Pääsijoitusten vuosituotto oli yhteensä vuonna 2021 kokonaisuudessaan 28,51 %, mikä oli 0,2 % yksikköä pienempi kuin SP500 indeksin kokonaistuotto, eli tuotto mikä sisältää myös osingot. Toisaalta tuotto oli Helsingin pörssin osingot uudelleen sijoittavaan indeksiin nähden n. 4 % yksikköä parempi.
Itselleni ja omia sijoituksia parhaiten kuvaava indeksi olisi puolet Helsinkiä ja puolet jenkkilää, koska oman salkun koostumus on ollut jo pidemmän aikaa lähellä 50/50.
Jos otetaan SP500 ja Helsingin cap Gi indeksit yhteen ja jaetaan kahdella, niin sijoittaminen 2021 oli indeksiin nähden voitollista.
Indeksi on helppo päihittää vai onko?
Sijoittaminen 2021 voi indeksin voittamisen osalta antaa hieman vääristynyttä kuvaa, koska Indeksi on loppujen lopuksi aika vaikeaa voittaa varsinkin minun sijoitustyylilläni missä keskitytään jo valmiiksi melko ”valmiisiin” yrityksiin, mikä tulee lukea jo liiketoiminnan vakiinnuttajiin.
Indeksin päihittäminen yleensä onnistuu paremmin, jos kohderyhmänä on pienet yritykset, näissä tietysti on vastapainona yleensä hieman kasvanut riski, mutta mikään tuotto ei tietysti tule ilman riskiä. Näissä pienempien yhtiöiden osakepoiminnassa varsinkin Inderes on pärjännyt erinomaisesti ja vaikka viime vuonna heidän salkkunsa hävisinkin vertailuindeksilleen n. 10 prosenttiyksikköä, niin vuoden tuotoksi 15,5 % ei ole missään nimessä huono. Pidemmällä ajalla katsottuna heidän mallisalkkunsa on tuottanut lähemmäksi 900 %. Enemmän painoarvoa antaisin tuolle pidemmän aikavälin tuotolle kuin yhden vuoden tulokselle.
Kun taas heidän käyttämänsä vertailuindeksi on minun laskujeni mukaan n. 300 % luokkaa samalta ajalta, mikä on myös todella hyvä tuotto sijoitetulle pääomalle kymmenessä vuodessa.
Mutta nyt ei käydä Inderesin mallisalkkua vaan omia sijoitussalkkuja lävitse, joita käytännössä on kaksi. Näistä pääsalkku on sijoitusyhtiön kautta ja toinen on henkilökohtainen, oma henkilökohtainen salkku on hieman enemmän hiha-arvio vuosituotosta. Se johtuu siitä, että sijoituksista osa on Nordnetissa ja osa on Nordeassa. Siitä on joskus ollut pätkä S-Pankissa, eli henkilökohtaisen salkun tuoton olen ottanut suoraan Nordnetin palvelusta, mikä on kattanut karkeasti kolmasosan kaikesta sijoittamisesta, mitä henkilökohtaisesti olisi ollut sijoitettavana.
Toisaalta sijoitusyhtiön osalta lukemat ovat 95 % Nordnetista, koska minulla oli pari vuotta sitten pieni treidauskokeilu Lynxin kautta, mutta tämä ei pahemmin lopputulosta muuta.
Henkilökohtaisen salkun tulos nyt viimeiseltä 10 vuodelta on 11,1 % vuotuista tuottoa ja viimeisen 10 vuoden alusta alkaen tuotto on ollut Helsingin Cap Gi indeksin kanssa samoissa. Kun huomioidaan 50/50 jako SP500 kanssa, niin indeksin tuotto olisi ollut yhteensä viimeisen kymmenenvuoden aikana n. 380 %.
Minun olisi siis kannattanut osakepoiminnan sijaan sijoittaa rahani indeksiin, mistä puolet Helsingissä ja puolet SP500 indeksissä. Vuositasolla katsottuna olen henkilökohtaisella puolella voittanut indeksin 5 kertaa ja hävinnyt sille toiset 5, eli joka vuosi indeksille ei siis hävitä vaan siellä on indeksiä voittaviakin vuosia ollut seassa. Mutta lopputuloksella on vain merkitystä ja näin nousukaudella mitä viimeiset 10 vuotta on enemmän tai vähemmän menty, olisi ollut kaikkein tehokkainta sijoittaa indeksiin.
Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.
Sijoitusyhtiön salkun osalta mistä alun kertomani vuosituottokin oli katsottu, niin sillä ei ole vielä 10 vuoden sijoitushistoriaa ja jotta ei tule väärin käsityksiä, niin henkilökohtaisen salkun historia oikeasti ulottuu vuoteen 2008 asti, mutta vertailuindekseillä luvut olivat saatavissa vasta vuodesta 2011 lähtien (tai näin itse löysin), niin siksi siinä käytin viimeistä 10 vuotta.
Palataan takaisin tähän sijoitusyhtiön salkkuun, tämän vuosituotto oli siis tuo 28,51 % ja sijoitustarinaa tällä on vuodesta 2018 alkaen, mikä antaisi vuositason tuotoksi edellisen 4 vuoden osalta 8,1 %. Kun taas samalta ajalta Helsinki/sp500 combo olisi antanut tuotoksi vuodessa 15,2 %.
En itse ota niinkään paineita siitä, että voitanko indeksin vai en mutta toki se pahalta tuntuu, kun tietää, että tuplasti enemmän olisi pystynyt tekemään tuottoa ainoastaan panostamalla indeksiin rahansa. Uskon kuitenkin, että sijoittaminen on enemmän vuosikymmenien taistelu kuin kymmenen vuoden periodi.
Osingot 2021
Osinkovuotena vuosi 2021 oli oma parhaani ja asettamani tavoite 20 000 euron osingoista toteutui ollen kokonaisuudessaan n. 21 300 euroa. Tässä parhaiten auttoi toki se, että Nordea maksoi oman osinkonsa sekä vuodelta 2020 että 2019.
Osingoissa tavoite on, että tätä virtaa pyritään jatkossakin vahvistamaan siten, että virtaus jatkuisi vahvana myös tänä vuonna.
Miten holdauksella vuoteen 2022?
Itse tulen jatkamaan omalla tyylilläni myös tänä vuonna ja siihen kuuluu nyt oman sijoitussuunnitelman seuraaminen ja näin ollen uskon, että tästä saadaan toinen voitollinen vuosi indeksistä putkeen. En tule edelleenkään keskittymään ns. kasvuyrityksiin vaan pyrin hakemaan omilla mittareillani osinkoyhtiöitä, jotka olisivat kasvun sijaan ennemmin katsottavissa laatuyrityksiksi.
Ostot kun pääsääntöisesti pyrin rajoittamaan kuukauden loppuun, niin uskon näin pidemmän päälle toimivani harkiten ja enkä ammu kassaa kiinni tai ulos positioista liian aikaisin. Mitä olen tehnyt omaa taustatestaamista asian suhteen, niin omassa salkussa mm. Correnergy olisi ollut sellainen, minkä laskusta olisin voinut melko hyvin selvitä, jos kyseistä toimintamallia olisin jo käyttänyt vuonna 2020.
Tämä kohde siis meni käytännössä lattiasta lävitse siinä vaiheessa kuin öljyn futuurit kääntyivät negatiivisiksi. Ennen koronaa arvo oli 45 dollarin kohdalla ja tiputuksen alkaessa tämä oli tullut vuodessa alas 79 %. Jolloin 2021 helmikuussa arvo oli enää 9,5 taalaa, mikä olisi ollut vielä ruhtinaallisesti, kun tästä kurssi laski vielä 66 % vuoden 2021 loppuun.
Toki tulee muistaa, ettei minulla painoarvoltaan tässä ollut niin paljon rahaa kiinni, mutta sille muutamalle tonnille mitä oli niin olisi voinut saada paremman tuoton kuin putoavan puukon tuomat haavat.
Sijoitussuunnitelmani siis perustuu ajallisessa ostamisessa tai myymisessä vahvasti 200 liukuvankeskiarvon tekniseen indikaattoriin, toimeksiannon suunta tulee vahvasti fundamenteista joiden mittareina toimivat PE, PB, osinkotuotto, ROE, kassavirta, osinkojen kestävyys, tuottoarvo sekä osinkojen putki.
Siinä missä olen oikeastaan sijoittamisen alusta alkaen tehnyt niin, että olen käyttänyt raja-arvoina hyvin staattisia samoja lukemia, niin jatkossa pyritään vertailutekemään sijoituskohteen arvokkaimpien verrokkeihin vertaillen. Osinkojen osalta olen myös ottanut Yhdysvaltojen kymmenen vuoden lainan koron kirittäjäksi, mikä nostaa hieman osinkojen osalta määräytyvää osakkeen arvoa.
Näillä näkymin ensi vuoden voittajiksi lähtisin arvioimaan seuraavia viittä kohdetta, joissa voisi olla hyvä nousumahdollisuus edessä.
Annaly Capital Management (NLY)
Reit kohde ja riippuvainen lainarahan korosta ja saatavissa olevan koron erotuksesta, ongelmia saattaa tulla siitä, että FED korottaa tänä vuonna korkoja mutta uskoisin näiden elementtien olleen jo NLY johdon tiedossa pidemmän aikaa mitä tämä oli markkinoiden tiedossa. Heillä tilanne voi olla loppujen lopuksi se, että heidän lainansaantinsa on turvattu pienemmällä korolla pidemmäksi ajaksi ja he voivat taas nostaa omaa spreadia nopeammin omille asiakkailleen.
NLY osinkotuotto nyt 11 % ja osinkoja tämä on maksanut 23 vuotta putkeen, eli en usko, että osinkojen maksamiseen tulisi nyt yllättäen stoppia mutta osinkojen määrä voi toki heilahdella paljon. Tulee huomioida, että dollarimääräisesti osinko on nyt viimeisten vuosien matalimmalla tasolla. Tulee mennä vuoteen 2006 asti, että 0,88 dollarin vuosiosingon määrä olisi ollut pienempi. Karkea keskiarvo osingolle on ollut 1,2-1,5 dollaria vuodessa, mutta tälle ei toki voi antaa paljoa paino arvoa.
AGNC Investment corporation (AGNC)
Hyvin pitkälle samat perustelut kuin tuossa NLY osalta joten ei toisteta niitä tässä yhteydessä enempää. Osinkoja tästä on saanut 13 vuotta, huolestuttavinta tämän osalta on se, että suunta maksuissa on ollut laskuun päin.
Maksajana tämä on kuukausimaksaja ja nykyinen pohjaosinko on 0,12 dollaria per osake, tässä isoin riski on siinä, että osinkoa leikataan vielä lisää mikä varmasti näkyisi myös kurssin laskulla. Nykyisellään osinkotuotto tässä on kuitenkin 9,41 %, mutta jos kaikki meneekin hyvin ja AGNC pystyisikin nostamaan osinkoaan, niin en näkisi mahdottomana, että tämä palaisi takaisin viime kesän hintoihin, jolloin jopa 20 % nousuvara pelkästään kurssissa olisi mahdollinen. Tuohon päälle vielä 9,4 % osinkotuotto, niin kokonaistuotto olisi jopa 30 %.
Brighthouse Financial (BHF)
Tätä en tähän listalle nostanut osinkojen takia, koska niitä tämä tuskin tulee maksamaan tänä vuonna. Listalle ja mahdolliseksi nousijaksi tämän nostin siitä syystä, että tässä muut tunnusluvut tukevat nousua omasta mielestäni niin vahvasti.
Ensinnäkin näyttää siltä, että tämä ostaa vuosittain noin 10 % omista osakkeista ja mitätöi niitä. Koska osakkeita on vähemmän ja tulos on sama tai lievästi nouseva, niin osakkeen arvo tulee nousemaan samaan aikaan.
Tällä hetkellä PE on ainoastaan 3,4 ja PB 0,3. Volaa tällä kohteella on paljon, koska eri vuosien osalta tuotto on liikkunut -48,3 % ja + 42,7 % vuosituotoilla.
Nordea
Tämä voi olla tänä vuonna yllättäjä, koska Nordea saa omien osto ohjelmansa päätökseen kevään aikana, jolloin on siirretty pari miljardia omien ostamisella omistajille. Osingoiksi odotetaan tällä hetkellä 0,65 euroa per osake, mikä on vuoden 2021 maksettuihin osinkoihin nähden 0,14 euroa vähemmän. En kuitenkaan yllättyisi, jos osinko olisikin jotain 0,70 euron kohdalla ja tuolloin pelkästään osingoista tuleva tuotto olisi 5,81–6,3 %.
Tähän jos peilataan sitä, että osinko olisi pitkässä juoksussa jotain 5 % luokkaa, niin se tekisi kurssille nousuvaraa vielä 16 prosenttia, mikä olisi siis noin 22 % vuotuista tuottoa vuoden aikana.
HKScan
Tämä on totaalinen villikortti, mutta vaikuttaisi siltä, että tämä voisi olla HK vuosi. Tässä voisi olla kurssissa nousuvaraa suunnilleen 50 %, mutta se tarkoittaa, että tämän vuoden aikana tulisi oikeastaan kaikki mennä nappiin.
Vaikuttaisi siltä, että HK olisi pikkuhiljaa muuttumassa kannattavaksi ja olisivat saamassa ongelmia korjattua mikä on aikaisemmin haitannut kannattavuutta. Laskelmieni mukaan myös kassavirta on kääntynyt 0,8 euroa positiiviseksi per osake ja oma pääoma on luokkaa 2,87 euroa osakkeelta mikä antaa 0,58 PB arvon.
Tämän osalta aika ratkaisevaa on, että miten Q4/2021 on oikein kulkenut koska vertailu jakso oli melko hyvä tuloksellisesti. Vaikka yleinen lihansyönnin trendi voi olla laskeva suomessa, niin uskoisin sitten viennin kautta löytyvän HK tuotteille hyviä ja kannattavia markkinoita missä arvostetaan Suomalaista lihaosaamista. Toki lihayhtiö ei jää laakereille lepäämään vaan myös miettii, että mihin elintarviketeollisuus on menossa ja mikä on vahva korvaaja perinteiselle lihatuotteelle.
Nämä viisi luoteltua yritystä, eivät siis ole ostosuosituksia vaan oma arvioni siitä, että mitkä voisivat pärjätä esimerkiksi indeksiä paremmin vuonna 2022. Näillä näkymin näistä jokainen on ostokohteena tänä vuonna, kunhan muut elementit, jotka ostolle on asetettu, täyttyisivät.
Treidaaminen 2021
Viime vuonna tuli myös treidattua, joten sitäkin olisi hyvä käsitellä muutama sananen. Treidausta tuli tehtyä lähinnä aikavälillä tammikuu – lokakuu.
Kauppoja syntyi yhteensä 39, joista voittavia oli 21 ja hävittyjä 18. Näin ollen voittoprosentti oli 54, mitä pitäisin ihan hyvänä saavutuksena.
Voittoprosentin osalta jakauma meni siten, että 40 % päiväkaupoista oli voittavia, 50 % viikkotason treideistä päätyi voittoon ja 58 % kaupoista, joissa aikaväli oli päiviä, päättyi lopulta voittoon.
Euroja treidaamisella tuli saavutettua yhteensä 1 231 euroa, mutta koska näiden luvut menevät pitkälti Nordnetissa yhteen ja samaan laariin, niin vuosituottoa on hankala saada laskettua auki. Joten otan tässä vapauden tehdä laskutoimituksen siten, että lasken kaikkien voittojen keskimäärisen tuloksen ja jaan tämän kauppojen keskimääräisen pääoman kesken. Saan tästä tulokseksi 3,8 % per kauppa ja jos jaetaan kaupat pitkin vuotta tasaisesti jne. Niin oma varovainen arvio olisi, että tuolla treidaamisella olisin päässyt noin 18 % vuosituottoon. Indeksiin nähden tämä olisi myös hävinnyt tuotoissa, mutta olen silti tyytyväinen tähän mitä treidaamisella sain 2021 aikaiseksi.
Treidaaminen 2022 ja jatkuuko?
Treidaamisen jatkuminen on kiinni oikeastaan siitä, että miten käytettäviä pääomia on käytettävissä ja tällä hetkellä normaali sijoittaminen vie oikeastaan kaiken liikenevän pääoman. Tilanne voisi muuttua, jos kurssit lähtevät laskuun, mikä tarkoittaisi ostokohteiden päätyvän alle 200 liukuvan keskiarvon, minkä takia ei tule tehtyä lisähankintoja, mutta samalla myyntikohteet menisivät normaalisti myyntiin.
Treidaaminen on siis tällä hetkellä vähän epävarmalla pohjalla, vaikka vuoden 2021 tulokset olivat ihan kelvollisia. Mutta ei sanota ei, vaan annetaan ajan kulua ja siitä me sitten näemme, että mihin suuntaan tämä kelkka kääntyy.