Vaalit 2019 pidetty mutta mitä tapahtuu nyt?

Vaalit 2019 pidetty mutta mitä tapahtuu nyt?

 

Eilen illalla saatiin vaalit päätökseen ja tämä päätyi SDP:n voittoon. Tosin eroa toiseksi suurimpaan puolueeseen Perussuomalaisiin oli vain 0,2 % – yksikköä. Kokoomus tuli kolmanneksi 17 %:in kannatuksellaan ja Keskusta jäi neljänneksi 13,8 %:in kannatuksella.

Tässä on vielä listattuna järjestys prosenttikannatuksella, paikkajaolla ja tämä vertailuna viime eduskuntavaalien tulokseen.

  1. SDP 17,7 %, 40, +6
  2. Perussuomalaiset 17,5 %, 39, +1
  3. Kokoomus 17 %, 38, +1
  4. Keskusta 13,8 %, 31, -18
  5. Vihreät 11,5 %, 20, +5
  6. Vasemmistoliitto 8,2 %, 16, +4
  7. RKP 4,5 %, 9, 0
  8. KD 3,9 %, 5, 0
  9. MUUT 5,9 %, 2, +1

Loppujen lopuksi vaalivoittajia oli näiden lukujen pohjalta kaikki muut paitsi Keskusta, RKP ja KD. Tästäkin ryhmästä ainoa häviäjä oli Keskusta, muut pitivät asemansa. Minusta Perussuomalaisten tilannetta hieman väheksyttiin vaalitulosillan seurannoissa, koska vertailu tapahtui vuoden 2015 tuloksiin, eikä kukaan huomioinut sitä, että kesken kauden heidän eduskuntaryhmänsä hajosi ja lopulta 18 edustajaa siirtyi uuteen vaihtoehtoon, eli nykyisiin sinisiin. Eli oliko Persut kuitenkin lopulta suurin voittaja, kun 38 paikasta otetaan 18 pois, koska he eivät näköjään kuitenkaan kokeneet olevan perussuomalaisia, niin olisiko vertailuluvun kuulunut olla 20 ja perussuomalaisten kasvattaneen osaamistaan 19 paikalla?

Miten jos siniset olisivat saaneet vaikka 4 paikkaa, niin olisivatko he olleet sitten isoimpia voittajia? Vaikka heidän edustajistonsa olisi todellisuudessa vähentynyt 14 paikalla?

Sanoisin, että vuodesta 2017 Perussuomalaisten kannatus on ollut reippaasti alle 10 %:in ja nyt oli hiuskarvanvarassa, etteivät olleet suurimpia, niin Halla-ahon puolue oli kiistatta suurin voittaja kun otetaan huomioon taustat.

Vaalit 2019 ja minkälainen on tuloksien mukainen hallitus

Vaalituloksen mukaan hallitusta lähtee siis sorvaamaan Antti Rinne ja voisin kuvitella, että tämä työ ei tule olemaan helppo.

Itse veikkaisin, että kokoonpano tulee lopulta olemaan seuraavalainen: SDP, Kokoomus, Vihreät, RKP ja KD. Tällä mallilla saavutetaan 112 paikkaa ja enemmistö hallitus.

Miksi Vasemmistoliitto ei pääse Rinteen vetämään hallitukseen tässä kokoonpanossa, johtuu siitä, että silloin Kokoomus ei tule lähtemään mukaan, koska Orpo joutuisi Vasemmistopuristukseen. Toisaalta tällä kokoonpanolla ei SDP ole neljän vuoden päästä 17 % kannatuksissa, koska Kokoomuksen aisaparit ovat tyypillisesti olleet hallitusvastuiden jälkeen ne kärsineet puolueet.

Mikäli SDP haluaa saada vasemmistoliiton mukaan, niin Kokoomus pitää korvata Keskustalla ja silloin hallituksen vahvuus olisi 116 ja KD voidaan tiputtaa pois.

Perussuomalaiset tuskin lähtevät Antti Rinteen vetämän SDP hallituksen matkaan, koska Rinne on ollut vaalien aikaan suoraan sanomassa, ettei hallitustyöskentely Perussuomalaisten kanssa tulisi toteutumaan. Jussi Halla-Aho pääsee yrittämään hallituksen järjestämistä jos Antti Rinne ei tähän kykene, silloin mielenkiintoista olisi nähdä, että yritettäisiinkö siinä vaiheessa muotoa PS, KOK, Keskusta ja KD? Silloin vahvuus olisi 113 paikkaa ja enemmän oikealla olevaa politiikkaa.

Mikä on jo varmaa jos Rinteestä tulee pääministeri?

80 %:a lupauksista meni roskakoriin, koska kaikista puolueista SDP on luvannut kaikkein eniten ja kaikille. Todennäköisesti jos vasemmalta laidalta lähdetään johtamaan tätä maata, niin verojen korotukset ovat todennäköisesti edessä. Piensijoittajalle ei välttämättä ole luvassa kovinkaan mukavia päiviä, koska nämä nähdään samanlaisina kapitalistisikoina joiden ainoa tarkoitus on repiä tulokset työntekijöiden selkänahoista.

Rinne on jo pakittanut omissa puheissaan, että hänen lupauksiaan lähdetään lunastamaan kolmessa vaiheessa jos kaikki menee hyvin. Eli hän on muuttanut lupaukset ehdollisiksi, eli jos talouskasvu ei jatku ja suomentilanne ei kohene, mitä se ei verojen korotuksen myötä tule ainakaan tekemään, niin ei tarvitse eläkeläisten eläkkeitä pienestä päästä nostaa.

Yhteenveto

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin Sipilän hallituksen teoista, niin tekikö hän oikeita ratkaisuja 2015 kun lähti suomen tilannetta kohentamaan? Sanoisin, että teki. Työllisyys parantui ja työpaikkoja syntyi, julkisella puolella nipistettiin mm. koulutuksen osalta, mutta toisaalta sitä kautta tuli säästöjä. Suomen talous kääntyi lopussa positiiviseksi, eli suomi ei ottanut lisää velkaa saadakseen talouttaan tasapainoon.

Rakennettiin aktiivimalli, mikä laittoi työntekijät hakemaan aktiivisesti töitä. Pienensi ansiosidonnaisen maksamisen nostopäiviä ja pidensi työaikaa puolella tunnilla viikko. Nämä oli todennäköisesti täysin pakkorakoja tehdä.

Miten Juha Sipilä tästä palkittiin? Kiitoksena tästä, että Suomi ei enää velkaannu ja työllisyysaste pääsi tavoitteeseen, oli se, että kannatus romahti ja paikkoina lähti 18 edustajaa. Ollaanko me kiittämättömiä? Voisi sanoa, että kyllä ollaan, mutta tämä kertoo paljon siitä, että kuinka pihalla suomalaiset politiikasta oikeasti on.

En äänestänyt SDP:tä nyt, enkä viime vaaleissa. En myöskään äänestänyt Keskustaa nyt tai viime vaaleissa.

Vaalit 2019 ja tulevat vaalit

Toivon mukaan, jos olet täysi-ikäinen, niin olet käynyt äänestämässä ja käyttänyt äänioikeuttasi. Valitettavan moni n. 25 %:a äänioikeudellisista ei tätä äänioikeuttaan käyttänyt, tämä on minusta kaikkein surullisinta, koska on mahdollista käydä ennakkoon äänestämässä jos ei ole varma, että pääseekö vaalipäivänä äänestämään.

Näillä ei äänestäneiden äänillä olisi vaikka saatu Feministipuolue hallitukseen, mutta sekin olisi ollut ok, jos äänestys vilkkaus olisi yli 90 %:in luokkaa. Koska jokaisella on myös oikeus äänestää väärin, mutta tärkeää on, että äänestää ja mieluiten sellaista puoluetta joka on lähimpänä sitä omaa aate ja ajatusmaailmaa.

Laiskapaska joka ei vaivaudu äänestämään, ei tule elämässään todennäköisesti muutenkaan mitään saavuttamaan, koska hän ei ole valmis näkemään vaivaa ja se on minun suora mielipiteeni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *