitettuja kirjoja, joista viime vuosina on varmaan tunnetuin on Salaisuus. Näiden osalta on sitten paljon kiinni, että uskooko niiden voimaan vai ei. Yksi aiheena mielenkiintoinen kirja oli NLP ja sellainen tuli luettua kuin Parempi elämä ja NLP. Valitettavasti kyseinen kirja on Hannu Pirilän mainosteos eikä oikein anna yhtään mitään kättä pidempää mitä NLP saisi aikaa. Toki muistetaan korostaa asioita, mitä hoidettu mutta mitään sellaista, että voisi oikeasti itse kokeilla tai harjoittaa tekniikoita ei kirja kuitenkaan anna. Joka kohdassa muistaa kuitenkin tarjota osallistumista seminaareihin tms. mistä taas tulee itselleni verkostomarkkinointi paskaa.
Vuonna 2022 kyseistä kategoriaa tuli kulutettua 18 teosta.
Sijoittaminen: Tähän sitten kirjaan ne teokset, mitkä suoraan käsittelevät sijoitusmarkkinoita, sijoittamista ja tapoja. Näitä kirjoja ei tullut kuunneltua tai luettua kuin kaksi kirjaa, Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen, jonka on kirjoittanut Jukka Oksaharju sekä The Smartes Investment kirjoittajalta Dani Solin.
Yleistieto: Tänne sitten uppoaa melkein loput, mitkä eivät sovi edellä mainittuihin. Yleistieto on lohkoa sellainen, että tieto on mielenkiintoista tietää, tärkeää jossain mielessä ymmärtää ja luoda parempaa käsitystä ympärillä olevasta maailmasta. Yksi esimerkki vuodelta 2022 on ”kirja Kuka menestyy ja miksi”, missä Malcolm Gladwell käy lävitse omia havaintojaan siitä, että minkä takia toiset pärjäävät paremmin kuin toiset. Toki aihe ei ole koskaan mustavalkoinen ja yksilökohtaisia eroja löytyy aina, mutta Malcolmin havainto esimerkiksi urheilusta on se, että yleensä huipulla on henkilöitä, jotka ovat syntyneet vuoden ensimmäisten kuukausien aikana, ennemmin kuin viimeisen neljänneksen. Syynä se, että juniorisarjat melkein lajissa kuin lajissa katsotaan syntymävuoden mukaan, mietitään miten ihminen kehittyy ensimmäisten 10 vuoden aikana, niin onhan se pahimmillaan älytön ero että oletko syntynyt tammikuussa vai joulukuussa varsinkin fyysisesti. Kuten sanoin, niin ei ole niin, että joulukuussa syntynyt ei voisi kehittyä huipuksi, kuitenkin lopulta lahjakkuus kyseistä lajia kohtaan on merkittävä mutta pelkästään se ei riitä vaan pitää olla valmis myös tekemään töitä.
Vuonna 2022 kyseistä kategoriaa tuli kulutettua 5 teosta.
Viimeinen kategoria olisi sitten opiskelu, mikä pitäisi sisällään kirjoja, jos tavoitteena olisi esim. pääsykokeita tms. Näitä ei tullut kuunneltua tai luettua vuonna 2022 yhtään.
Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.
Yhteenveto
Kirjojen osalta vuosi siis oli heikompi kuin aikaisemmat ja olisihan se ”pakko” saada kirjojen osalta lukemat taas 2020 ja 2021 tasolle. Toisaalta olen sen verran alkanut myös huomaamaan, että kiinnostavia kirjoja alkaa olla vaikeaa löytää. Äänikirjojen osalta tulee vielä se seikka esiin, että paljon on merkitystä sillä, kuka sen lukee/tulkitsee. Kun löydän Storytellista kirjan, niin aina kuuntelen näytteen siitä ja pistän silmät kiinni. Koska jos lukijan ääni on itseään ärsyttävä, niin siitä kirjasta tulee tolkuttoman tuskainen. Muutamia kirjoja on tullut taisteltua lävitse huonon lukijan seurassa, eikä se palvele itse siinä mielessä ollenkaan ja kun itsellä on tapana kuunnella tai lukea kirja loppuun, kun sen on aloittanut niin tämä lisää ”tuskaa”. Vuosien saatossa yksi kirja mikä voisi aihe tasolla kiinnostaa olisi Elon Muskista kertova kirja, mutta jokin lukijassa ärsyttää, etten ole saanut aikaiseksi aloittaa kuuntelua. Hyvistä lukijoista tulee korostaa ja nostaa Aku Laitinen, todella selkeää ja miellyttävän kuuloista. Yleensä Aku on tae siitä, ettei jää lukijasta kiinni. Toinen on Jari Nissinen, joka on mm. lukenut Barrikadeilta pankkimaailmaan kirjan, joka on kirjoittanut Björn Wahlroos. Nissinen on muistaakseni lukenut aiemminkin Wahlroosin kirjoja
Mikäli kiinnostaa lukeminen eikä ole aikaan, niin voin itse suositella kolmen vuoden kokemuksella Storytelin palvelua. Storytel tarjoaa ilmaiskokeilujaksoja ja tätä kirjoittaessa heillä on tammikuun loppuun kampanja missä saa 50 % alennuksen ensimmäiselle 6 kk (31.1.2023).
Fyysinen kirja on aina fyysinen ja joskus kuuntelupalveluissa ei ole tarjolla sitä mitä eniten etsii, niin silloin käännyt Adlibriksen puoleen ja tilaan useamman kirjan kerralla heiltä. Sellaisia unohdettuja ja toimivia ideoita elämään tarjoaa jo edes mennyt Jim Rohn jolla on hyvin selkeä lähestyminen siihen, kuinka tulla rikkaammaksi ja menestyvämmäksi elämässä.