Hullu kansa 14.7.19

Täytyy sanoa, että ollaan me hullu kansa! Lauantaiaamulla luin uutisia, niin ei voi muuta sanoa. Tuurin kyläkauppa järjesti tempauksen, missä heidän huoltoasemansa myi polttoainetta 1 €/litrahintaan. Tämä sai kylän ja lähitienoot sen verran sekaisin, että aiheutti usean kilometrin mittaiset jonot kun ihmiset odottivat ”ilmaisen” polttoaineen tankkaamista.

Ehdoissa oli, että polttoaine tuli tankata kyseisen auton tankkiin ja tankkaaminen koski sekä henkilöautoja ja pakettiautoja. Eli rekat ja kuorma-autot oli rajattu tyypillisesti pois.

Mikä tästä sitten tekee sen, että ollaan hullu kansa?

Tempaus järjestettiin yöllä, mikä sinänsä on hyvä koska ei sotkenut kenenkään päivärytmiä. Osa ihmisistä kuten Ilta-Sanomien haastattelema Ville, jonotti pari tuntia ja oli sentään jonossa omien sanojensa mukaan parinsadan metrin päässä asemasta. Koska ollaan hullu kansa, niin Ville lähti hakemaan halpaa menovettä autoonsa vain 70 kilometrin päästä, kun tankki oli sen verran kuiva.

Luojalle toki kiitos, että Vesa Keskinen ei jakanut vielä ilmaista ämpäriä kaikille, koska silloin olisi jonot ollut ainakin Tampereelle asti. Kysymys mitä itse mietin, on se, että mikä saa Villet ja muut tarttumaan tämän kaltaiseen tarjoukseen?

Isot säästöt

Hullu kansa katsoo, että tästä tempauksesta tulee isot säästöt, että kannattaa lähteä ajamaan vähän kauempaakin.  Mikäli asiaa lasketaan sen kautta, että henkilöautojen tankkiin menee suurimmillaan n. 80 litraa. Kuvitellaan vielä, että tilanne on kuin Villellä ja tankki on sen verran kuiva, että tuon verran saadaan menovettä mukaan pumpulta.

Euron hinnalla loppulaskuksi tuli siis 80 euroa, oli kyse sitten bensasta tai dieselistä.

Polttoaine.net sivuston mukaan keskihinta 98 bensiinillä oli 1,656 litra ja Dieselillä 1,373 litra. Tämä maksaisi siis 98 osalta 132,50 ja Dieselin osalta 109,90 euroa per tankillinen. Voisi sanoa, että maksimissaan säästöä tulisi 52,50 euroa, jos vain tankki olisi 80 litraa.

Kun taitaa todellisuudessa se henkilöauton tankki olla tänä päivänä n. 50- 60 litraa, niin silloin maksimisäästö on enää vajaa 40 euroa.

Tässä voisi ajatella, että eikö kiinnostaisi saada 40 euroa noin helppoa rahaa? Mikäli asetelma on se, että 40 euroa nyt heti, niin totta kai se kiinnostaa ja ottaisin. Tilanne, että lähden jonottamaan yöllä, käytän jonotukseen kaksi tuntia aikaa ja ajomatkat päälle tunnin, missä palaa polttoainetta ja osa siten saavutetusta hyödystä? Niin en lähtisi ja perustelen sen ihan sillä, että en tuhlaisi kalleinta ja näin ollen tärkeintä resurssiani tuohon tarkoitukseen.

Tärkein resurssi

Valitettavaa on, että tämä meidän hullu kansa unohtaa sen, että mikä on oikeasti ihmisen tärkein resurssi. Monesti luullaan, että se tärkein resurssi on raha ja sen saaminen, sekä tämän tuottamaan laittaminen mutta näin se ei ole.

Totuus on, että jokainen ihminen, siis ihan jokainen (rajataan teholla ja koomassa makaavat pois) ihminen voi tehdä aina lisää rahaa. Raha ei siis resurssina ole sellainen, että se olisi mitenkään tärkein, koska sitä voidaan luoda aina lisää. Esimerkiksi mansikanpoiminta, mitä lehden toimittaja oli halunnut testata.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tästä aiheesta, mutta se korostuu tämän polttoaine episodin myötä vielä paremmin. Jokaisen ihmisen tärkein resurssi on aika ja se on sellainen epeli, että vaikka kuinka haluaisit luoda sitä lisää, niin sitä ei vain tule vaikka kyseinen käsite on yhtä vanha, kuin koko meidän maailmankaikkeus. Toisekseen me tiedetään, että jokaisella aika on rajallinen ja sitä määrittelemättömän verran. Ainoa miten voidaan asiaa hahmottaa, on toki ennuste, mutta siinäkin on niin paljon yksilökohtaiseen tarkasteluun heilahtelua, että kovin paljon siihenkään ei voi siis luottaa.

Onko kannattavaa tuhlata keskellä yötä sitä kaikkein tärkeintä resurssia polttoainetta jonottamalla? Otetaan Villen tapaus tähän esimerkkinä: Hän lähti matkaan 70 kilometrin päästä hakemaan halpaa polttoainetta.

Laskenta

Olettamus on, että tankki oli aivan tyhjä kun hän saapui tankkaamaan ja hänellä olisi ollut suomen ostetuimpiin autoihin kuuluva Skoda Octavia alla ja siinä tapauksessa todennäköisesti moottorina on 2 litrainen Diesel. Tässä mallissa keskimääräinen kulutus on n. 4,5 litran tuntumassa per 100 kilometriä. Pelkästään siis matkoissa on hyötyä kulunut 6,3 litraa, koska tankkaamaan päästäkseen on tarvinnut tankissa olla vähintään 3,2 litraa dieseliä ja takaisin matkatessa on kulunut suunnilleen saman verran.

Ville kertoi, että hän lähti Kurikasta liikkeelle, mistä ajaa Tuuriin noin tunnissa, eli matkoihin menee vähintään kaksi tuntia edes takaisin. Omien sanojensa mukaan Ville jonotti polttoainetta parin tunnin verran, eli pelkästään autossa istumiseen meni yöllä vähintään 4 tunnin verran.

Joten kun lasketaan, että Octavian tankinvetoisuus on hieman päälle 50 litraa (Skodan sivuilta katsottu), niin hyödyksi jää nettona 50 litraa – 6,3 litraa = 43,7 litraa, mutta sanotaan kuitenkin, että 44 litraa niin tehdään pyöristys jonottajalle edullisempaan suuntaan.

Villen hyöty euroissa tuleekin laskea seuraavaksi siten, että 44 litralla hän säästi lopulta 16,42 € (44 litraa x 1,373 euroa/litra= 60,42 €, 60,42 €-44 euroa=16,42 €)

Mikäli vielä ihmettelet, että mistä tuo 44 litraa tulee, niin se tulee siitä, ettei Ville olisi päässyt työntämällä tyhjällä tankilla olevaa Skodaa Tuuriin, joten hän on ajanut sen sinne ja silläkin matkalla on palanut polttoainetta.

Loppujen lopuksi Ville on sitä mieltä, että hänen vapaa-aikansa ja varsinkin yöaika, ei maksa kuin pikkuisen päälle 4 EUROA/Tunti. Tosin Ville oli todennut myöhemmin, että jälkikäteen hän ei vastaavaa reissua tekisi ja se on hyvä sekä arvokas huomio.

Esim. JHL ilmoittaa, että yötyöstä tulisi maksaa n. 30 prosenttia kovempi palkka, niin kuinka moni lähtisi tekemään esimerkiksi töitä hieman päälle 3 euroa nettona/tunti arkena? Saati sitten vapaa-aikana ja ennen kaikkea yöllä, Ei varmaan kovinkaan moni.

Yhteenveto

Hullu kansa joka jonottaa ilmaisen ämpärin tai bensan perässä useita tunteja, kansa jonka mielestä on hyväksyttävämpää rikastua lottoamalla kuin sijoittamalla.

Haluaa olla vihreiden arvojen kannattaja, mutta samalla haluaa luoda liikennesuman jossa autot seisovat tyhjäkäynneillä. Emme hahmota korkoa korolle ilmiötä ja hankimme suurimmaksi osaksi kaiken kulutustavaramme enemmän tai vähemmän velaksi.

Mietimme enemmän sitä, että mitä muut meistä sanovat kuin tekisimme omia ratkaisuja. Totuus on, että ei ne muut meistä mitään sano, kun suurimmalle osalle maailmaa, meitä ei edes ole olemassa.

Olemme ylpeitä suomalaisesta mentaliteetista jota kutsutaan SISUKSI ja olemme ”kuuluja” tästä, että suomalainen se jaksaa ja näköjään se jaksaakin, ainakin jonottaa.

Itse ainakin haluan edustaa sellaista suomalaista, joka myös laskee ja miettii hyödyt. Ymmärrän sen, että tämä maailma tai edes Suomi olisi todella tylsä jos kaikki olisivat samanlaisia kuin minä. Olisihan tämä taloudellisen riippumattomuuden tavoitteleminen haastavaa, mikäli meillä ei ole näitä jonottajia jotka ovat valmiita käyttämään melkein enemmän rahaa siihen, että säästävät pari kymppiä.

Toisaalta vielä se, että toiset jonottaa tankille ja toiset kirjoittaa niistä blogitekstiä, eli osan mielestä tämä on hölmöä hommaa ja myönnetään, että resurssia tämäkin hukkaa, toisaalta tämän olen ottanut kartaksi pitää oma fokus omassa tavoitteessani ja siihen ei kuulu viimeisen eurosäästön perässä juokseminen.

Vaikka Villen tarinaa käytän artikkelissa, niin tätä ei ole osoitettu Villelle eikä kenellekään muulle jonottajalle nyt tai muulloinkaan. Tarkoituksena on tuoda toisenlainen näkemys ja ajatus kyseisen jonottamisen mielekkyydestä tai edes järkevyydestä. Koska joillekin tämä voi olla “SE” juttu ja tapa hakea yhteenkuuluvuutta olla osa hullua kansaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *