Vuoteni 2021

Vuoteni 2021

Kuten aikaisempinakin vuosina, niin tehdään ”tilinpäätös” miten vuoteni 2021 on oikein sujunut. Tulen tänäkin vuotena jaottelemaan nämä omiin osioihinsa isojen otsakkeiden alle ja tässä käsittelen niin sanotusti ylemmältä tasolta asioita.

Aikaisemmat yhteenvedot on luettavissa näistä linkeistä, eli vuosi 2019 ja vuosi 2020

korona ja tyhmyys
Kuva Gerd Altmann Pixabaystä

Korona

Viime vuonna koronasta kirjoitin, että 2020 olisi tartuntoja todettu yhteensä 30 000 kappaletta ja kuolleita 424 kappaletta. Käytännössä vuoden 2021 loppuun mennessä todettuja tartuntoja on ollut 260 000. Kuten viime vuonna pohdinkin, että tartunnat eivät välttämättä todettujen osalta ole ihan jiirissä todellisuuden kanssa, niin kyllä tämä nousu hieman osoittaa sen olleen ihan oikea päätelmä. Itse olin valmis tuplaamaan vuoden 2020 osalta tartunnat 60 000 ihmiseen ja tuo on saattanut olla aika kohdillaan.

Kuolleet, joiden todentaminen koronasta lähteväksi on sitten ollut tarkemmin varmistettavissa ja tämä oli noussut peräti 1 564 tapaukseen koronan koko ajalta.

Muutetaan luvut suunnilleen vuosi tasolle, niin viralliset luvut olisivat tätä luokkaa.

2020: tartunnat 30 000 ja kuolleet 424

2021: tartunnat 230 000 ja kuolleet 1 140

Kuolleisuus suhde oli siis 2020 suunnilleen 1,4 %, niin 2021 se oli kuitenkin enää 0,5 % luokkaa. Nyt voi joku sanoa, että eihän kaikki tartunnan saaneet ole vielä ehtinyt edes kuolla ja tuo prosentti voi vielä nousta. Tämä on toki totta, mutta tulee huomioida, että tartunta määrät ovat vuodessa nousseet todella paljon mikä tarkoittaa sitä, ettei todennäköisesti tuokaan tulos pysy perässä todellisuuden kanssa.

Vuoden 2020 yhteenvedossa tein jo arvion, että koronan todellinen kuolleisuus on 0,8-1 prosentin luokkaa ja viimeistään nyt viimeisen variantin Omikronin myötä oletan todellisen kuolleisuusprosentin olevan alle tuon 0,5 %.

Tuo tartuntojen suuri määrä on todellisuudessa seurausta siitä, että ihmiset ovat ravintoloihin päästääkseen joutunut menemään koronatesteihin saadakseen oma kantaan negatiivisen koronatuloksen, toinen merkittävä tekijä on testaamisen suurempi määrä työpaikkojen palatessa etätyöstä, jos ei kokonaan konttorille, niin hybridi malliin.

Omikron variantti on osaltaan myös helpottanut leviämistä, mutta kuten viruksen ja pandemian kulkuun kuuluukin, niin nämä vaiheet kuuluvat kyseiseen virusten evoluutioon todella vahvasti.

Esimerkkinä otettakoon Espanjantauti, joka on ollut, tuhoisin influenssapandemia mitä ihminen on kohdannut, tämän arvioitu kuolleisuus oli 3 % luokkaa ja kesto oli parisen vuotta. Onko se sitten plussa vai miinus, että tauti jylläsi päällekkäin ensimmäisen maailmansodan kanssa n. vuoden verran. Korona todennäköisesti ja onneksi ei tule tautina Espanjantautia voittamaan.

Muut tunnetut influenssapandemiat ovat kestäneet myös sen pari vuotta ja vaikuttasi siltä, että korona ei ole poikkeus. Viime vuonna saimme myös vihdoin ja viimein rokotteet koronaa vastaan ja suomessa kuten muuallakin vastaanotto on ollut isossa kuvassa positiivinen. Toisaalta isossa äänessä on joukko ihmisiä, joiden mielestä rokote ei auta mitään ja pahimmillaan altistaa muille sairauksille. Niitäkin juttuja saanut kuulla, että rokote sisältää Bill Gatesin luomia mikrorobotteja tai magnetisoivia ainesosia tms.

Sitten kun rokotettu on sairastunut koronaan, niin rokote on nähty täysin toimimattomana keinona koronaa vastaan. Mikä rokotteen tarkoitus on? Se ei ole se, että antaa rokotetulle 100 % suojan kyseistä tautia vastaan. esimerkkinä Poliorokote, niin mitä sanoo Wikipedia asiasta tässä josta suoralainaus ” Rokotteen kliininen teho kahden rokotuskerran jälkeen on 95 % ja suoja kestää useita vuosia” ja ” rokote antaa ainoastaan vasta-ainevälitteisen immuniteetin, eikä estä viruksen kantajuutta, jos rokotettu joskus polioviruksen suolistoonsa saa.”

Toisin sanoen, niin tulisiko poliorokotteesta nyt sitten luopua, koska kattavuus ei ole 100 ja eihän se estä viruksen kantajuutta? Ei tietenkään, koska tuolla se pysyy aisoissa.

Koronarokotteenkaan ei voida olettaa estävän sitä, ettei saisi tartuntaa vaan sen, ettei saa vakavia taudinoireita niin suurella todennäköisyydellä. Se ettei tartuntaa tule on tässä yhteydessä vain plussaa ja omasta mielestäni yhdistettynä maskipakon kanssa, se olisi paras keino pienentää koronan elintilaa ja sitä kautta mahdollisuutta levitä.

Keskustellessani viime vuonna erään henkilön kanssa, joka ei ollut innoissaan koronarokotteesta ja juuri niillä argumenteilla, että ”ei se mitään auta” tai ”ihmisellä tulee olla vapaus valita, mitä itseensä piikitetään”. Toki ensimmäisestä asiasta olen erimieltä, mutta toisesta asiasta eli vapaudesta valita olen sitten täysin samaa mieltä.

Minusta tähän on ratkaisu, eli meillä on vapaus valita, otetaanko rokotetta vai ei. Mikään vapaus ei ole ilmaista, ei mikään. Yhteiskunta tarjoaa ilmaisen rokotteen, koska näillä varmistetaan terveydenhuollon toimivuus ja estetään sairaalapaikkojen täyttyminen koronan takia. On minusta iso vitsi, että sydän ja muita oikeasti kriittisiä hoitoja ja leikkauksia joudutaan siirtämään, kun osa ja lopulta pieni osa ihmisistä ei ota foliohattua pois ja käy hakemassa rokotetta.

Alustan tämän vielä toteamalla, että kukaan ei jää ilman hoitoa vaan kaikki hoidetaan kuten tähänkin asti eikä lääkäri tai hoitohenkilökunta voi oikein jättää ketään hoitamattakaan, oli kyse sitten valasta tai ei.

Eli otatko rokotteen: En. Saat vakavan koronamuodon, joudut ensiksi vuodeosastolle ja myöhemmin kun keuhkojen tilanne menee kriittiseksi niin teholle. Toivut ja kotiudut, mutta sinulle tullaan toimittamaan tästä erillinen lasku, eli koska olet vapaasta tahdosta valinnut olla ottamatta rokotetta, niin samasta vapaudesta joudut nyt maksamaan kulut.

Esitin tämän myös kyseiselle henkilölle, niin hän toki perusteli maksamalla veroja, että kuuluu sen takia saada hoitoa ja hoitoahan en ollut häneltä epäämässä. Veroilla kyllä kustannetaan nykyinen terveydenhuolto, mutta samoin on kustannettu rokotteet. Mikäli enemmistö on sitä mieltä, että rokotteet on hyvä saada ilmaiseksi siitä syystä, että estetään taudin leviämistä, niin sen mukaan tulee verojen osalta mennä. Tämä on kaikkien verorahojen osalta sama juttu.

Yhteiskunnan tulee pitää huoli kaikista vai miksi henkilö jolle sydänleikkaus olisi oikeasti elämän ja kuoleman asia, joutuu odottamaan omaa aikaansa sen takia, että henkilö, jolla ei ole muuta kuin salaliittoteoria taskussaan vie hänen paikkansa ja parhaimmassa tapauksessa tilanteessa, jossa hän sairastuu virukseen, jota ei hänen mielestään olisi edes olemassa? jälleen kerran vapaus ja sen mukainen valinta pätee koronarokotukseen, mutta ei kovin hyvin sydämen vikaan.

Osa perustellut rokottamattomuuttaan sillä, että mRNA pohjaisia rokotteita ei ole tutkittu tarpeeksi eikä haittavaikutuksia ole näin ollen selvillä. Tämä koronarokote on toki uusi, mutta mRNA pohjaisia rokotemahdollisuuksia on tutkittu jo 80-luvulta lähtien, eli voisi kuvitella, että isompia haittavaikutuksia olisi havaittu.

Käykää ottamassa rokote ja tehkää palvelus kaikille, toki jos tätä ei ole oman terveydentilan takia mahdollista ottaa, niin jättäkää ottamatta ja varmaan tulee erikseen mainita, että omassa yllä esitetyssä mallissa terveydentilan takia, jotka eivät rokotetta voi ottaa eivät olisi maksajana koronasta syntyvistä hoidoista.

Oma arvioni on koronan osalta se, että tämä tulee nyt Omikronin myötä hiipumaan pois tai kuten kaverini totesi ”enkö usko, että tulisi vielä uusi variantti?” niin sillä ei ole väliä, koska oletettavissa on se, että vaikka uusi variantti tulisi, niin sen tulee olla Omikronia paremmin leviävä, joka taas vähentää vakavia tautimuutoksia.

Suurin osa ihmisistä on kuitenkin fiksuja sen osalta, että ovat ymmärtäneet ottavan rokotteen ja suojaa myös niitä, joiden järki sekä muiden huomioon ottamisen välineet eivät ihan tähän riitä. Näyttää siltä, että Omikronin myötä oli rokote tai ei, niin tulee viruksen saamaan joka tapauksesta. Näin ollen vuosi 2022 kesän jälkeen näyttää omissa papereissani huomattavasti paremmalta rajoitusten osalta.

Nämä ovat omia näkemyksiäni, eli en suosittele tekemään mitään ratkaisuja minun kirjoituksieni perusteella koska en ole virologi tai terveydenhuollon ammattilainen. Mikäli olet rokoteskeptinen, niin saat olla mutta kysy itseltäsi, että mitä tietolähteitä käytät? ovatko ne luotettavia, eli antaisitko itsesi heidän hoidettavaksi, jos jotain sinulle kävisi? Kun etsit tietoa, niin etsitkö tietoa siltä kulmalta, että sen on tarkoitus vahvistaa omaa käsitystäsi vai tutkitko molempien asioiden esitetyt faktat ja teet päätöksen sen osalta. Tuo viimeinen on tärkeä, koska jos oma käsityksesi on se, että maapallo on litteä, niin googlettamalla löydät varmasti tätä näkökantaa tukevia ”faktoja”, mitkä vahvistavat uskomuksesi.

Henkilökohtainen kulutus

ei ole rahaa
Kuva Pixabay/1820796

Sama meininki kuluttamisen osalta jatkui myös vuonna 2021 kuin oli ollut vuonna 2020. Koska ulkomaan matkat olivat nollissa ja matkailu kohdistui kotimaahan, niin rahaa ei suhteessa palanut aivan niin paljon kuin ”normaalisti”.

Muutenkin kulutus ainakin liikkumisen osalta vaikutti vähentyneen reippaasti, meillä edelleen tankkaukset suoritetaan 95 % ABC asemilla, niin tämän kautta voi helposti seurata paljonko esim. polttoainetta on kuukauden aikana ostettu. Tilastojen mukaan kulutus litroissa oli vähentynyt yli 40 % vuodesta 2020 jolloin tiputusta oli vuoteen 2019 katsottuna jo 48 %.

Samaa tarinaa kertoi myös suoraan autojen kilometrimittarit, joissa vuotuinen kilometrimäärä oli vähentynyt viime vuodesta 25,3 %. Kyllä, minä siis seuraan vuositasolla, että paljonko on tullut ajettua vuoden aikana ja olen tätä seurantaa tehnyt jo vuodesta 2013. Jotain kertoo käteen jäävistä rahoista se, että 2016 jolloin kulutuskin oli huipussaan, niin kilometrejä kertyi yhteensä meidän perheellämme yli 40 000 kilometriä. Vuonna 2021 kilometrejä tuli yhteensä ainoastaan reilut 13 000, eli on tämä pandemia aika ainakin meidän osaltamme vähentänyt huomattavasti autolla liikkumista.

Samalla faktojen osalta olen voinut todeta, että kannattaako sähköautoa hankkia, niin meidän osaltamme siihen ei ole järkeä ryhtyä. Nykyset autot, jotka ovat pari vuotta vanhoja pienillä litran bensamoottoreilla varustettuja pikkuautoja ovat kokonaisuudessaan reippaasti edullisimpia kulkupelejä mitä sähköautoilla voisi saavuttaa.

Muu kulutus vaikutti hieman nousseen, mutta selittyneen hintojen muutoksella ja hieman suurempana kotona vietettynä aikana kuin vuotta aikaisemmin. Seuraamalla keskimääräistä kauppakulua mihin lasketaan myös polttoainakulut, niin kustannukset näyttivät nousseen viime vuodesta 40 euroa kuukautta kohden. Tästä ei ole eroteltuna vakuutuksia mitkä näyttävät kirjautuvan myös S-bonustilille ja nostaa kuukausittaista kulutusta jonkin verran. Vakuutuksille tyypillisesti joka vuosi sinne tulee usean prosentin korotusta, mikä suurelta osin selittäneen tuon.

Ruokaostoksissa meidän perheemme pääasialliseksi kaupaksi viime vuonna muotoutui Lidl ja ihan puhtaasti siitä syystä, että tämä vain on konkreettisesti edullisempi kauppa kuin S-ryhmän liikkeet ja Keskosta puhumattakaan.

Oman kokemukseni mukaan meidän viikkomme ruokakori on Lidlissä edullisempi S-markettia vastaan n. 15 prosenttia ja Prismaan verrattuna ainakin 10 %. Keskon liikkeet on taas näitä kahta sitten jonkin verran kalliimpi, mutta ollaan, me tarvittaessa myös Citymarketissa vierailtu ja samalla ruokaostokset tehty siellä, jos tähän on ollut tarvetta.

Laadukkuudella mitattuna on todettava, että onhan Lidl sitten näistä kaikkein vaatimattomin kauppa ja Citymarket sitten näistä omassa mielikuvassani laadukkain. Näistä vaihtoehdoista, jos tarve on mennä hakemaan laadultaan mahdollisimman tuoretta ja spesiellimpää tuotetta, niin Citymarket on se valinta. Meidän korimme taas muodostuu niin perinteisistä raaka-aineista ja tuotteista, että Lidl on ollut siihen tarkoitukseen hinta/laatusuhteellaan todella hyvä.

Työelämä

Siinä missä viime vuonna yhteenvedossa ei ollut vuonna 2020 mitään suurempia mullistuksia, niin jonkin aikaa odottamani organisaatiomuutos käynnistyi sitten lopulla loppuvuodesta ja 2022 vuoden alussa alkoi virallisesti toiminta uudessa organisaatiossa. Tämä pyöräytettiin YT prosessina ja tämän seurauksena oma tilanne ei vaikuta suuremmin muuttuneen, eli työt jatkuvat edelleen ja on toki taloudellisessa mielessä se kaikkein kannattavien skenaario. Rehellisyyden nimissä, en olisi ollut pahoillaan vaikka prosessissa olisi tullut kenkää. Omalle esimiehellekin kerroin suoraan, että nyt heillä olisi ollut oiva paikka päästä minusta eroon, mutta eivät sitten tajunneet käyttää tätä mahdollisuutta. Toki toteamus sisälsi huumoria, mutta tietysti siinä oli myös ripaus totuutta.

Eikä vaihtoehtona itselleni koskaan edes esitetty mitään muuta kuin töiden jatkumista, joten itselleni ei näin ollen ollut vaihtoehtona mikään muu kuin töiden jatkuminen. Varmaan olisi saanut itse irtisanoutua, mutta silloin se ei olisi ollut mitenkään liitoksissa yt menettelyyn.

Työelämän ja muunkin itseäni kehittämisen osalta olen pyrkinyt opettelemaan Python ohjelmointikieltä, tätä aloitin jo hieman 2020. Jonkin verran voin sanoa ymmärtäväni tätä, mutta suurin haaste näyttää olla tämän taidon hyödyntäminen ja sitä kautta lisäopettelu. Tällä hetkellä käytän opiskelualustana DataCamp palvelua ja omaan makuuni tuo vaikuttaa paremmalta kuin aikaisempi Codeacademy.

Työelämän osalta on nyt siis osaltaan seesteinen vaihe käynnissä ja jäädään odottamaan, että miten uuden organisaation myötä hommat lähtevät liikkeelle. Todennäköistä on, että vahva etätyömoodi jatkuu myös vuonna 2022, viime vuonna kävin fyysisesti työpaikalla varovaisesti arvioituna 10–15 kertaa ja todennäköisesti tuo vierailumäärä tulee täyttymään tänä vuonna.

Terveys

Vuosi 2021 meni terveydentilan osalta sen verran hyvin, että mitään sen suurempia muistikuvia sairasteluista ei ollut, ei tullut koronaa tai en ainakaan tiedä sitä koska korona testeissä en ole käynyt. Alkuvuonna 2021 kävin toteuttamassa Puhti-terveyspaketin testin, mikä siis tarkoitti verinäytteen antamista Puhdin yhteistyökumppanin pisteellä. Tämä paikka oli tuolloin Järvenpään SysLab ja ajanvaraus sekä itse näytteen ottaminen sujui todella hyvin.

Tulokset tulivat kokonaisuudessaan muutamassa päivässä ja ne olivat luettavissa Puhdin omilta sivuilta, minne piti tehdä tunnistettu kirjautuminen, tulokset oli myös mahdollista tulostaa sekä tallentaa omalle koneelle.

Labratuloksia oli suhteellisen helppo lukea koska arvot oli esitetty janan muodossa siten, että siinä oli viitearvot merkitty minkä sisällä arvojen tulisi olla ja missä omat lukemat missäkin tarkastelukohdassa lopulta oli.

Tiedätkö miten elimistösi voi? Yli 30 mittaria jotka kertovat elimistösi tilasta.

Omissa arvoissa helmikuussa 2021 merkittävää oli mm. kokonaiskolesteroli, jonka suuruus liikkui 6,6 arvossa, siinä missä viitearvon ylälaita olisi 5. Kertoi siitä, että oma kolesteroli oli aika paljon korkeampi kuin tavoiteraja. Arvelinkin että tämä on arvoista se, mikä voisi olla jonkin verran pielessä mutta ei ihan näin paljoa. Oma painoni oli tuolloin 85,5 kg ja painoindeksi näytti lukemaa 28,9 eli näidenkin osalta painoa oli pituuteen nähden liikaa. Toki painoindeksi ja paino itsessään ei vielä kerro sitä, että onko liikalihava koska olen kuitenkin kuntosalia harrastanut jonkin vuoden ennen tätä ja ainakin tahtotila on ajatella, että lihas painaa enemmän kuin läski.

Muita arvoja mihin tuli kiinnittää oli verensokeri mikä glukoosin mittaamisessa oli 6,2 kun yliviite saisi olla tasan 6. Tämä kertoi sen, että olen saanut lisättyä sokeria jonkin verran liikaa mitä elimistölle olisi hyväksi. Kyllähän tuon tunnisti, koska karkit, limut ja jäätelöt on aina ollut omaan makuuni. Perheessämmekin tunnistettiin, että herkkujen mässäilyä on tullut tehtyä enenemissä määrin pitkin viikkoa, kun ennen se kohdistui lauantaille.

Sokeriin ja kolesteroliin liittyi myös etätyö siinä suhteessa, että vuonna 2020 tuli erityisen tutuksi kotipizza, hampurilaiset ja muut nopeat noutoruoat, mitkä harvoin ovat niitä vähä rasvaisia. Ei tarvinnut näitä kahta (kolesteroli tai sokeri) asiaa epäille, että olisiko testi pielessä.

Verenkuvan osalta missä kuvattiin eri fiilejä tai syyttejä, näytti arvot olevan joko viitearvojen alapuolella tai yläpuolella, mikä hieman sai huolestumaan kun a. ei ymmärrä mitä tarkalleen tarkoittaa b. miten sitä korjata.

Toki miehenä testosteroni arvot ovat tärkeänä osana terveyttä, koska nämä vaikuttavat hyvin voinnin osalta moneen asiaan. Mikäli arvot ovat tältä osin pielessä, niin sillä voi olla vaikutusta mielialaan ja tämä voi sitten vaikuttaa negatiivisesti muihin osioihin kuten uneen, keskittymiseen ym. Tämä liitetään usein myös kyvykkyyteen sänkyhommissa, mikä toki pitää paikkaansa ja se voi nostaa stressitasoja mikä ei taas testosteronin osalta ole mikään hyvä juttu.

Onneksi testosteroni arvot olivat viitearvojen sisällä, mutta itse olin ainakin tulkitsevina, että ne voisivat kyllä olla paremmat.

Tässä oli siis vain pieni osa niistä osa-alueista mitä Puhti tutkii, kun ottaa laajan testipaketin käyttöön, eikä hintakaan ole paha, kun se on ainoastaan joitakin kymppejä kuukautta kohden ja tätä ei ole tarkoitus kuitenkaan kuukausittain tehdä.

Itse aloitin tämän myötä kuntokuurin ja tilanne oli se, että salit olivat tuolloin kaiken lisäksi kiinni. Jätettiin perheenä karkit ainoastaan viikonlopulle ja meitä oli kolme henkilöä jakamassa n. 200 gramman karamellit. Pizzaa tai muuta roskaruokaa ei saanut ostaa kuin kerran kahteen viikkoon, lisätty sokeri tuli jättää niin hyvin pois kuin mahdollista, tässä tarkoitan sitä mikä itse irtosokerina lisää. Osaltani kohdistui lähinnä puuroon lisättyyn sokeriin, en ole itseasiassa tuon jälkeen puuron kanssa sokeria käyttänyt yhtään.

Otin magnesium lisän käyttöön ja tavoite oli tiputtaa painoa reilusta 85 kg aina 75 kiloon asti, eli 10 kiloa pois. Tarkoitus oli, että suoritan Puhti kokeen uudestaan noin puolen vuoden päästä, että näen, onko tulokset menneet oikeaan suuntaan.

Tiedätkö miten elimistösi voi? Testaa Puhdin avulla!

Kesällä paino oli 75 kg, eli sain puolessa vuodessa tiputettua 10 kiloa pois ja oikeastaan suurin syy oli siinä, että mitä suuhun laittaa. Ensimmäiseksi tuosta lähti pari kilon verran nesteitä, ennen kuin lähti sitten sitä läskiä. Tulee muistaa, että keho luontaisesti pyrkii suojelemaan rasvakudoksia, koska se elää vielä kuitenkin luolamiehen aikaa solutasolla. Ennen kuin kroppa tottuu siihen, että ravintoa on tulossa säännöllisesti niin siitä johtuen paino useimmalla ja minullakin tippui ns. portaittain. Kuten mainittu, niin eka lähtee helpot kilot, mitkä on nesteitä kehossa. Sen jälkeen jos ei tule proteiinia tarpeeksi alkaa lihasmassa kutistumaan, mutta myös hieman rasva. Näissä osioissa paino ei enää tipu tasaisti vaan voi mennä viikko tai kaksi, ettei tapahdu mitään mutta sitten yhtä äkkiä numeroista lähtee kilo pois.

Lokakuussa 2021 menin uudestaan Puhti verikokeeseen, nyt kumppaniksi oli vaihtunut Mehiläinen, mutta prosessi sujui edelleen todella helposti ja sujuvasti. Mittauksien välillä oli nyt 8 kuukautta, eli meni hieman ylitse sen mitä alun perin ajattelin. Paino oli tuolloin 77,6 kiloa, eli sitä oli tullut jo kesän tavoitteesta vajaa 3 kiloa lisää. Tulokset olivat parantuneet roimasti.

Kolesteroli oli nyt 4,9 mikä oli siis viitearvojen sisällä ja arvot olivat parantuneet 29 %. Edelleen on lähellä ylälaitaa, mutta suunta on siis oikea.

Verensokerissa oli vaihtunut mittaustapa, siinä missä syslab katsoi glukoosia, niin mehiläisen osalta se oli pitkäaikainen sokeri. Vertailua tästä ei nyt saa aikaiseksi, mutta pitkäaikainen sokeri oli viitearvojen sisällä siinä missä aikaisemmin oltiin arvojen ulkopuolella.

Verenkuvan osalta olivat tulokset parantuneet 10–30 %, eli kyseessä on ne eri fiilit ja syytit mitä verestä tutkitaan. Nyt nämä olivat kaikki viitearvojen sisällä, mikäli ne liikkuvat arvojen ulkopuolella, niin se voi kertoa sairaudesta.

Testosteroninkin osalta tilanne parani, vaikka alun perin numerot olivat arvojen sisällä, mutta uusi koe näytti tuloksien parantuneen 11- 19 %.

Loppujen lopuksi suhteellisen pienillä arjen muutoksilla oli mahdollista parantaa elimistönterveyden tilaa useita prosentteja. Oma suositus on kaikille, että jos ei ihan kerran vuoteen tee Puhti testiä, niin tekisi sen ainakin vähintään kolmen vuoden välein. Vaikka olet nyt terve ja olo on hyvä, niin käy tekemässä laaja verikoe ja hae sieltä vielä ulkopuolisen näkemys sekä varmistus asian laidasta. En minäkään kokenut oloani sairaaksi millään tapaa ennen tuota Puhti testiä, mutta olen valmis kuitenkin muuttamaan elintapoja nähdäkseni, että onko niillä vaikutusta hyvin vointiin.

Voinko paremmin nyt kuin vuosi sitten, niin tahdon ainakin uskoa niin ja luotan siihen, että labra-arvojen ollessa vähintään viitearvojen sisällä, niin varmistan oman hyvinvoinnin myös jatkossa. Koska emme voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, niin haluan ainakin itse pitää huolta, että keho myös ihon alla on valmis mitä se sitten kohtaakaan.

Tämänkin artikkelin yhteydessä sekä ainakin osassa Puhti tekstejä on linkki Puhdin sivuille, niin tee itsellesi palvelus ja investoi itseesi. Olet yhtä kuin kehosi, joten käsittele sitä sille kuuluvalla arvokkuudella ja anna itsellesi kartta mihin asioihin tulisi keskittyä, että sinä ja kehosi voisivat entistä paremmin.

Tiedätkö omat ferritiini- ja D-vitamiinitasot? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!

Yhteenveto

Tuossa oli yleisellä tasolla käsiteltynä vuoteni 2021, missä kävin lävitse mitä asioita on tapahtunut ja niihin yleisiä havaintoja. Tulen erikseen laittamaan yhteenvetoa viime vuosien tapaan omille linkeilleen tänne alas seuraavista asioista.

Liikkuminen 2021

Kirjat 2021

Sijoittaminen 2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *