Paha Veikkaus

Twitteriä kun olen seurannut, niin siellä on oikein paha Veikkaus kampanja kunnolla vauhdissa. Yhtenä suurimpana äänitorvena on muun muassa Nordnetin Martin Paasi. Veikkauksen varatoimitusjohtaja vieraili jonkin aikaa sitten Nordnetin rahapodissa puolustamassa Veikkauksen olemassaoloa ja kyseinen jakso on varmaan yksi rahapodin eniten kuunnelluista.

Tässä jaksossa ei Nummikoski kyllä kovin hyvin arvosanoin selvinnyt ja välillä keskustelu äityi päälle puhumiseksi.

Paha Veikkaus kampanja on Martinilla ollut jo kauan agendalla ja sinänsä mitä Martin asiasta mainitsee, ei varmasti ole väärin. Veikkaus toimii monopoliasemassa ja on väärin, että toiminta on naamioitu hyvän tekemiseksi, eli samalla kun tarjotaan mahdollisuutta uhka pelata, niin ollaan torjumassa kyseistä ilmiötä.

Uusin ilmiö nojautuu mainokseen, missä potilas soittaa terapeutille ja tiedustelee, että onko väärin hakea jännitystä ja päätyy siihen, että terapeutti ”sallii” mennä pelaamaan. Koska mainonta voidaan tulkita rohkaisuksi mennä pelaamaan, niin tämä tästä on nyt tietysti pahoitettu mieli. Tämän päivän yksi ongelma on se, että kaikesta pahoitetaan mieli ja ollaan pahoillaan. Harmittaa vain, että termi mielensä pahoittaja on kokenut suuren inflaation, koska tänä päivänä kaikesta loukkaannutaan.

Minäkin olen pahoittanut mieleni kun nuorena miehenä ostin AXE:n deodoranttia koska se sai mainoksessa naiset suorastaan hyökkäämään miehen kimppuun, mutta eihän näin sitten kuitenkaan todellisuudessa tapahtunut.

Nyt vaaditaan, että rahapeliautomaatit tulisi poistaa ja jopa Veikkauksen hajottaminen olisi edessä. Vääristelevän mainoksen myötä, myös AXE:t boikottiin.

Mikä tässä mättää

Paha veikkaus agendassa mistä nyt esimerkiksi Paasi paasaa, on minusta yksi huolestuttava piirre. Melko usein nostetaan ns. kukkahattutäti nimitys esiin, millä usein viitataan henkilöön joka puuttuu muiden tekemiseen ja toimii moraalinvartijana.

Minä taas kannatan sellaista maailmaa, että ei liikaa säännöstellä ja keksitä rajoituksia. Koska nyt ei ole kyse siitä, että pitäisikö Veikkauksen poistaa rahapeliautomaatit pois kaupoista ja muualta, vaan pitääkö nämä kieltää kaikilta jos Veikkaukselta tämä rooli jää pois?

Onko seuraava steppi sitten se, että kaikki rahapeliveikkaaminen tulisi jättää pois, esimerkiksi Lotto, Keno, Vakioveikkaus, Pitkäveto, Moniveto ja Ravit? Nämä koukuttaa pelaajia ihan yhtälailla automaatit.

Me tykätään paljon keskusteluissa nälviä kommunistista ajattelutapaa, mutta olemme kokoajan matkalla kyseiseen suuntaan. Mietit varmaan, että miten olen tähän lopputulokseen tullut?

Kaikki tämä sääntely mitä tehdään, on suunta siihen, että joku muu tietää paremmin, että mikä sinulle yksilönä on parasvaihtoehto.  Toisin sanoen ns. kukkahattutäti osasto haluaa, että et saa tehdä virhettä vaikka haluaisit sen tehdä.

Ihmiset jotka pelaa, niin ne pelaavat, joka tapauksessa ja pelaaminen siirtyy muualle. Viime kädessä pelaaminen siirtyy hämäriin kellareihin tai tässä tapauksessa verkkoon ulkomaalaisille tileille.

Se että ihminen ei laita kolikkoa siihen automaattiin, tulee lähteä siitä ihmisestä itsestä. Minä saatan silloin tällöin usein odotustilanteessa laittaa kolikon automaattiin jos se on siinä vieressä, mutta en metsästä automaattia, että pääsisin pelaamaan tai pysähdy siihen kaupasta tullessani.

Virheistä oppii

Paha Veikkaus ei poistu sillä, että Veikkaus lopettaa toimintansa. Rahapelaaminen on miljardibisnes ja sen paikan ottaa joku toinen toimija. Olenko sitä mieltä, että paha Veikkaus tulisi purkaa? Kyllä, monopoliasema tulisi hajottaa, ei siitä ole epäilystäkään. Pitääkö koko pelaaminen kieltää? Ei minusta, koska jos joku haluaa laittaa kolikkonsa peliautomaattiin, niin se on hänen päätös.

Laittoihan moni rahansa Talvivaaraan ja vielä myös viimeisinä hetkinä. Minä muun muassa ”pelasin” Talvivaaran osakkeilla loppu aikoinaan yhden veivin ja onneksi onnistuin siinä. Mutta mitä tapahtui muille jotka eivät olleet niin onnekkaita? Kyse oli puhtaasta spekuloinnista, että kurssi nousee mikä voidaan tulkita ihan uhkapelaamisensa.

Tulisiko tästä syystä osakesijoittaminen myös kieltää, koska tässäkin pelissä on häviäjiä. En ihan allekirjoita väittämää, mutta on sanottu, että osakekaupassa missä on ostaja ja myyjä vastakkain, niin aina toinen osapuoli on voittaja ja toinen on häviäjä. Sama asia on rahapeleissä, siinä pelaaja on yksi osapuoli ja tässä tapauksessa Veikkaus on se toinen osapuoli.

Tietysti pitkässä juoksussa Veikkaus voittaa, koska kaikki pelit on suunniteltu niin, että palautusprosentti on aina alle 100, mikä tarkoittaa sitä, että jokaista euroa kohden saat takaisin vähemmän mitä olet sinne laittanut. Tämä ei tietysti poista tosiasiaa, että välillä saatat jopa voittaa.

Osakekaupoissa on vielä kolmas osapuoli, eli välittäjä. Henkilö joka ostaa osakkeita ja käyttää Nordnettia ja vastapuolella on osakkeiden myyjä, joka käyttää myös Nordnettia. Niin tässä pelissä on yksi varma voittaja ja se ei ole myyjä tai ostaja, vaan Nordnet, joka perii kummaltakin puolelta välityspalkkion.

Antakaa ihmisten tehdä virheitä, koska niistä oppii ja jos ei opi, niin ei ole rikos olla tyhmä.

Yhteenveto

Onko paha Veikkaus totta? Vastaus on kyllä, tämä mahdollistaa ihmisille sen, että he voivat pelata ja jäädä riippuvaisiksi.

Mikäli lähdetään rajoittamaan ihmisten pelaamista, niin ei meidän tule vinkua väkeviä ruokakauppaankaan. Miksi? Koska alkoholilla on tunnetusti terveyshaittoja ja tämä aiheuttaa todennäköisesti enemmän ongelmia ongelmakäyttäjälleen ja lähipiirilleen kuin uhkapelaaminen. Uhkapelaaja voi joutua rahavaikeuksiin, kuten myös alkoholisti. Uhkapelaaminen voi aiheuttaa mielenterveysongelmia, mutta näyttää se alkoholisteillakin tekevän sitä samaa ja promillet saattavat myös korostaa näitä ongelmia.

Itseasiassa meidän tulisi myös lakkauttaa Alkon monopoliasema, koska tämä aiheuttaa kiistatta ongelmia kansalaisten keskuudessa. Eipä taida alkoholilla olla yhtään terveyshyötyjä, edes kohtuullisesti käyttävien keskuudessa. Me tiedetään, että pelkkä Alkon lopettaminen ei poista ongelmaa. Koska kaupoista saa vielä ostaa mietoja alkoholijuomia. Ratkaisuna on se, että myöskään kaupoissa ei saa myydä alkoholia.

Ihmiset hakevat alkoholin Virosta tai Latviasta? Meidän tulee siis kieltää suomessa alkoholin hallussa pito, eli jos tuot alkoholia rajan yli, niin nämä takavarikoidaan ja toistuvasta rikkeestä sakkoa perään.

Ihmiset tekevät alkoholinsa itse ja keittävät pontikkaa salaa. Meidän tulee seuraavaksi kieltää hiivan, sokerin, perunan, riisin, marjojen ja kaiken sellaisen myyminen kaupoista, etteivät ihmiset saa tehtyä alkoholia itse. Jokamiehen oikeus marjojen keräämisestä tulee myös poistaa, koska näistä todennäköisesti yritetään tehdä viiniä kotioloissa.

Sosiaalinen media olisi sitten seuraavana, koska tiedetään, että sosiaalinen media on aiheuttanut osalle henkilöistä ongelmia ja riippuvuutta. Moni yrittää pitää sosiaalista statustaan yllä velalla, että näyttäisi seuraajilleen menestyvämmältä kuin onkaan. Lopputulos on usein katastrofi koska korttitalo sortuu ennemmin tai myöhemmin. Joten ”Paha Veikkaus” logiikalla tulee rajoittaa myös tätä ongelmaa.

Tästä huomaa, että kaikesta saadaan ongelma jos oikein katsotaan. On myös ihmisiä jotka ovat riippuvaisia juoksemiseen, tunnen myös henkilön joka on niin intohimoinen jalkapalloilija, että hänen on pakko päästä potkimaan palloa kentälle.

Pitääkö näitä sitten rajoittaa? Minusta ei pidä. Kuuluuko Veikkauksen olla monopoliasemassa, niin ei tietysti pidä. Mutta onko oikein, että rahapelit otetaan pois kaupoista? Ei sekään ole, koska kansalaisten suojelemisen varjolla meidän tulee poistaa kaupoista myös muita haitalliseksi todettuja asioita ja jotka saattavat aiheuttaa riippuvuutta.

Tuleeko seuraavaksi ottaa Internet verkkojen valvontaan Kiinan opit ja rajata sensuurilla, että mitä ihmiset verkosta katselee? Ei, koska kuka määrittelee sensuurin tason?

Rahapelaaminen on kuitenkin vapaaehtoista, jokainen tekee omat ratkaisunsa ja päätöksensä. Mikäli halutaan jotain ongelmaa oikeasti korjata, niin se koskee kyllä eläkejärjestelmää.

Tämä ei ole vapaaehtoista vaan pakollista, tästä nykyjärjestelmästä voidaan varmuudella todeta, että se ei kestä ja on muodoltaan pyramidijärjestelmä jossa alin porras, eli työntekijät maksavat eläkkeellä olevien eläkkeet. Tämä on sitten eri aihe.

HUOMIOT

Tämä artikkeli ei ole Veikkauksen puolestapuhuja tai vastaan. Minä kannatan sellaista arvomaailmaa, että ihmisellä on oikeus tehdä virheitä ja jos näitä toistaa, niin ihminen saa olla myös tyhmä. Lapsi oppii kokeilemalla, että hellan levy voi olla kuuma. Kuinka moni meistä on antanut vauvan opetalla kävelemään, vaikka tiedetään, että yrittäessä tulee kaaduttua monta kertaa ja siinä voi sattua? Olisihan se varmaan turvallisempaa mennä mahdollisimman lähellä painopiste maanpintaa kun kävellen kahdella jalalla, missä pää voi olla jopa lähemmäksi kahden metrin korkeudessa?

Maailma on täynnä valintoja, meidän elämä on täynnä valintoja. Osa niistä on hyviä ja osa niistä on huonoja, nämä määrittelevät että minkälaisen elämän lopulta tullaan elämään.

Voisiko tietoisuutta lisätä, että mitä pelaaminen tuo tulleessaan? Kyllä toki, tässä voidaan ottaa mallia vaikka tupakka-askeista. Malli voi olla se, että ”Kolikkopeleissä riski on, että voittaessasi olet saanut vain 80 % rahoistasi takaisin” tai ”rahapelit voivat aiheuttaa riippuvuutta ja tuoda ongelmia talouteen sekä mielenterveyteen”

Minä haluan ainakin oppia ja olen oppinut, että kolikkopeleistä ei tehdä varallisuutta. En kuitenkaan sanele, että miten muut rahansa käyttää, ainakaan niin kauan kun kyseisellä henkilöllä on varaa näitä pelata. Toki jos rahaa ei ole ja tätä yritetään paikata pelaamisella, niin silloin on ongelma ja henkilön tilanne paranee vain sillä, että hän haluaa itse parantua ja hakee tähän apua.

Laki on laki ja sitä pitää noudattaa, mutta en halua sellaista yhteiskuntaa, että kaikki asiat säädellään jonkun konklaavin toimesta mikä on oikein ja mikä on väärin. Tässä tapauksessa paha Veikkaus ja automaatit pois kaupoista on holhousta.

Itselleni automaattien poistaminen ei tuota ongelmia, veikkaustiskin poistuminen kaupoista tai kioskeista ei tuota itselleni ongelmia. Kaikki alkoholijuomien poistaminen markkinoilta ei tuota itselleni ongelmia ja en ole absolutisti, vaan saatan juoda jos siltä tuntuu. Tupakan poistaminen markkinoilta ei myöskään tuota ongelmia, mikä johtuu siitä, etten polta.

Se tuottaa ongelmia, että jos ihminen ei saa olla ihminen hyvine ja huonoineen päätöksineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *