Vuoteni 2020

Vuoteni 2020

 

Vuosi 2020 alkaa olla lopuillaan ja kun vuosi on päättynyt, niin julkaisen tammikuun aikana yhden artikkelin per viikko siitä, että miten vuoteni 2020 oikein sujui.

Tein vastaavanlaisen yhteenvedon myös viime vuonna, missä kävin lävitse vuoden 2019 ajatuksia ja kuinka kyseinen vuosi oikein päättyi. Tuosta vuodesta voit käydä lukemassa paremmin vielä täältä, mutta otetaan tähän ainakin nostoina ne asiat, että mitä odotuksia oli vuodelle 2020 ja oliko vuoteni 2020 yhtään sen kaltainen mitä ajattelin?

2019 vuoden puolella oli vielä vuodesta 2020 hyvinkin valoisa kuva, odotukset olivat osinkovirtojen osalta sellaiset, että viimeinkin noustaan kiinni tavoitteeseen ja päästään seuraavalle levelille taloudellisen riippumattomuuden osalta.

Sitten helmi-maaliskuussa tuli korona ja suunnitelmat meni hieman pois raiteiltaan, sekä pakotti minut tekemään muutoksia omaan strategiaan ja varautumiseen yllättäviä muutoksia varten.

Vuosi 2020 yhteenveto

Olen jälleen erotellut pääasiat blogin kannalta omille artikkelialueilleen, mutta otetaan tässä yleisesti kantaa vuodesta 2020. Henkilökohtaisesti tämä vuosi ei loppujen lopuksi eronnut muista vuosista töiden tai muun toiminnan ohella kuin olisi koronan myötä voinut kuvitella. Toki sijoittamiseen sillä oli jonkin verran vaikutusta, mutta jos taas miettii kolikon toista puolta, niin yritys jossa työskentelen, ei kuitenkaan joutunut tekemään henkilöstöönsä liittyviä vähennyt tai lomautustekoja. Tällä oli suoranaista vaikutusta siihen, että oma tulovirtani oli tasainen koko vuoden ja tämän ansiosta ei ollut tarvetta miettiä muita ratkaisuja koronan aikana.

Työelämä

2020 vuoden alussa olin melko varma siitä, että työpaikalla alkaisi jonkinlaiset organisaatiomuutokset mutta uskoisin tässä koronan jopa lykänneen tätä myöhemmäksi ja näin antaneen koko henkilöstölle lisäaikaa saada asiat yrityksen osalta kuntoon.

Itseasiassa näyttäisi siltä, että jos jossain toimialoilla on ollut haasteita, niin tälle toimialalle koronalla oli käytännössä koko vuotta 2020 kannattavuutta parantavia vaikutuksia. Niin monessa yrityksessä vuonna 2020 otettiin käyttöön etätyöskentely, eikä meidän yritys ollut poikkeava tässäkään mielessä. Osaltani olin siirtynyt pitkälti etätyöskentelyyn jo 2019 vuoden puolella, niin tästä syystä omassa työssäni tämä ei niin paljon toimintaa muuttanut. Toki vuoteni 2020 on tässä suhteessa erilainen vuoteen 2019 nähden, että toimistolla käynnit väheni todella radikaalisesti.

Kulutus

Se minkä korona vei sijoituspääomasta arvonlaskuna, niin se toi yleisen kulutuksen pienentymisellä takaisin. Lomamatkat keväällä ja kesällä olivat pitkälti kotimaan matkailun varassa, se taas tarkoitti lähinnä sitä, että vierailtiin vanhempien mökillä ja puolikkaaksi viikoksi vuokrattiin mökki Ähtärin kupeesta. Vaikka näissä siirtymissä ja vuokrauksissa rahaa palaa jonkin verran, mutta ei se silti ole verrattavissa siihen, että lähdetään ulkomaille.

Kuluissa yksi havainnoiva havainto oli esimerkiksi polttoainekustannukset. Koska olemme autoja tankanneet ABC ketjujen asemilla, niin olemme pystyneet seuraamaan kuukausittain tankattuja polttoainelitroja. Tätä kirjoittaessa on vielä joulukuu, niin verrataan litrakulutusta ensimmäisten 11 kuukauden osalta.

1-11 kuukauden 2019 osalta tuli tankattua yhteensä 1877 litraa, näistä n. 600 litraa arviolta oli tankattu dieseliä kun ensimmäinen puolisko tuona vuotena oli itselläni diesel auto käytössä.

2020 1-11 kuukausien aikana litroja tuli tankattua ainoastaan 1020, mikä tarkoittaa suoraan verrattuna 45 % vähennystä vuoteen 2019 nähden.

Rahaksi muutettuna tämä tekisi karkeasti arvioituna 1100 euron säästön eli 100 € kuukaudessa, mitä kulutettiin vähemmän liikkumiseen. Eikä tässä pelkästään säästynyt oma lompakko vaan myös ilmasto, kun pakoputkesta putkahdellut hiiltä taivaalle niin paljon kuin edellisenä vuotena.

Mikäli jos olen osannut tehdä CO päästöjen osalta laskelmat oikein, niin keskimäärin vuoteni 2020 tuotti autoilusta aiheutuneita CO päästöjä jopa 136 kg vähemmän kuukaudessa, kuin vuonna 2019.

Jonkin verran liikkumisen vähentyminen on vaikuttanut myös ruokaostoksiin, kun vääjäämättä on pyrkinyt koronan takia optimoimaan kaupassa käyntiä enemmän. Varsinkin keväällä tuli pidettyä pitkään taukoa kauppakassipalvelun käyttämisessä, kun luonnollisesti nämä ruuhkautuivat suuren kysynnän takia.

Ajoitimme puolison kanssa kaupassa käynnin lauantaiaamuksi siten, että olimme ostoksilla klo 8-9 aikaan jolloin ei vielä ollut iltapäivän isoja ihmismassoja liikenteessä. Tällä tavoin saimme hyödynnettyä ajankäytön parhaiten, eikä kaupassa asioinnissa mennyt turhaa aikaa jonottamisiin ym.

Maskit

Myös maskit tulivat tutuiksi vuoden 2020 aikana, mutta näihin siirryttiin vasta syksyn tullen enemmän kun näitä alkoi olla enemmän käytettävissä ja oli melko selvää kesän jälkeen, ettei tämä tule laantumaan kesän jälkeen mihinkään. Vaikka mediassa oli vielä tartuntojen osalta hiljaista kesäkuukausina, niin oli meidän perheessä ja lähipiirissä selvää se, että tartunta määrät lähtevät kasvuun syksyn tullen.

Maskit ovat jakaneet paljon ihmisten mielipiteitä puolesta ja vastaan, tässä pitäisi varmaan kummankin osapuolen puntaroida hyödyt ja haitat. Siinä missä kritiikki on sitä, että tämä ei kuitenkaan suojaa tartuntaa vastaan, niin pitäisi vastaavasti kysyä, että voiko tämä suojata toisia ja mitä haittaa tästä on itselle?

Osalla on varmasti terveydelliset syyt miksi maskia ei voi pitää ja se on toki hyväksyttävää, mutta eri keskustelupalstoilla tuntuu kansan keskuudessa olevan keuhkosairaita suurin osa ja muistuttaa maajoukkuetason hiihtäjien terveysjakaumaa, missä melkein kaikilla on astma koska hengittäminen maskin kanssa on niin vaikeaa.

Siinä missä kaupassa käynti voi tuottaa lähtökohtaisesti terveelle ihmiselle maskinaamalla hengenahdistusta, niin tulisi mennä tutkituttamaan itsensä lääkärin luokse koska jonkinlaista ongelmaa varmasti on joko keuhkoissa tai yleiskunnossa. Mikäli tämä tutkimus ei tuota tulosta, niin käynti psykiatrilla voisi olla myös paikallaan, että onko hengenahdistus päänsisäinen asia. En tätä kirjoita tässä vittuillakseni niille henkilöille joille maskin pitäminen on vastenmielistä, vaan vilpittömästi sillä mielellä, että maski suositus on annettu aikoinaan sitä varten, että tämä estäisi ilmateitse leviävän viruksen ns. liikkumatilaa.

Viruksen tehtävänä on levitä ja saada näin ollen omaa perimäänsä jalkautettua mahdollisimman laajalle.

korona ja tyhmyys
Kuva Gerd Altmann Pixabaystä

Covid-19 on viruksena sellainen, että sen päätähtäimessä on päästä keuhkoihin ja siellä luoda lisää viruksia joita sitten päästää leviämään ilmateitse mahdollisimman useaan ihmiseen.

Teoriassa jos kaikki julkisissa tiloissa käyttäisi maskia, niin kuinka tämä ei vähentäisi tartuntoja? Muistan lukeneeni, että maskilla voidaan pienentää tartuntariskiä jopa 65 %. Mutta oletetaan, että tuossa luvussa on lapinlisää sen verran, että todellinen lukema olisi vain 30 %. Toisin sanoen, tämä olisi alle puolet todellisuudesta. Suoraviivaisesti jos ajatellaan, että kaikki käyttäisi maskia, toki terveyskulma huomioiden, niin jos tartuttavuusluku oli joulukuussa n. 1,25. Tämä tartuttavuusluku tarkoittaa sitä, että jos luku on yli 1, niin tauti leviää ja jos se on alle 1, niin tämä hiipuu.

Kaikki jos käyttäisi maskia ja tämä pienentäisi tartuttavuutta, niin lukema painuisi 0,88 tasolle ja silloin epidemia olisi enemmän hiipumassa kuin kasvussa. Pelkkä maski ei tee autuaaksi vaan tarvitsee perushygieniasta huolehtimista minkä pitäisi olla ihan perusjärjenkäyttöä joka päivä muutenkin.

Maski tapauksessa kuten muissakin ns. periaateajatuksissa tapahtuu se, että kun periaatteet alkavat, niin järki loppuu.

Itse ainakin valitsisin koska vain ennemmin maskipakon kuin lockdownin, mutta meillä on jopa onneksi lupa tehdä tyhmiä päätöksiä joten tämä jää jokaisen omalle kontolle. Näissä ikävää on vain se, että virusta voidaan levittää vaikka a. oireita ei olisi b. ne ilmenevät vasta myöhemmin. Sinä aikana voit tartuttaa sellaisen henkilön jolle tämä on kohtalokas.

Kokonaisuudessaan tulee kuitenkin huomioida, että mihinkään hysteeriaan ei ole tarvetta silti ryhtyä vaikka tekstistä voisi saada sen kuvan. Lähinnä otettaisiin edes ne pienet helpot keinot omassa arjessa käyttöön ja jos ei itse niihin usko, niin tekee sen edes muiden takia. Jos kerta on pienikin mahdollisuus siihen, että maskilla saadaan tartunnat alas, niin eikö se kannata katsoa kun oma kustannus tässä on kuitenkin n. euron luokkaa per päivä.

Tilastojen valossa korona ei ole ollut niin pelottava, vaikka osalle on aiheuttanut suuriakin terveydellisiä vaivoja. Suomessakin 3.12.2020 mennessä on tartuntoja todettu 30 000 kappaletta ja parantuneita todettu 11 300. 38 % tartunnan saaneista on nyt parantunut koronasta, koska nämä lukemat tulevat perässä, niin eiköhän tämä tästä kokoajan nouse. Koronaan kuolleita on rekisteröity 424 kappaletta, mikä antaa tartunnan saaneisiin nähden 1,41 % lukeman. Tässä päästään siihen, että joka 70:s tartunnan saanut kuolisi viruksen aiheuttamiin vaivoihin.

Tässä toki pitää huomioida se, että korona kuolemat voidaan varmaan todeta hyvin suurella todennäköisyydellä mutta tartunnat ovat vääjäämättä alakanttiin, koska ne ovat todettuja eikä huomioi piilo sairastuneita, joiden oireet ovat olleet vähäiset tai olemattomat.

itse olisin valmis jopa tuplaamaan tuon tartunnan saaneiden osuuden ja sanoisin toki ilman mitään lääketieteen tai virologin tutkintoa, että kuolleisuus luku on 0,8-1 % luokkaa. Silloin puhutaan siitä, että n. joka 100.s henkilö kuolisi koronaan.

Nyt on käyty lävitse pitkälti yleisiä asioita sekä huomioita mitä vuoteni 2020 on pitänyt sisällään. Viikoittain tulen lisäämään tänne yhdenosion missä katsomaan tarkemmin, että kuinka on vuoteni sujunut sijoittamisen, kirjojen ja liikkumisen parissa.

Hyvää ja tuottoisaa uutta vuotta 2021!

Sijoittaminen 2020

Kirjat 2020

Liikkuminen 2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *