Sijoittaminen 2019

Sijoittaminen 2019

 

Koska blogissa pääsääntöisesti käsitellään sijoittamista ja taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista, niin aloitetaan tällä aiheella.

Ylläolevasta kuvassa on nähtävillä, että miten ovat sijoitukset alkuvuodesta kehittyneet suhteessa Helsingin pörssin yleisindeksiin. Sinisellä on siis omat salkkuni ja keltainen on OMXH PI indeksi.

Salkkujen tuottoprosentti oli 17,04 % kun OMXH PI:n tuotto oli 13,93 %, lukemat sekä taulukko on poimittu Nordnetin palvelusta.

Tuottojen osalta vuosi 2019 osoittautui sijoitusmielessä ihan kelvolliseksi vuodeksi.

Osinkotuottojen näkövinkkelistä vuosi 2019 oli kohtalainen ja auttoi kokonaistuottojen kehityksessä. Osinkoja nettona vuoden aikana tuli saatua yhteensä 14 976 euroa, mikä tekee kuukautta kohden 1248 euroa.

Vuonna 2018 osinkoja tuli yhteensä 10 859 euroa, mikä tarkoittaa 37,9 % osinkotulojen kasvua vuoden aikana. Vuodelle 2020 ennuste on arviolta nykytilanteen mukaan 15 852 €, mikä tarkoittaisi n.5,8 % kasvua tähän vuoteen nähden.

Tässä vielä kehitys kuva osingoista

Kaaviosta näkyy hyvin se, että suurin osa osingoista muodostuu huhtikuussa maksetuista osingoista ja näin ollen myös ensi vuonna keväällä tulevat osingot ovat kaikkein merkitsevimmät. Vuoden 2020 ennusteessa on otettu huomioon, että Nordea leikkaa reippaasti osinkoaan sekä se, että Nokia ei jaa osinkoa 2020 ollenkaan.

Oma tavoite on se, että keskimääräinen osinkotuotto asettuisi minimissään tasolle 1500 euroa koska se on summa minkä tällä hetkellä tarvitsen taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi. Kyseinen summa kattaa tämän jälkeen omat pakolliset menot ja tämä tarkoittaisi sitä, että tuon jälkeen passiivisilla tuloilla pystyisin kustantamaan omat pakolliset menoni.

Muita sijoittamisen kohtia vuodelta 2019

Neste

Koko Neste omistuksen myyminen kerralla (voit lukea tästä enemmän täältä https://www.rahavaaka.fi/saastaminen-ja-sijoittaminen/myynteja-ja-ostoja-5-7-2019/), oman koko sijoitusharrastuksen tukipilareista toiminut Neste sai lähteä omista salkuistani tänä vuonna. Neste teki todella kovaa nousua alkuvuoden aikana hätyytellen jopa 100 euron osakekohtaista hintaa, mikä on Helsingin pörssissä harvinainen yksikköhinta.

Koska Neste on pitkään ollut salkussa ja tehnyt kovaa nousua. niin tämän seurauksena tästä laukesi myös ensi vuodeksi kovasti veroja maksuun. Myin Nesteet 29,50 € ja kappaleina 1311, mikä tekee yhteensä 38 600 euroa. Koska tämä oli kokonaan henkilökohtaisessa salkussa, niin nämä myynneistä saadut rahat siirsin sijoitusyhtiölle.

Oliko myynti nyt katseltuna oikea ratkaisu? Toki näin jälkikäteen katsottuna vuoden aikana tehdyt kaupat olisi helpompi ajoittaa. Edelleen olen sitä mieltä mitä artikkelissa aikoinaan kirjoitinkin, että riskejä oli tuolloin enemmän nähtävillä eikä ne ole tässä puolen vuoden aikana kovin paljon hälvenneet.

Kauppasodasta odotetaan ensimmäisen vaiheen sopimusta tammikuussa ja nyt jo eri tahot ennustaa, että Kiina voi allekirjoittaa tämän, mutta ei lopulta kuitenkaan toteuta niissä määrin sopimusta mitä on luvannut. Nesteen osalta positiivinen uutinen oli jouluviikkoa edeltäneellä viikolla tullut uutinen, että voivat hakea uusiutuvien polttoaineiden osalta verotukia Jenkeistä ja tällä harjoituksella oli yli 140 miljoonan positiivinen tulosvaikutus. Kurssitaso 25.12. katsottuna oli 30,92 € ja jossitteluna potti olisi 1860 euroa suurempi nyt myyden kuin aikaisemmin.

Cramo

Cramo on yksi lunastetuista yrityksistä Hoivatilojen ohella, mikä salkustani lähti tänä vuonna. Cramo oli omissa näkemyksissäni yksi potentiaalisista omasta salkustani lunastettavista yhtiöistä sen jälkeen kun Ramirent lunastettiin pois. Kirjoitin 5.7. tehdyssä artikkelissa asiasta mm. näin:

”Cramo yhteenveto

Oletan, että Cramosta tulee ostotarjous tämän vuoden loppuun mennessä. Tarjous tulisi tosin tehdä melko pian, koska uskon kun Cramo julkistaa omat puolivuotistuloksen, niin kurssi saattaa nousta.

Lopulta 6.11. tätä vuotta tein artikkelin asiasta, kun Cramosta oli ostotarjous annettu. (https://www.rahavaaka.fi/saastaminen-ja-sijoittaminen/cramosta-ostotarjous/). Cramot myin pois 13,44 € hintaan ja harmillisesti kappaleita oli tässä vaiheessa vain 200. Ainoa lohtu hinnassa oli se, että pörssistä onnistuin saamaan 19 senttiä paremman hinnan osakkeelta kuin ostotarjouksen mukaan myytynä (13,25 €)

Cramo oli myös kirjoituksissa ja kiroiluissa mukana Adepteon irrottamisen yhteydessä. Tästä kirjoitin 19.kesäkuuta mm. näin (https://www.rahavaaka.fi/saastaminen-ja-sijoittaminen/cramo-ja-adapteo/)

”Valitettavasti näyttää siltä, että Cramo on mennyt listautumisessa isot edellä ja pienet ovat saaneet tehdä mitä haluaa. Cramon johdolle ja hallitukselle ei voi tästä puhtaita papereita antaa, mielenkiintoista on, että nostaako joku vielä isomman kyselyn, että kuinka on piensijoittajan ja vähemmistöosakkaan etu otettu tässä Cramo ja Adapteo jakautumisessa huomioon.”

Myöhemmin on mm. Kim Lindström ja joukko muita sijoittajia yrittäneet vaikuttaa siihen, että Adapteo tekisi rinnakkaislistautumisen Helsingin pörssiin. Omasta mielestäni tämä oli osa kabineteissa sovittua järjestelyä, että listautuminen tehdään ainoastaan ruotsiin ja tämän jälkeen pelkästä konevuokraamisesta tehdään ostotarjous. Cramon kurssihan laski irtoamisen seurauksena paljon enemmän mitä Adapteon arvo liiketoiminnassa oli.

Tällä muutoksella saatiin lunastushintaa painettua alas ja lunastus meni lopulta hyvinkin halvalla.

Treidaus kesä 2019 kokeilu

Tämä oli yksi oma testi aiheesta, että miten voisin pärjätä treidaamisessa. Koko tarinakokonaisuuden voit lukea täältä (https://www.rahavaaka.fi/category/treidaus-kesa-2019-kokeilu/), mutta lyhykäisyydessään ei tämä kovin menestys ollut.

Karkeasti laskettuna, niin kokeilu alkoi juhannuksena 21.päivä kesäkuuta ja päättyi 2.8.2019 kun omat asettamani tulokset menivät alle kriteereiden.

Kauppaa tein tarkasteluaikana 61 kappaletta joista voitollisia oli 23 ja tappiollisia 38, mikä teki voittoprosentiksi 38. Tappio muodostui lopulta 4 800 dollarin suuruiseksi, mitkä olin yksinkertaisuuden vuoksi suhteuttanut 1:1 eurojen kanssa. Todellisuudessa tappio oli siis euroissa hieman vähemmän.

Yhteenvetona tuli kokeilussa rikottua oikeastaan kaikki omat ennalta asettamani strategiat. Todennäköisesti tästä syystä en myöskään pärjännyt tässä kokeilussa, mutta tunnistin myös, että toistaiseksi oma kärsivällisyys ja luonne eivät nopeaan päiväkauppaan sovellu.

Viimeinen niitti oikeastaan omasta kurittomuudesta tapahtui jenkkimarkkinoilla 2.8. kun muutamassa minuutissa tuli tappioita yli 2500 dollarin verran ja tämän myötä myös päättyi kyseinen kokeilu.

Myöhemmin testasin myös hitaampaa treidaamista, missä kauppojen välinen aika oli päiviä tai jopa viikkoja, näistä tulleet tappiot olivat hieman pienempiä ja tätä tulen varmasti myös 2020 aika-ajoin harrastamaan.

Tässä olen tehnyt tänä vuonna 11 kauppaa, mistä voitettuja on 3 kappaletta ja hävittyjä loput. Eurot ovat toistaiseksi 111 euroa tappiolla, mutta per voittava kauppa on 14 euroa enemmän kuin keskimääräinen tappio.

Raaka-aineet

Vaikka 2018 kirjoitin, että en sijoita jalometalleihin, niin tuli 2019 jonkin verran laitettua myös sijoituksia näihinkin. Olen pieniä eriä ostanut Hopeaa ja kultaa ETF rahastojen muodossa, sekä muutamia hopea kolikoita kokemuksen vuoksi. Suurin vaikuttaja ja ajatuksen herättäjänä on toiminut Tony Robbinssin kirjassa Money: Master the Game: esitelty Ray Dallion All Weather allokaatio. Kyseinen allokaatio ei niinkään pyri maksimaalliseen tuottoon vaan parhaaseen mahdolliseen varallisuuden turvaamiseen kaikissa markkinatilanteissa.

Tässä hajautuksessa Dallio suosittelee, että osa varallisuudesta (7,5 %) olisi sijoitettuna kultaan. Itselläni tällä hetkellä 3 % varallisuudesta on sijoitettuna näihin, joten painoarvo ei ole Dallion suosituksessa, mutta en tätä tässä kohtaan vielä edes tavoittele.

Mutta olen siis myös jollain tapaa tarttunut kiinni raaka-aineisiin ja näistä kahdesta jalometallista eli kulta sekä hopea, niin suosin tällä hetkellä enemmän hopeaa. Tästä kirjoitin muun muassa 30.3.19: (https://www.rahavaaka.fi/miksi-sijoitan-niin-kuin-sijoitan/kakkonen-on-ykkonen/)

”Tätä kirjoittaessa yksi unssi kultaa (1 oz) maksaa 1295 euroa ja yksi unssi hopeaa maksaa 15,13 euroa. Yksi unssi on siis 31,1 grammaa, eli kullalla on melko mukava kilohinta. Tässä hinta erossa on minusta oivallinen mietinnän paikka. Kulta on tällä hetkellä 85,6 kertaa kalliimpaa kuin saman verran hopeaa.”

Tämän kirjoituksen jälkeen on hinta ero kasvanut yli 86 kertaiseksi, eli kullan hinta on noussut vielä Hopeaa nopeammin. Varmin tapa on jos kiinnostaa oman salkun tasapainottaminen riskienvaralta hankkia kumpaakin jalometallia. Tässä tärkeää on, että jos hankkii ETF:n kautta, että kohde myös omistaa fyysisesti kyseistä metallia.

Fyysisesti ostettaessa pääsee räpeltämään kyseistä metallia (puuvilla hanskat käteen, ettei tule jälkiä), mutta tämän varastoiminen asettaa omat haasteet asian suhteen. Mutta mikäli fyysisessä muodossa tämä kiinnostaa, niin huomiona, että Tallinnasta ostettuna säästää ALV veron hopeasta (koskee kolikoita). Kulta on sijoituskohteena suomessa vapautettu alv verosta, mikä antaa kullalle suomessa ostettaessa jo 24 % edun.

Jos ostat hopeaa fyysisesti, niin oma suositus on se, että tee se esim. Tallinnassa jossa kolikoissa ei tosiaan ole alv-veroa rasitteena. Toinen pointti on se, että osta aina halvimpia kolikoita ja huomioi määriin sidottu kappale-alennus. Ellet ole keräilijä, niin sijoitusmielessä se yleisin kolikko (on yleensä halvin) on paras hankinta, koska näistä lopulta maksetaan takaisin hopean markkinahinnan mukaisesti (provisio vähennettynä)

Yhteenveto

Ensi vuonna tulen keskittymään samalla suunnitelmalla kuin aikaisempinakin vuosina, eli tavoite on tiekasti taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisessa. Haen jatkossakin kohteita joissa tunnusluvut ovat omasta mielestäni hyvällä mallilla, yhtiöllä on kassavirrat kondiksessa ja nämä maksavat osinkoa säännöllisesti (mieluiten nousevia)

Sijoitukset tulevat kohdistumaan sijoitusyhtiön puolelle ja jos työelämässä ei tapahdu mitään erityistä, niin jatketaan palkkatuloista lainaamista sijoitusyhtiön sijoittamisen pääomiksi. Todennäköisesti jotain työkentässä tapahtuu jo keväällä, mutta ne jäävät nähtäväksi.

Myös Pankin vaihto saattaa olla edessä, kun tarkoitus on kilpailuttaa nykyinen laina ja saako yhdistettyä kätevästi henkilökohtaiset ja yrityksen tilit yhteen paikkaan, mistä hoituisivat myös sijoitukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *