Mitä jäi käteen? (2018)

Mitä jäi käteen?(2018)

 

Alkaa olla vuosi 2018 pulkassa, niin nyt on hyvä miettiä, että mitä jäi käteen? Pörssipäiviä jäljellä tätä kirjoittaessa enää kaksi päivää ja nyt voisi olla paikallaan kerrata mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut.

Blogi

Helmikuussa tuli ensimmäinen blogikirjoitus ulos ja tämän artikkelin voit lukea täältä.

Blogi tuli perustettua silkasta uteliaisuuttani, mutta osaksi oman sijoitusfilosofian ja tavoitteen vahvistamiseksi. Mikäli Rahavaaka.fi ei ole tuttu, niin tässä blogissa pääset seuraamaan minun matkaani kohti taloudellista riippumattomuutta. Rakennan aktiivisesti omanlaista suuntaa ja tapaa vaurastua, tätä sanomaa sitten jaan tässä blogissa. Kommenttikentät ovat koko vuoden loistaneet tyhjyyttään ja uuden vuoden toiveista suurin on, että mikäli teitä lukijoita siellä ruutujen toisella puolella on? Niin laittakaa kommentteja.

Blogilla ja sen välityksellä haluan myös auttaa, jos tilanteesi on sellainen, että sinulla on halua vaurastua mutta olet jumissa sen osalta, että mitä tehdä? Tarkoitus on, että tästä blogista saisit ideoita miten asiaa lähteä ratkaisemaan tai miten minä olen tätä asiaa ratkaissut.

Blogissa olevat tekstit ovat täysin omia ajatuksia ja sijoitustyyli on omaksuttu viimeisen 12 vuoden aikana mitä sijoittamista on tullut harrastettua. Tietysti kuten moni, niin olen omaksunut useilta sijoittajilta ja omien alojensa mestareilta ajatuksia, mitkä ovat muokanneet omaa maailmannäkemystä siihen mitä se on tänään. Tietysti ei pidä unohtaa, että olen finanssialansektorilla työskennellyt n. 14 vuotta.

Mitä jäi käteen vuodesta 2018, niin ainakin blogi ja siihen kirjoitetut sata artikkelia.

Salkut

Vuoden 2018 aikana vuoteen lähdettiin yhdellä pääsalkulla, mikä oli Nordnetissa ja on siellä edelleen. Tämän salkun edesottamuksia pystyy ostojen ja myyntien osalta seuraamaan Shareville palvelusta, minkä saa käyttöön kun avaa ilmaisen arvo-osuustilin Nordnetista.

Vuoden 2018 alkupuolella tuli perustettua myös toinen salkku, mutta sillä erolla että tämä ei ole henkilökohtaisissa nimissä, vaan kyse on sijoitusyhtiön salkku koska tänä vuonna tuli perustettua sijoitusyhtiö. Tässä kohtaan voi siis sanoa, että mitä jäi käteen vuodesta 2018? Niin ainakin tuli perustettua sijoitusyhtiö ja kolme salkkua?

KOLME salkkua? Tässä kävi vielä vuoden lopulla sellainen seikka, että tuli perustettua vielä kolmas salkku. Tämä salkku tuli perustettua sitä varten, että neuvottelut pankin kanssa on sijoituslainasta sen verran pitkällä, että lainan vakuudeksi tuli perustettua heidän arvo-osuustili ja talletettua varoja tähän sijoitustoimintaa varten.

Tämä sijoituslaina pitäisi olla nostettavissa vielä tämän vuoden puolella.

Sijoitusyhtiön salkku mainitaan blogissa salkku B:nä ja henkilökohtainen salkku on nimetty salkku A:na. Vakuutena oleva salkku ei ole vielä saanut omaa nimitystä blogissa, mutta koska tämä tulee olemaan lainan vakuutena, niin tuskin kovin paljon merkintöjä tähän olisi edes tulossa.

Mitä jäi käteen? niin ainakin salkkuja tuli kolminkertainen määrä ja yksi yrityskin siinä sivussa. Salkku B:tä voi myös seurata sharevillessä ja tämä on siellä nimellä Rahavaaka.

Sijoitusvuosi 2018

Mitä jäi käteen jos mietitään sijoituksellisesti vuotta 2018? Hieman miten arvioinkin blogin alkuvaiheissa, että alkaako nyt olemaan pörsseissä huiput lähellä, kun sijoitusblogeja perustetaan tiuhaan tahtiin, omani mukaan lukien. Sijoituksellisesti Helsingin pörssissä kohdattiin huiput tänä vuonna 22.5.2018 jolloin pörssi päätti päivänsä 10 433 pisteessä, vielä tuolloin ei ollut tiedossa, että mihin suuntaan lähdetään. Toukokuun jälkeen pörssi sahasi vielä 10 000 pisteen molemmin puolin ja kunnes teki viimeisen huipun ennen kuin lähti laskuun 28.8.2018 ja kävi 10 388 pisteessä.

Elokuun lopusta lähtien on suunta ollut vahvasti alaspäin ja lokakuussa viidentenä päivänä kurssi itseasiassa puhkoi 200 päivän liukuvan keskiarvon rajan. Tämä on yleensä teknisissä analyyseissa ollut sellainen tukitason mittari, että jos kurssi tämän pohjan puhkaisee, niin lasku todennäköisesti jatkuu ja tämän jälkeen ei enää kurssi ole palanut lähelle 200 liukuvaa keskiarvoa.

Elokuusta on kurssi tullut jo alas 16 % ja voidaan sanoa, vaikka pari pörssipäivää on vielä jäljellä, että koko vuosi tulee menemään Helsingin pörssin osalta miinukselle.

SALKKU A (Meluzin sharevillessa)

Vuosi kun alkoi, niin salkussa oli 27 022 kpl osakkeita ja vuoden loputtua näyttää kappalemäärä 30 468 kpl. Suurin syy siihen, että kappalemäärät nousivat yli 3000 kappaleella, on syksyn kurssilaskulla. Aloitin omien suosituksien mukaan myös ostamaan osakkeita, koska kurssi olivat tulleet houkutteleville tasoille.

Vuodesta 2013 alkaen mistä olen omaa salkun kehitystä seurannut, niin vuodesta 2018 näyttää tulevan ensimmäinen vuosi jolloin tulee tehtyä miinusta. Toki koko tuo aika ollaan pörsseissä tultu ylöspäin, mutta koska käytän seurannassa ”oikaistua” tulosta mistä on poistettu uusi raha kokonaan, niin tappio kuitenkin näyttää kohtalaisesti vain 2 %:n miinusta. Näin laskettuna 5 vuoden keskiarvo on vielä 13,6 %.a ja saattaa vielä elää suuntaan tai toiseen.

Omat onnistumiset SALKKU A:n osalta

  • Nesteen myynnit pienissä erissä, myynnit tuli aloitettua heti tammikuusta ja koska myyntejä tuli tehtyä tasaisesti pitkin vuotta. Niin samalla näyttää siltä, että myynnit ovat osuneet myös huippuihin ja parhaiten onnistuin myymään 74,64 € kappalehintaan.
    • Mikäli myynnit olisivat olleet all-in myyntejä, niin näistä olisi saanut yli 20 euroa osakkeelta vähemmän.
  • Näitä salkku tuotti nettona 10 250 euroa ja joista paras kuukausi oli huhtikuu, jolloin osinkoja tuli peräti 4581 euroa.
  • Haastavasta vuodesta huolimatta, salkun tappio jää vain n. 2 %.iin tämän vuoden osalta.

 

Salkku B (Rahavaaka sharevillessä)

Salkkua lähdettiin vasta rakentamaan tämän vuoden puolella, eli sinänsä pahimpaan mahdolliseen aikaan jos kuitenkin nyt alkaa kurssilasku todenteolla. Tähän salkkuun tulee osakkeita ostettua käytännössä kokonaan velkarahalla, velka tulee taas henkilökohtaisesti itseltäni mikä ei sinänsä rasita sijoitusyrityksen toimintaa.

Sijoitusyhtiö tuli perustettua siitä syystä, että uskon tämän mahdollistavan itselläni taloudellisen riippumattomuuden tavoittamisen vieläkin nopeammin kuin itse suoraan osakkeita omistamalla. Suurin syy tähän on se, että yrityksen kautta maksan veroja vain voitosta kun taas henkilökohtaisesti veroja menee automaattisesti mm. osingoista.

Eli käytännössä osinkotulo voi olla yritykselle verotonta myös silloin, kun ei omista listautumatonta yritystä tai yli 10 %:a pörssiyrityksestä. Nyt varsinkin tämän vuodenosalta kun syksyllä on kurssit tippuneet ja tilikausi kun päättyy (ei tosin vuodenvaihteessa), niin saan tehdä arvon muutokset todellisen arvon mukaan ei ostohinnalla. Tämä toimenpide, että tiputan ”varaston” arvoa vastaamaan markkinaa on sama, kuin tekisi veroteknisiä myyntejä.

Tosin sijoitusyhtiöllä sijoittaessa tulee huomioida, että sijoittamisen tulee olla aktiivista ja jatkuvaa. Mikäli suunnittelet sijoitusyhtiön perustamista, niin holdaamiseen sitä ei tässä tarkoituksessa ainakaan kannata perustaa. Nopeammaksi tämä tekee oman tavoitteet saavuttamisen, kun tulen aikanaan nostamaan palkkaa tästä, kun en enää työskentele ulkopuolisella. Koska minulla on henkilökohtainen osakesalkku joka pystyy tuottamaan joka tapauksessa osinkoa, niin sijoitusyhtiön puolelta voin nämä puuttuvat eurot nostaa palkkana. Pystyn näin kontrolloimaan omaa veroprosenttiani siten, että on järkevämpää nostaa palkkaa kuin osinkoa omasta yrityksestäni.

Yritys mahdollistaa myös tulevaisuudessa muunlaisen yrittämisen samalla, missä toivon mukaan voin hyödyntää osaamista minkä olen näiden vuosien aikana kerännyt.

Salkku B.n osalta näyttää siltä, että mitä jäi käteen? niin lähinnä tappiollinen vuosi, mutta se pitää kääntää siten, että nyt kerrytään jälleen varallisuutta kun aikoinaan lähdetään uuteen nousuun.

Salkku B:n onnistumiset

  • Täällä voisin sanoa, että paras onnistuminen oli Technopoliksen hankkiminen. Tämä valitettavasti lunastettiin pois Helsingin pörssistä, enkä juurikaan ollut tyytyväinen tämän lunastushintaan, mutta nopea pikavoitto tuli kuitenkin saatua tästä.
  • Salkku B on sen verran rakennus ja muodostusvaiheessa, että tästä ei voi juurikaan muita tässä kohtaan nostaa.

 

Mitä jäi käteen vuodesta 2018

 

Tämä on ollut itselleni opettavainen vuosi monella tapaa, olen entistä varmempi siitä, että tulen saavuttamaan oman tavoitteeni. Omasta mielestäni olen myös tästä blogista ja sen pitämisestä oppinut paljon, tarkoitus on vielä oppia paljon lisää.

Palautetta ei ole tullut, mutta jokseenkin tämä ei ole omaa motivaatioita oikeastaan häirinnyt. Loppujen lopuksi tavoitettani teen itselleni ja jos pystyn tämän yhteydessä auttamaan sinua tai tuomaan edes hieman lisäarvoa siihen, että pystyt vaurastumaan tai aloittamaan vaurastumisen. Niin tämä ei ole minulta pois ja olen silloin saavuttanut sen, että olen voinut antaa jotain takaisin mitä itse olen joskus saanut.

 

Mitä rahavaaka.fi osalta on odotettavissa tulevaisuudessa?

Tavoitetta tavoitellaan myös ensi vuonna, eli sen puoleen ei mikään muutu. Myynneistä ja ostoista raportoidaan samalla tavalla kuin aikaisemmin, koska haluan opetella mitä kaikkea bloggaamisella voidaan saada irti, niin siihenkin puoleen on jo omia suunnitelmia.

itse uskon että, ensi vuodesta tulee vaikeampi kuin tästä vuodesta, todennäköisesti kurssit tulevat jatkamaan laskuaan ja tätä laskua voi jatkua jonkin aikaa. Pörssi on sen verran ihmeellinen, että jos kurssit lähtevät nousuun, niin sekin voi jatkua kauan. Mikäli pitäisi laittaa rahaa johonkin kiinni, niin laittaisin kurssilaskulle 70 % ja 30 % nousulle. Pieni nousuvire saattaa tulla alkuvuodesta, koska osa rahastoista on nyt tehnyt myös omia allokaatio järjestelyitä ja tämä on entisestään painanut kurssia alas.

Keväällä on sitten taas osingot tulevat suurelta osin maksuun, joten tämän oletan osaltaan nostavan kursseja, koska osinkokevät ei oman järkeilyn mukaan voi olla kovinkaan huono. Esimerkiksi tällä kurssilla Nordeasta irtoaa n. 9 %.n osinko ja jos osinko jo maksetaan 4-5 kuukauden päästä, niin tuosta saadaan jo melko mukava vuosituotoksi muutettu tuotto prosentti.

Toivottavasti ensi vuonna lyödään tavoitteita, mitä henkilökohtaisesti tulen itselleni asettamaan ja tavoitan entistä enemmän myös seuraajia.

Rahavaaka ja Meluzin haluaa toivottavaa sinulle, perheellesi ja kaikille. Oikein rauhallista joulua ja menestystä vuonna 2019!

Muista että menestys tulee niille, jotka tekevät asian eteen jotain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *