Lemmikkikanin menetys

Kokemuksia ja tuntemuksia lemmikki kanin menetyksestä. Lue koskettava tarina ja pohdintaa surutyöstä ja lemmikkien hoitamisesta.

Tämä artikkeli ei käsittele sijoittamista, vaan keskittyy raskaaseen hetkeen mikä kohdattiin lemmikkikanin menetyksenä.

Seuraava artikkeli on omistettu Daimille ja hänen muistolleen. Haluan tuoda esiin myös omia kokemuksia, tuntemuksia ja ajatuksia, miltä lemmikin menetys on tuntunut ja kuinka tämä on vaikuttanut itseeni ja suhtautumiseen elämään.

Ensi hetket

Sinä valkoinen pieni kaunis leijonanharja tyttökani näit päivänvalon ensimmäisen kerran 16.5.2023, olit maailmassa ja meidän elämässämme aivan liian lyhyen aikaa. Otimme sinut vuotta aikaisemmin hankkimamme poikapupun Dumlen seuraksi ja lajikumppaniksi jakamaan elämän ihmeellisyyksiä, toiveena oli, että vanhenisitte yhdessä toisista huolta pitäen ja turvaa toisillenne tuoden. Ensimmäiset päiväsi luonamme olivat jännittävät, ennen kotiutumista kävit moikkaamassa mummolassa ja vasta tämän jälkeen näit tulevan parhaan ystäväsi ensimmäisen kerran meidän ja jatkossa myös sinun kotonasi 29.7.2023 ja tästä hetkestä lähtien olitte Dumlen kanssa erottamattomat ystävät.

Ensimmäinen vierailu toteutettiin ujosti siten, että välillänne oli aita. Sinä olit nähnyt muita kaneja eläinkaupassa, mutta Dumlelle olit ensi kosketus lajikaveriin pitkän tauon jälkeen. Koska olit kooltasi vielä sen verran pieni, että pääsit aidan välistä pujahtamaan toiselle puolelle seikkailemaan, niin ensimmäisillä kerroilla koit parhaaksi juosta sieltä äkkiä pois, koska Dumle ”vahti” reviiriä ja saattoi olla innokas pois ajaja. Samalla tavalla kuin sulatit meidän sydämemme, niin seuraavana päivänä myös Dumle otti sinut vastaan ja pääsitte jakamaan yhteistä tilaa.

Koska sinulta puuttuivat vielä rokotukset, niin sen vuoksi rajoitimme ruokavaliotasi, mutta heinää ja pienen pupun pellettiä löytyi aina riittävästi. Dumle herra sai sitten syödä erikseen ajoittain extra herkkuina tuoretta ulkoa tuotua heinää sekä omenapuun oksia hampaita varten.

Koska halusimme, että pääset myös nauttimaan tuoreista herkuista sekä omenapuusta mikä auttaa myös pitämään hampaasi aisoissa, niin varasimme sinulle rokotuksen. Eikä rokotukseen tarvinnut mennä yksin, koska Dumle oli jo yhden kerran veteraani, niin hän lähti sinulle seuraksi ja otti oman toisen vuosittaisen rokotteen malliksi ensimmäisenä. Pistos oli toki pelottava hetki, mutta tuskin edes huomasit sitä ja hetken päästä olit taas kotona Dumlen kanssa leikkimässä.

Arkea

Kotona olikin tilaa missä touhuta, joitakin alueita olimme joutuneet rajaamaan sinun turvallisuutesi takia ja osaan paikkaan esimerkiksi perheen tyttären sänky oli aidoituksella pyritty estämään. Muutoin Dumlelta tai sinulta saattoi vahinkopapanoita eksyä sinne, pissasta puhumattakaan. Muuten perheen tyttären huone oli käytettävissä kokonaan ja oli vähän teidän kolmen yhteinen huone. Tietysti koko muukin talo oli käytettävissäsi, ainakin sinne saakka mihin uskallus ja lähinnä lattiamattoja pitkin turvallisesti pääsit etenemään. Lattiat olivat sinulle muuten pääosin inhottavan liukkaita ilman mattoja, välillä kuitenkin sinun seikkailusi nälkä veivät sinut alueille missä ei ole mattoja, mutta osasit tarvittaessa liikkua hyvin varovaisesti myös ilman niitä.

Perheen villakoirasta et välittänyt ja vähän pelkäsit sitä, me huomioitiin tämä siten, että etätyöpäivänä saitte Dumlen kanssa auttaa perheen äitiä hänen omissa töissään samassa huoneessa, koska koira on mammanpoika ja haluaisi viettää kaiken ajan mamman kanssa, niin näinä työpäivinä oli porttikielto samaan huoneeseen. Välillä oli tilanteita, että koirakin luikahti huoneeseen hiljaa, eikä välittänyt teistä pupuista ollenkaan. Dumle yritti näyttää mallia, että koira kuuluu perheeseen eikä siitä tarvitse välittää, niin sinua tämä ei selkeästikään vakuuttanut.

Ripuli

Jonkin ajan kuluttua rokotuksesta huomasimme, että papanat olivat muuttuneet löysiksi ja ripulin omaisiksi. Olimme yhteydessä rokotuksen antaneeseen eläinlääkäriin, joka sijaitsi Keravalla, kuvailimme sinun vointiasi sanoilla ”pirteä ja syö, mutta löysää ulostetta”. Saimme sinulle tukiruokaa, sekä tehtäväksi seurata että syöt varmasti. Koska rokotuksen ei uskottu aiheuttavan tämän kaltaista seurausta vaan kyse olisi jostain muusta. Kuurin jälkeen tilanne rauhoittui, mutta alkoi kuitenkin pian uudelleen. Olimme sinusta uudestaan yhteydessä lääkäriin, mistä kehotettiin kuitenkin olemaan yhteydessä toiseen paikkaan, missä kaneista oli vielä syvempi ymmärrys.

Varasimme sitten sinulle suosituksen myötä Kulloossa sijaitsevasta eläinlääkäristä ajan, kerroimme että olit saanut rokotteen ja jonkin aikaa tästä alkoi tulla löysä ulostetta. Vaikutit siltä, että syöt hyvin, mutta huomasimme sen, että heinän suhteen oli jotain kummallista ja tuntui, että valikoisit ns. parhaita paloja. Sinulla oli nyt tiedossa matka mikä oli tulopäivää lukuun ottamatta ensimmäinen iso reissu ilman parasta ystävääsi ja tukea.

Eläinlääkäri joka sinut otti hoidettavaksi, teki kliinisen tutkimuksen ja totesi sinut kaikin puolin terveeksi nuoreksi tyttöpupuksi, mutta hampaissasi oli jonkin verran piikkiä mikä oli satuttanut kieltäsi ja varmaan tästä syystä varoit syömästä muuta kuin herkullisimpia osia heinästä. Tämä ei sitten kuluttanut hammasta oikealla tavalla.

Oli siis marraskuun ensimmäinen päivä ja lääkärissä hampaitasi ”viilattiin” nukutuksessa, mikä sujui hienosti. Sait vielä ripuliongelmaan hoidoksi reseptin, missä lääkkeen kanssa Dumlella oli tärkeä rooli. Siinä missä meitä ihmisiä huvittaisi ja ällöttäisi ajatus, niin kani maailmassa terveen lajitoverin papana on isossa roolissa tasapainottamaan vatsasi toimintaa normaaliksi. Samassa yhteydessä me ihmiset kävimme tulevaisuutesi näkemyksiä eläinlääkärissä lävitse ja kysyimme, että olisiko sinun sterilisaatioleikkaamisesi heidän toimestaan jossain vaiheessa hyvä suorittaa.

Emme me toki pelänneet sitä, että saisit vahingossa pentuja mutta olimme ymmärryksessä, että tämä pienentää riskiä muihin mahdollisiin sairauksiin ja näin ollen sovimme, että olemme vuoden vaihteen jälkeen yhteydessä uudestaan. Meille sinun terveytesi oli kuitenkin tärkeää.

Kotona jälleen

Kotona vointisi pysyi samana ja ripulikin näytti vähentyvän sekä loppuvan jossain kohtaa kokonaan. Söit normaalisti ja myös heinien valikoiminen jäi pois, perheen isän mielestä aloit myös kerätä massaa jonkin verran. Tähän huomiona mm. se, että enää et mahtunut aidan välistä niin helposti kuin aiemmin. Eli olit menossa elämässä oikeaan suuntaan, silittämisestä ja sylissä olemisesta et niinkään välittänyt. Leijonanharjana sinulla oli turkki, jota piti kuitenkin harjata säännöllisesti koska tämä saattoi kerätä kaikkea likaakin ja ikäviä takkuja, niistä et pitänyt lainkaan. Mutta annoit tämän, kuten myös kynsien leikkaamisen tehdä aina ihan rauhassa. Sinussa oli myös selkeä siivooja piirre, joka ilta, kun teidän huonettanne siivottiin yötä ja seuraava päivää varten, niin sinä olit aina mukana uteliaana siivoushommissa. Dumlea tämä ei kiinnostanut silloin, eikä vieläkään.

Koko perheen voimin kävimme myös isovanhempien mökillä pariin kertaan, mihin oli saatu myös varattua omat turvalliset alueet missä olla ja viettää yhdessä aikaa. Nämä matkat sujuivat aina hyvin, eikä yhtäkään reissua olisi takiasi tarvinnut jättää väliin. Sinulla oli aina ystävä kanssasi jakamassa hetkiä, niin tämä varmasti myös rauhoitti ja toi turvaa.

Joulukuussa puolen välin aikoihin alkoi tulla uudestaan ongelmia löysän papanan muodossa sekä ajoittaista ripulia. Vointisi oli kuitenkin hyvä ja olit päässyt seikkailun nälässäsi uuteen vaiheeseen, kotona uskaltauduit uusille alueille ja tykkäsin erityisesti päästä perheen tyttären sänkyyn sekä sängyn alle tekemään tutkimustöitä. Huomattiin, että aidan korkeus ei riittänyt ja tarvittaessa pidit 50 sentin aitaa pilkkana, vaikka itsekin olit arviolta päälle kilon kokoinen pieni pupunen. Osasit hyödyntää hienosti patjoja, vilttejä ja laatikoita löytääksesi tien ”kielletylle” alueelle. Kerran jäitkin perheen isälle kiinni, kun olit sängyllä ja yritit vielä konnana lähteä karkuun ja palata takaisin omalle alueelle, mutta yrityksen lomassa jäit jumiin aidan päälle, minkä seurauksena isä joutui sinut nostamaan kiipelistä pois.

Teimme järjestelyitä ja laitoimme lisälaitoja, minkä turvin saimme lopulta rauhoittumaan hyppäämisintoasi. Jossain vaiheessa aloit kuitenkin pääsemään aidan välistä uudelleen ja olet saattanut pystyä tekemään sen aina tarvittaessa, joten estimme sinulta tämän reitin laittamalla aidan päälle viltin, ettei väliköistä enää päässyt kulkemaan. Olit tässä kuitenkin kekseliäs ja käytit hyväksesi paikat, jos siihen annettiin mahdollisuus, esimerkiksi jos lattialle oli unohdettu työkansioita, joiden päältä sitten pääsit hyppäämään sänkyyn.

Tuli joulu ja saitte Dumlen kanssa joululahja herkkuja, sinua ei haitannut, vaikka herkut olivat samoja mitä olit jo aiemmin saanut. Uutena vuotena oli edessä jännä reissu, mihin uskalsit hienosti lähteä mukaan, kun kaveri oli jälleen jakamassa vuoden vaihtumista. Menimme tuolloin mummolaan, mistä mummu ja vaari olivat lähteneet mökille ja saitte yhdessä Dumlen kanssa jakaa kellarista kokonaisen tilan yhdessä. Tila oli turvallinen ja kiva paikka viettää uutta vuotta, kun se sijaitsi keskellä rakennusta ja näin ollen lievensi ulkoa tulevien rakettien ääntä, mutta varmasti tarkoilla korvillanne kuulitte, että jotain ulkona tapahtui vaikkei rakennuksen vieressä tai lähialueilla raketteja juurikaan ammuttu.

Kohtalokas sterilisaatio

Vuosi vaihtui, vointisi vaikutti hyvältä ja seikkailit samalla tavalla kuin aiemminkin. Koirasta et oikein tykännyt ja aristit tätä vieläkin, et välttämättä enää niin paljon, mutta ei teitä ystäviksi voinut sanoa. Koira toisaalta ei tästä juuri välittänyt, eikä sinun yllättävistä pako spurteista kiinnostunut.

Kuten marraskuussa eläinlääkärissä olimme sopineet, niin varasimme 15.1.2024 ajan sterilisaatioleikkaukseen, varauksen yhteydessä mainittiin, että sinulla on tullut ripulia uudestaan, mutta olet muuten toiminnaltasi erittäin aktiivinen. Selkeäesti sinulla oli enemmän liikettä kuin kaverillasi ja teittekin yhdessä aika-ajoin ilorallia, mikä ainakin meille perheesi ihmisille näyttäytyi siltä, että kaikki olisivat ripulia lukuun ottamatta kunnossa.

Leikkausaika saatiin 24.1.2024, sinä aamuna päivä alkoi kuten mikä tahansa päivä. Sait aamupelletit, söit heinää ja teit asioita kuten normaalisti teit. Eikä ripuli ollut hävinnyt mihinkään, ei sitä ylipäänsä älyttömästi joka puolella koskaan ollut, mutta selkäesti havaittavissa, että tämä vaiva sinulla edelleen oli. Muistiinpantavana merkkinä oli se, että samaisena aamuna aiheutit jopa erityisen paljon huolta löytämällä itsesi jatkuvasti perheen tyttären sängyn alta ja olit selkeästi jostain löytänyt reitin tänne. Perheen isä joutui sinut poimimaan sieltä kolmeen kertaan pois ja joka kerran jälkeen miettien, että mistä sinä olet sinne itsesi löytänyt ja yrittämällä tukkia oletetun kulkureitin.

Jossain kohtaan ihmisten ajassa noin kello 9 tuli jännä, mutta tuttu kapistus huoneeseen. Sehän oli kantokoppa ja uteliaisuuttanne Dumlen kanssa tutkitte tätä vuorotellen käyden sisällä napostelemassa sinne valmiiksi laitettua heinää. Tämä ei sinua aristanut yhtään, erityisesti kiinnosti ja olihan siellä kiva käydä murkinoimassa.

Lähdön hetki sitten koitti viimein 10.15, kun perheen isä laittoi sinut koppaan ja lähti kohti Kulloota, missä pääset leikkaukseen ja voidaan näin ollen vähentää riskejä myöhempien tulevien sairauksien osalta. Voi kuinka väärässä olimmekaan, tämä valitettavasti jäi myös viimeiseksi hetkeksesi Dumlen kanssa. Paras ystäväsi ei päässyt saattamaan sinua mukaan, koska sinun oli tarkoitus tulla iltapäivällä takaisin kotia toipumaan.

Matkan aikana sinä liikuskelit kopassa ja kävit syömässä rohkeasti heinää ja me lopulta pääsimme paikalle Kullooseen 10.50. Ajanvaraus oli sinulle sovittu kello 11, eli ehdit hieman ihmettelemään odotustilassa maailman menoa. Onneksi odotustila oli hiljainen ja sinulla oli koko ajan näköyhteys iskään joka jotain sinulle höpisi, en tiedä ymmärsitkö miten hyvin ihmisten puhetta, mutta hän vakuutteli sinulle että kaikki menee hyvin. Tulemme sitten hakemaan sinut kotia yhdessä tyttären kanssa, kun hänen koulunsa päättyy. Aina jos joku hoitohenkilökuntaan kuuluva liikkui aulassa, niin sinä vähän vetäydyit kopan perälle ja olit varautunut.

Hetken päästä huomasit, että nyt isää kutsuttiin ja hän nousi seisomaan, mutta ennen palvelutiskille menoa hän kuitenkin käänsi kantokoppaa siten, että näit jälleen kerran tutun henkilön. Tulit samalla hetkellä kopan etuosaan luukulle katsomaan, kun perheen isä käveli palvelutiskille. Palvelutiskillä sinun voinnistasi kerrottiin, että olet ollut aamulla erittäin aktiivinen, mutta ripulia oli vielä esiintynyt. Vastaanotosta täti moikkasi sinua ja kertoi, että hänellä on ollut 15 vuotta kaneja ja eräällä kanilla oli niin herkkä vatsa, ettei se vain kestänyt yhtään tuoretta ruokaa. Isä kertoi hänelle, että on varmasti pakko tätä kokeilla Daimin kanssa, kun täältä leikkauksesta päästään, koska pitäähän tuo saada jotenkin pois, mutta kanineiti olit niin aktiivinen, ettei mikään ripulia lukuun ottamatta viitannut merkittävään ongelmaan, ainakaan perheen mielestä. Eikä eläinlääkäreiltä tullut koskaan mitään kommenttia, muusta kuin ruuista. Googlettaminen on jo monesti demonisoitu lähteenä, joten sieltä ei kannata diagnoosia etsiä, koska ovat vääriä ja kaikilla on jokin vakava tauti, millä tahansa oireilla. Näin ollen emme me myöskään toimineet ja menimme sillä tiedolla mitä saimme ammattilaisilta.

Kello lähestyi yhtätoista ja sinun voinnistasi oli kerrottu vastaanotosta, joten näin ollen perheen isä luovutti kantokopan eläinklinikan haltuun vastaanottovirkailijalle tietämättään, että hän ei tule sinua enää ikinä näkemään elossa. Kuulit vielä sen, että leikkauksen kestosta oli keskustelua ja isä kysyi, että kauanko tämä kestää ja ajallisesti mainittiin tunti. Hän sopi, että voidaanko tulla noutamaan sinut noin kello 14 jälkeen kun perheen tytär pääsee koulusta ja eläinklinikalle tämä sopi hyvin. Tämän jälkeen iskä toivotteli sinulle vielä ”heipat sekä rohkaisut ja nähdään pian kommentin.”

Suru

Rakas Daim olit perheemme tuorein, nuorin ja valitettavasti viimeisin lähtijä. Jäimme kaipaamaan sinua kovasti ja vaikka sinun ensisijainen ”tehtäväsi ja rooli” oli olla Dumlen seuralainen ja tuoda yhteistä turvaa, niin olit meille kaikille todella tärkeä. Ansiostasi olimme kokonaisuus, mikä on nyt rikki. Olit luonamme vain lyhyen aikaa sekä perheemme pienin, mutta lähtiessäsi tunne on, että surumme on suurin. Olit lähtiessäsi käytännössä ihan vauva tai vähintäänkin lapsi, surua monesti halutaan vähätellä sillä, että olisit ollut pelkkä kani ja se oikeuttaisi asiaan vähäpätöisemmän suhtautumisen. Olit meidän perhettämme, missä on ihmisiä, koira ja nyt parin vuoden aikana, kun Dumle tuli taloon vuonna 2022 myös pupu/ja. Olimme lauma ja pidimme osaltamme huolta toisistamme sekä annoimme seuraa tahoiltamme toisillemme.

Sinusta tuli enkeli, toivottavasti onnistut suojelustehtävässä paremmin kuin me onnistuimme suojelemaan sinua. Meille tärkeintä oli hyvinvointisi ja ymmärryksemme, sekä tietotaitojen mukaan pyrimme tekemään asioita sinun hyvinvointiasi edistäen. Kävimme eläinlääkäreissä, kerroimme heille voinnistasi ja tästä huolimatta emme onnistuneet saamaan sinulle oikeaa hoitoa.

Suru helpottuu, ikävään tottuu mutta sinua ei unohdeta koskaan!

DAIM 16.5.2023 – 24.1.2024

Ei vain kani, vaan perheenjäsen!

Ymmärrys

Yllä oleva teksti on omistettu meidän lemmikkikanillemme ja hänen pois lähdölle. En olisi voinut ikinä uskoa, että miten paljon niin pieni kani voi vaikuttaa minuun ja koskettaa sisältä niin paljon, että käytännössä tekisin mitä vain, että saisin tämän takaisin perheeseen. Tätä kirjoittaessa on joitakin päiviä jo aikaa itse sterilisaatioleikkauksesta ja tämän epäonnistumisesta, mutta silti on välillä tunne, että ei se Daim ole mennyt pois, vaan on jossain täällä kotona. Fillis on edelleen vahva, ettei tätä olisi voinut tapahtua. Myös osaltaan jonkinlainen tosiasian kieltäminen voisi kuvailla hyvin käymääni asiaa.

Kuten muistokirjoituksesta saattaa saada käsityksen, niin minulla on myös iso katumus sekä pettymys itseeni kohtaan ja koen osaltani jopa ihan aiheellisesti, että petin tämän pienen kanitytön luottamuksen. En kyennyt pitämään hänestä huolta, en ottanut tarvittavalla reagoinnilla ongelmaan selvyyttä. Esimerkiksi madoista kuulin ensimmäisen kerran vasta Daimin menehtymisen jälkeen. Tietysti olin kuullut, että yleisesti niin ihmisillä, kuten myös eläimillä on loisia mitkä aiheuttavat kunnon heikentymistä. Asia yhteyttä en kuitenkaan Daimin voinnin sekä matojen välillä osannut vetää ennen tuota.

Tämän tapahtuman myötä itselleni aukesi aidosti myös eräs Jim Rohnin miete, missä puhutaan: kahvista, sokerista sekä myrkystä. En avaa sitä tähän sen tarkemmin, mutta pointti on, että jos paras kaverisi laittaa kahviisi sokeria, niin olet kunnossa. Mikäli hän laittaa siihen vain vahingossa myrkkyä, niin olet kuollut. Opetus on se, että ei ole merkitystä saatko neuvoa tai suosituksia asiantuntijalta tai ammattilaiselta, mikäli tämä on haitallinen, väärä tai toimimaton, niin se ei poista omaa rooliasi tästä kuviosta ja vastuuta.

Tässä kohtaan varmaan sinulle selvisi, että Daimin kohtaloksi koitui madot. Missään vaiheessa eläinlääkäri käyntejä ei madoista käyty edes keskustelua, ainoa diagnoosi tuntui olevan se, että ruokavaliossa tai vatsan bakteerikanta olisi sekaisin, mitä sitten hoidettiin kotihoitona ja ns. tukiruualla. Pahinta tässä on se, että hoito vaikutti toimivan, koska tämä ripuli katosi ajoittain, tullen kuitenkin myöhemmin takaisin.

Madot myös osasivat pitää meidän tietämättöminä myös siten, että ulosteessa ei matoja löytynyt ollenkaan, emme löytäneet niitä edes samana päivänä, kun saimme tietää, että Daimilla oli matoja suolistossa. Olemme kuitenkin joka päivä siivonneet päivän jäljiltä pupujen sotkut, mihin kuuluu papanat ja tuntuu hieman oudolta, että kumpikin pupu syö täysin samaa ruokaa ja toisella on paljon matoja, eikä toisella ole minkäänlaista oireilua. Jotenkin olisi ollut helpompaa ymmärtää, että jos olisi nähnyt jotain outoa ulosteessa, niin olisi ymmärtänyt asiaa paremmin.

Omaa syyllisyyttä lisää toki se, että asian eteen olisi pitänyt tehdä enemmän ja jotenkin oudosti itselläni on tunne, että jos eläinlääkäri ei sitä ehdota, niin minun olisi pitänyt osata ottaa selvää ja tuoda tämä vaihtoehto itse eläinlääkärin tietoon.

Tarkempaa pohdintaa

Ensi järkytyksestä, kun tuli selvittyä ja aloin jokseenkin seuraavana päivänä ymmärtämään, ettei Daim ole tulossa takaisin ja suru antoi edes hetken rauhaa, niin aloin tutkimaan lausuntoa ja laittamaan asioita, mitä havainnut Daimin lyhyen ajan elosta yhteen.

Tämä ei ole syytös, vaan oma vahva epäilys, ettei asiassa välttämättä Eläinklinikka Linnunmäen osalta mennyt tapahtumat ihan nappiin.

Minä olen joutunut tulemaan toimeen ja luomaan käsityksen tapahtumista sillä informaatiolla, mikä minulla on käytettävissä. Osaan sanoa Daimin osalta sen, että miten myös muistokirjoituksessa avasin, että kuinka tämä nuori neiti oli kotona toiminut, miten aktiivinen tämä on oikeasti ollut, kuinka hyvällä ruokahalulla tämä on syönyt ja miten aristanut tai ollut varovainen yleisessä toiminnassa. Voin vannoa, että mikään muu kuin löysä uloste viitannut siihen, että jotain voisi olla paremmin. Aktiivisuudellaan, uteliaisuudellaan ja ilohyppelyiden alta, ei olisi voinut kuvitella, että tämän eläimen kunto, olotila ja jopa aneemisuus olisi niin paha, ettei eläin selviä.

Tämä oli siis erittäin aktiivinen pupu, vaikka olisi voinut kuvitella, että merkit ovat jotain ihan muuta.

Käyn tilanne kuvauksen erikseen lävitse omassa artikkelissaan, ettei tästä tule tarpeettoman pitkä. Tulen siinä käymään niin tarkkaan kuin mahdollista kuvauksen, tiedot mitä annettu, mitä tehty ja myös aikataulutetun janan mikä on alkuperäinen kuva ja mikä täydennetty, kun eläinlääkäriltä oli saatu tietoa asiasta enemmän.

Päällimmäisenä omana tunteena on suuri suru, vaikka tapahtumasta on jo päiviä aikaa, mutta myös suuttumus siihen, että asiat olisivat voineet mennä paremmin. Me olisimme voineet toimia paremmin, Daim oli meidän perhettämme ja meillä oli vastuu tämän hyvin voinnista. Emme onnistuneet tehtävässämme saadusta avusta huolimatta. Mikään toimi ei tätä nuorta kanineitiä tuo takaisin, eikä oikeutta, että joutui lähtemään aikaisin. Toivottavasti edes tuo lisää ymmärrystä ja jos auttaa esimerkillään edes muita lemmikkejä ja omistajia, niin maali on ainakin siltä osin jo saavutettu.

Sijoittaminen 2023

Käydään täällä tarkemmin lävitse, että miltä se sijoittaminen 2023 omassa tekemisessäni näytti. Aloitetaan ihan ensimmäiseksi tuotoilla, että minkälaista tuottoa tai tappiota salkku viime vuoden aikana teki.

Tuotot 2023

Vaikka ajallisesti salkku oli 2/3 osaa pakkasella, niin loppuvuoden aikana tämä kuitenkin punnersi 3,33 % verran plussalle. Koska melkein koko vuosi mentiin miinuksella, niin ”pelkona” oli että jälleen kerran on tulossa tappiollinen vuosi vuoden 2022 jatkoksi ja -3,78 prosentin kaveriksi.

Varsinkin kun SP500 indeksi marssi kohti huimia tuottoprosentteja, niin sitä tuli väistämättä laskettua, että miten paljon rahaa sitä olisikin saanut sijoittamalla kustannustehokkaasti indeksiin kuten Martin Paasi aina toteaa.

Verrattuna tuohon SP500 indeksiin, niin kuokkaa tuli n. 15,5 prosenttiyksikön verran, kun tämän (SP500 total returns) indeksin tuotto 2023 aikana oli 18,8 %. Vastaavasti vertailuna OMXH Cap GI indeksiin oma salkku pärjäsi todella hyvin voittaen sen 3,35 prosenttiyksiköllä. Koska oma salkku on aika tarkkaan jaottelulla 50/50 kummankin maan pörssejä, niin silloin oma vertailuindeksini asettuisi näiden keskiarvoon ja silloin taas tulisi tappio vertailulle.

Näiden kahden keskimääräinen vuosituotto 2023 olisi ollut 9,39 %, mikä olisi kelvannut itselleni vallan mainiosti.

Toinen mihin on ollut kiva verrata omaa tekemistä, on Inderesin mallisalkku. Tarkastelemalla siellä lukemia siten, että otetaan vuoden aika periodi 2024 tammikuu ja 2023 tammikuu, niin heidän tuottonsa olisi ollut -1,8 % eli tuo salkku tuli voitettua n. 5 prosenttiyksikön erolla.

Toki sijoitusprofiilit eriävät paljon toisistaan, mutta heidän hyvä historia sijoitustuottojen valossa on sellainen, miksi haluan omaa tekemistä myös heidän mallisalkkuunsa verrata.

Itselläni on sijoitusyhtiön kautta sijoittamista takana nyt 6 vuotta, eli vuodesta 2018 lähtien. Oma keskimääräinen vuosituotto on tuolta ajalta 4,8 %, mikä jää pitkän ajan keskimääräiselle tuotolle melko paljon, mikäli keskimääräisenä vuosituottona pidetään päälle 7 % tuottoa.

Vertailuindeksini on taas tuottanut vastaavana aikana 9,6 %, eli olen siihen nähden päässyt puoleen siitä mihin indeksi. Tätä ei voi pitää mitenkään erinomaisena saavutuksena ja sitten kun verrataan Inderesin mallisalkkuun niin tuossa ajassa se on tuottanut vastaavasti 11,2 %.

6 vuoden ajan olisi kannattanut sijoittaa Inderesin tai indeksien kautta. Mikäli tarkastellaan ajankohtaa 3 edellisen vuoden ajalta, niin oman salkun keskimääräinen tuotto on 8,5 %, vertailuindeksin 7,6 % ja inderesin -4,1 %. Edellisen kolmen vuoden ajalla oma salkku on siis toiminut paremmin.

Inderesillä on mallisalkussa paljon pienempiä yhtiötä ja kuten heidän koko historiansa osoittaa, niin näistä on voinut saada kovaa ylituottoa markkinoihin nähden. Pienissä yhtiöissä tosin riskikin realisoituu eri tavalla, sekä vaihto tuo oman haasteensa ja toisaalta vähän vaihtavissa pienissä yhtiöissä Inderesin merkitys korostunee vielä aktiivisuuden kasvuna, mikä yleensä nostaa arvoa. Omassa arvonmäärittelyssä esim. Harviat ja Qt ovat olleet kalliisti hinnoiteltuja, mutta nämä ovat olleet Inderesillä melko suosittuja kohteita listautumisista lähtien.

Vuosituotot lyhyesti

Otetaan vielä lyhyesti tuottojen osalta loppuun ajatukset menneestä vuodesta ja tuotoista. Olenko tyytyväinen kuluneeseen vuoteen?

Positiivinen tulos vuodesta, niin siihen voi toki olla tyytyväinen. Hävisin vertailuindeksille, mihin sitten taas ei voi olla tyytyväinen. Vuosi oli hankala juuri tuon takia, että suurin osa siitä meni negatiivisen tuoton merkeissä. Omassa salkussa on merkittävä osuus kiinteistöyhtiöitä ns. REIT kohteita, mitkä eivät oikein tykkää korkotasojen nousuista, samaa ongelmaa kohtasi MREIT eli asuntolaina yhtiöt, missä eteenpäin lainattava raha sai lisää hintaa.

Osinkotuoton osuus koko tuotosta oli 6 % verran, eli oma vuosituotto ilman osinkoja olisi ollut miinuksella, mutta nyt osinkojen osalta salkku punnersi plussalle. Voidaan toki sanoa, että yhtiöiden arvo on tippunut vastaavasti osinkojen verran ja se selittää osan, mutta itse uskon kuitenkin, että osassa yhtiöissä osinko ja niiden systemaattisuus jopa pitää hintaa paremmin pinnalla. Ihminen ei kuitenkaan toimi kuin laskukone.

Salkun valopilkkuja on ollut yllättäen pankkisektori, mikä on nauttinut korkotasojen nousuista. Se on tarkoittanut pankeille parempaa korkokatetta, vaikka vuoden ensimmäisellä puoliskolla koettiin merkittävää sektorikohtaista uhkaa varsinkin jenkeissä, kun kolme pankkia joutui sulkemaan ovensa lähinnä talletuspaosta johtuvan pulan ansiosta. Euroopassa meni vastaavasti todella suuri pankki Credit Suisse nurin ja joutui toisen suurpankin UBS haltuun.

Omassa salkussa pankkisektoria edusti Nordea, Zions Bank ja Keycorp. Näistä Nordea on ollut käytännössä salkun perusrunkoja koko ajan ja viime vuonna Nordean tuotto oli n. 11 %, pitää huomata, että tämä kävi myös miinuksella 9 % verran heikoimpana hetkenä. Kuvastaa hyvin osakemarkkinoiden heiluntaa ja miksi se välttämättä sovi kaikille.

KeyCorp ja Zions taas tulivat salkkuun toukokuun lopulla, näiden tunnusluvut ja hyvä osinkohistoria käytännössä huusi ostamaan. Kesäkuun alusta alkaen näiden kurssi on noussut: Keycorp 50 % ja Zions 56 %.

Matkan aikana on kumpaakin tullut lisättyä vielä muutamaan kertaan vuoden aikana.

Osingot 2023

Osinkoja vuodesta 2023 oli kerättyä yhteensä 26 553 euroa, tämä ylitti asettamani tavoitteeni 1500 eurolla (25 000). Oma rullaava ennuste on osinkojen osalta kuitenkin vain 20 800 euroa seuraaville 12 kuukaudelle, mutta tämä ei ota huomioon kuin ilmoitetut perusosingon.

Vuonna 2023 tuli mm. lisäosinkoja Gladstone Investmentiltä 5 kertaa ja yhtiö maksaa normaalisti osinkoja kuukausittain. Näistä lisistä kertyi lopulta 1,38 taalan edestä lisäosinkoja, mikä on aika huima normaalin 0,96 taalan vuosiosinkoon nähden.

Omaa ennustetta myös pienentää se, että olen aika rankalla kädellä myynyt ison osinkotuoton kohteita pois ja korvannut niitä entistä enemmän osinkoa systemaattisesti maksavilla ja nostavilla yhtiöillä. Suurimpia vähennyksiä tältä osin on kokenut Annaly Capital Management (NLY), missä nimellisosinko on ollut suuri ja tuottoprosentti suuri.

NLY osinkohistoria on sen suuntainen, että tämä on käytännössä laskenut maksettavan osingon määrää vuosittain, mikä saa osinkotuoton pysymään sitten korkealla on se, että myös kurssi laskettelee alas. Tästä osoitus on se, että edellisen neljän vuoden aikana kurssi on tullut alas 50 %.

Vuosi 2024 odotukset

Sijoitus vuodesta 2024 odotan tulevan jokseenkin parempi kuin vuodesta 2023. Oma näkemykseni on se, että yhtiöt mihin olen sijoittanut, on kärsinyt aika aiheellisestikin korkojen nousuista mitä inflaation hillitsemiseen on tarvittu. Nyt vastaavasti on tilanne, että inflaatio tulee alas ja korkojen nousun päättymisestä puhutaan entistä useammin ja keskustelut kääntyneet jopa laskujen suuntaan.

Siinä missä korkojen nousu hillitsi pörssikursseja ja kuritti yhtiöitä, jotka operoivat lainarahalla, niin vastaavasti nostattaa kursseja ja ne yhtiöt mitkä selvisivät puhtain jaloin korkeista koroista, tulee pärjäämään hyvin silloin kun korot alkavat laskea.

Olisihan se mukava saada vähintään kaksi numeroinen tuottolukema salkulle vuoden 2024 lopussa. Suurempi tavoite itselleni tässä on se, että osinkoennusteesta 20 800 huolimatta koko vuoden osingot olisivat edelleen yli keskimääräisen 2000 euroa kuukaudessa, eli 24 000. Koska viime vuonnakin tavoite oli 25 000, niin otetaan sama myös tälle vuodelle.

Listaamalla nykyisestä salkusta kaikki omistukset, joiden arvo on min. 8000 euroa, eli jättää kaikkein pienimmät sijoitukset pois. Niin näitä on salkussa 12 kappaletta, tämä edustaa koko salkun osakelajeista noin neljäsosaa. Näiden yhtiöiden keskimääräinen vuosi, jolloin osinkoja ylipäänsä maksettu on 24 vuotta, mikä kertoo siitä, että yhtiöt pyrkivät jakamaan voittaja omistajilleen. Keskimäärinen nostovuosi on 5,5 vuotta, mutta hajonta yhtiöiden välillä on nollasta vuodesta aina 19 vuoteen.

Omassa laskennassa mm. Sampo ja Nordea ovat nostojen osalta kategoriassa nolla vuotta, koska näiden vuosittainen osinko ei ole ollut kokonaisuudessaan nouseva. Nordean osalta vääristymän tekee koronavuotena tehdyt maksut, mitä EKP alun perin kielsi. Hyvin todennäköisesti 2024 vuoden aikana Nordeakin alkaa saamaan nousevan osingon vuosia alleen. Sampo taas jakoi pari vuotta Nordean myynnistä saamiaan varoja, mikä vääjäämättä leikkaa kokonaismaksettua osinko, eikä myöskään Mandatumin erottaminen omaksi yhtiökseen helpota, koska tämän maksama osinko Sampolle jää jatkossa tulematta.

Odotan Nordean maksavan vuonna 2024 osinkoa 0,96 euroa, mikä siivittäisi tämän jälleen suurimmaksi osingon maksajaksi salkussani. Sammon osalta tyytyväinen, mikäli pysyy samoissa.

Uskoisin että osinkojen osalta salkkuni on valmiimpi kuin aiempina vuosina, koska painotan enemmän näihin yhtiöihin, joissa nostoa on luvassa varmemmin, kuin tuijottaisin nimellistä osinkotuottoa. Minulla on salkussani arvoltaan alle 8000 euroa lukuisia yhtiöitä vielä lisää mitkä maksavat tällä nousevan osingon logiikalla tulosta omistajilleen. Esimerkiksi aiemmin jo luetellut pankit Zions ja KeyCorp, Realty Income, Simon property group, Amgen, Franklin resources, Procter & Gamble ja paljon muita. Mikään näistä ei varsinaisesti loista osinkotuottoprosentilla, mutta yhtäjaksoisten osinkojen nostamisen saralla kylläkin.

Vuosi 2024 on alkanut ja näemme vuoden mittaan, sekä vuoden päästä että missä tilanteessa lopulta olimme.

Hyvää alkanutta vuotta 2024

Etusivulle

Blogi etusivulle

Kuoliko FIRE?

FIRE eli Financial Independence, Retire Early on tavoite missä pyritään säästämään mahdollisimman paljon jokaisesta kohdasta ja sijoittamaan varoja tuottavasti siten, että näiden tuomien tuottojen turvin voidaan jättäytyä työelämästä pois huomattavasti aikaisemmin. Suomeksi tarkoittaen taloudellista riippumattomuutta, mikä on myös oma tavoitteeni sijoittamisella.

FIRE oli varsinkin koronavuosina ja hieman ennen sitä Suomessakin hyvin suosittu tavoite, sitä kohden varsinkin nuoret alta 30-vuotiaat lähtivät innoissaan tavoittelemaan. Mutta inflaation ja korkojen nousun myötä on näyttänyt siltä, että firettämisen suosio on laskenut.

Siinä missä ennen, vaikka pakollisiin menoihin olisi tarvinnut 20 000 euron passiivisen tulolähteen, niin parin vuoden aikana tuo summa on kohonnut varovaisestikin arviolta 22 500 euroon.

Tavoite summassa se on taas tarkoittanut sitä, että jos aikaisemmin 4 % nettotuotolla on riittänyt 500 000 euron sijoitusomaisuus, niin jatkossa sen tulisikin olla vähintään 562 500 euroa.

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että korkoa korolle ilmiö alkaa vasta näkyä kunnolla siinä 10 vuoden kohdalla aloittamisesta, joten päälle 60 000 euron maalitolpan siirto on itsensä motivoinnille kova paikka.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Kuoliko oma firettäminen?

En ole itse omaa tavoitetta nimennyt firettämiseksi, kun pidän enemmän taloudellisesta riippumattomuuden käsitteestä. Vastauksena tuohon, niin oma tavoite ja suunnitelma ei ole muuttunut koko tänä aikana.

Olen kuitenkin sijoittanut ja säästänyt käytännössä vuodesta 2007 säännöllisesti ja olen näin ollen osunut sekä finanssikriisiin, eurokriisiin, kauppasotaan, koronakriisiin, inflaatiokriisiin ja nyt nousevien korkojen kriisiin.

Lohdutuksen sanana, niin näitä ”kriisejä” tulee tulevaisuudessa lisää.

Ainoa mihin voi nojata on se, että pitkällä aikavälillä osakemarkkinat (S&P500) on noussut keskimäärin päälle 7 % vuodessa ja huom. inflaatio korjattuna.

(https://www.sofi.com/learn/content/average-stock-market-return/)


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Miten motivoida itseään, kun markkinat potkii päähän ja oma tavoite karkaa?

Omaan pitkän tähtäimen tavoitteeseen kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin elefantin syömiseen. Ja mikä on sitten vastaus siihen, kun pitäisi syödä kokonainen norsu? Tietenkin pala kerrallaan, samalla tavalla oma tavoite kannattaa paloitella osiin. Tietysti mitä pidemmälle aikahorisontille tavoitetta rakentaa, niin sitä enemmän ”virhe” marginaali elää. Tämä koskee ihan kaikkia elämässä annettuja tavoitteita, oli kyse lyhyestä tai pitkästä, mutta tavoitteen paloitteleminen usein auttaa saavuttamisessa ja itsensä motivoinnissa.

Itsensä motivoinnin ja tavoitteen kannalta on tosi tärkeää, että tietää mitä vuoden, kuukauden, viikon ja päivän aikana tulee tehdä, jotta tavoite on mahdollista saavuttaa. Mietitään, että pitäisi olla 6 000 euroa tasan vuoden päästä käteisenä suoraan naaman edessä.

Mikäli meillä ei ole mitään hajua siitä, että mistä se raha tulee niin tuo summa voi tuntua aivan mahdottomalta ja motivaatio tämän saamiseksi saattaa kuolla jo ihan ensimmäisenä päivänä.

Paloitellaan tämä pienempiin osiin:

 • kuukaudessa 500 euroa (12kk)
 • viikossa 115 euroa (52vko)
 • päivässä 17 euroa (365pv)

Saadakseen 6 000 euroa niin joka päivä tulisi saada joko ansaittua tai säästettyä 17 euroa. Näin mietittynä 17 euroa ei ole enää niin paha, vaikka toki kova tavoite myös se on. Tämän jälkeen on paljon helpompi alkaa pohtimaan sitä, että mitä tämän saavuttaminen tarkoittaa jokapäiväisessä elämässä?

Tavoitteen tuolle 17 eurolle voi sitten rakentaa, vaikka sillä tavoin, että pulloja/tölkkejä keräämällä ansaitsee summan kasaan per päivä. Pantillisia tölkkejä tulisi löytää 114 kappaletta. Mikäli ei asu ihan kaupunkien keskustan liepeillä, niin tämä voi olla todella haastavaa koska ihmisiä ja sitä kautta roskaajia on vähemmän.

Tätä kirjoittaessa on mustikan keräysaika (heinäkuusta – syyskuuhun) näistä 2023 tukkureille myytäessä saisi 2 €/kilo. Yhdellä (ilmaisella) ämpärillä saisi tienattua jo 12–14 euroa. Asiaan vihkiytynyt kerääjä saa varmaan arviolta 3–4 tunnin keräyksellä 2–3 ämpärillistä kerättyä. Mikä antaa jo yhden päivän saldoksi 24–42 euroa.

Metsää ja jokamiehen oikeutta hyödyntäen laajemmin, niin onhan siellä paljon muutakin kerättävää, melkein puoleksi vuodeksi kun puolukkaa ja sieniä tulee vielä kohteiksi vuorollaan. Rahaakin tärkeämpää tässä kohdassa on se, että kunto kasvaa samalla kun saa liikuntaa.

Jos on vielä tänä päivänä tupakoitsija ja polttaa taivaalle askin päivässä, niin lopettamalla tai puolittamalla saa äkkiä säästettyä päivässä 4–8 euroa, mikä on parhaimmillaan puolet päivän tavoitteesta.

Mikään ei estä toteuttamalla näitä kaikkia samanaikaisesti, kun vain ymmärtää ottaa sen tavoitetta mitoittaessa huomioon.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Ei mitään järkeä!

Mietit tai osa saattaa miettiä, että eihän tuossa ole yhtään järkeä. Tuo vie kauheasti aikaa, ei kenelläkään ole aikaa lähteä joka päivä metsään useammaksi tunniksi. Kauhea raahaaminen tölkkien kanssa, mikäli niitä ylipäänsä edes löytää tuollaisia määriä. Iso duuni muutaman euron takia, mikä ei kuitenkaan muuta mitään.

Näin se tuntuu taas käänteistesti olevan, eli siinä missä iso summa tuntuu mahdottomalta saavuttaa niin pieni summa ei tunnu miltään ratkaisulta kokonaisuuteen nähden. Mutta se tärkein, eli mikäli tavoite on 6 000 euroa käteisenä vuoden päästä niin tekemällä näin keskimäärin vuoden ajan, niin se täyttyy. Tekemättä jättämällä ja toivomalla sen toteutuvan itsestään huijaa siinä tapauksessa vain itseään väärän lopputuleman odottamiseen.

Tärkeää on se, että oletko tämän asian eteen tekemässä mitään vai et. Tuossa oli käyty ihan parin minuuttien miettimisellä nopeasti vaihtoehtoja sille, että miten tavoitetta voidaan lähteä taklaamaan. Monesti vain tykkäämme jäädä haaveiluun ja fantasioimaan, että sitten kun tai sitten jos… tilannetta ja siihen minulla on hyvä energian säästövinkki. Kannattaa lakata haaveilemasta ja tehdä asialle jotain, mikään ei muutu, ellei oma tekeminen muutu.

Yhteenveto

Kuoliko FiRE oli kysymys, osaltani ei kuollut. Ihminen on eläimenä sen verran hormoonien vietävänä, että me haluamme dopamiinia ja mielihyvin tunnetta oikeastaan enemmän kuin mitään muuta. Tästä syystä esim. pitkäaikainen ja systemaattinen tasainen säästäminen ei ole luontaisesti meille helppoa.

Varsinkin kun lähtökohta siihen on se, että FIRE luvut laitetaan Exceliin ja sen jälkeen ollaan varmoja että, taloudellinen riippumattomuus täältä tullaan. Tätä usein jaksetaan vain pari kuukautta, sen jälkeen kun tili/säästö näyttää suhteellisen samaa kuin sinne on laitettu tai pahimmillaan miinusta, niin ollaan jo kyseenalaistamassa koko yli 100 vuoden historiallista tuottoa.

Niin älykkäitä kun ollaankin, niin aivot ovat pitkälti metsästäjäkeräilijän tasolla ja haluavat hyödyn nyt, eikä sitten myöhemmin vaikka se olisi enemmän. Mikäli asia olisi toisin, niin maapallo olisi täynnä vain rikkaita ja menestyneitä ihmisiä, mutta sekään ei ole realismia, kun silloin jos kaikilla on miljoona, niin mm. maito maksaa 100 000 litra.

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu ja saavuttaminen on vaikea peli, itse miellän tämän jopa eräänlaiseksi elämänpeliksi. Siinä vaiheessa, kun saavuttaa tason, missä melko passiiviset tulot kattavat pakolliset menot ja mielellään jättävät vielä extraa päälle. Niin sen jälkeen voi sanoa, että on ainakin pelannut sen tason elämästä lävitse, ettei tarvitse olla oravanpyörässä.

Itseäni ainakin ihmetyttää sellainen seikka, että me tiedämme, että ainoa oikeasti merkittävä resurssi mitä meillä kaikilla on käytettävissä, on siis aika. Me emme tiedä etukäteen paljonko sitä on jäljellä, mutta haluamme kuitenkin alistua siihen, että elämästämme arvokkaimmat ajat käytämme työnantajalle ja jonkun muun rikkaaksi tekemiseen.

Malli on rakennettu siten, että jatkuvalla syötöllä markkinat tarjoaa kaikkea uutta ja ihmeellistä. Orjuutamme itsemme aktiivisesti pankkilainoilla osaksi koneistoa, koska totuus on suurelta osin se, että painamme töitä, jotta voidaan pitää nykyinen statustaso ja kasvattaaksemme sitä. Ostamme liian kalliin auton, koska siinä hetkessä se tuntui hyvältä ja ”järki” perusteiselta. Asumme liian kalliissa asunnossa, koska siinä on sijainti ja muut edut niin hyviä, vaikkei palveluiden ja muiden käyttämiseen ole enää edes rahaa.

Olen rehellinen itselleni ja minä käyn töissä ainoastaan sen takia, että se vie kohti omaan tavoitettani se on taloudellinen riippumattomuus. En halua sitä elämältäni, että vasta päälle 60-vuotiaana ja nykyeläkemallin mukaan vasta lähempänä 70 olen tilanteessa, etten ole tilivelvollinen muille kuin itselleni. Tällä tiellä olen siis kohta matkannut elämästäni 20 vuotta ja olen tyytyväinen, että kriiseistä ja muutoksista markkinoilla, niin voin todeta, että kuoliko FIRE? ei todellakaan, FIRE palaa kirkkaammin kuin koskaan.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Uusi Finnair Visa

Käytössäni on ollut Nordean Finnair Mastercard kortti päälle vuoden verran ja nyt lokakuun loppuun mennessä Nordean ja Finnairin yhteistyö tulee päättymään. Aktia lanseerasi jonkin aikaa sitten yhteistyön Finnairin kanssa, joten oli aika jälleen päivittää korttia uuteen.

Aktian Finnair Visa ei vaadi aikaisempaa asiakkuutta Aktian kanssa, joten kortin hakeminen oli lopulta helppoa ja sitä vielä helpotti Finnairin lähettämä houkuttelu tarjous sähköpostiin.

Aikaisemman Finnair Mastercard kortin haltiana tarjouksessa tarjottiin seuraavat edut:

 • 2,5 – 3 pistettä per käytetty euro ja liittymisetua 2 ylimääräistä pistettä per euro ensimmäisten 2 kuukauden ajaksi. Eli mahdollisuus ensimmäisten kahden kuukauden aikana on ansaita 4,5- 5 pistettä per euro.
 • Aktivointi etuna 5000 palkintopistettä kun aktivoinnin suorittaa ennen syyskuun loppua
 • Tekemällä ostoksia vähintään 1500 eurolla kuukaudessa, niin saa 450 tasopistettä. Tasopisteitä ei ole aiemmin ollut mahdollista saavuttaa Nordean myöntämällä kortilla.

Uudessa Finnair Visassa on kuukausimaksu 6 €, eli menee hintana samoihin lukuihin kuin aikaisempi Nordean myöntämä kortti. Korot korteissa on älyttömän, esimerkiksi tarjoukseen oli laskettu 2000 euron luotolle todelliseksi vuosikoroksi 26,99 %, eli en missään nimessä suosittele korttia käytettäväksi kuin sellaisiin tilanteisiin, että laskun voi suorittaa kerralla pois.

Meidän perheessämme on luottokorttilaskut liikkuneet hieman kuukauden mukaan aina 1000 eurosta päälle 5000 euroon, eli uudella kortilla on mahdollista ansaita varsinkin ensimmäisten kahden kuukauden aikana mukavasti lentopisteitä.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Finnar ja muutoksia kanta-asiakasohjelmaan

Mustia pilviä on tulevaisuudessa Finnairin kanta-asiakasohjelman päällä ja syksyn tarjoukset pisteistä ja näiden korttitarjousten osalta ei voi olla vetämättä yhtenäisyyttä Air Berlinin viimeisiin kuukausiin. En siis pelkää, että Finnair olisi menossa nurin, mutta ennen omaa konkurssiaan Air Berlin teki paljon kikkoja, joilla se yritti epätoivoisesti saada kassaan rahaa. Olin tuolloin Amexin asiakas ja Air Berlin tarjosi todella anteliaalla vaihtosuhteella lentopisteitä, jos olisi vaihtanut amexista pisteet heidän järjestelmäänsä.

Heillä taisi olla Finnairin tyylinen osta lentopisteitä ja saat 100 % promootion kampanjakin, ennen Finnair on jonkin verran rajoittanut tätä piste ostokampanjaa ja on muistaakseni aikaisemmin ollut, että vain tietyn verran voi vuodessa pisteitä edes ostaa.

Odotusarvo on se, että 2024 voimaan tulevassa kanta-asiakasohjelmassa näillä pisteillä mitä nyt on kerrytetty ei tule tekemään paljon mitään. Siksi myymällä esim. 100 000 pistettä ja antamalla toiset kaupan päälle esimerkiksi 900 eurolla ei ole muuta kuin hyvä kauppa Finnairille.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Yhteenveto

Toivon hartaasti, että vanha pistemalli jokseenkin pitää arvonsa myös tulevaisuudessa. Muussa tapauksessa itselläni pisteitä happanee melko paljon tai sitten täytyy 2023 vuoden puolella tehdä pisteillä lentovaraukset, mikäli niitä on saatavilla.

Mikäli ohjelmassa tapahtuu radikaali heikennys, niin ei ole silloin mitään järkeä maksaa edes tuota muutaman euron Aktian Finnair Visa kortin maksua.

Vaikka en paljon lentämällä matkusta, niin olen kokenut mielekkäänä sen, että on voinut päivittäisten hankintojen maksamisen yhteydessä kerryttää no tässä tapauksessa lentopisteitä, mitä sitten hyödyntää niiden harvojen reissujen yhteydessä. Olen muutaman kerran aikaisemmin jo kirjoittanut, että investointi mitä korttiin on vuodessa laittanut, niin se on mahdollista saada matkustusluokan korotuksen tai lentopalkinnon muodossa takaisin.

Näitäkin on sitten viimeisen vuoden aikana Topi heikentänyt Finnairin johdossa, vaikuttaa siltä, että uskollisimmat asiakkaat, jotka ovat kanta-asiakaskortista eniten hyötyviä, niin heidän etujaan kannattaa eniten polkea. Finnair yhtiönä on menossa siihen suuntaan, mitä vääräleuat on jo pidemmän aikaa sanoneet. ”Finnair on hinnaltaan luxus yhtiö, palveluiltaan halpalento”.

Nyt on hyvä nähdä, että mikä on sitten se ohjelma 2024 ja jos uskollisia asiakkaita kohdellaan siinä huonosti, niin onnea vain Elisalle ja sen asiakkaille sitten jatkossa.

Liikkuminen 2022

Vuosi oli sijoittamisen mutta myös liikkumisen osalta melkoisen vaihe rikas, itselläni oli kuukausia, jolloin olin hyvinkin aktiivinen liikkumisen suhteen mitä tulee liikunta kertoihin sekä liikkumiseen käytettyyn aikaan. Itselleni liikkuminen ja liikunnan harrastaminen on todella tärkeää, mutta tästä huolimatta kohtasin kuitenkin hetkiä, jolloin ei vain huvita yhtään lähteä salille tms.

Käydään viime vuoden liikunnat kuukausi kuukaudelta lävitse, merkitsen tähän oman onnistumisindeksin mikä huomioi sekä liikuntakerrat sekä liikuntaan käytetyn ajan. Onnistumisindeksin ollessa 100 % tarkoittaa sitä, että olen harrastanut ja käyttänyt aikaa tavoitteiden mukaisesti. Tavoite kerroille muodostuu siten, että kuukauden päivät jaetaan luvulla 1,75. Tämä tarkoittaa sitä, että tulisi liikunta kertoja olla viikossa 4 kappaletta, mieluiten toki niin ettei samana päivänä ole useampaa kertaa.

Ajan osalta tavoite on sitten 150 minuuttia per viikko, eli näin paljon tulisi saada käytettyä liikkumiseen aikaa. Tämä tulee pitkälti suositusten kautta, että miten paljon aikuisen tulisi liikkua viikon aikana.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Tammikuu (toteuma indeksi: 74)

Vuoden ensimmäinen kuukausi koostui pääasiassa joogasta sekä hiihtämisestä. Joogan osalta vuosi alkoi hyvällä putkella, kun ensimmäisestä päivästä lähtien peräkkäisiä päiviä tuli yhteensä 6, mikä tarkoittaa melkein viikon yhtäjaksoista rupeamaa. Heti kun se putki katkesi, niin väliin tuli neljän päivän tauko ja sitten yksi jooga kerta ja taas väliin 12 päivää taukoa. Lopun sitten arvaakin, että tämä vähän niin kuin jäi siihen.

Joogan jääminen kyllä harmittaa, koska sillä olen havainnut paljon positiivisia vaikutuksia liikkuvuuteen. Itse ajoittain kärsin aamuisin selkäkivuista mitkä heijastuvat alaselän alueelle ja koen että joogalla on ollut tähän vaivaan apua.

Hiihtämään päästiin sitten ensimmäisen viikon jälkeen ja hiihto kertoja tuli mittariin 6 kappaletta. Laiskuuden takia ei vuosi alkanut kertojen eikä ajan osalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuntosali treenaaminen ei maistunut, koska siinä tekosyyksi muodostui kylmyys ja aika-ajatus, että ei pääse kuitenkaan aamu kuudeksi salille. Kylmyys ongelmana siinä, ettei tule esilämmitettyä autoa kunnolla ja koska tykkään treenata omassa tahdissa ilman isompaa odottamista, niin ajatuksissa oli, että kuntosalilla on sitten myöhemmin ryysistä.

Helmikuu (toteuma indeksi: 72)

Kun luuli, että tammikuun indeksi ei olisi jo matala, niin piti saada vielä helmikuussa alitettua rajat. Todella surkea kuukausi, missä ainoa valopilkku oli hiihto mahdollisuudet ja tätä tuli hyödynnettyä 7 kertaa kuukauden aikana.

Jooga kerrat kutistuivat yhteen ainoaan kertaan, kuntosalilla tuli reilu kuukauden tauon jälkeen näytettyä naamaa peräti kahdesti. Voi sanoa, että alkuvuoden osalta kuntosalijäsenyys on ollut enemmän yrittäjän tukemista, kun oman kunnon kohentamista.

Tämä kuukausi oli ajallisesti, että kertojen valossa todella surkea kuukausi.

Sivu huomautuksena, että kun mittaan myös aktiivisesti unta, niin unen laadun vinkkelistä katsottuna mediaani keskiarvo tuona kuukautena oli vuoden toiseksi paras.

Maaliskuu (toteuma indeksi: 127)

Vuoden ensimmäinen kuukausi missä ylitettiin indeksi ja suhteellisen reippaasti. Suurin selittävä tekijä löytyy 17 kerrasta hiihtämistä. Hiihdossa pisin putki kesti 9 päivää, jolloin tuli ladulla sivakoitua. Kun ottaa huomioon, että kyse on ulkolajista ja näin ollen mennään sään armoilla, niin tässä on ollut melkoista tuuria, että säät ovat suosineet.

Selkeästi maaliskuun 20 päivän jälkeen on kevät ottanut vallan laduista ja sen jälkeen siirrytty kuntosali harjoitteluun. Kuntosalilla tuli käytyä 4 kertaa loppu kuun aikana, mikä voidaan vielä laskea jäsenyyden osalta yrittäjän tukemiseksi.

Kokonaiskertoja liikunnan osalta tuli mitattua 21 kertaa ja aikaa tuona kuukautena tuli käytettyä yhteensä paria minuuttia vaille 900.

Tämä oli myös harjoittelukerroilla mitattuna vuoden aktiivisin kuukausi.

Huhtikuu (toteuma indeksi: 99)

Huhtikuussa päästiin melkein indeksiin, vaikka liikuntakertoja oli ainoastaan 11, mutta niihin käytetty aika oli 858 minuuttia. Suoritukset koostuivat 9 kerran kuntosalista ja 2 kerran pyörälenkistä. Käytössä kuntosali ohjelmana oli yksijakoinen treeni, jonka lävitse vetäminen vei itselläni noin 80 minuuttia kerta.

Tuon kuntosaliohjelman pohjana olen käyttänyt Arnoldin kultaista kuusikkoa. Sellaisilla pienillä muutoksilla, että leukoja olen ollut aina huono vetämään, niin olen korvannut tuon ylätaljalla. Kyykyn jälkeen olen tehnyt samoilla painoilla pohkeet, vatsojen yhteydessä ollut lisäksi lankutus.

Tuo on hyvä treeni ohjelma kaikille ja minusta tuo sopii erityisesti sellaisille henkilöille, joilla ei vaikka aikaa käydä kuntosalilla yli 3 kertaa viikossa. Tuo toimii ihan hyvin myös 1-2 kertaa viikossa, vaikka toki mitään ihmeitä ei varmasti saavuta, mutta pitää yllä nykyistä voimatasoa ja kondista. Liikkeet ovat helpot ja yksinkertaiset, mutta jos ei ole kokemusta tai edellisestä kuntosali käynnistä on aikaa, niin ego kannattaa jättää kotia ja tehdä ensimmäiset treenit pienillä painoilla. Tuohon on kaksi syystä, ensimmäinen on se tärkein, eli tekniikka ennen voimaa. Laittamalla rautaa liikaa ja tekemällä liikkeet paskalla tekniikalla, niin voiman sijaan kasvattaa vain loukkaantumisriskiä. Toinen on sitten siinä, että jos saliharjoittelua ei ole pitkään aikaan tehnyt ja kyseisiä lihasryhmiä treenannut, niin seuraavien päivien aikana on lihakset todennäköisesti hellänä, että tulee äkkiä viikontauko treenaamiseen.

Kuten huomattu tästäkin artikkelissa, että tauko on pahin riski jatkuvuudelle.

Toukokuu (toteuma indeksi: 24)

Tämä on hävettävä lukema ja olisi ollut kiva jättää välistä, mutta se on elettyä elämää ja kuuluu tähän. Kertojen osalta heikoin kuukausi, toki jaetulle sijalla kuukauden kanssa, joka tulee vielä edessäpäin. Ajallisesti sitten kaikkein huonoin, kun liikunnalle tuli annettua aikaa ainoastaan 209 minuuttia kaikkien 3 harjoittelu kertojen kanssa.

Tuossa merkittävin syy on kuitenkin terveydessä, koska minimissään viikko meni sairastellessa flunssaa. Tämä yksinään ja sitten jälki vointi tekivät keskellä kuukautta sen toimen, että kuntosali kertoja kertyi ainoastaan kaksi kappaletta ja kerran tuli käytyä kokeilemassa juoksua.

Kesäkuu (toteuma indeksi: 94)

Onneksi kesäkuussa päästiin sitten takaisin ruutuun indeksin osalta, vaikka vähän tavoitteesta jäin. Liikuntakertoja tuli 8 kappaletta, mutta niistä 2 oli golf kierroksia mikä nostaa todella paljon käytettyä aikaa ylös. Golf kierros kestää karkeasti sen neljä tuntia, niin siitä niitä minuutteja tulee helposti yhden viikon suoritukseen vaadittava määrä.

Golfissa olen suosinut varmaan jo kohta yli 15 vuotta Super Golf jäsenyyttä. Havainnut, että on omaan pelaamiseen ja käyntimääriin nähden erinomainen vaihtoehto. Heidän kauttaan pelatessa omat kierroshinnat ovat noin 30 euroa, siinä suhteessa Golf ei ole mitenkään kallis harrastus. Toinen hyvä puoli on siinä, että eri kenttiä on valittavissa valtavasti. Toki omassakin pelaamisessa tuo rajoittuu hyvin pitkälti muutamaan samaan kenttään mitä tulee tahkottua. Siinä syynä on se, että tuttua kenttää kun pelaa, niin tietää paikat ja väylät, tämä sitten nopeuttaa pelaamista.

Tänä vuonna on (2023) täytyy tähän pelaamiseenkin ottaa uutta otetta siinä mielessä, että pitää käydä kiertämässä kenttää, vaikka yksin aamutuimaan, mikäli ei pelikaveria saa mukaan.

Tasoitus ei ole kummoinen, kun se on ainoastaan 30. Mutta tässäkin on hyvä osoitus siitä, että olet tasan tarkkaan niin hyvä jossain, miten paljon olet valmis uhraamaan siihen tunteja.

Muuta treeniä mitä tämä kuukausi sisälsi, oli kuntosali mitä tuli yhteensä viisi suoritus kertaa ja kerran pyöräiltyä.

Heinäkuu (toteuma indeksi: 77)

Vain viisi liikunta kertaa ja aikaa 837 minuuttia. Koostumus pari golfia, pari kuntosalia ja käynti tyttären kanssa kiipeilypuistossa. Liikunnallisesti heikko kuukausi kaikin puolin ja tulee huomioida, että loma kuukausi kuitenkin. Kesällä on toki jonkin verran uintia, mitä ei tule merkittyä näihin seurantoihin, mutta nämä ovatkin yhtäjaksoiselta kestoltaan melko lyhyitä rypistyksiä. Kesällä meillä on pihalla Bestway allas, mutta ei siinä uimista voi oikein uimiseksi sanoa.

Elokuu (toteuma indeksi: 73)

Samantapainen kuin heinäkuukin, kolme golf kierrosta ja pari kuntosali käyntiä. Todella surkeaa tekemistä ja laiskaa meininkiä, mutta nämä heinäkuu ja elokuu on meidän perheessämme lomakuukausia, jolloin rytmiä rikkoo perheen kanssa vietetty aika, mikä osaltaan on myös tärkeää. Tulee kuitenkin löytää keinoja siihen, että jatkossa saisi kuitenkin pidettyä paremmin kiinni siitä, että liikuntaa tulisi aktiivisesti suoritettua myös lomakaudella, vaikka sitten yhdessä perheen kanssa.

Syyskuu (toteuma indeksi: 79)

Todella heikko kuukausi jälleen, golfia loppu kauden paniikissa kuun lopulla kolme kierrosta, mutten pari kertaa kuntosalia. Liikunta kertoja tuli yhteensä 7 kappaletta ja aikaa käytettyä, kiitos vain golfin 750 minuuttia.

Lokakuu (toteuma indeksi: 28)

Lokakuun ensimmäisen viikon jälkeen tuli sitten korona, mikä vei käytännössä koko tämän kuukauden indeksin osalta yhtä heikoksi kuin toukokuun. Kertoja ainoastaan 3 joista yksi oli golf kierros minkä kiersin yksin ja kaksi oli kuntosalia.

Tämä kuukausi oli todella surkea, mutta koronan jälkeen itseäni vaivasi pari viikkoa yskä mikä ei meinannut helpottaa ollenkaan. Tämän takia liikunta ei oikein ottanut kulkeakseen.

Marraskuu (toteuma indeksi: 117)

Marraskuu oli sitten taas ihan eri maata ja tässä kuussa liikuntakertoja kertyi kuukauteen 18, mikä nosti myös määrällisesti tahdin niille tasoille, missä tuon pitäisi olla per kuukausi.

Suoritukset koostuivat käytännössä kokonaan kuntosaliharjoittelusta, mutta sellaisella muutoksella että vaihdon kuntosaliohjelmaa kolme osaiseksi, missä yhtenä päivänä teen jalat, toisena vetävät sarjat ja kolmantena työntävät.

Mixiä jos vähän sekoittaa välillä, niin koko rupeaman voi suorittaa peräkkäisinä päivinäkin. Toinen muutos minkä tein oli harjoittelu aikaan, siinä missä aiemmin tuli salille mentyä ennen kello aamu 6 tai sitten se ”kannatti” skipata ”ruuhkien” takia. Marraskuussa päätin, että menen kuntosalille mutta rajana on ennemmin aamupäivän aikana kuin aamuyöstä.

Marraskuun aikana olin aloittanut treenit pääsääntöisesti 6–8 välissä, mukana oli myös yksittäisiä 9.30 pintaan aloitettuja treenejä. Havainto oli, että ruuhkaa ole oikeastaan yhtään mutta toki enemmän kuin ennen kello 6 treeniä. Tämän kokenut jotenkin hyvänä rytminä, mutta helpottaa myös kun talvipakkaset lyö ulkona, niin antaa mahdollisuuden esilämmittää autonmoottorin ennen käynnistämistä.

Herääminen tapahtuu edelleen kello 5 pintaa, eikä tämä ole ollut kuntosalille menon este ennenkään, ettei heräisi aikaisin. Nyt ehtii hyvin juomaa aamukahvit rauhassa, ennen salille menoa.

Muu treenaaminen oli sitten yritys aloittaa joogaaminen uudestaan, mutta ei sitä sitten jatkunut 3 peräkkäistä päivää kauempaa.

Joulukuu (toteuma indeksi: 110)

Joulukuussa hyvä tahti jatkui ja täydentyi jälleen hiihdolla, täytyy sanoa, että en muista koska viimeksi on Etelä-Suomessa päässyt hiihtämään kahtena eri talvena saman vuoden aikana. Kivaa oli, että 2022 tämä onnistui.

Treenaamisesta 10 kertaa kului kuntosalilla ja 6 hiihtoladulla, näiden lisäksi muutama ripeä kävelylenkki tuli suoritettua kylkeen. Olen tyytyväinen, että tässäkin kuussa käyntimäärät sekä aika meni ihan tavoiteikkunaan.

Saliohjelman ja menoaikataulun muuttaminen on auttanut pitämään motivaatiota yllä. Hiihtäminen on tuonut uuden lisän liikkumiseen mitä varmasti on tullut kaivattuakin, kun ei salilla treenaaminen oikein aerobista kuntoa nosta minkä taas hiihtäminen tekee. Hiihtäminen on myös otettu perheen yhteiseksi aktiviteetiksi, ettei varsinkin muksu vietä kaikkea ylimääräistä aikaa tablettia tai telkkarista youtube videoita katsellen.

Vuoden 2022 liikkumisen yhteenveto

Jos jotenkin ynnäisin yhteen koko vuoden liikkumisen, niin omista tavoitteista jäätiin ja koko vuodelle toteuma indeksi näyttäisi lukemaa 81.

Koko vuodelle liikunnaksi merkittyjä kertoja kertyi 121 kappaletta, mutta vaihteluväliä kuukausissa oli kuten yllä sai lukea aina 21–3 kappaleeseen.

Aikaa liikunta vei vuodessa 8079 minuuttia, mikä on noin 135 tuntia ja mikä vastaa 5,6 päivää.

Jonkun mielestä tuo voi olla paljonkin ja voi ajatella, ettei itsellä ole aikaa liikunnan harrastamiselle. Lyhyellä laskutoimituksella voidaan laskea, että vuodessa on 365 päivää ja keskimäärin 8 tunnin yöunilla nukut 122 päivää. Sinulle jää vielä 243 päivää, joista töissä käyvällä työmatkat luettuna vie aikaa 10 tuntia per arkipäivä. Joten töihin käytät aikaa vuodessa yhteensä 96 päivää ja edelleen jää 147 päivää.

Tuota kun katsoo, niin tulee itsellekin fiilis, että mihin se aika oikeasti karkaa? Itselläni varmaan pitkälti aikaa karkaa ihan yksinkertaisesti elektroniikan parissa, toki paljon on sellaista, että olen myös vuoden aikana oppinut jotain, mm. Ohjelmointia olen opiskellut itsekseni pari vuotta ja tuntuu, että vuonna 2022 tässä mentiin paljon eteenpäin. Kyllä sinne mahtuu Netflixiä, Youtube, keskustelupalstoja pörräämistä ja muuta mikä ei a. tuota mitään b. on puhdasta ajantuhlausta.

5,6 päivää 147 päivän netosta on loppujen lopuksi todella vähän, varsinkin jos miettii kuinka tärkeää tuo on terveyden, hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Rehellisesti katsottuna, niin jos katsoo joka päivä 1 tv-sarjan jakson. Nykyään yksi hyvin tuotetun sarjan jakson kesto on 50 minuuttia, niin se tekee yksinään 12,6 päivää vuodessa, eli yli tuplasti sen mitä minun liikkumiseni teki vuonna 2022. Voin sanoa, että varmasti katsoin keskimäärin vähintäänkin yhden tv-sarjan per päivä vuonna 2022.

Otetaan vielä toinen esimerkki omasta vuodesta, olen katsonut jokaisen Traders Clubin jakson minkä Nordnet on julkaissut 2022. Jaksoja julkaistu noin 40 vuoden aikana ja niiden keskimääräinen kesto on ollut noin 45 minuuttia. Pelkästään tähän Youtube viihteeseen olen käyttänyt vuodestani 1,25 päivää, ei kuulosta paljolta, mutta tuo ei ole edes jäävuoden huippu.

Itselleni tämän kaltainen ajankäytön avaaminen on ainakin havainnoiva, sekä ajatuksia herättävä. Me ihmiset niin kovin helposti takerrutaan ajatukseen, ettei meillä ole aikaa huolehtia itsestämme. Me tiedämme mitä tulisi tehdä, mutta me emme kuitenkaan tee. Enkä tässä hae nyt mitään sellaista, että jokaisen tulisi olla Alexander Stubb, joka varmasti himourheilee duuniensa ohella vaan ihan normaalista viikkoarjen kyljessä tapahtuvasta hikisuorituksesta, joiden kesto olisi minimissään 30 min. kerta ja viikossa kestona 2,5 tuntia.

Liikkuminen 2022 Q & A osiota

Suorituksen aikana musiikkia vai ilman?

Käytännössä aina kun harrastan liikuntaa ja varsinkin jos teen sen itseksi, eikä mukana ole treenikumppania. Silloin korvillani on kuulokkeet, mutta musiikin sijaan kuuntelen äänikirjaa. Äänikirjaa kuuntelen Storytel sovelluksella, mikäli tämä ei ole tuttu niin sen voit ottaa itsellesi kokeiluun tästä linkistä!

Miksi äänikirja eikä musiikkia?

Olen jostain lukenut/kuullut, että harjoitellessa musiikilla olisi hyötyä liikuntasuoritukseen. Tästä huolimatta olen kokenut kuitenkin pidemmän päälle hyödyllisemmäksi kuunnella äänikirjaa, näin ollen ruokkia vähintäänkin alitajuntaa uusilla ideoilla. Omat kategoriat mitä kuuntelen liittyvät pääsääntöisesti talouteen, henkilökertomuksiin (yleensä taloudellisesti ja elämässä menestyneisiin henkilöihin) sekä itsensä kehittämisiin. Olen myös alkanut kantaa fyysistä muistivihkoa mukana, kun käyn kuntosalilla, tänne kirjaan treeneissä tulleita ideoita mitkä tulevat vastaan äänikirjojen pohjalta.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Mitä aina mukana?

Mitä treenataan niin sen mukaiset varusteet, pääsääntöisesti liikunta missä ei olla yhtäjaksoisesti koko ajan liikkeessä esim. juoksu. Minulla on mukana urheilujuomana BCAA sekoitus ja olen suosinut näissä Sportlife Transport tuotteita. Omaan makuun parhaimman makuinen juoma on vesimeloni, mutta myös omena menee. Kolamaku kuten yleensä tämän kaltaisissa tuotteissa on minun makuuni hirveää, mutta jokaisen kannattaa itse kokeilla mikä itselleen maistuu. Erilaiseen treenaamiseen ja sen tukemiseen tarvittavia tuotteita voi tilata Fitnesstukku.fi sivuilta ja tästä linkistä.

Ruokailu ja sen seuranta?

Itse seuraan rikollisen vähän oikeasti sitä mitä syön ja nimenomaan, miten paljon. En sinänsä syö älyttömiä annoksia, mutta syön pitkälti ”väärin” ja jakauma on usein päin persettä mitä tulee hiilihydraattien, proteiinien ja rasvan väliseen suhteeseen.

Muutama vuosi sitten heräsin tarkistelemaan painoa ja huomasin painavani 85 kiloa. Otin tavoitteeksi tiputtaa sen vuoden alusta ennen kesää ja tavoite painoksi asetin 75 kiloa. Tuo onnistui yllättävän hyvin ja pääsin tavoitteeseeni, mutta silloin erityisesti rajoitin makeistensyöntiä ja ns. roskaruokailun määrää. Tämän jälkeen paino on toki jälleen noussut ja on liikkunut 82-83 kilon maastossa, mikä on edelleen itselleni liikaa ja tarvitsi tiputtaa tuonne 75 kilon kohdille. Huomaan, että myös makeisten syöminen on lisääntynyt, roskaruokaakin kotipizzan, burger kingin ja muiden muodossa lisääntynyt jopa viikoittaiseksi.

Vaikka suhdeluku eri ravintoaineiden osalta on päin persettä, niin olen pyrkinyt siihen, että proteiinia saisi tarpeeksi. Treenien jälkeen usein nautin palautusjuomaa ja viime aikoina olen suosinut siinäkin Sportlifen tuotetta Recovery palautusjauhetta ja sitten iltaisin 4–6 kertaa viikossa puuron sekaan sekoittaen samalta valmistajalta Whey100 jauhetta, mikä on siis proteiinijauhe. Mikäli treenaamisen tueksi eri lisäravinteet kiinnostavat, niin suosittelen jälleen vilkaisemaan Fitnesstukku.fi sivut.

Miksi liikunta on tärkeää?

Itse harrastan liikuntaa oman hyvinvointini takia, jotta pysyisin terveenä ja kyllä sitä toivoisi myös elävän pidempään. Liikunta on kuitenkin todettu usein kaikkein parhaimmaksi tavaksi edesauttaa omaa terveyttä ja eliniän pidentämistä, se on myös verrattain edullista, jos ottaa huomioon sen, että halvimmillaan se ei maksa mitään mutta mahdolliset terveyden heikkenemiseen käytetyt lääkkeet sen sijaan voivat olla erittäin kalliita.

Liikunnan merkitys on korostunut entisestään, kun nykyään teknologian kehittymisen myötä elämästä on tullut hieman helpompaa. Sinänsä teknologian kehitys on tuonut meille paljon hyötyjä, mutta samalla myös paljon haittoja mitä tulee omaan jaksamiseen. Vuonna 1993 varusmiespalvelukseen astuneiden miesten keskipaino oli 70,8 kiloa ja vuonna 2017 palvelukseen astuneiden osalta 78,7 kg, mikä on 11 % enemmän.

Kunnosta osviittaa antava tulos tulee myös armeijasta, missä 1992 varusmiesten keskimääräinen Cooper matka oli 2632, niin vuonna 2017 tämä oli 2402 metriä, joka on 9 % vähemmän. Väitän, että pandemian aikana nämä luvut tuskin ovat ainakaan parantuneet. Teknologiassa on tapahtunut näiden vuosien aikana huikeita edistysaskeleita, mikä näkyy varsinkin lasten käyttäytymisessä, kun arki liikkuu pitkälti koneiden parissa ja liikuntaa tulee harrastettua entistä vähemmän. Siksi olen omaa tytärtäni pyrkinyt patistaa aktiivisesti liikunnan pariin, välillä paremmalla ja välillä heikommalla menetyksellä.

Liikalihavuus sekä lihavuus ylipäänsä tulee todennäköisesti olemaan tulevaisuudessa ja varmaan jo nyt, suurin yhteiskunnan varoja syövä kuluerä hoitojen, tukien ja muiden välillisten kustannusten vuoksi. Painoindeksi on jossain tapauksissa huono mittari, koska voimaharjoittelua aktiivisesti harrastava voi olla ja usein varmaan onkin ylipainoinen tuon mukaan. Joitakin vuosia sitten noussut trendi kehopositiivisuudesta on minun mielestäni kuitenkin myrkkyä mitä levitetään. Enkä tarkoita sitä, että ihminen ei saisi olla mitä on, koska eletään valintojen maailmaa. Liikalihavuus ei kuitenkaan ole mikään tekosyy kehopositiivisuudelle, eikä sitä saa sellaisena minusta edes käyttää. Liikalihavuudella ei taida olla mitään positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen liittyen, ellei sitten tämä luo mielihyvää omien korvien välissä ja silloinkin tulee miettiä, että onko tämä oikeaa mielihyvää vai aivojen luomaa illuusiota. Siinä missä ihminen on hyvä, niin keksimään tekosyitä ja yllä aikaisemmin käyty listaus kuukausittain on osaltani hyvä osoitus.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Unen merkitys?

Unella on merkittävä merkitys itselleni ja varmasti myös kaikille. Unen osalta olen pyrkinyt siihen, että saisin noin 8 tuntia unta yössä. Tämä menee kuitenkin karkeasti vähän päälle 7 tunnin tasoon todellisuudessa, mikä on ainakin tunne tasolla tuntunut olevan riittävä itselleni.

Nukkumaan väsymyksen mukaan 21–22 välissä, mikäli alkaa väsyttämään aikaisemmin, niin en jää tarpeettomasti roikkumaan valveille. Automaattisesti tulee herättyä siinä kello 5 aikaa aamulla ja aamupalaksi en nauti muuta kuin kaksi kuppia kahvia. Vanhemmiten olen pyrkinyt välttämään kahvin juontia enää iltapäivän jälkeen, mutta vieraiden seurassa voin kupista kahteen juoda myös silloin. Tämän vaikutus omiin yö uniin on sen verran vaihteleva, että en pysty siitä mitään johtopäästöstä tekemään, että vaikuttaako se vai ei.

Muu seuranta?

Seuraan terveyttä myös säännöllisesti verikokeiden avulla ja käyn kerran vuodessa tekemässä Puhti laajan terveystarkastuksen. Suosittelen kaikille tätä samaa ja jos ei nyt vuosittain halua tähän investoida, niin varmaan olisi hyvä käydä parin vuoden välein ainakin.

Veri on kuitenkin hyvä tarkistuttaa säännöllisesti sen takia, että tuossa monet vihulaiset näkyvät hyvissä ajoin. Tuon tarkistuksen hinta on kuitenkin alle 200 euroa ja siinä saa itselleen hyvää tietoa siitä, miten keho voi. Usein vaivojen alkaessa ja sitten verikokeita ottaessa ongelma on jo käsillä ja ennen kuin vaivat puhkeavat ongelmaksi asti, niin näiden merkit ovat jo nähtävillä labratuloksista.

Taloudellisessa mielessä ongelman korjaaminen alkuvaiheessa on aina edullisempaa verrattuna siihen, että sitä lähdetään korjaamaan vasta havaitsemisen jälkeen. Aikaisessa havainnoinnissa voidaan vaikuttaa syyhyn, mikä ongelman lopulta aiheuttaa.

Kirjat 2022

Lukeminen tai äänikirjojen kuunteleminen jäi paljon kahdesta aiemmasta vuodesta. Tuohon syynä on merkittävästi se, että kuntosali harjoittelu varsinkin toukokuun ja syyskuun välillä oli todella vähäistä. Tuolloin tuli treenattua salilla ainoastaan 11 kertaa ja se on suoraan poissa äänikirjojen kuluttamisesta.

Toinen merkittävä seikka on työmatkat ja niiden käytännössä poissa oleminen vuoden 2022 aikana. Kävin työpaikalla vasta syyskuusta eteenpäin n. kerran viikossa. Toisaalta työmatkoja ei ollut myöskään 2021 tai 2020 kovin montaa, että yksinään se ei selitä tätä vähentymistä.

Tuossa on kuva kirjan kulutustahdista, vuoden 2019 lukema selittyy pitkälti sillä että luin oikeasti fyysisiä kirjoja. Tuo olisi mukavaa saada iskostettua päähän, että säännöllisesti käyttäisi aikaa fyysistenkin kirjojen parissa. Osittain selittää se, että pohdiskelin ammattitenttiin osallistumista 2019 syksyllä tai 2020 keväällä, niin olin valmistautumassa myös siihen ja silloin tuli luettua aiheeseen liittyviä opintokirjoja.

2020 tuli sitten tutustuttua ensimmäisen kerran Storytel sovellukseen ja kirjojen kulutusmäärä ponnahti tuohon vajaaseen 60 teokseen. 2021 oli hieman hiljaisempi noin 10 kirjaa pienemmällä tuloksella, mutta 2022 pääsin enää 29 teokseen koko vuonna.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Mitä tuli luettua?

Jaan kategoriat käytännössä 5 osioon miten kirjat lokeroin, ne ovat seuraavat:

Henkilökertomus: Tänne tulee elämänkerrat tai tiettyyn henkilöön kohdistuvat tarinat. Pääsääntöisesti ovat historian merkkihenkilöitä ja jollain tapaa alallaan menestyneitä henkilöitä. Esimerkkinä vuodelta 2022 mitä Hannes Kulvik oppi ahneudesta tai K2-Kyösti Kakkosen tie huipulle. Vuonna 2022 kyseistä kategoriaa tuli kulutettua 4 teosta.

Itsensä kehittäminen: Sisältää ideoita, toimintamalleja ja keinoja kuinka voida tehdä itsestään paremman ja tehokkaamman. Näihin kategorioihin uppoaa sitten melkein mitä vain, kirjat voivat käsitellä vaikka unta ja miten siitä saisi parhaiten irti. Mukana voi olla alitajuntaan ja sen kehittämiseen tarkoitettuja kirjoja, joista viime vuosina on varmaan tunnetuin on Salaisuus. Näiden osalta on sitten paljon kiinni, että uskooko niiden voimaan vai ei. Yksi aiheena mielenkiintoinen kirja oli NLP ja sellainen tuli luettua kuin Parempi elämä ja NLP. Valitettavasti kyseinen kirja on Hannu Pirilän mainosteos eikä oikein anna yhtään mitään kättä pidempää mitä NLP saisi aikaa. Toki muistetaan korostaa asioita, mitä hoidettu mutta mitään sellaista, että voisi oikeasti itse kokeilla tai harjoittaa tekniikoita ei kirja kuitenkaan anna. Joka kohdassa muistaa kuitenkin tarjota osallistumista seminaareihin tms. mistä taas tulee itselleni verkostomarkkinointi paskaa.

Vuonna 2022 kyseistä kategoriaa tuli kulutettua 18 teosta.

Sijoittaminen: Tähän sitten kirjaan ne teokset, mitkä suoraan käsittelevät sijoitusmarkkinoita, sijoittamista ja tapoja. Näitä kirjoja ei tullut kuunneltua tai luettua kuin kaksi kirjaa, Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen, jonka on kirjoittanut Jukka Oksaharju sekä The Smartes Investment kirjoittajalta Dani Solin.

Yleistieto: Tänne sitten uppoaa melkein loput, mitkä eivät sovi edellä mainittuihin. Yleistieto on lohkoa sellainen, että tieto on mielenkiintoista tietää, tärkeää jossain mielessä ymmärtää ja luoda parempaa käsitystä ympärillä olevasta maailmasta. Yksi esimerkki vuodelta 2022 on ”kirja Kuka menestyy ja miksi”, missä Malcolm Gladwell käy lävitse omia havaintojaan siitä, että minkä takia toiset pärjäävät paremmin kuin toiset. Toki aihe ei ole koskaan mustavalkoinen ja yksilökohtaisia eroja löytyy aina, mutta Malcolmin havainto esimerkiksi urheilusta on se, että yleensä huipulla on henkilöitä, jotka ovat syntyneet vuoden ensimmäisten kuukausien aikana, ennemmin kuin viimeisen neljänneksen. Syynä se, että juniorisarjat melkein lajissa kuin lajissa katsotaan syntymävuoden mukaan, mietitään miten ihminen kehittyy ensimmäisten 10 vuoden aikana, niin onhan se pahimmillaan älytön ero että oletko syntynyt tammikuussa vai joulukuussa varsinkin fyysisesti. Kuten sanoin, niin ei ole niin, että joulukuussa syntynyt ei voisi kehittyä huipuksi, kuitenkin lopulta lahjakkuus kyseistä lajia kohtaan on merkittävä mutta pelkästään se ei riitä vaan pitää olla valmis myös tekemään töitä. 

Vuonna 2022 kyseistä kategoriaa tuli kulutettua 5 teosta.

Viimeinen kategoria olisi sitten opiskelu, mikä pitäisi sisällään kirjoja, jos tavoitteena olisi esim. pääsykokeita tms. Näitä ei tullut kuunneltua tai luettua vuonna 2022 yhtään.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Yhteenveto

Kirjojen osalta vuosi siis oli heikompi kuin aikaisemmat ja olisihan se ”pakko” saada kirjojen osalta lukemat taas 2020 ja 2021 tasolle. Toisaalta olen sen verran alkanut myös huomaamaan, että kiinnostavia kirjoja alkaa olla vaikeaa löytää. Äänikirjojen osalta tulee vielä se seikka esiin, että paljon on merkitystä sillä, kuka sen lukee/tulkitsee. Kun löydän Storytellista kirjan, niin aina kuuntelen näytteen siitä ja pistän silmät kiinni. Koska jos lukijan ääni on itseään ärsyttävä, niin siitä kirjasta tulee tolkuttoman tuskainen. Muutamia kirjoja on tullut taisteltua lävitse huonon lukijan seurassa, eikä se palvele itse siinä mielessä ollenkaan ja kun itsellä on tapana kuunnella tai lukea kirja loppuun, kun sen on aloittanut niin tämä lisää ”tuskaa”. Vuosien saatossa yksi kirja mikä voisi aihe tasolla kiinnostaa olisi Elon Muskista kertova kirja, mutta jokin lukijassa ärsyttää, etten ole saanut aikaiseksi aloittaa kuuntelua. Hyvistä lukijoista tulee korostaa ja nostaa Aku Laitinen, todella selkeää ja miellyttävän kuuloista. Yleensä Aku on tae siitä, ettei jää lukijasta kiinni. Toinen on Jari Nissinen, joka on mm. lukenut Barrikadeilta pankkimaailmaan kirjan, joka on kirjoittanut Björn Wahlroos. Nissinen on muistaakseni lukenut aiemminkin Wahlroosin kirjoja

Mikäli kiinnostaa lukeminen eikä ole aikaan, niin voin itse suositella kolmen vuoden kokemuksella Storytelin palvelua. Storytel tarjoaa ilmaiskokeilujaksoja ja tätä kirjoittaessa heillä on tammikuun loppuun kampanja missä saa 50 % alennuksen ensimmäiselle 6 kk (31.1.2023).

Fyysinen kirja on aina fyysinen ja joskus kuuntelupalveluissa ei ole tarjolla sitä mitä eniten etsii, niin silloin käännyt Adlibriksen puoleen ja tilaan useamman kirjan kerralla heiltä. Sellaisia unohdettuja ja toimivia ideoita elämään tarjoaa jo edes mennyt Jim Rohn jolla on hyvin selkeä lähestyminen siihen, kuinka tulla rikkaammaksi ja menestyvämmäksi elämässä.

Sijoittaminen 2022

Varmaan merkittävästi kiinnostavin lukema on se, että mihin tulokseen sijoittaminen 2022 sitten päätyi?

Sijoittamisen vuosi tulos 2022 oli omassa pääsalkussani, mihin täällä pääsääntöisesti viittaan tappiollinen -3,78 % verran. Koska vuosi oli tappiollinen, niin vuoden tulokseen ei voi mitenkään olla tyytyväinen.

S&P500 indeksin tulos vastaavalla ajalla oli -18,86 % ja Helsingin osingot uudelleen sijoittava kokonaisindeksi oli miinuksella -12,13 %. Olen tasapuolisen vertailun takia ottanut kaikki prosentit Nordnetin järjestelmästä, koska käytän Nordnettia omassa sijoitustoiminnassa.

Koska oma portfolio koostuu pitkälti 50/50 amerikkalaisista ja suomalaisista osakkeista, niin vertailu indeksini olisi tässä tapauksessa suoriutunut n. -15,5 % tuloksella. Viime vuonna, kun pohdiskelin, että onko indeksi helppoa voittaa, niin tänä vuonna se oli, mutta voittamisesta jää karvasmaku siinä mielessä, että omakin salkku teki hieman tappiota.

Omassa, viiden vuoden periodin seurantajaksolla, keskimääräinen vuosituotto on nyt 5,9 % vuodessa. Mikä jää jälkeen pörssin noin 7 % pitkän aikavälin vuosituotolle.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Syyt tappioon?

Kuten poliitikot, niin syiksi voisi nostaa omiin ongelmiin Venäjän aloittaman sodan vaikutukset osakekursseihin ja sitä kautta oman salkun negatiiviseen kehitykseen. Ehkä tai ei vain ehkä, niin Venäjän hyökkäys oli triggeri mitä ei olisi kaivattu tähän kohtaan sijoitus uraa, kun koronan vaikutuksista oltiin hyvin selviämässä ja maailman oli vähän avautumassa. Tätä kautta oli kursseille hyvää nousua tiedossa.

Toki eiköhän inflaatio olisi joka tapauksessa nostanut päätään Venäjän hyökkäysestä huolimatta, mikä olisi ajanut keskuspankit koronnostoon ja tämä olisi ollut myrkkyä varsinkin kasvuosakkeille mitkä ovat viime vuosina ajaneet indeksejä vastaavasti ylös.

Oli markkinoilla tilanne mikä tahansa, niin sijoittamisessa on kyse kuitenkin omasta tekemisestä ja sitä kautta syyllinen voittoihin ja tappioihin on lähtökohtaisesti itsessä, enkä voi omasta tuloksesta syyttää kuin itseäni vaikka en missään nimessä ole pettynyt tulokseen sen negatiivisesta tuloksesta huolimatta. Pitää muistaa, että viimeiset reilu kymmenenvuotta on antanut ihmisille ja ehkä nuorille sijoittajille sen kuvan, että kurssit menevät jatkuvasti ylöspäin.

Vuosien mittaisessa trendissä indeksit menevät ylös, joten siinä mielessä näin tapahtuu, mutta ajanjakson sisällä voi olla ja onkin paljon heilahtelua.

Omat osakevalinnat ovat siis suuressa roolissa, kun tulee miettineeksi tappioita. Salkussani oli sellaisia kohteita mistä luovuin vuoden aikana kuin esim. Fortum. Fortumin kanssa lähdettiin vuoteen 26,99 euroa ja kun myin ne salkusta 1.8.2022 niin hinta oli 11 euroa osakkeelta. Toki tulee muistaa, että tein pääsalkusta myyntejä ennen Venäjän hyökkäämistä esim. Tammikuun lopulla hintaan 24,43. Helmikuussa myin sitten kahdesti 22,47 ja 18,31. Näiden myyntien osalta salkusta lähti karkeasti kolmasosa, sitten myin vielä toukokuussa hintaan 17,365 jäljellä olleesta potista neljänneksen, kunnes elokuussa lähti kaikki loput tuohon 11 euron hintaan pois.

Tulihan tuossa vielä Fortumilta osingotkin keväälle, mikä hieman kokonaistappiota lieventää. Olin omasta mielestäni sinänsä hajuilla Fortumin osalta, että se oli tuohon päälle 20 euron hintaansa nähden kallis ja siksi sitä olin keventänyt. Keventäminen oli tosin jo alkanut 2021 loppuvuodesta kun marraskuussa ja joulukuussa kevensin ensimmäisiä kertoja Fortumia.

Vuoden aikana kovia tippujia oli mm. Intel joka on vuoden aikana tullut alaspäin 48,7 % ja itse tähän putoavaan puukkoon tartuin maaliskuussa 2022 ja ensimmäiset ostot osuivat hintaan 50,85 $. Vuoden loput ostot suoritin elo/syyskuussa yhteensä kolme kertaa ja näiden ostojen keskimääräinen hinta osui 31,5 $ osakkeelta. Toki siitäkin hinnasta on jo valuttu reilu 16 % alaspäin, mutta uskon kuitenkin Intelin kääntävän tilanteen vielä kannattavaksi ja hinnan korjaavan piakkoin ylös.

Todella inhottavasti on kurssi lasku osunut myös Annaly Capital Managmentin (NLY) osakkeeseen, joka operoi MREIT sektorilla. Tämän kurssi on tullut alas vuoden aikana 33 % verran, mutta tässä kun huomioidaan osingot mukaan, niin tappio on ”enää” 22 % luokkaa.

NLY, kuten myös REIT ja kiinteistöjen osalta muutenkin ongelma on kohonnut korkotaso, tämä heikentää näiden tasetta ja mm. yrityksen oman lainan hintaa. Tosin oletettavaa on, että näiden arvo taas nousee, kun saadaan korkeammalla korolla lainaa markkinoille ja omat hankintakustannukset laskevat yleisen korkotason laskun myötä. Jenkkikohteiden osalta tuottoa on taas tullut jonkin verran dollarin vahvistumisesta suhteessa euroon, tämä on varsinkin osinkojen myötä ollut positiivista.

Euron arvo on vuoden takaiseen nähden noin 6 % alempana, mutta vuonna 2022 käytiin jopa 15 % laskussa. Tämän takia en ole ollut loppuvuonna kauhean innokas ostamaan jenkkipörssistä kohteita, mutta eiköhän tämä syksystä valloilla ollut tilanne tule jatkumaan ja jatkossakin dollarin arvo halutaan pitää euroa jonkin verran matalammalla.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Mitä hyvää?

Hyvää vuonna 2022 on ollut erityisesti osinkotavoitteen toteutuminen. Kun 2021 vuoden osinkokatsauksen jälkeen pohdin tavoitetta vuodelle 2022, niin silloin muodostui ajatus tasaluvusta 24 000 eli 2 000 euroa per kuukausi.

Toki silloinkaan ei tavoite ollut, että tasaisesti 2 000 euroa tulisi tilille vaan lähinnä vuoden osinkopotin, jos jakaisin kuukausilla, niin paljonko se sitten antaisi ulos. Vuonna 2022 osinkoja tuli tilille yhteensä 28 378 euroa, mikä ylitti tavoitteen lopulta selvästi.

Osingoista merkittävimmän boostin antoi toki kotimainen vakuutuskonserni Sampo mikä maksoi ruhtinaallisen osingon sen myötä, kun Nordean osakkeet oli saatu myytyä pois. Toinen vahva osingon maksaja oli toki myös Nordea, mutta myös ulkomaalaiset osinkohirmut kuten Prospect Capital, Annaly Capital tai AGNC joiden osinko virta oli yhteensä 8 500 euron suuruinen.

Ensi vuodeksi tulee katsoa uutta tavoitetta, mutta todennäköisesti päädyn siihen, että pyritään pitämään tuo taso minkä vuosi 2022 asetti rimaksi. Koska 2023 ei Sampo tule jakamaan samanlaista osinkoa ja taantuman edetessä on iso riski, että osinkojen leikkauksia olisi tulossa ainakin osalle yhtiöistä. Tätä varten olen nyt pyrkinytkin ennemmin lisäämään kohtuu hinnalla osinko aristokraatteja salkkuun kuin näitä ison osinkotuoton omaavia REIT kohteita.


Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


 

Yhteenveto

Eli en ole pettynyt, vaikka kokonaistuottona tuli otettua kuokkaan, positiivisena juttuna se. että indeksi tuli päihitettyä ja hieman lisää hyvää fiilistä sai siitä, että Inderesin mallisalkku jäi -28 % tuottoon mikä siis tarkoittaisi toistamiseen tappiota indeksille. Kertoo jotain näistä muutamista vuosista, että haasteita on ollut ammattilaisillakin.

Vuodesta 2023 odotan tuottojen osalta hieman parempaa, oletettavasti osinkovirta on kuiteinkin päälle 25 000 euroa mikä tuo jo joitakin positiivisia prosentteja ensi vuodelle. Osinkojen osalta seuranta ennuste on 23 700 euron luokkaa, mikä tarkoittaisi yli 5 tuhannen euron tiputusta. Syynä tässä on se, että esim. Sammon osuutta en laske ennusteiden kokonaisosingon suuruisena vaan ainoastaan ”2,10 euron” suuruisena. Todennäköisesti Sammon osinko tulee olemaan tuota suurempi, kun tämä lopulta maksetaan suunnilleen kesäkuussa.

Nordeasta odotan päälle 0,70 euron osinkoa ja kyse on sitten siitä, että paljonko tuo ylittyy. Tätä tukee ainakin se tosiasia, että korkojen nousulla on positiivinen vaikutus ja Nordea on ostellut aktiivisesti omia osakkeitaan, jolloin osakekohtainen tulos ja osinko jakautuvat harvempiin kappaleisiin.

Näillä mietteillä vuoteen 2023!

Vuoteni 2022

Yhteenveto vuoteni 2022 asioista

Tänne olen nyt tuonut vuodesta 2022 yhteenvedon, mistä pääsee selaamaan omia ajatuksia sijoittamisen, liikkumisen ja kirjojen osalta. Seuraan vuoden aikana aktiivisesti näitä kolmea, kun kaikilla on tavoitteeni sekä itseni kehittämistä varten tärkeä rooli. Aikaisempina vuosina on tässä ollut enemmän tekstiä, mutta joulukuun lopulla tein jo isompaa katsausta vuoden 2022 ajatuksista, niin en toistele niitä enää tässä.

Sijoittamisen vuotta 2022 pääset lukemaan tästä. Sijoittamisen vuosi oli haastava, siinä ei ollut kovin paljon hyvää, mutta käy lukemassa miten minun kävi vuonna 2022.

Vuoden 2022 liikkumisen osalta pääset lukemaan halutessasi täältä.

Miten kirjojen osalta vuosi 2022 sujui, niin siihen pääset tutustumaan täältä.

  Vuoden 2022 viimeiset päivät

  Tätä kirjoittaessa ei ole vuotta enää kovin paljon jäljellä ja tulen ensi vuoden alussa kirjoittamaan vähän yhteenvetoa viime vuoden tapaan eri osa-alueista. Tarkastellaan tässä yleismalkaisesti mitä vuosi 2022 oikein toi tullessaan ja onko vuoden 2022 viimeiset päivät sekä ensi vuoden alku odotuksien osalta minkälaiset.

  Sijoitukset ja talous

  Sijoituksia käsitellään myöhemmin tarkemmin, mutta se voidaan jo sanoa, että tästä vuodesta tulee pitkästä aikaa indeksien osalta heikompi vuosi. Vaikka indeksit ovat tulleen vuoden aikana noin 15–20 prosenttia alaspäin, niin aineksia on ollut vaikka paljon pahempaankin.

  Talous tulee todennäköisesti olemaan tämän vuoden lopun lukujen valossa taantumassa, taantumaa on ennustettu lyhytkestoiseksi, mutta yleensä ennustaminen on vaikeaa varsinkin, mikä kohdistuu tulevaisuuteen. Talouden osalta myrkkyä on nyt inflaation ja korkojen nousu, korkojen nousu on sinänsä ihan tervetullutta, koska viimeiset kymmenen vuotta ollaan käytännössä eletty nolla korko ympäristössä.

  Rahalla jos ei ole pohjahintaa, niin siinä on isona riskinä nähdyn kaltainen inflaatio jossain kohtaa ja jos tämä menee hallitsemattomaksi, niin se voi lähteä käsistä.

  Korona

  Vuoden 2021 yhteenvedossa ennustelin sitä, että tämän vuoden kesän jälkeen koronan osalta tilanne alkaa olla ihan hyvä ja väittäisin, että se on mennyt juuri noin. Meidän perheemme sairasti koronan syyskuun aikana ja itselläni tämä vajaa viikon tauti oli kuumeen sahaamista ylös ja alas. Jälkioireena oli pitkään yskä, mikä ei meinannut helpottaa oikein ollenkaan muuta kuin olla yskimättä.

  Koronan väistymisen myötä on selkeästi yhteiskunta avautunut paljon, tartuntoja tulee edelleen mutta suurin osa niistä menee sairastelemalla ohitse. Kiinassa on loppuvuonna ollut tilanne sitten haastavampi, mistä syynä on koko koronan ajan ollut tiukemmat säännöt tämän hoitamisessa. Vasta kun kansa alkoi vaatimaan poikkeuksellisen kovasti rajoitusten höllentämistä, niin kommunistit ymmärsivät niitä lähteä muuttamaan. Toki nyt kun kansan keskuudessa ei ole kuin heikkoja rokotuksia ja ei juurikaan immuniteettia niin tauti jyllää voimakkaana lävitse kansan. Vaikka puhutaan merkittävistä määristä sairastaneita ja kuolleita, niin tulee suhteuttaa tämä myös Kiinan väestöön. Todennäköisesti myös muu hygieniataso ja ravitsemus ei ole samalla tasolla kuin esim. kotosuomessa.

  Hallitus

  Tänä vuonna myös Suomen hallitus on ollut edelleen vaikeassa tilanteessa. Vähän liikaa on saatu lukea varsinkin pääministeri Sanna Marinin touhuista ja valitettavasti niistä mitkä eivät liity edes työelämään. Pääministeri joka on poliittisessa arvoasteikossa nykyään Suomen vaikutusvaltaisin on ainakin instikkana kokenut kolauksen. Parasta on ollut huomata kuitenkin, että media on hieman alkanut kohdella Marinia samalla tavalla kuin jos vallassa olisi ollut joku muu kuin nuorehko nainen. Olen suunnilleen itse Sannan ikäinen, muutaman vuoden vain vanhempi, niin en häntä nuorena pitäisi, tämä tässä näin välihuomiona.

  Niin paljon kuin Vasemmistopiireissä Donald Trumpia vihataankin, niin kuitenkin samalla tavalla on luotu imagoa hyödyntämällä sosiaalista mediaa. Siinä missä Ruisrockissa on kävelty rennosti nahkatakissa ja farkuissa, tästä sitten on otettu muka spontaanikuva, niin samalla on kuitenkin oltu kuutamolla asioista missä veronmaksajien rahoja on kiinni.

  Hallituksena tämä on ollut yksi Suomen kalleimmista koskaan, pelkästään uutta velkaa hallitus on ottanut kautensa aikana n. 40 miljardia euroa. Vertailuna edellinen hallitus mitä luotsasi Sipilä, niin velkaa otettiin noin 7 miljardia. Sannan luotsaama hallitus on ottanut yli 5,7 kertaa enemmän velkaa kuin edellinen ja nämä ovat siis suoria menetyksiä.

  Pahinta mitä hallitus on minusta nyt tehnyt, on se, että tässä on nakerrettu osaltaan naisten ja poliittisesti nuorempien ministereiden kykyä johtaa tätä maata. Kyse ei ole todellisuudessa siitä, että se vaikuttaa mitä jalkojenvälissä heiluu vaan yksinkertaisesti se, että tämä hallitus on ollut osaamisen puitteissa erittäin ohuella seitillä varustettu. Asioita on enemmän ohjannut puhdas ideologia, kun raakoihin faktoihin perustuva päätöksen teko ja en yllättyisi, etteikö taustalla ole vielä se, että päätöksillä on haettu tulevaisuuden virkoja EU tasolta.

  Kun asioista on aiemmin kritisoitu, niin on helposti uhriuduttu ja tästä ensimmäiset merkit havaittiin jo silloin kuin nousi ns. aamiaiskohu mistä Marin selvisi lopulta vähällä. Hallitus joka voimakkaasti on halunnut ajaa tasa-arvoa niin tämän nokkanainen tokaisee haastatteluun, että onko parempi että pääministeri tekee töitään vai on jonottamassa Prisman kassalla. Toki jokainen vastaa, että töitä, mutta eikös tuo ole vanhollista ajatella, että nainen siellä kaupassa kuuluu käydä. Sannalla on kuitenkin mies, niin eikös hän jouda käydä siellä kaupassa?

  Toisaalta itse haluan myös, että siinä vaiheessa, kun naapurivaltion diktaattori käy hyökkäys sotaa toista rajanaapuriaan vastaa Euroopassa, ettei pääministeri pidä pippaloita, biletä baareissa ja ainakaan jää kuvissa kiinni siitä, että antaa vieraiden miesten nuoleskella kaulaa, vaikka tämä olisi kuinka ok kotipuolessa. Tämän kruunaa vielä se, että aikoinaan omia korona sulkuja ei ole noudatettu ja puhelin mistä pääministerin tulisi olla aina kiinni saatavilla ei ole mukana. Kirsikkana kakussa, ettei avoimesti kerrota millä kulkuneuvoilla on ravintoloista kuljettu ja huumesekoiluista tehdään oma aloitteinen virtsanäyte, vaikka tiedossa on, että se ei ajan puitteessakaan voi siinä enää näkyä.

  Hallitus munasi myös Fortum kuvion, koska yllä mainituitten syitten takia ei tähän löytynyt aikaa eikä rahkeita. Valtion omistama yhtiö käytännössä luovutti Saksalle verorahoja Uniper sekoilussa, vaikka olisi omistajaohjauksen myötä pitänyt pitää kiinni omista eduista ja saada ainakin skandinaaviset vesivoimalat Fortumin haltuun.

  Toisaalta jos neuvottelijaksi lähetetään ”oma kansa ensin ajattelu on vaarallista” Tytti Tuppurainen, niin odotuksissa on koulu saksaa ja todella nolo lopputulos. Kertoo asetelmista myös se, että vastapuolella istui Uniperin edustaja, joka siis neuvotteli isäntäänsä vastaan.

  Fortumin Saksa ja Venäjä seikkailuista tulee vielä iso miinus veronmaksajille menetetyn pääoman myötä ja tämä voi olla jotain 7-10 miljardin luokkaa kokonaisuudessaan. Ei toki pelkästään tämän hallituksen vika, mutta heillä olisi ollut ainakin 2-3 vuotta aikaa hoitaa asiaa maaliin.

  SOTE mallista ei viitsi paljoa edes puhua, tämä tulee aiheuttamaan isot kustannukset veronmaksajille. Siitä ensimmäinen osoitus oli näiden osalta järjestetyt kovapalkkaisten vaalit. Oman asuin alueen vaalipiiristä mm. Heikki Vestman pääsi lävitse, sama Heikki istuu kansanedustajana eduskunnassa, kunnanvaltuustossa hallituksenpuheenjohtajana, Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsen ja sitten vielä itäuudenmaan soten puheenjohtaja.

  Eiköhän jokainen noista hommista olisi oikeasti sen verran tärkeä, että voisi vaatia myös ihan kokoaikaisen panostuksen? Miten paljon oikeasti ehtii paneutumaan asioihin, vaikka kuinka olisi OTM koulutus takataskussa. Ihmiset äänestävät samoja naamoja, kun ovat vaaleissa ja luulevat, että nämä samat naamat ovat niin helvetin lahjakkaita, että osaavat hoitaa asiat. Todellinen totuus on kuitenkin se, että poliitikko on yleensä täysin väärä ihminen ottamaan kantaa siihen, että miten talous, terveydenhuolto, logistiikka, ympäristö, omavaraisuus ja maanpuolustus tulisi oikeasti järjestää.

  Hallituksen aikaan saannos oli velanoton myötä se 40 miljardia, niin kaikki muut hienot päätökset tulee maksamaan Suomelle omalla hiha-arviolla päälle 10–20 miljardia ja meidän tulisi todellisuudessa supistaa näitä himmeleitä laajentamisen sijaan.

  Seuraavan hallituksen tulisi panostaa siihen, että työnverotusta ja välillisiä kustannuksia tulisi ajaa pienemmäksi. Nykyinen tukijärjestelmä, mikä on kuin hämähäkin verkko tulisi yhtenäistää saman katon alle. Tuki järjestelmässä tulisi muutenkin ottaa huomioon kustannustehokkuus, ei ole järkeä tehdä tulonsiirtoja esim. asumistuen muodossa pääkaupunkiseudun vuokra-asuntojen välittäjille mitkä ovat isossa kytköksessä ammattiliittoihin, kun Suomessa on maakunnissa kyliä ja kaupunkeja, jotka ovat kuihtumassa. Henkilöt, jotka eivät itse esimerkiksi maksa asumisesta vaan se kustannetaan veronmaksajien rahoilla, eikä henkilöllä ole tavoitteena työllistyä esim. tuen varassa edelliset 18 kk, niin hänelle pitäisi järjestää uusi osoite jostain pienemmästä ja edullisemmasta pitäjästä.

  Tällä ratkaisulla voi olla muitakin positiivisia vaikutuksia, kun eri sosiaaliset ongelmat eivät kasaudu tietyille alueille. Rahan jakaminen maailmalle tulisi loppua, Suomi on oikeasti melko köyhämaa. Toki globaalissa mittakaavassa on paljon meitä köyhempiä, mutta jos meillä parhaaseen 10 % tulotasoon pääsee karkeasti 5000 euron tuloilla kuukaudessa niin ei voida puhua mistään rikkaasta valtiosta tai hyvä tuloisten maasta.

  Esimerkiksi on erikoista, että meille ollaan todennäköisesti määräämässä sakkoa siitä, että metsien hiilinielu oli hieman tippunut. Muutenkin EU tasolla halutaan määrätä siitä, että kuinka Suomessa metsiä hoidetaan. Tuo kuvio on sama kuin sokea taluttaisi näkevää yli tien, tyhmintä on se että näkevä luulee sokean tietävän paremmin. Euroopan isot maat on jo aikoja sitten kaataneet omat metsänsä ja ovat nyt siltä pohjalta neuvomassa, että miten Euroopan pinta-alaltaan ja suhteeltaan metsäisimpiin kuuluvan maan tulisi hoitaa niitä?

  Ettei olla Ruotsin tiellä, niin nyt haittamaahan muuttoon tarkkuutta ja jokainen, joka ei sopeudu Suomen tapaan ja kulttuuriin, voi hakea vauhtia lähtömaastaan ja etsi uuden paikan mikä sopii omille arvoilleen. Meillä ei ole ollut aiemmin jengiytymis- ongelmaa ja nyt teinit varastavat toisiltaan vaatteita jopa keskellä päivää. Joka paikassa korostetaan, että ollaan kaikki erilaisia niin miksi emme sitten kriittisesti hyväksy tätä tosiasiaa kuitenkaan? Koska ollaan erilaisia, niin toisenlaisesta kulttuurista tänne tulleet sopeutuvat paremmin kuin toiset. Omasta subjektiivisesta näkökannan kautta, niin ongelma tapaukset ovat usein enemmän edustettuina tietyistä taustoilta kuin sitten toisilta. En lähde tähän erittelemään, mutta otetaan positiivisista näkökannoista esimerkki ja mieti kuinka usein olet lukenut, havainnut tai kuullut, että aasialaisella taustalla oleva on töhöillyt jossain? entä Länsi-Euroopasta esimerkiksi Ranskasta tai Englannista. Entä sitten USA:ta? Toki näitä varmasti löytää, mutta kyllä minusta me saamme useammin lukea, että asunto ja automurto koplat ovat tietyltä alueelta, usein fyysiseen koskemattomuuden rikkomiseen sorrutaan tietyltä alueilta tulleiden toimesta. Näpistelyt ja muut ryöstöt sitten osuvat toisenlaisten kulttuuriperimien vastuulle.

  Näiden kuriin saattaminen tulee olla valtion vastuulla, siihen tulisi löytää myös enemmän keinoja koska näistä syntyy suoria sekä välittömiä kustannuksia veronmaksajille.

  Veropohjaa voidaan laajentaa esimerkiksi laittamalla myös liitot ja sellaiset järjestöt ja edunsaajat jotka ovat tällä hetkellä esimerkiksi osinkoverojen osalta erilaisessa verokohtelussa. Ei meillä pidä olla samassa sijoituspelissä eri sääntöjä. Pelkästään se, että työntekemisen ja työstä kieltäytymisen ansainta kuilua kasvattamalla saadaan verorahoja enemmän kerrytettyä ja taloutta tasapainotettua.

  Suomessa on paljon hyvää ja mielellään pidettäisiin se sellaisenaan, mutta emme voi jatkaa velkaantumista, kulttuurillista alasajoa, koulutuksen heikkenemistä, ideologillista vouhottamista ja wokeilua. Meillä on perusasiat vielä hyvin ja joitakin vuosia ne olivat vielä paremmin, mutta jos edelleen kokee, että tämä maa on kaikilta osin eriarvoinen, niin tämä ei ole suljettu valtio vaan täältä saa lähteä luvattuun maahan missä omat arvot kohtaavat paremmin. Loppujen lopuksi tulee muistaa, että jos tilanne äityy huonoksi ja Suomen ne vähäiset rikkaat kokevat tilanteen täällä ”haasteelliseksi” turvallisuuden tms takia, niin he äänestävät jaloillaan.

  Siihen meillä ei ole varaa.

  Hallituksen harvoja valopilkkuja on ollut tällä kaudella kuitenkin Nato jäsenyyden hakeminen.

  Ukrainan sota

  Tästä muutama sana on pakko kirjoittaa, koska tullaan tämä vuosi osaltaan muistamaan myös tästä Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainaa kohtaa. Helmikuun loppupuolella Venäjä päätti sitten hyökätä Ukrainan kimppuun omista syistään, olivat nämä syyt sitten mitä tahansa niin tämä ei toki ollut missään nimessä hyväksyttävää. Hyökkäys myös osoitti sen, mikä oikeastaan on ollut tiedossa jo pitkään, että Venäjään ei voi oikeasti luottaa pätkääkään. Toisen asian minkä se vahvisti, oli se, että varsinkaan energiaomavaraisuutta ei saisi yksikään valtio ulkoistaa ja näin on valitettavasti tapahtunut pitkälti Keski-Euroopassa ja erityisesti Saksassa, mistä me saimme tuosta Uniperin kautta oma maistiaisen.

  Mikäli mietit, miksi maksamme kovaa sähkön hintaa, niin siitä osittain iso kiitos kuuluu saksalaiselle energia politiikalle. Myös Suomessa energia politiikkaa on ohjannut vahvasti vihreä ajattelu jo pidemmän aikaa. Vihreässä ajattelussa ei ole sinänsä mitään vikaa ja onkin tärkeää huolehtia, että elinympäristömme pysyy puhtaana ja elinvoimaisena, mutta onko ongelman ratkaisu se että maassa missä asiat kuitenkin on varmasti globaalisti ajateltuna ympäristön osalta parhaan 10 % joukossa kiristetään ruuvia entisestään, missä jokainen yksikkö on aina tuplasti seuraavaa kalliimpi vai pakotettaisiinko maat jotka kuuluvat alkuun heikoimpaan 20-30 prosenttiin muuttamaan tapojaan?

  Pakotus tässä tapauksessa on varmasti myös kohde maan kansalaisillekin suurelta osin parempi, koska heidän lähiympäristölle tällä olisi merkittävin vaikutus. Tämä jos mikä olisi myös sitä humanitaarista työtä parhaimmillaan. Suomessa voitaisiin ennemmin kiinnittää huomiota roskaamiseen, sillä saataisiin jo merkittävästi hyötyjä, ettei ympäristöämme sotkettaisi pikaruokaravintoloiden pakkauksilla tai tuontitölkeillä. Tässä voisi mallia hakea, vaikka jenkeistä, missä roskaamisesta tulee oikeasti suuret sakot, jos jää kiinni poliisille. Vaikka sakot ovat överit, niin toimii kuitenkin pelotteena.

  Ukrainan sodassa oma toive on siinä, että Ukraina tämän voittaa ja ajaa Venäjän ulos omasta valtiostaan, sekä palauttaa rajat niille sijoille missä ne olivat jo ennen Krimin valtausta. Venäjä on valtiona niin iso maa, että ne, jotka missä päin maailmaa vain haluavat olla osa Venäjää, niin voivat muuttaa sinne ei Venäjän tarvitse enää uutta maaplänttiä sen takia ottaa. Ehkä voisivat oman maailman parannustyönsä ohella hoitaa vaikka omien kansalaistensa asiat kuntoon perustarpeiden kautta, mutta jos olet vuosisatoja ryssinyt asioita, niin turha odottaa kovinkaan nopeaa muutosta.

  Toinen toive on, että Venäjän kanssa ei jatkossa tehdä minkäänlaista bisnestä ellei maa oikeasti ala ottamaan askeleita oikeaan demokratiaan ja muuta käyttäytymistä. Parasta varmaan olisi lopulta kuitenkin se, että Venäjä valtiona lakkaisi olemasta ja hajoaisi paremmin omaa kansallista jakaumaa vastaaviin osiin. Vähän vaikea on nähdä mitä yhteistä on Vladivostokin asukeilla verrattuna Pietariin? Mutta se on Venäjän oma sisäinen asia ja lähinnä kansalaisten asia, miten haluavat asioitaan hoidettavan.

  Vuoden 2022 viimeiset päivät

  Tässä ei tosiaan ole enää kuin muutama päivä jäljellä tätä vuotta ja kokonaisuudessaan kuten yllä on voinut lukea, niin tätä vuotta omassa mielessä on varjostanut hallituksen tekemiset ja tekemättä jättämiset. Tuosta puuttuu paljon asioita, mitä en tekstiksi asti saanut mutta jotain pinta raapaisua varmaan tuostakin saa irti.

  Oma toivomukseni on, että ensi vuodesta tulisi normaalimpi ja saataisiin toivottu lopputulos Ukrainaan, sekä maailman tuotannolliset asiat kohti normaalia globaalia kanssa käymistä. Toivottavasti järki alkaa taas nostamaan päätään ja palattaisiin oikeasti tärkeisiin asioihin, missä ei öyhötetä kaikista turhista asioista vain öyhöttämisen takia. Kaikkien tulee saada olla mitä haluaa olla, mikäli haluat olla nainen, mies, koira, kissa tai jopa puu niin saat olla ja sinun tulee antaa olla. Toisaalta tulee myös ymmärtää, että jos muut eivät halua jakaa tätä mielenmaisemaa, se että virallisiin dokumentteihin merkitään termi mikä kuvastaa yleistä käsitystä asiasta niin sen tulee olla näin. Yhteiskunta pyörii ja kuuluukin pyöriä enemmistön ehdoilla, se käsittääkseni on myös demokratian perusta eli enemmistön valta. Tietysti mikäli kokee, että yhteiskunnan normit eivät vastaa omaa arvomaailmaa, niin täältä saa lähteä maahan missä asiat ovat sitten paremmin.

  Kuten kaikessa, niin asia mikä on hyvin yhdessä voi olla huonosti toisessa, sen takia tämä on jatkuvaa vaakakuppien tasapainottelua. Minulla ei ole ongelmia trans-ihmisten, seksuaalivähemmistöjen, maahanmuuttajien tai eri uskontokuntien edustajien kanssa, jokainen saa kokea itsensä ja maailmankatsomuksensa itselleen parhaaksi katsomakseen tavalla. Mutta oletan että vastavuoroisesti oma arvomaailma ja maailmankatsomusta hyväksytään yhtä lailla, mihin kuuluu vahva kristillinen kulttuuritausta, vaikka en ole uskovainen ihminen. Minä näen omasta mielestäni oikeana, että mies on mies ja nainen on nainen, vaikka pukeutuisi, käyttäytyisi tai puhuttelisi itseään vastakkaiseen sukupuoleen kohdistuvilla ilmaisuilla.

  Vihaan kiintiöitä, varsinkin mitä kohdistuu vaikka pätevyyteen. Meillä on nyt vallalla vahvasti ideologia, että yhtiöiden hallituksessa tulee olla naiskiintiö ja esimiehissä tulee löytyä naisia. Tämä on täysin väärin, koska jos haluamme tasa-arvoa, niin emmehän me voi mitenkään syrjiä tässä tapauksessa miehiä?

  Yhtiöiden ja minkä tahansa päättävän elimen henkilöstö tulisi koostua aina lähtökohtaisesti parhaista saatavilla olevista henkilöistä ei miehistä tai naisista. Mikäli ne on kaikki naisia, niin sitten ne ovat ja jos ne on kaikki miehiä niin sitten ne on. Mietitään vaikka yritystä joka työllistää vaikka sähkömiehiä 30 henkilöä, mitä jos se päättää ideologisista syistä muokata henkilökuntaansa 50/50 jaolla sukupuolen mukaan? Todennäköisesti firman keskimääräinen pätevyys laskee ja se ei johdu siitä, että nainen on sähkärinä huonompi kuin mies, vaan siitä tosiasiasta, että se pooli mistä valitaan tässä tapauksessa 15 sähkömiestä, on miehistä niin paljon suurempi, kuin se pooli mistä valitaan sama määrä naisia.

  Vaikka yhdessä firmassa tuo saataisiin toimimaan, niin skaalautumiseen tuo ei koskaan sovellu, koska lähtökohtaisesti sähkömiehiksi kouluttautuu enemmän miehiä kuin naisia. Siihen vaikuttaa lähtökohtaisesti henkilökohtaiset mieltymykset, mutta sama juttu on sitten myös toisin päin, eli aloilla joissa on naisvaltainen osanotto, niin sinne väkisin tunkemalla miehiä puolet, niin laatu todennäköisesti heikkenisi koska pätevien tekijöiden pooli on lähtökohtaisesti pienempi.

  Nykyään on vallalla woke ja feministikulttuuri missä tuntuu olevan lähtökohtana vastakkainasettelun tarve, näille on tullut vasta voimana naisvihanlietsominen mutta totuus on kuitenkin niin yksinkertainen, että miehet tarvitsevat naisia ja naiset tarvitsevat miehiä, näin ollen toimiva yhteiskunta tarvitsee molempia. Meillä on sukupuolen takia omat vahvuutemme ja se ei poista, etteikö toisen osapuolen vahvuuksia voi olla myös omassa tai ettei niitä voisi oppia. Tiettyjä ominaisuuksia nyt vain on toisella sukupuolella enemmän mitä toisella, siihen on luonto ja biologia tehnyt omat syynsä.

  Itse toivoisin, että palattaisiin näiden tosiasioiden ääreen kaiken tuon wokettamisen jälkeen. Koska onhan tämä maailma sinänsä mennyt hulluksi, kun Oscar palkinnonkin saamiseksi on tehty kriteereitä että pääsee edes ehdolle. Tarkkaan en muista, mutta taisi olla, että värillinen tulee olla jossain merkittävässä roolissa, että pääsee eteenpäin.

  Luin äskettäin jutun Samuel L. Jakcsonista missä kerrottiin, että hänen näyttelemänsä elokuvansa on tuottaneet yhteensä 5,7 miljardia dollaria ja tämä tekee hänestä jenkeissä kaikkein eniten rahaa tuottavista näyttelijöistä. Johtuuko se siitä, että Samuel on musta? voi olla, mutta erityisesti se johtuu siitä, että osaa näytellä ja hänet halutaan rooleihin mitkä sopivat hänelle ja hän on osannut valita roolit mitkä sopivat hänelle. Puhutaan wokettamisesta ja loukkaantumisesta, niin en itse ainakaan myönnä loukkaantuneeni mutta jokseenkin pettyneeni aikoinaan siihen, että Suomen sotien yhtä suurmiestä sekä itsenäisyyden puolustajaa näyttelemään palkattiin YLE.n rahoilla musta Kenialainen mies. Hän saattaa olla arvostettu ja hyvä näyttelijä, mutta roolitus ei vain toimi ja tämä kääntyy keskisormen osoittamiseksi, eikä varmaan edes auttanut rajojen rikkomisessa vaan ehkä jopa lisäsi. Voisi olla että jenkeissäkin nousisi iso huuto siitä, että heidän verorahoillaan palkattaisiin suomesta Aku Hirviniemi näyttelemään Martin Luther Kingiä.

  Toisaalta historiallisella tarkkuudella ei taida olla enää niinkään sijaa, koska onhan nyt keskiaikaista Englannin hovia käsittelevässä tv-sarjassakin mustia aristokraatteja ja kuninkaallisia. Mutta siinä missä lähdetään historiaa vaikkakin viihteen kautta vääristämään, niin se tulee muodostamaan käsitystä myöhemmissä vaiheissa muussa elämässä. Tietoa ja dataa tulee niin paljon tänä päivänä ja tulevat sukupolvet luovat käsitteitä myös tv-sarjojen pohjalta, joka on heille kulttuurin leviämisen tie, varsinkin jos niiden kerrotaan pohjautuvat tosi elämään.

  Jos olet nyt noin nelikymppinen, niin asia voi tuntua kaukaa haetulta, mutta esimerkkinä miten kulttuuri muokkaa mielikuvia käyköön tässä tapauksessa kaikkien tuntema viikinkikypärä, todennäköisesti mielikuva kypärästä on sellainen, missä on raudasta muotoiltu päähine, josta nousee hienot sarvet sivuista.

  Tämä mielikuva on kuitenkin Shakespearen käsialaa ja luoma ajatus, miltä viikinkien kypärä on näyttänyt. Tämä ei kuitenkaan pidä yhtään paikkaansa, koska heidän kypärissään ei mitään sarvia kuitenkaan ollut. Toinen esimerkki liittyy myös Viikinkeihin, kulttuurillisesti ja myöhemmin historiallisesti on puhuttu, että Kolumbus löysi Amerikan. Tämähän ei kanssa pidä paikkaansa, koska Viikingit olivat käyneet siellä jo vuosisatoja aiemmin, mutta harvoin tätä kuitenkaan mainitaan, kun nousee puhe Amerikan löytämisestä.

  Otetaan vielä kolmas mielikuva, miten kulttuuri ja kerronta muuttaa ajatusmaailmaa. Uskot tai et Jeesukseen, niin sinulla on hänestä varmaan jonkinlainen mielikuva, että miltä hän olisi näyttänyt. Se mielikuva suurelta osin tulee maalauksista ja kuvista mitä hänestä on tehty. Eli melko valkoinen, parrakasmies ja kun katsoo, minkä näköisiä on esimerkiksi Lähi-idän, Egyptin tai nykyisen Turkin seudun asukkaat ovat, niin voi vahvasti olettaa, että tämä on jonkin todennäköisesti valkoisen taiteilijan näkemys ja todellisuudessa Jeesus on näyttänyt huomattavasti erinäköiseltä.

  Vielä yksi kertana kielon päälle, niin tänä päivänä käydään jopa pohdintoja siitä, että onko Shakespeare tai Jeesus edes olleet olemassa? Joku päivä voidaan pohtia, onko miestä tai naista edes olemassa vai onko kaikki hybridejä. Mikään ei ole koskaan tapahtunut kerralla vaan kaikki pakotuksen kautta asteittain, kun ihminen väsyy välittämään. Mikäli tuohon liikkeeseen haluaa saada perspektiiviä, niin katsoo vaikka, miten meidän kirkko on muuttunut esim. viimeisen 100 vuoden aikana. Pienillä askeleilla, pala palalta ja jos olisin oikeasti vakaumuksellinen kristitty, niin sanoisin kirkon kasvaneen kauas alkuperäisistä opeista. Tietysti kirkko puolustautuu elämisessä ajassa, mutta muuttuuko usko ajan hengen mukaan ja jos muuttuu, niin paljonko se on erottautunut alkuperäisestä ajatuksestaan.

  Huh, että tuli pitkää tekstiä. Toivottavasti siis vuosi 2023 olisi lähempänä vuotta 2019 kuin tämän jälkeen tulleita vuosia. Mikäli jostain syystä olet erimieltä tekstistä, ajatuksistani ja tai jopa loukkaannut tästä. Toki se ei ollut tarkoitus, enkä halua loukata ketään, kerron oman mielipiteeni ja se kuvastaa omaa maailmankatsomustani ja toivottavasti tämäkin näkemys mahtuu maailmaan, vaikka se ei omaasi jostain syystä täysin tai osittain tue.

  Oikein hyvää ja menestyksellistä Uutta vuotta ja palataan virallisempaan yhteenvetoon vuoden vaihteen jälkeen!

  Amexille hyvästit

  Viime viikolla tuli sitten annettua Amexille hyvästit ja kirjoitin jo aiemmin kesäkuussa, että vakavissani pohdin tästä luopumista.

  Vihdoin sitten viime viikolla tuli tehtyä ilmoitus American Expressin asiakaspalveluun, että haluan päättää asiakkuuden heidän palvelussaan. Itse prosessi onnistui hyvin, kun ilmoitin heille, että olen lopettamassa asiakkuutta. Asiakaspalvelija varmisti, että onko kaikki suoravelonnat siirretty toisille korteille ja jos on matkoja varattuna, niin onko näiden matkavakuutukset järjestetty muuta kautta, koska kortilla ollut vakuutus päättyy samalla hetkellä. Loppuun kävivät myös pistejärjestelmän lävitse ja tämä todettiin tyhjäksi.


  Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


   

  Kuusi vuotta asiakkaana

  Ehdin olla kuusi vuotta asiakkaana, ennen kuin tuli sanottua Amexille hyvästit. Valitsin kortiksi aikoinaan Goldin, jonka jo sitten vuoden jälkeen päivitin Platinum malliseksi. Viimeiset pari vuotta itse korttikin oli metallinen ja omasta mielestäni se oli tyylikkäin luottokortti mitä olen nähnyt.

  Suurin syy, että kohtalaisen pitkä asiakkuus tuli päätettyä, vaikka olin omasta mielestäni saanut ihan kohtalaisesti etuja heidän kauttaan tähän asti, oli siinä, että he muuttivat pistejärjestelmää erittäin paljon. Aikaisempi malli ei ollut enää pistejärjestelmänä ihan niin hyvä kuin menneinä aikoina, jolloin pisteitä kertyi 2 per euro ja viimeisinä vuosina 1,5 per euro. Niin uusimmassa mallissa pisteitä kertyy enää 1 per euro, ellei sitten kaada saavilla rahaa vuodessa ostoihin.

  Myöhemmin Amexin pisteitä kohtaa konvertoiminen palveluntarjoajan pistejärjestelmään, niin siinä rytäkässä on myös vuotoja. Kun Finnairin pistejärjestelmään siirsi pisteitä, niin näissä suhdeluku oli 5:4. Tämä tarkoitti sitä, että jokaisesta 100 Amex pisteestä sai 80 Finnair plus pistettä. Uudessa mallissa suhdeluku on 17:10 ja tuolloin jokaisesta 100 Amex pisteestä sai enää 58 Finnair plus pistettä.

  Tein ennen syyskuuta vaihdon, missä vaihdoin päälle 200 000 American express pistettä Finnair Plus pisteiksi. Olin kerryttänyt ja säästänyt näitä Amex pisteitä sitä varten, että olisi tullut kampanja, missä pisteitä olisi voinut siirtää paremmalla suhteella. Näitä kampanjoita on ollut historiassa aika-ajoin, mutta oli viimeisten vuosien aikana hyvä huomata, että tämän kaltaisia kampanjoita ei enää tullut.

  Todennäköisesti korona vaikutti Amexin touhuun ainakin Suomessa, kun heidän edut olivat hyvin matkailupainotteisia. Kortin mukana tuli kultajäsenyydet hyvin moneen hotelliketjuun, mm. Hilton ja Radisson. Valitettavasti itse en saanut oikein koskaan mitään extraa näistä jäsenyyksistä, saattoi olla niin, että olisi pitänyt olla röyhkeämpi pyynnöistä. Näissä kultajäsenyyksissä usein mainostetaan, että tulee huoneluokan korotuksia, mutta itselläni ne jäi käytännössä aina pariin vesipulloon mitä sai. Ainoa poikkeus oli Kampin Radisson Blu missä minulle oli jätetty käsin kirjoitettu tervetuloviesti.

  Joitakin kutsuvieras näytöksiä Amex järjesti missä tuli käytyä ja vierailtua. Tuli kutsuja elokuviin ja mm. Heurekaan. Koronan jälkeen nämä menivät pitkälti jäihin, mutta toivat tilalle ruokailuedun, missä olisi voinut ruokailla kahden ruokalajiin setit heidän piikkiin muutamassa valitussa ravintolassa. Näitä ei tullut hyödynnettyä, kun ravintoloiden sijainti oli jonkin verran sivussa ja en mielellään ajele Helsinkiin asti ruokailemaan. Tähän syy on lähinnä se, että itse en arvosta tätä etua niin paljon, että menisin varta vasten fine dining paikkaan syömään.


  Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


   

  Mitä tilalle

  Vaihdoin pari vuotta sitten pankkiasiakkuuden Nordeaan ja siinä samalla otin käyttööni Finnair Mastercardin. Nimensä mukaisesti, niin tämän kortin luottopuolta käyttämällä jokainen euro kerryttää Finnairin plus pistejärjestelmän pistetiliä.

  Vasta tänä vuonna saatiin aikaiseksi, nyt kun kerta Amexista luovutaan, että puolisokin sai käyttöönsä rinnakkaiskortin. Näin ollen meidän perheemme kaikki hankinnat ovat nyt keskitettynä tälle kortille.

  Vertailu korttien välillä (amex vs finski):

  Vuosimaksu: 720 euroa vs 60 euroa

  Pistekertymä: 1 per euro vs 2 per euro

  Pisteiden käyttö: Siirrettävissä kumppaneiden järjestelmiin vs. sidottu Finnair Plus jäsenyyteen

  Vakuutus: Kyllä vs Ei

  Hotelli jäsenyydet: Kyllä vs Ei

  Priority pass: Kyllä vs Ei

  Kortti käy joka paikassa: Ei vs Kyllä

  Tuo viimeinen kohta, missä kortin käyttöaluetta mietitään niin siinä on kyse, kuinka monessa oman elinpiirin paikoissa tulee vastaan se, että käykö kortti vai ei.

  Meidän perheen tilanteessa mm. viime aikaiset kauppaostokset eivät ole menneet American Expressille ja syy on siinä, että se ei käy Lidlissä. Olen aikaisemmin inhonnut Lidliä, mutta parin viime vuoden aikana olen asioinut siellä ja ihan sen takia, että on hinnaltaan huomattavasti edullisempi kuin muut vaihtoehdot. Aikaisemmin käytimme paljon kauppakassipalvelua ja olen edelleen sitä mieltä, että kyseinen palvelu on erinomainen mutta me saadaan nopeasti hoidettua viikoittaiset pakolliset ostokset lähikaupassa, mikä on Lidl meidän tapauksessamme.

  Yllä olevasta lyhyestä listauksesta kun katsoo, niin onhan Amexissa useammin kyllä kuin Finnairin Mastercardissa, mutta toisaalta hinta on 12 kertainen ja suurin osa näistä eduista on osaltani ollut pari vuotta arvottomia, kun niitä vähäisiäkään reissuja ei ole voitu tehdä.

  Suurin vaikutus on kuitenkin ollut lentopisteiden kerryttäminen ja niissä Finnair Mastercard vie voiton oikeasti isommin kuin pistekertymä antaa tuossa ymmärtää. Aikaisemmin mainitsemani konvertoimisessa tapahtuva hävikki heikentää tuota Amexin piste hyötyä entisestään.

  Hotelli puolen olen jatkossa järjestämässä Booking.com kautta, sitä kautta tuntuu saamaan vähintään saman hyödyn kuin Amexin ohjelmissa. Todennäköisesti hyöty on jopa suurempi, kun ei ole sidottuna tiettyyn hotelliketjuun. Viimeksi kesällä olimme Tallinnassa ja siellä Metropol Spa Hotellissa, missä juniorsviitti oli 240 euroa. Verrattuna Tallinnan uuteen Hilton hotelliin, niin sijainti oli huomattavasti parempi ja en usko, että olisin saanut gold jäsenenä ainakaan halvemmalla juniorsviittiä missä huoneessa on oma poreamme. Toinen vaihtoehto olisi ollut Radisson Blu, missä sijainti on ehkä hieman parempi kuin Hiltonissa, muttei niin hyvä kuin Metropolissa ja sama juttu, en usko, että vastaavaa olisi saanut tuohon hintaan.

  Vakuutuspuoli taas on jo järjestetty Amexin aikana Suomalaisen toimijan toimesta, eli sinänsä että jos olisin joutunut ongelmiin, niin sairastelut olisi todennäköisesti hoidettu kotimaisen yhtiön toimesta. Tässä jää oikeastaan itselläni kaipaamaan tuo Priority pass puoli, se oli kätevä kun pystyi vierailemaan lentokenttä loungessa ja tuon kortin voi lunastaa myös ilman Amexia jokusen sadan euron hintaan, mutta silloin ei vieläkään pääse ilmaiseksi vaan alennuksella sisään. Toisaalta jos nyt kerää pisteitä Finnairin plus järjestelmään, niin se mahdollistaa businessluokassa matkustamisen pistekorotuksella ja näin ollen saa oikeuden Finnairin omaan loungeen.


  Aika on ainoa resurssi, mitä en koskaan saa takaisin. Siksi työmatkoilla, treenatessa ja kotiaskareita tehdessä kuuntelen Storytelin äänikirjoja. Sijoittaessa ja säästämisessä tukeudun Nordnetin palveluun, koska minun ei tarvitse tuhlata kallista aikaani veroraporttien kanssa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittua kirjan parissa, joista parhaat saa aina Adlibriksestä. Suosittelen itse näitä, koska myös käytän näitä.


   

  Yhteenveto

  Yhteenvetona niin vuodessa säästämme nyt 660 euroa pelkästään vuosimaksuissa, piste kertymä lentopisteisiin yli tuplaantuu ja se tapahtuu myös sitä kautta, kun kortti käy yhä useammassa paikassa. Vaikka fyysinen kortti on ollut hienoimpia mitä nähnyt, mutta tämän pelkkä ”status” arvo on mitätön, koska suurimman osan ajasta kortti on lompakossa ja ne kerrat kuin sillä jossain maksoi, niin ei sitä juuri kukaan nähnyt. Eli ns. oman egon kohottajanakin tuo olisi täysin turha.

  Tuon kuuden vuoden aikana American Expressissä haittasi myös se tosiasia, että Euroopassa tai ainakin Suomessa jäsenmaksulla tuntui olevan muuta liiketoimintaa tukeva rooli. Amerikassa vuosimaksu dollareissa on nykyään 695, eli sama kuin meillä. Mutta tuo oli vuosia vielä ihan viime vuoteen 550 ja edut ihan eri luokkaa kuin meillä, mikä oli huomattava alennus, kun muistetaan että eurolla sai noin 1,2 dollaria.

  Pistekertymä peruspuolella on sama 1:1, mutta Amex tarjoaa 5 kertaiset pisteet lentämisestä, kun tekee tämän varauksen heidän sivustonsa kautta ja samaa diiliä tarjotaan hotellinvarauksista. Tämä heidän oma matkasivustonsa ei koskaan suomessa tullut toimintaan. Näiden lisäksi he tarjoavat mm. 20 dollaria kuukaudessa suoratoistopalveluiden tilaamiseen, vähittäispalveluista saa jotain palautusta kuukaudessa. Vuosittain on jaossa myös 200 dollarin palautusta hotelli ja lentovarauksista, sekä eikä pidä unohtaa että Platinumilla on omia lentokenttä lounget joiden tarjonnasta olen kuullut positiivisista palautetta. Vaikka hinta on suunnilleen nykyään sama rapakon molemmilla puolilla, niin onhan noissa eduissa ihan eri maailma.

  Itse olen nyt tyytyväinen valintaani ja olin tyytyväinen kuusi vuotta sitten valintaan, kun valitsin American Expressin. Tässä kohtaa on kuitenkin sanottava Amexille hyvästit.

  Kaikille, jotka miettivät, että kannattaako jokin kortti valita, niin mieti ja laske oikeasti itsellesi merkittävät edut mitä kukin palveluntarjoaja tarjoaa. Ehkä se kaikkein tärkein asia, oli se kortti mikä tahansa, että vaikka ostokset maksetaan luotto ominaisuutta käyttäen, niin joka kerta lasku maksetaan tyhjäksi, eikä ostoksia päästetä luoton puolelle oikeasti valumaan. Mikä tahansa kortti onkaan kyseessä, niin korot ovat korkeat ja ne ovat lopulta se asia millä korttiyhtiöt oman toimintansa sekä edut rahoittavat.

  Tervetuloa! Huomasin, että sinulla on Ad blocker päällä? Ymmärrän tämän hyvin, koska en itsekään pidä mainoksista. Blogille mainokset ovat kuitenkin elinehto, eli voisitko sen verran tukea sivustoa, että ottaisit Blockerin pois päältä? Kiitokset etukäteen.
  Exit mobile version